Ιδέες Οργάνωσης για την Αποθήκη σας


Ειδικά αν μένετε εκτός πόλης ή σε 
μονοκατοικία, αν σας αρέσουν και ασχολείστε με μαστορέματα, κηπουρική, κατασκευές κλπ. ξέρετε καλά πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός στεγασμένου χώρου όπου θα μπορούν να αποθηκευτούν κάθε μορφής εργαλεία - υλικά αλλά, αν φυσικά ο χώρος το επιτρέπει, και ένα μέρος από πράγματα του σπιτιού που δεν χρησιμοποιούνται συχνά ή εποχιακά όπως π.χ χαλιά, καλοκαιρινά είδη κλπ. 
Σημαντικότερο από το πόσο μεγάλος είναι ο χώρος της αποθήκης είναι να έχει διαμορφωθεί-εξοπλιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πραγματικά χρηστικός και να μπορείτε να βρίσκετε γρήγορα και εύκολα αυτό που αναζητάτε κάθε φορά, αφού ακόμη και μια πολύ μεγάλων διαστάσεων αποθήκη αν την χρησιμοποιείτε απλώς για να ...πετάτε μέσα πράγματα είναι βέβαιο ότι δεν θα αποδειχθεί περισσότερο λειτουργική από το ...μικρό πατάρι ενός διαμερίσματος σχεδιασμένο για την φύλαξη των απολύτως αναγκαίων. 

Εκτός από τις ιδιαιτερότητες του χώρου, ο λειτουργικότερος τρόπος για να τοποθετήσετε μικρά ή μεγαλύτερα αντικείμενα στην αποθήκη σας, εξαρτάται από τα είδη-αντικείμενα που θα βρίσκονται μέσα σε αυτή αλλά κυρίως από την συχνή ή όχι χρήση τους και αυτονόητο ότι εργαλεία-αντικείμενα ή υλικά που αναζητάτε συχνά θα πρέπει να βρίσκονται στα πιο εύκολα προσβάσιμα σημεία και οργανωμένα-τακτοποιημένα με τρόπο που πραγματικά να σας διευκολύνει. 
Σε καταστήματα με παρόμοια είδη αλλά και πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού θα βρείτε πολλές έτοιμες λύσεις όπως π.χ ράφια dexion που αντέχουν για χρόνια σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες και κυρίως στην υγρασία, ειδικές διάτρητες μεταλλικές επιφάνειες για τοποθέτηση στον τοίχο και που πάνω τους μπορείτε με γάντζους να κρεμάσετε κάθε μορφής μικρά ή μεγαλύτερα εργαλεία ή να προσαρμόσετε μεταλλικά καλάθια, μεταλλικές ή πλαστικές ντουλάπες κλπ. 
Το κατά πόσο αξίζει η οργάνωση της αποθήκης σας το κόστος όλων αυτών των ειδικών για αυτή την χρήση λύσεων εξαρτάται από το πόσο πολύ ...μπαινοβγαίνετε  στον συγκεκριμένο χώρο και πόσο συχνά η τάξη ή ακαταστασία του σας διευκολύνει ή αντίστοιχα σας ...δυσκολεύει την ζωή,  γιατί βεβαίως άλλες απαιτήσεις έχει επ΄αυτού κάποιος που δεν ξεχωρίζει ...μια βίδα από μια πρόκα απλώς χρειάζεται έναν χώρο φύλαξης για όσα δεν χωρούν στο εσωτερικό του σπιτιού και άλλες αυτός που κάθε τόσο όλο και κάτι μαστορεύει, συντηρεί, κατασκευάζει.  

Εκτός όμως από τα ειδικά συστήματα οργάνωσης για τους συγκεκριμένους χώρους, είναι πάρα πολλές και οι ...χειροποίητες λύσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε-κατασκευάσετε ώστε να οργανωθούν όλα στην αποθήκη με τρόπο και οικονομικό και απόλυτα λειτουργικό σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες. 1. Παλιά ή οικονομικά έπιπλα - ραφιέρες

Στο ίδιο σημείο που θα μπορούσατε να τοποθετήσετε μια σύνθεση από ράφια dexion, μπορούν να μπουν ραφιέρες κάθε μορφής που πιθανόν να βρείτε κάπου σε πολύ οικονομικές τιμές αλλά και παλιές βιβλιοθήκες-ντουλάπια κλπ. που δεν χρησιμοποιείτε πια. 

Η εμφάνιση στον χώρο της αποθήκης δεν σας απασχολεί, ακόμη και ελαφρά φθαρμένα αν είναι, έτσι μια χαρά θα κάνουν την δουλειά τους π.χ μια σειρά από παλιά ντουλάπια κουζίνας τοποθετημένα - βιδωμένα το ένα πάνω στο άλλο δημιουργώντας έναν ιδιαίτερα πρακτικό και μεγάλο κλειστό χώρο για να αποθηκεύσετε ο,τιδήποτε, όπως και κάθε είδους παλιά ντουλάπια-ράφια-ραφιέρες κλπ. 

2. Απλές σανίδες, κόντρα πλακέ ή παλέτες


Οι οικονομικότεροι τρόποι για να δημιουργήσετε επιτοίχιες βάσεις πάνω στις οποίες μπορείτε να τακτοποιήσετε, ανάλογα με την μορφή που θα δώσετε στην κατασκευή, κάθε είδους αντικείμενα-εργαλεία.

Θα χρειαστεί απλώς να βιδώσετε στον τοίχο τα ξύλα, σε όποια διάταξη σας εξυπηρετεί ανάλογα με το είδος των αντικειμένων που πρόκειται να τοποθετήσετε στα συγκεκριμένα σημεία και στην συνέχεια είτε με τρύπες από όπου θα στερεώσετε γαντζάκια είτε με πρόσθετα ξύλα-σανίδες να δημιουργήσετε τα κατάλληλα σημεία στήριξης για κάθε αντικείμενο. 
Εκτός από ξύλα από  μεταχειρισμένες παλέτες που ακόμη και εντελώς δωρεάν θα προμηθευτείτε από φυτώρια, μάντρες οικοδομών κλπ. για αυτήν την χρήση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους παλιά ή β΄ποιότητας ξύλα-σανίδες αρκεί βεβαίως να μην είναι σάπια, ενώ ειδικά αν πρόκειται να τοποθετηθούν σε αποθήκες με έντονη υγρασία περάστε τα πριν την τοποθέτησή τους 2-3 χέρια άχρωμο προστατευτικό βερνίκι για ξύλο. 


3. Πλαστικοί σωλήνες 

Θα τους βρείτε σε μάντρες οικοδομικών υλικών ή καταστήματα με χρώματα, εργαλεία κλπ. σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών-διαμέτρου για να επιλέξετε ανάλογα με το είδος των αντικειμένων που θέλετε να τακτοποίησετε, είναι φτηνοί και πραγματικά μια πολύ πρακτική λύση για πολλές χρήσεις στην οργάνωση της αποθήκης. Θα χρειαστεί απλώς να τους κόψετε στο μέγεθος που χρειάζεται και  να τους βιδώσετε πάνω σε ξύλινες ή μεταλλικές επιτοίχιες βάσεις  δημιουργώντας συνθέσεις για να στηρίξετε-τοποθετήσετε ομαδοποιημένα μικρά ή και ψηλότερα αντικείμενα, εργαλεία κήπου κλπ. 
4. Απλά χαρτόκουτα Τα πλαστικά κουτιά αποθήκευσης με καπάκι δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά αλλά ακόμη και αυτό το μικρό κόστος αξίζει τον κόπο μόνον για αντικείμενα που πραγματικά σας ενδιαφέρει να μένουν προστατευμένα από σκόνη, υγρασία κλπ. Για όλα τα υπόλοιπα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά χαρτόκουτα που θα επενδύσετε με αυτοκόλλητο πλαστικό ή και κάθε μορφής οικονομικό πλαστικό με το μέτρο που απλώς θα κολλήσετε με μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης. 


5. Άδεια βάζα

Ο πιο πρακτικός και φυσικά ανέξοδος τρόπος για να ομαδοποιήσετε μικροαντικείμενα, βίδες, πρόκες κλπ.  Μικρά ή μεγαλύτερα βάζα από άδειες συσκευασίες τροφίμων, καλυντικών κλπ. που είτε θα τοποθετήσετε σε ράφια, κουτιά κλπ. ή και θα βιδώσετε στο κάτω μέρος ραφιών με μεγάλο μήκος εξοικονομώντας στην πραγματικότητα ένα ακόμη ράφι εκεί που ...δεν υπάρχει. Δείτε εδώ πως ακριβώς θα το κάνετε. 6. Ξύλινα ή πλαστικά καφάσια 

Οι  πιο ...οικονομικές ραφιέρες, αν βεβαίως τα βρείτε-προμηθευτείτε μεταχειρισμένα και δωρεάν δωρεάν από διάφορα καταστήματα αφού φυσικά και δεν χρειάζεται να είναι άριστης κατάστασης ή ...εμφάνισης. Πλύντε τα, περάστε τα ξύλινα με ένα προστατευτικό βερνίκι και απλώς βιδώστε τα στον τοίχο. 


7. Ολόκληρες παλέτες 

Μία ολόκληρη παλέτα βιδωμένη από την ανάποδη όψη της στον τοίχο είναι μια ήδη έτοιμη επιφάνεια για να τοποθετήσετε ή κρεμάσετε κάθε είδους εργαλεία-αντικείμενα, με μερικές ακόμη σανίδες εύκολα θα προσθέσετε ράφια ενώ αν κλείσετε και το πίσω μέρος της με μερικές σανίδες εύκολα μετατρέπεται στην πιο οικονομική αλλά και πρακτική λύση για να τακτοποιήσετε σκούπες, ψηλά εργαλεία κήπου (τσουγράνες, φτυάρια κλπ) αλλά και κομμάτια από μακριά ξύλα, σωλήνες, σίδερα κπλ. αν χρησιμοποιείτε και βρίσκονται παρόμοια είδη στην αποθήκη σας. Μια τέτοια κατασκευή είναι κατάλληλη και για τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο, αν θέλετε να βρίσκονται συγκεντρωμένα σε κάποιο σημείο του κήπου όλα αυτά τα εργαλεία και φυσικά μπορείτε και να βάψετε-επεξεργαστείτε την παλέτα με όποιον τρόπο θέλετε. 8. Κονσερβοκούτια 

Θα τοποθετηθούν-βιδωθούν-κρεμαστούν σε όποιο σημείο θελήσετε και θα σας βοηθήσουν εντελώς ανέξοδα και κυρίως πρακτικά να τακτοποιήσετε-ομαδοποιήσετε κάθε είδους υλικά-εργαλεία-αντικείμενα.  

Το μόνο που θα χρειαστεί, αν θέλετε να μείνουν ανεπηρέαστα από τον χρόνο και την υγρασία, βάψτε τα πριν τα χρησιμοποιήσετε μέσα-έξω γιατί διαφορετικά σύντομα θα σκουριάσουν. 

Γενικά, αν έχετε αποθήκη και σας ενδιαφέρει η λειτουργική και οικονομική τακτοποίηση-οργάνωσή της, σκεφτείτε ...δυο φορές πριν πετάξετε "άχρηστα" παλιά ντουλάπια, ράφια, κάθε είδους ξύλα, σίδερα, κουτιά κλπ. 

Τα περισσότερα με μικρές προσαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο συγκεκριμένο χώρο και μην ξεχνάτε ότι κάθε μορφής "σύνθεση" που θα στερεωθεί στους τοίχους της αποθήκης και θα εκμεταλλεύεται ολόκληρο το ύψος τους, θα αξιοποιήσει στο έπακρο τον διαθέσιμο χώρο σας σε αντίθεση με την ...συνήθεια να ...στοιβάζετε αντικείμενα ή κουτιά στο δάπεδο με τρόπο που κάποια στιγμή δεν μπορείτε καν ...να περάσετε ανάμεσά τους για να βρείτε αυτό που ψάχνετε. 


 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: