Πως θα αλλάξετε ταπετσαρία σε Καρέκλες - Πολυθρόνες


Η ταπετσαρία αντί για κάλυμμα σε καρέκλες - πολυθρόνες είναι μια λύση σαφώς περισσότερο "σικάτη" όμως επειδή σε αντίθεση με τα καλύμματα δεν μπορεί να καθαριστεί το ίδιο εύκολα, αργά ή γρήγορα η αλλαγή του υφάσματος είναι ...μονόδρομος.
Η διαδικασία αλλαγής υφάσματος σε κάθε τύπο καθίσματος, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο και αν ...ξηλώσετε ένα ταπετσαρισμένο κάθισμα και δείτε πως ακριβώς έχει φτιαχτεί, θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι μπορείτε εύκολα να το κάνετε και εσείς, αλλάζοντας εντελώς την όψη σε παλιές καρέκλες-πολυθρόνες. 


cozycottagecute.com
Το μόνο εξειδικευμένο εργαλείο που θα σας χρειαστεί, εκτός από καινούργιο ύφασμα, είναι ένα καρφωτικό επίπλων. Θα βρείτε τέτοια καρφωτικά-συρραπτικά σε πολύ μεγάλη ποικιλία και σε διάφορα μεγέθη, ποιότητες και τιμές, σε όλα τα πολυκαταστήματα αλλά και eshops με εργαλεία.

Το κόστος τους είναι ασφαλώς ανάλογο του είδους και των δυνατοτήτων, μπορεί να φτάσει έως και τα 30-40 ευρώ όμως ένα απλό καρφωτικό για να αλλάξετε ταπετσαρία π.χ σε καρέκλες κουζίνας ή τραπεζαρίας θα το βρείτε ακόμη και με 5 περίπου ευρώ. Δείτε ενδεικτικά εδώ αν και βεβαίως όσο ποιοτικότερο τόσο πιο εύκολα θα κάνετε την όλη διαδικασία. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά, να επαρκεί το μήκος στο οποίο καρφώνει, ανάλογα με το πάχος του ξύλου πάνω στο οποίο θέλετε να στερεώσετε ύφασμα, αφού συχνά αυτό είναι διαφορετικό π.χ για μια καρέκλα τραπεζαρίας από μια πολυθρόνα.  

cozycottagecute.com
Το πρώτο στάδιο αλλαγής ταπετσαρίας ενός καθίσματος είναι να βγάλετε την παλιά. Ανάλογα με τον τρόπο που, εξωτερικά, έχει πλαισιωθεί-συγκρατηθεί το ύφασμα π.χ κάποια διακοσμητική τρέσα, διακοσμητικά καρφιά κλπ. από αυτά θα ξεκινήσετε
cozycottagecute.com
Με μια πένσα ή όποιο άλλο αιχμηρό αντικείμενο σας εξυπηρετεί θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τα καρφιά ή να ξηλώσετε το ρέλι-κορδέλα, που συχνά είναι κολλημένο περιμετρικά του ξύλου με κόλλα. Το επόμενο στάδιο είναι και πάλι με πένσα ή ένα μυτερό κατσαβίδι να αφαιρέσετε τα παλιά καρφιά του καρφωτικού-συρραπτικού που συγκρατούν το παλιό ύφασμα πάνω στο ξύλο για να μπορέσετε να το αφαιρέσετε εντελώς
jennaburger.com
jennaburger.com
Για την αλλαγή του υφάσματος θα ακολουθήσετε τα ίδια ακριβώς βήματα αλλά με την ...ανάποδη σειρά και τρόπο.  Με πατρόν το παλιό ύφασμα, κόβετε το καινούργιο στο μέγεθος και σχήμα που χρειάζεται.
jennaburger.com
Το πιάνετε γύρω γύρω με το καρφωτικό και στην συνέχεια καλύπτετε τα καρφιά του καρφωτικού, στο σημείο ακριβώς που το ύφασμα ενώνεται με το ξύλο, είτε με νέα διακοσμητικά καρφιά - καμπαράδες είτε κολλώντας ένα καινούργιο ρέλι - διακοσμητική τρέσα με μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης ή θερμοκολλητικό πιστόλι

livelovediy.com
thebudgetdecorator.com
Για καθίσματα που το τελείωμα της ταπετσαρίας είναι στερεωμένο όχι σε εμφανές σημείο αλλά κάτω από το κάθισμα, η όλη διαδικασία είναι ακόμη πιο απλή, αφού δεν θα χρειαστεί να καλύψετε τα καρφιά του καρφωτικού, θα αντικαταστήσετε απλώς το ύφασμα και θα το πιάσετε επίσης στο κάτω μέρος του, σαν ένα κάλυμμα δηλαδή του επίπλου που αντί να είναι "ελεύθερο" θα το συγκρατήσετε στο κάτω - κρυφό μέρος του επίπλου που με το καρφωτικό. fourgenerationsoneroof.com
Το μοναδικό λεπτό σημείο, ειδικά σε καθίσματα με απόλυτα τετράγωνο σχήμα, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διπλώσετε το ύφασμα στις γωνίες. Οδηγός σας και σε αυτό, το παλιό ύφασμα. 

iheartnaptime.net
Δείτε πως ακριβώς έχει διπλωθεί έτσι ώστε να στέκεται σωστά και σε κάθε περίπτωση τόσο στις γωνίες όσο και σε ολόκληρο το μήκος του το ύφασμα πριν το καρφώσετε θα πρέπει να είναι απολύτως τεντωμένο.  Για μεγάλα καθίσματα, ένας τρόπος για να διευκολυνθείτε στο τέντωμα του υφάσματος είναι αφού το κόψετε στο σωστό σχήμα και μέγεθος να το καρφιτσώνετε - συγκρατείτε περιμετρικά κομμάτι κομμάτι πάνω στο αφρολέξ του γεμίσματος με καρφίτσες, όσο το δυνατόν πιο τεντωμένο, και στην συνέχεια καρφώνετε με το καρφωτικό. 


Σε κάποιες καρέκλες, κουζίνας κυρίως, το κομμάτι του καθίσματος είναι εντελώς αποσπώμενο, βγαίνει δηλαδή ολόκληρο από τον ξύλινο σκελετό του επίπλου. 
Για να αλλάξετε ύφασμα σε τέτοιες καρέκλες, θα βγάλετε το κάθισμα-μαξιλάρι και θα ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία, αφού όπως θα δείτε στο πίσω-κρυφό του μέρος και εκεί το ύφασμα είναι τεντωμένο και στερεωμένο στο πίσω μέρος επίσης με καρφωτικό επίπλων. 

thediydreamer.com
Με την προσθήκη εσωτερικού γεμίσματος, σκληρού αφρολέξ για κάθισμα και με την ίδια διαδικασία μπορείτε και να μετατρέψετε μια απλή καρέκλα, ξύλινη, ψάθινη κλπ. σε κάθισμα με ταπετσαρία

Το μόνο που επιπρόσθετα θα χρειαστεί, αφού κόψετε το γέμισμα στο σωστό μέγεθος και σχήμα, πριν από το ύφασμα να το στερεώσετε και αυτό περιμετρικά του σκελετού με το καρφωτικό.


cozycottagecute.com
Μια ακόμη κατηγορία καθισμάτων που δύσκολα καθαρίζουν αν δεν είναι δερμάτινες, είναι οι καρέκλες γραφείου
Το κάθισμα των περισσοτέρων είναι επίσης δημιουργημένο με αυτόν τον τρόπο  και για να αλλάξετε το ύφασμα-ταπετσαρία τους, απλώς φροντίστε όταν αγοράσετε καρφωτικό να είναι τέτοιων προδιαγραφών ώστε να πιάνει-καρφώνει και πάνω σε χοντρό πλαστικό από το οποίο είναι συνήθως κατασκευασμένος ο σκελετός σε τέτοιες καρέκλες.  


missmustardseed.com
Η διαδικασία αλλαγής υφάσματος στην πλάτη ή και τα μπράτσα σε πολυθρόνες  είναι ακριβώς η ίδια.  Βγάζετε τα παλιά καρφιά και ύφασμα, καρφώνετε το καινούργιο και καλύπτετε στο σημείο της ένωσης υφάσματος-επίπλου με τρέσα ή διακοσμητικά καρφιά. 
missmustardseed.com
Συνδετήρες για συρραπτικό-καρφωτικό όπως και διακοσμητικά καρφιά, διακοσμητικές τρέσες, αφρολέξ κλπ. θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα και eshops με είδη ταπετσαρίας επίπλων. 

Δεν είναι καθόλου δύσκολο και σε σχέση με ταν ρωτήσετε τις τιμές των επαγγελματιών για την αντίστοιχη εργασία θα πειστείτε ότι το κόστος για να αλλάξετε το ύφασμα-ταπετσαρία π.χ σε 6 καρέκλες τραπεζαρίας, αν το κάνετε μόνοι σας, με ένα οικονομικό ύφασμα, είναι πολύ λιγότερο και από το μισό.

Δείτε και εδώ αναλυτικά και βήμα - βήμα πως θα φτιάξετε καλύμματα για κάθε είδους έπιπλο.