ΚΡΕΜΑΣΤΡΕΣ από ΠΑΛΕΤΕΣ για την ΚΟΥΖΙΝΑ

kremastres-toixou-apo-paletes-gia-thn-kouzina
Χρηστικές, ιδιαίτερα πρακτικές αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργήσουν και ως ένα πολύ ιδιαίτερο διακοσμητικό στοιχείο, ενώ ανάλογα με τα χρώματα και το είδος επεξεργασίας του ξύλου που θα επιλέξετε μπορούν να πάρουν πολλές διαφορετικές όψεις και να ταιριάξουν απόλυτα σε όποιο στυλ κι αν είναι διαμορφωμένος ο χώρος της κουζίνας σας.
Για το κεντρικό μέρος της κατασκευής θα χρειαστείτε ξύλα από παλέτες (κομμένα στο μήκος που σας χρειάζεται και βαμμένα σε όποιο χρώμα επιθυμείτε ή περασμένα με βερνίκι ξύλου αν προτιμάτε το ξύλο στην φυσική του απόχρωση), καρφιά ή βίδες και σφυρί.
Επίσης, μερικά κουταλάκια που θα χρησιμοποιηθούν ως κρεμαστάρια και χαρτί ή χαρτοπετσέτα, κόλλα-βερνίκι για decoupage για να αλλάξετε την όψη σε ένα τμήμα της κρεμάστρας, αν φυσικά θέλετε κάτι τέτοιο. 
Το τρίψιμο, βάψιμο και η γενική επεξεργασία ξύλου από παλέτες, είναι μια διαδικασία που χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία και χρήση εξειδικευμένων εργαλείων μπορείτε θαυμάσια να κάνετε μόνοι σας. Το μοναδικό "δύσκολο" σημείο που είναι το κόψιμο των ξύλων, για να γίνει σωστά απαιτεί δισκοπρίονο, αφού με απλό πριόνι, παρ΄όλο που γίνεται, θα ταλαιπωρηθείτε περισσότερο και θα χρειαστεί πολύ περισσότερο να τρίψετε το σημείο κοπής για να λειανθεί/ισιώσει η άκρη του ξύλου. Μόνο για το κόψιμο των ξύλων λοιπόν, το πιο εύκολο και πρακτικό, είναι να ζητήσετε από έναν ξυλουργό να σας κόψει τα παλετόξυλα στις ακριβείς διαστάσεις που σας χρειάζονται, για εκείνον είναι μια διαδικασία ...μισού λεπτού. 

thinkingcloset.com
Για να ενώσετε τα κομμάτια του ξύλου, όπως και σε όλες αυτού του τύπου κατασκευές από παλέτες, θα χρησιμοποιήσετε μικρότερα ξύλα-πηχάκια που θα κόψετε επίσης από ένα παλετόξυλο ή από οποιοδήποτε σανίδι, παλιό ξύλο κλπ. και τα οποία θα καρφώσετε  ή θα βιδώσετε στο πίσω μέρος της κατασκευής, από ένα σε κάθε άκρη και ακόμη ένα στο κέντρο, εάν είναι αναγκαίο ανάλογα με το συνολικό μήκος της κρεμάστρας, ώστε να συγκρατούνται στέρεα στην θέση τους τα κεντρικά ξύλα που την αποτελούν.  

Το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει πιο "ενδιαφέρον" και καλαίσθητο αν ανάμεσα στα ξύλα αφήσετε ένα μικρό κενό (1-2 εκατοστών), αλλά φυσικά οι επιμέρους λεπτομέρειες σε όλες αυτού του τύπου τις κατασκευές είναι θέμα γούστου και επιλογής


Λυγίστε τις λαβές από τα κουταλάκια με τρόπο ώστε να μετατραπούν σε κρεμαστάρια και βιδώστε το κυρτό μέρος τους πάνω στο ξύλο σε όποιες θέσεις και ύψος θέλετε. Χτυπώντας με ένα σφυρί πάνω σε μια σταθερή και σκληρή επιφάνεια, μπορείτε και να πλατύνετε το κυρτό μέρος από τα κουταλάκια ή να τα χρησιμοποιήσετε ως έχουν.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ίδια ή και διαφορετικά κουταλάκια ενώ μια ιδέα, ειδικά για τέτοιου είδους κατασκευές σε συνολικά αντικέ ύφος, είναι να χρησιμοποιήσετε ασημένια παλιά κουταλάκια που θα βρείτε σε παλιατζίδικα, παζάρια κλπ. σε όχι ακριβές τιμές. 


thinkingcloset.com
Για να κρεμάσετε την κατασκευή στο τοίχο θα χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι σύρμα που θα δέσετε στέρεα πάνω σε δύο πρόκες ή βίδες στο πίσω μέρος της και σε τέτοιο ύψος (περίπου στην μέση του συνολικού της ύψους) ώστε να μην ορατό όταν τελικά τοποθετήσετε την κρεμάστρα στον τοίχο. Mπορείτε ασφαλώς και να βιδώσετε στον τοίχο μια τέτοια κρεμάστρα, αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή για τις περιπτώσεις που το συνολικό βάρος που πρόκειται να δεχτεί είναι μεγάλο
Σε ένα από τα ξύλα, σε περισσότερα ή και ολόκληρη την κατασκευή μπορείτε να εφαρμόσετε decoupage, μια απλή τεχνική παλαίωσης, stencils ή όποια άλλη τεχνική - τρόπο επιθυμείτε για την διακόσμηση της κρεμάστρας και ασφαλώς να την χρησιμοποιήσετε επίσης με όποιον τρόπο θέλετε κρεμώντας κούπες, πετσέτες κλπ. από απλά ή κάθε είδους διακοσμητικά κρεμαστάρια - γάντζους που απλώς θα στερεώσετε ή θα βιδώσετε στα ξύλα. 

Τέτοιου τύπου κρεμάστρες για την κουζίνα, μπορείτε ασφαλώς να κατασκευάσετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ακόμη και με ένα απλό παλετόξυλο τοποθετημένο οριζόντια ή κάθετα και του οποίου την επιφάνεια θα επεξεργαστείτε με τις ίδιες τεχνικές όπως και χρησιμοποιώντας ολόκληρες ή κομμένες στην μέση παλέτες πάνω στις οποίες θα προσαρμόσετε γάντζους
Τελευταίο στάδιο, κάθε τέτοιου τύπου ξύλινης κατασκευής, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του ξύλου και είτε χρησιμοποιήσετε βερνίκι, χρώμα, χαρτί κλπ. το πέρασμα με 2-3 χέρια απλό προστατευτικό βερνίκι ξύλου. Θα το βρείτε σε όλα τα καταστήματα με χρώματα με ματ ή γυαλιστερή υφή και θα αδιαβροχοποιήσει την επιφάνεια του ξύλου έτσι να μπορείτε άφοβα να την καθαρίζετε


 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: