Τρόποι για να αλλάξετε την όψη του Ψυγείου


Στην σύγχρονη αγορά οικιακών συσκευών, εκτός από τις κλασσικές επιλογές σε λευκό χρώμα,  θα βρείτε πλέον και ψυγεία με χρωματιστή εξωτερική επιφάνεια και μάλιστα κατά βάση σε ιδιαίτερα έντονες αποχρώσεις. 

Πέραν του κόστους τους, αφού τέτοιου είδους επιλογή παρέχεται μόνο από τις πλέον αναγνωρισμένες μάρκες, άρα και τις ακριβότερες,  η ιδέα αυτή είναι και ελαφρά "δεσμευτική" σε όποιες πιθανόν μελλοντικές αλλαγές-ανακαινίσεις θελήσετε να πραγματοποιήσετε στις γενικές αποχρώσεις του χώρου της κουζίνας, αφού θα πρέπει πάντα να κινείστε σε χρωματικές παλέτες που στοιχειωδώς έστω να ταιριάζουν με την απόχρωση του ψυγείου. 


Αντί λοιπόν εξ΄αρχής να επιλέξετε ένα χρωματιστό ψυγείο αλλά και κυρίως για την πολύ συχνή περίπτωση να θέλετε απλώς να ανανεώσετε και να φρεσκάρετε την φθαρμένη όψη του λευκού ψυγείου σας, να καλύψετε τυχόν γδαρσίματα, κιτρινίλες, μικρά σκουριασμένα σημεία κλπ. υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε ανάλογα και με το γούστο σας αλλά και με το συνολικό ύφος διακόσμησης του χώρου της κουζίνας σας και τι ταιριάζει καλύτερα. 


1. με ειδικά Stickers 
Εκτός από τα γενικής χρήσης stickers - ταπετσαρίες, θα βρείτε πλέον διαθέσιμα για την συγκεκριμένη χρήση ειδικά stickers για ψυγεία ακριβώς στις διαστάσεις που χρειάζεστε.

Πρόκειται για αδιαβροχοποιημένα 
αυτοκόλλητα βινυλίου  ώστε να μπορείτε να τα καθαρίζετε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Διατίθενται σε πολλά σχέδια-χρώματα-διαστάσεις και αναλογικά τόσο με την ευκολία τοποθέτησης όσο και της ριζικής αλλαγής της όψης του ψυγείου, είναι από τις οικονομικότερες επιλογές. Υπολογίστε συνολικά περίπου 20-40 ευρώ για ένα κανονικό προς μεγάλο ψυγείο. Δείτε τα, ενδεικτικά, εδώ και  εδώ2. με Stickers γενικής χρήσης 
Κάθε τύπου διακοσμητικά  stickers που θα βρείτε σε χρωματοπωλεία και καταστήματα με είδη σπιτιού για εφαρμογή πάνω σε τοίχους, ξύλινες επιφάνειες κλπ. μπορούν χωρίς κανένα πρόβλημα να ...μεταμορφώσουν και το ψυγείο σας.
Επιλέξτε σχέδια και αποχρώσεις που να ταιριάζουν με την συνολική διακόσμηση της κουζίνας σας και απλώς ...κολλήστε τα πάνω στην επιφάνεια του ψυγείου.


3. με χρώμα
Όλες οι λευκές οικιακές συσκευές με τον χρόνο, ειδικά στις άκρες/κόχες τους, αρχίζουν να παρουσιάζουν ίχνη σκουριάς, όπως ακριβώς συμβαίνει με οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια και ακριβώς σαν να επρόκειτο για οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια, μπορούν να βαφτούν με την χρήση της ανάλογης μπογιάς. 
Δεν είναι σίγουρα από τις ευκολότερες διαδικασίες το να βάψετε το ψυγείο, αλλά θα σας δώσει ένα μόνιμο αποτέλεσμα που θα κρατήσει και θα καλύψει πλήρως όλες τις φθορές. 


Ζητείστε από ένα χρωματοπωλείο μιας καλής ποιότητας μπογιά σε όποια απόχρωση θέλετε και την οποία θα περάσετε με ρολό, αφού πριν τρίψετε με γυαλόχαρτο να "αγριέψει" ελαφρά η γυαλιστερή του επιφάνεια του ψυγείου.

Το απλούστερο είναι να βάψετε μόνο την εξωτερική επιφάνεια από τις πόρτες, αφού τις βγάλετε από το ψυγείο, χωρίς να αγγίξετε καθόλου πλαϊνά μέρη, γιατί είναι σίγουρο ότι  αν δουλέψετε χωρίς να βγάλετε τις πόρτες οι ατέλειες θα ...φωνάζουν ότι το όλο εγχείρημα δεν πέτυχε και απόλυτα. :)Αν θέλετε απλώς να φρεσκάρετε και να ανανεώσετε το άσπρο χρώμα του ψυγείου, θα χρησιμοποιήσετε το ειδικό σπρεϋ για λευκές οικιακές συσκευές. 
Θα το βρείτε σε χρωματοπωλεία σε αρκετές μάρκες και ένα μέσο κόστος 4-7 ευρώ, επιλέξτε ...το ακριβότερο. Σε αυτού του τύπου τα προϊόντα το "ό,τι πληρώσεις παίρνεις" ισχύει σχεδόν απόλυτα.
Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης πάνω στην συσκευασία, δεν είναι δύσκολη διαδικασία θα χρειαστεί απλώς αρκετά χέρια με όσο μικρότερη ποσότητα χρώματος το καθένα για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα και φυσικά τα συγκεκριμένα ειδικά προϊόντα προορίζονται για χρήση αποκλειστικά πάνω στις μεταλλικές επιφάνειες λευκών οικιακών συσκευών, όχι για τα πλαστικά, λαστιχένια κλπ. σημεία-μέρη τους. 4. με χρώμα μαυροπίνακα 
Μια ιδέα επίσης αντίστοιχα  ...φασαριόζικη με εκείνη του να βάψετε το ψυγείο με απλό χρώμα, όμως το τελικό αποτέλεσμα πέραν του ότι θα καλύψει πλήρως όλες τις μικροφθορές θα δώσει συνολικά στην κουζίνα σας πολύ ιδιαίτερο ύφος, η δε επιφάνεια του ψυγείου θα μετατραπεί σε έναν κανονικό μαυροπίνακα που στην συνέχεια μπορείτε ...κάθε μέρα να προσδίδετε και άλλη όψη γράφοντας, ζωγραφίζοντας κλπ. ενώ η επιφάνειά καθαρίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα με νερό. 


Η διαδικασία δεν διαφέρει σε τίποτα από το βάψιμο με απλό χρώμα, τρίβετε με γυαλόχαρτο και περνάτε όσα χέρια του ειδικού χρώματος μαυροπίνακα χρειαστεί έως ότου σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Το μόνο ...μυστικό και εδώ είναι τα πολλά χέρια με  χρήση όσο μικρότερης ποσότητας χρώματος και φυσικά ανάμεσά τους θα περιμένετε να στεγνώσει εντελώς η μπογιά, περίπου 1 ώρα. 

Χρώμα μαυροπίνακα θα βρείτε σε μαύρο και πράσινο χρώμα, το κόστος της είναι περίπου το 2πλασιο/λίτρο σε σχέση με των κοινών χρωμάτων και όχι μόνο για λόγους οικονομίας αλλά και για να ...γλυτώσετε κόπο και με αυτήν την επιλογή όλα θα γίνουν ευκολότερα αν βάψετε μόνο τις πόρτες αφού τις βγάλετε από το ψυγείο. Η ...μαγική συνταγή με την οποία μπορείτε να φτιάξετε μπογιά μαυροπίνακα σε όποια απόχρωση θέλετε και η οποία προσφέρει πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε τοίχους και ξύλινες επιφάνειες, δεν είναι σίγουρο ότι θα αντέξει και πάνω στην επιφάνεια του ψυγείου. Αν λοιπόν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι τέτοιο φτιάξτε χρώμα, τρίψτε ελαφρά με γυαλόχαρτο ένα μικρό κρυφό σημείο στο πίσω μέρος της συσκευής και κάντε εκεί ...ένα πείραμα. Αφήστε να στεγνώσει, δοκιμάστε να καθαρίσετε την επιφάνεια μερικές φορές με βρεγμένο σφουγγάρι κι αν γενικά πειστείτε ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό μπορείτε να βάψετε και τις πόρτες του ψυγείου με όποιας απόχρωσης χρώμα μαυροπίνακα θέλετε. 


5. με χαρτί μαυροπίνακα 

Ο ευκολότερος τρόπος για να εφαρμόσετε την ιδέα του μαυροπίνακα στο ψυγείο και να καλύψετε φθαρμένα σημεία χωρίς κανένα κόπο. 

Χρησιμοποιείστε αυτοκόλλητο χαρτί μαυροπίνακα που θα βρείτε με το μέτρο σε καταστήματα με χρώματα και είδη για κατασκευές, είτε για να καλύψετε ολόκληρη την επιφάνεια από τις πόρτες του ψυγείου, είτε για να δημιουργήσετε σε όποιο σχήμα και μέγεθος θέλετε αυτοκόλλητα που απλώς θα κολλήσετε πάνω στην επιφάνειά του.  

Το μοναδικό πρόβλημα, αν θελήσετε να καλύψετε ολόκληρη την επιφάνεια, ότι αυτοκόλλητο χαρτί μαυροπίνακα θα βρείτε κατά βάση σε ρολά ή φύλα πλάτους 40εκ. ενώ συνήθως το πλάτος ενός κανονικού ψυγείου είναι από 60εκ. και πάνω, οπότε θα διακρίνεται η ένωση των κομματιών του χαρτιού πάνω στην επιφάνεια του ψυγείου την οποία όμως μπορείτε να ...κρύψετε είτε ζωγραφίζοντας στο σημείο αυτό με πολύχρωμες κιμωλίες είτε με κάποια μεγάλου μεγέθους μαγνητάκια. 
6. με  ταπετσαρία 


Εκτός από τις αυτοκόλλητες ταπετσαρίες που θα βρείτε στην αγορά σε τεράστια ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να ...ντύσετε συνολικά ή κατά τόπους την επιφάνεια του ψυγείου, θα βρείτε και αρκετά σχέδια σε απομίμηση ξύλου, μάρμαρου, πέτρας κλπ.  Ειδικά τα σχέδια σε απομίμηση ξύλινης επιφάνειας, θα προσφέρουν ένα ιδιαίτερο ύφος και θα ταιριάξουν απόλυτα με το σύνολο αν στην κουζίνα σας γενικά κυριαρχεί το ξύλο.
Οι ποιότητες και οι τιμές σε αυτού του είδους τις ταπετσαρίες ποικίλουν, μην επιλέξετε με αποκλειστικό κίνητρο το σχέδιο-χρώμα, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για λεπτό αδιάβροχο πλαστικό που θα κολλήσει εύκολα και απόλυτα σωστά πάνω στην επιφάνεια του ψυγείου, πολλές φορές σε αυτού του τύπου τα προϊόντα την προσπάθεια να ...γλυτώσουμε 4-5 ευρώ την πληρώνουμε με ένα κατά πολύ κατώτερο του αναμενόμενου τελικό αποτέλεσμα. 7. με μαγνήτες 

Ο ...κλασσικός ...πατροπαράδοτος τρόπος αλλά με μικρές ...παραλλαγές.


Αντί για τα μικρά μαγνητάκια, που μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας από χαρτοπολτό σε όποιο σχέδιο θέλετε, μπορείτε να κολλήσετε μαγνήτες πάνω σε μικρά μεταλλικά κουτιά από συσκευασίες τροφίμων, κονσερβοκούτια που θα βάψετε και κάθε μορφής αντικείμενα, τα οποία στην συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε ως "μαγνητάκι" πάνω στην πόρτα του ψυγείου για να συγκρατήσετε χαρτιά, φωτογραφίες, σημειώσεις κλπ. ενώ ταυτόχρονα θα ...κρύψετε από κάτω τους μικρές φθορές, γρατζουνιές, ανομοιομορφίες στο χρώμα που προκαλούνται με τον χρόνο κλπ. 
8. με διακοσμητική ταινία 
Αν σας αρέσει η ιδέα ενός ...ριγέ ή ενός ...πουά ψυγείου. 
Χρησιμοποιείστε διακοσμητική αυτοκόλλητη ταινία που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη σπιτιού και συσκευασίας σε πολλά διαφορετικά πάχη, ποιότητες και σχέδια, για να δημιουργήσετε ρίγες ή πουά σχέδια που απλώς θα κολλήσετε πάνω στην επιφάνεια του ψυγείου. 

9. με χαρτί 
Από κάθε  είδους αδιαβροχοποιημένο - γυαλιστερό χαρτί μπορείτε να κόψετε σχέδια σε όποιο μέγεθος - σχήμα θέλετε για να δημιουργήσετε μια ...αυτοσχέδια ταπετσαρία για την επιφάνεια του ψυγείου, ενώ φυσικά και σε αυτήν την επιφάνεια η τεχνική του decoupage με χαρτοπετσέτα, ρυζόχαρτο, χαρτί εφημερίδων-περιοδικών κλπ.  μπορεί να σας προσφέρει εκπληκτικό αποτέλεσμα. 

Αν επιλέξετε το decoupage, στο τελικό στάδιο απλώς περάστε μερικά χέρια προστατευτικό βερνίκι επιπλέον απ΄όσο θα κάνατε σε μια π.χ ξύλινη επιφάνεια, ώστε τελικώς το σημείο με τα σχέδια να είναι πλήρως αδιαβροχοποιημένο και να καθαρίζεται με νερό και σφουγγάρι χωρίς κανένα πρόβλημα. 
10. με ...κάδρα 
Διακοσμήστε και ανανεώστε την επιφάνεια του ψυγείου αντιμετωπίζοντας την απλώς σαν ...έναν τοίχο.
Φωτογραφίες, παιδικές ζωγραφιές, ημερολόγια ή ό,τι άλλο θα μπορούσε να μπει σε μια κορνίζα, μπορούν να μπουν και να ...κρεμαστούν και πάνω στην επιφάνεια του ψυγείου. 


Χρησιμοποιείστε λεπτού πάχους ξύλινες κορνίζες χωρίς το τζάμι ή και απλά χάρτινα πλαίσια που μπορείτε να φτιάξετε από χοντρό χαρτόνι και θα βάψετε σε όποια απόχρωση θέλετε πριν στερεώσετε στην πίσω όψη τους, με σελοτέιπ ή κολλητική ταινία, οτιδήποτε χάρτινο περικλείουν ή στερεώστε κάθε τύπου χαρτί  απευθείας πάνω στην επιφάνεια του ψυγείου με μαγνήτες ή blue tac.11.  ...λίγο από όλα 
Π.χ ένα sticker μαζί με μερικούς ...πρωτότυπους μαγνήτες ή κάποιες φωτογραφίες μπορούν και μαζί να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν την  όψη του ψυγείου και να καλύψουν φθορές ή αν π.χ είναι η πόρτα της κατάξυψης αυτή που έχει γρατζουνιστεί-φθαρεί, μπορείτε να βάψετε μόνο αυτήν και να "διακοσμήσετε" το υπόλοιπο μέρος της επιφάνειας με όποιον άλλο τρόπο θέλετε κλπ 


 12. αλλαγή πόρτας

Εκεί που οποιαδήποτε Dο It Yourself  λύση - ιδέα δεν σας καλύπτει ή δεν είστε σε θέση για τον οποιοδήποτε λόγο να την εφαρμόσετε αρχίζει το ...do it for me :)
Αφού ερευνήσετε μέσω της αντιπροσωπείας της μάρκας του αν το κόστος αλλαγής στις πόρτες του παλιού ψυγείου σας με καινούργιες είναι κάτι που σας συμφέρει, εξετάστε και την λύση να αποτανθείτε σε κάποια εξειδικευμένη εταιρία που με την προσθήκη χειροποίητου κατά παραγγελία φύλλου αλουμινίου θα δώσει στο ψυγείο σας, ή και οποιαδήποτε άλλη λευκή συσκευή, όποιο χρώμα εσείς επιλέξετε. Δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες. 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: