Παρτέρια Σπιράλ


Μία ιδιαίτερα όμορφη αλλά και πρακτική κατασκευή, αφού τα παρτέρια σε σχήμα σπιράλ θα σας δώσουν την δυνατότητα να αξιοποιήσετε κάποια σημεία σε μικρούς κήπους-αυλές ώστε εκμεταλλευόμενοι την κατά ύψος ανάπτυξή τους να τοποθετήσετε περισσότερα φυτά-λουλούδια από όσα θα χωρούσαν σε ένα απλό παρτέρι  που θα καταλάμβανε την ίδια έκταση επί της επιφάνειας του εφάδους. Ανάλογα με το συνολικό ύψος της κατασκευής αλλά και το υλικό που θα χρησιμοποιήσετε για να οριοθετήσετε τις περιοχές ενός τέτοιου παρτεριού, μπορούν να κατασκευαστούν είτε ως κανονικές χτιστές κατασκευές σε σπειροειδές σχήμα που στην συνέχεια θα γεμίσετε με χώμα, είτε τοποθετώντας μεγάλες πέτρες, πλάκες κλπ. σε αντίστοιχο σχηματισμό πάνω σε ένα "λοφάκι" χώματος δημιουργώντας έτσι "διαδρόμους" διαφορετικού ύψους όπου θα φυτέψετε. 


Έτσι είναι αυτονόητο ότι σε σπειροειδή παρτέρια μεγάλου ύψους οι πέτρες, πλάκες, τούβλα κλπ. θα πρέπει να χτιστούν με λάσπη, με την ίδια διαδικασία που γίνεται ένας τοίχος, διαφορετικά ούτε το χώμα θα συγκρατηθεί σωστά ούτε οι πέτρες θα μείνουν στην σωστή τους θέση ενώ αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα ελαφρά υπερυψωμένο παρτέρι μπορείτε να το κάνετε και απλώς δημιουργώντας το σπιράλ από πέτρες, μεγάλα βότσαλα, κομμάτια από πλάκες επίστρωσης εδάφους κλπ. τοποθετημένες, ανάλογα με τον όγκο και το σχήμα τους, η μία δίπλα ή πάνω στην άλλη ή και σφηνώνοντας τες στο χώμα, με τρόπο που να σχηματίζονται κυκλικές ανισόπεδες περιοχές πάνω στο χώμα και ταυτόχρονα σταθερές και με αντοχή σε συνθήκες όπως αέραςβροχή αλλά και το νερό ποτίσματος ικανό σταδιακά να συμπαρασύρει το χώμα στο εσωτερικό του παρτεριού αν οι πέτρες δεν το συγκρατούν σωστά. 


Οι χτιστές κατασκευές είναι ασφαλώς πολύ πιο εντυπωσιακές, η δε διαδικασία κατασκευής τους δεν παρουσιάζει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία, απλώς αντί να ενώσετε πέτρες, τούβλα, κλπ. με λάσπη σε ευθεία σειρά, όπως για μια οποιαδήποτε άλλη χτιστή κατασκευή, θα το κάνετε δίνοντας στην πρώτη σειρά μορφή σπίρας και στην συνέχεια θα συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο να "υψώνετε" έως το σημείο που θέλετε δημιουργώντας πάνω στην πρώτη σειρά όσε ακόμη απαιτούνται.
Η "λάσπη" οικοδομής το μείγμα δηλαδή που χρησιμοποιείται για την ένωση τούβλων ή όποιου άλλου παρόμοιου υλικού είναι μια μίξη από τσιμέντο-οικοδομική άμμο-ασβέστη σε μια αναλογία περίπου 2-7-2 και νερό. Υλικά θα βρείτε σε όλες τις μάντρες οικοδομικών υλικών, εκεί μπορείτε να ζητήσετε και επιπλέον "διευκρινίσεις" για το πως ακριβώς θα αναμείξετε τα υλικά, ενώ αν το προτιμάτε σε τέτοιου είδους μικρού μεγέθους κατασκευές όπως ένα σπιράλ παρτέρι μπορείτε να "συγκολλήσετε" μεταξύ τους πέτρες, τούβλα κλπ. και με απλό μείγμα τσιμέντου ή και κόλλα για πλακάκια, ανάλογα βεβαίως και με το είδος υλικού που θα δουλέψετε π.χ κανονικά τούβλα, διακοσμητικά τουβλάκια, μικρές ή μεγαλύτερες πλάκες κλπ. Στις ψηλές κατασκευές, για να χρειαστείτε λιγότερο χώμα, μπορείτε να γεμίσετε το εσωτερικό του σπιράλ έως ένα ύψος με πέτρες, μπάζα κλπ αλλά και  οργανικά υλικά όπως ξύλα, κλαδιά κλπ. που θα λειτουργήσουν και ως λίπασμα και στην συνέχεια να τοποθετήσετε μια ποσότητα χώματος ικανή για την σωστή ανάπτυξη των φυτών. 
Σε ό,τι αφορά την επιλογή των φυτών στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, οποιοδήποτε είδος μπορεί να ευδοκιμήσει στο χώμα το ίδιο μπορεί να κάνει και ...κλεισμένο μέσα σε ένα τέτοιο παρτέρι, απλά ανάλογα με το ύψος-μέγεθος του παρτεριού επιλέξτε φυτά-λουλούδια που η ανάπτυξή τους να είναι τέτοια ώστε να μην "χάνεται" η όψη και το σχήμα μιας τέτοιας κατασκευής. 
Φυτά και λουλούδια δηλαδή αλλού με κάθετη και αλλού με οριζόντια ανάπτυξη και κατά βάση μικρού ύψους, διαφορετικά ειδικά στα μη χτιστά αλλά ελαφρά υπερυψωμένα σπειροειδή παρτέρια σύντομα το φύλλωμα θα καλύψει εντελώς τις πέτρες διαχωρισμού και θα επηρεάσει την συνολική εικόνα.  
Γι΄αυτό και γενικά, φυτεύοντας σε τέτοιαπαρτέρια, λάβετε υπόψη σας ότι τα φυτά σύντομα θα αναπτυχθούν και αφήστε αποστάσεις ανάμεσα στα διάφορα είδη όσο και αν αυτό κοστίζει "αισθητικά" κατά την αρχική εικόνα, σε πολύ λίγο καιρό τα κενά θα γεμίσουν. 

"Παραλλαγή" τέτοιας μορφής "παρτεριών" για χρήση σε μπαλκόνια είναι οι συνθέσεις σε κάθετη ανάπτυξη που μπορείτε να κάνετε με διαφορετικού μεγέθους γλάστρες, ενώ και σε ένα τέτοιο σπειροειδές παρτέρι σε κήπο-αυλή, μπορείτε να ενσωματώσετε π.χ μια μεγάλη γλάστρα στο επάνω κεντρικό μέρος του ή και μικρότερες σε άλλα σημεία
.

Η επιλογή των υλικών και ο τρόπος που θα τα χρησιμοποιήσετε μπορεί να διαφοροποιήσει εντελώς την όψη τέτοιων κατασκευών και να τους δώσει πολλές επιμέρους όψεις, πάντως σε κάθε περίπτωση είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και όμορφο διακοσμητικό στοιχείο για εξωτερικούς χώρους, ταυτόχρονα αξιοποιεί στο έπακρο τον χώρο ενώ σας επιτρέπει και να συγκεντρώσετε ομοειδή φυτά σε ένα τέτοιο σπιράλ δημιουργώντας π.χ μικρούς ...κήπους με αρωματικά, κακτοειδή κλπ.