Απλές τεχνικές παλαίωσης για πήλινες γλάστρεςΑν αφήσετε ένα άβαφτο πήλινο αντικείμενο εκτεθειμένο πλήρως στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα παρατηρήσετε ότι κατά τόπους το φυσικό χρώμα του πηλού θα αρχίζει να ξεθωριάζει, να ασπρίζει. 


Με την συμβολή βροχής και υγρασίας αυτή η αχνή λευκή απόχρωση θα αρχίσει να πλαισιώνεται με όλο και περισσότερες πρασινωπές ή μπλε κηλίδες ακανόνιστου σχήματος, δημιουργώντας πάνω στην καφέ βασική απόχρωση του πηλού, που επίσης θα αρχίσει να αλλοιώνεται και να αποκτά διαφορετικούς κατά τόπους τόνους, μια φυσικά παλαιωμένη όψη.Αν σας αρέσουν οι γλάστρες, κιούπια κλπ. αυτής της μορφής, μπορείτε και τεχνητά να δημιουργήσετε αντικέ εμφάνιση, σε κάθε είδους καινούργιο και άφθαρτο πήλινο αντικείμενο, με δύο διαφορετικούς τρόπους

1. Θα το κάνετε χρησιμοποιώντας απλά ακρυλικά χρώματα για κατασκευές


Τα μπουκαλάκια ακρυλικών χρωμάτων είναι τα πρακτικότερα για τέτοιου τύπου εργασίες-κατασκευές, που χρειάζεστε ελάχιστη ποσότητα μπογιάς, και γενικά είναι πολύ βολικό να έχετε πάντα διαθέσιμα μερικά τέτοια χρώματα στις βασικές αποχρώσεις που αναμειγνύοντας  τα μεταξύ τους θα δημιουργήσετε πολλούς ακόμη χρωματισμούς


Αναμείξτε μερικές σταγόνες μπογιάς με νερό για να αραιώσετε ελαφρά το χρώμα, ανακατέψτε καλά με το πινέλο και περάστε το πήλινο αντικείμενο χωρίς να χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα μπογιάς. 
Αμέσως μετά,  με ένα σφουγγάρι, πανί ή το χέρι σας, αν πρόκειται για μικρό γλαστράκι, "σβήστε" την μεγαλύτερη ποσότητα μπογιάς, σε κάποια σημεία εντελώς, σε κάποια άλλα με τρόπο που απλώς να διακρίνεται το καφέ φυσικό χρώμα του πηλού κάτω από μια ελαφρά ξεθωριασμένη άσπρη απόχρωση.


Αν θέλετε εκτός από το λευκό, να χρησιμοποιήσετε και χρώματα πρασινωπών η γαλάζιων - μπλε αποχρώσεων, να δώσετε δηλαδή περίπου όψη πατίνας, θα επαναλάβετε ακριβώς την ίδια διαδικασία για κάθε χρώμα ξεχωριστά, είτε σε ολόκληρη την επιφάνεια της γλάστρας είτε σε ορισμένα σημεία, ανάλογα με τον βαθμό τεχνητής όψης παλαιού που θέλετε να πετύχετε.


Για πιο έντονο χρωματικό αποτέλεσμα, βάφετε κανονικά με μπογιά ολόκληρη την επιφάνεια της γλάστρας, περνώντας το πινέλο πότε οριζόντια πότε κάθετα  και αφού στεγνώσει εντελώς, τρίβετε με γυαλόχαρτο έτσι ώστε κατά τόπους να φύγει το χρώμα και να φανεί η καφέ απόχρωση του φυσικού πηλού.


Η όλη διαδικασία είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την διαδικασία παλαίωσης ξύλινων-μεταλλικών αντικειμένων με μόνη  διαφορά ότι, επειδή ο πηλός διαθέτει πολύ μεγαλύτερη απορροφητικότητα σε σχέση με άλλα υλικά, θα πρέπει να δουλέψετε γρήγορα και με μικρή ποσότητα μπογιάς


Αν βεβαίως σε κάποια σημεία η μπογιά είναι περισσότερη από όσο θα θέλατε ή αν στεγνώσει πριν προλάβετε να την αφαιρέσετε, απλώς χρησιμοποιείστε ψιλό γυαλόχαρτο για να τρίψετε την επιφάνεια της γλάστρας ή ένα βρεγμένο σκληρό σφουγγάρι για να "σβήσετε" τα χρώματα σε όποια σημεία θέλετε.

Γενικά, σε τέτοιου είδους εργασίες που κάθε αποτέλεσμα είναι "μοναδικό", με την έννοια ότι εξαρτάται πχ από το πόσο έντονο ή όχι, πόσο ομοιόμορφο ή όχι κλπ. το επιθυμείτε σε κάθε σημείο, δεν υπάρχει πέραν του γενικής τεχνικής κανένας ειδικός "κανόνας" για το πως ακριβώς πρέπει να γίνει. Απλώς βάζετε χρώμα στην επιφάνεια που επεξεργάζεστε και στην συνέχεια το αφαιρείτε όπως σας βολεύει καλύτερα έως να πετύχετε σε όλα τα σημεία το αποτέλεσμα που σας ικανοποιεί.  


2. Για να δημιουργήσετε στην επιφάνεια μιας πήλινης γλάστρας αυτό το άσπρο "ξεθώριασμα" που δίνει ψευδαίσθηση παλαιότητας, υπάρχει ακόμη ένας τρόπος χωρίς χρήση μπογιάς

Θα χρειαστείτε μόνο νερό και λίγο ...μπέκιν πάουντερ
Αναμείξτε τα σε ένα ποτηράκι και περάστε το μείγμα πάνω στην γλάστρα με πινέλο, επιμένοντας σε άλλα σημεία λιγότερο και άλλα περισσότερο.

Αρχικά η επιφάνεια της γλάστρας θα έχει την όψη απλώς βρεγμένου πηλού, σε λίγα λεπτά όμως θα στεγνώσει και θα ασπρίσει

Το μόνο που πρέπει να προσέξετε, η ποσότητα μπέκιν πάουντερ δεν θα πρέπει να είναι μεγάλη (μισό κουταλάκι διαλυμένο σε μισό κρασοπότηρο νερό είναι υπέρ αρκετό για μια μέτρια γλάστρα) γιατί διαφορετικά η άσπρη απόχρωση πάνω στον πηλό θα είναι ιδιαίτερα έντονη
Φυσικά, αν θέλετε, μπορείτε αφού ολοκληρώσετε την επεξεργασία με το μείγμα νερού-μπέκιν πάουντερ, να προσθέσετε ανά σημεία με ένα σφουγγαράκι και ελάχιστη μπόγια και λευκό, πρασινωπό, μπλε ή όποια άλλη απόχρωση χρώματος θέλετε.

Αν χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χωρίς μπογιά τρόπο, όταν η γλάστρα στεγνώσει θα πρέπει να την περάσετε απαραιτήτως με προστατευτικό βερνίκι ή σπρέϋ, διαφορετικά το "χρώμα" θα ...εξαφανιστεί μόλις η επιφάνεια της γλάστρας βραχείΓενικά ακόμη και με κανονικά χρώματα όταν δουλεύετε, ειδικά σε εξωτερικού χώρου παρόμοιου τύπου κατασκευές, ένα προστατευτικό σπρέϋ ή βερνίκι είναι απαραίτητο για να αδιαβροχοποεί τις επιφάνειες και να τις προστατεύει από φθορές.

Για κάθε τύπου κατασκευή με γλάστρες ή πήλινα αντικείμενα, όποια κι αν είναι η τεχνική-επεξεργασία που θέλετε να εφαρμόσετε, ο τρόπος για να έχετε το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα, είναι  την πρώτη φορά να ξεκινήσετε δοκιμάζοντας όλα αυτά που θέλετε να κάνετε σε απλά πήλινα πιατάκια για γλάστρες. 
Κάντε εκεί όλα σας τα "πειράματα" για να δείτε το αποτέλεσμα κάθε τεχνικής ώστε όταν ξεκινήσετε με το κανονικό αντικείμενο που θέλετε να επεξεργαστείτε να είστε ήδη ...έμπειροι. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto