ΟΔΗΓΟΣ Κατασκευής για Χειροποίητα Κεριά

Οδηγός με αναλυτικές πληροφορίες και βήμα-βήμα οδηγίες κατασκευής για χειροποίητα κεριά

Η κατασκευή κεριών είναι, γενικά, από τα πιο ενδιαφέροντα και δημιουργικά ...κεφάλαια της ιστορίας "Χειροποίητες Κατασκευές" και μάλιστα όχι από τα δυσκολότερα.
Κάποιοι απ΄όσους δεν έτυχε ούτε καν θεωρητικά να ασχοληθούν με τα την δημιουργία χειροποίητων κεριών, συχνά στο άκουσμα της ιδέας φαντάζονται ...καζάνια που κοχλάζουν ...καπνούς ...εγκαύματα ...εκρήξεις :) 

Η πραγματικότητα βεβαίως διαφέρει πολύ και το να φτιάξετε τα δικά σας κεριά, σε όποια σχήματα, χρώματα και αρώματα θέλετε, είναι μια διαδικασία απλούστερη από πολλές άλλες κατασκευές με μοναδική ιδιαιτερότητα ότι σε κάποια στάδια της χρειάζεται μια μεγαλύτερη προσοχή και κυρίως ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος όσο δουλεύετε. 





Τα περισσότερα από τα "εργαλεία" και τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε τα διαθέτετε ήδη στην κουζίνα σας και τα υλικά-πρώτες ύλες θα τα βρείτε εύκολα σε όσα καταστήματα με είδη χόμπυ-κατασκευών διαθέτουν και τμήμα κατασκευής κεριών ή στα εξειδικευμένα καταστήματα και e-shops αποκλειστικά με είδη κηροπλαστικής

Πρώτες ύλες - υλικά

Τα τελείως απαραίτητα, για να κατασκευάσετε οποιουδήποτε τύπου, μεγέθους και σχήματος χειροποίητο κερί είναι:

1.  Κήρος Παραφίνης-Στεατίνη 

2. Φυτίλι
3. Καλούπι

Επιπρόσθετα και προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και:
4. Χρώμα 5. Άρωμα  6. Πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία, ενσωματωμένα στο εσωτερικό του κεριού ή προσαρμοσμένα εξωτερικά.  


1. Παραφίνη
Η βασική πρώτη ύλη για την κατασκευή κεριών, αν φυσικά δεν χρησιμοποιήσετε φυσικό μελισσοκέρι που και μόνον για λόγους κόστους δεν ενδείκνυται για ερασιτεχνικές κατασκευές.  Η παραφίνη διατίθεται σε σκόνη, κόκκουςκρυστάλλους ή πλάκες και σε πολλά διαφορετικά είδη.  Με διαφορές στην θερμοκρασία και τον χρόνο τήξης που αντίστοιχα την καθιστά σκληρή ή πιο μαλακή (για κατασκευή καλλιτεχνικών κεριών που είναι σημαντικό να στερεοποιούνται πλήρως σε περισσότερο χρόνο απ΄όσο απαιτείται για εκείνα από σκληρή παραφίνη, ώστε να μπορεί να δουλευτεί-επεξεργαστεί η επιφάνεια τους για περισσότερη ώρα), εντελώς λευκή ή κιτρινωπή, διαυγής ή περισσότερο συμπαγής, κλπ. και αντιστοίχως ανάλογη είναι και η όψη που το κάθε είδος παραφίνης δίνει στα κεριά για την κατασκευή των οποίων θα χρησιμοποιηθεί. Στις πληροφορίες για κάθε τύπο/συσκευασία παραφίνης αναγράφεται η σχετική θερμοκρασία.



Στεατίνη
Ένα μείγμα από φυτικά έλαια, βελτιωτικό της παραφίνης.

Βοηθά στην σκλήρυνση του κεριού και διευκολύνει την εξαγωγή του από άκαμπτα καλούπια (μεταλλικά, ανοξείδωτες συσκευασίες, γυάλινα, πλαστικά κλπ) ενώ επιβραδύνει την καύση,  τονίζει το χρώμα σε λευκά κεριά και δίνει γενικά στα χρωματιστά κεριά πιο αδιαφανή-συμπαγή όψη.

Μπορείτε να κατασκευάσετε κεριά και μόνον με μείγμα παραφίνης, χωρίς προσθήκη σκόνης στεατίνης, απλώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά λαστιχένια ή κάθε είδους πολύ εύκαμπτα καλούπια αλλιώς θα δυσκολευτείτε πολύ στο ξεκαλούπωμα, όπως και όταν θέλετε να φτιάξετε κεριά με ημιδιάφανη όψη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η στεατίνη εμπεριέχεται ήδη στην παραφίνη που θα αγοράσετε για να φτιάξετε τα δικά σας κεριά. 



2. Φυτίλι
Βασικό "συστατικό" κάθε κεριού και αυτό που καθορίζει την σωστή ή όχι καύση

Το σωστό φυτίλι, ως γενική αρχή, είναι το κατάλληλο ανάλογα με την διάμετρο-πάχος του κάθε κεριού. Όσο πιο φαρδύ το κερί αντίστοιχα και τόσο πιο φαρδύ πρέπει να είναι και το φυτίλι, αυτός είναι ο γενικός κανόνας, αλλά οι ερασιτέχνες στις κατασκευές κεριών είναι βέβαιον πως μαθαίνουν να διαλέγουν το σωστό φυτίλι σιγά σιγά και εμπειρικά, μετά και από μερικές ...αποτυχίες.
Αν είναι μικρότερο απ΄όσο πρέπει, το κερί θα σβήνει ή θα καίγεται μόνο γύρω γύρω από το φυτίλι σχηματίζοντας μια λιμνούλα κι αφήνοντας "άχρηστο" όλον τον υπόλοιπο όγκο του κεριού, αν το φυτίλι είναι μεγαλύτερο από το κανονικό το κερί θα καπνίζει.

Ως φυτίλι, εκτός από τα βαμβακερά και διατιθέμενα με το μέτρο ή τα ήδη κερωμένα που θα βρείτε στα καταστήματα με είδη κηροπλαστικής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κοινός σπάγγος - κορδόνι στην σωστή διάμετρο αλλά 100% βαμβακερός και ελάχιστη ποσότητα συνθετικού ή άλλης παρόμοιας ύλης να περιέχουν, είναι εντελώς ακατάλληλα.
Όπου προμηθευτείτε φυτίλια, θα βρείτε και τις ειδικές μεταλλικές βάσεις στήριξης του φυτιλιού, ιδιαίτερα χρήσιμες και πρακτικές ειδικά για ορισμένους τύπους κεριών. 

3. Καλούπια

Τα δοχεία - σκεύη όπου τοποθετείται το υγρό ζεστό μείγμα παραφίνης-στεατίνης για να στερεοποιηθεί και να μετατραπεί σε κερί.
Εκτός από τα έτοιμα ανοξείδωτα, από πλεξιγκλάς, πλαστικό, σιλικόνη ή γυάλινα καλούπια για κεριά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και οποιοδήποτε σκεύος/συσκευασία από ανάλογο υλικό, κονσερβοκούτια, χάρτινες ανθεκτικές συσκευασίες τροφίμων κλπ.
Όταν  το μείγμα παραφίνης στερεοποιηθεί είτε ξεκαλουπώνουμε το κερί είτε το αφήνουμε ως έχει, αν έχουμε επί τούτου επιλέξει να κατασκευάσουμε το κερί μέσα σε ένα διακοσμητικό σκεύος-αντικείμενο όπως φλυτζάνια, ποτήρια, κοχύλια κλπ.
Η επάλειψη άκαμπτων καλουπιών με μια ελάχιστη ποσότητα σπορέλαιου, θα σας διευκολύνει πολύ στην εξαγωγή του κεριού.
Πρακτικότερα όλων τα ειδικά για κεριά καλούπια ή κάθε τύπου μεταλλικό σκεύος, εξαιτίας του ότι δεν παραμορφώνονται με τον καιρό, διατηρούν την αντοχή και το σχήμα τους, ενώ συμβάλλουν ώστε η εξωτερική επιφάνεια του κεριού να είναι εντελώς λεία χωρίς ανομοιομορφίες.
Μετά την χρήση, όλα τα καλούπια καθαρίζονται με ζεστό νερό και σαπούνι, ώστε να απομακρυνθούν και τα ελάχιστα υπολείμματα κεριού, που διαφορετικά θα επηρεάσουν  την εμφάνιση του επόμενου κεριού για το οποίο θα τα χρησιμοποιήσετε. 

4. Χρώματα
Θεωρητικά, για να κατασκευάσετε χρωματιστά κεριά, μπορείτε να προσθέσετε στο υγρό μείγμα παραφίνης χρώματα ζαχαροπλαστικής, τριμμένη κηρομπογιά κλπ. Όμως το πιο "ζωντανό" χρώμα και όχι απλώς ...μια υποψία παλ απόχρωσης, θα σας το δώσουν μόνον τα ειδικά χρχρωματολόγιοώματα για κερί. Διατίθενται σε πλήρες , χρειάζεστε ελάχιστη ποσότητα χρώματος για κάθε κερί και θα τα βρείτε είτε σε μορφή σκόνης, είτε σε δίσκια απ΄όπου κόβετε και χρησιμοποιείτε όσο σας χρειάζεται κάθε φορά.
Οι βαφές κεριού διαλύονται ευκολότερα και τελειότερα μέσα σε στεατίνη που στην συνέχεια θα ενσωματώσετε στο μείγμα παραφίνης που θα χρησιμοποιήσετε. Για να επεξεργαστείτε την εξωτερική επιφάνεια κεριών με χρώματα, είτε ζωγραφίζοντας είτε με την τεχνική του ντεκουπάζ κλπ. επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικές μπογιές για κεριά, θα τις βρείτε σε καταστήματα με χρώματα για κατασκευές και είδη κηροπλαστικής

5. Αρώματα

Μια από τις χαρακτηριστικές ιδιότητες του κεριού είναι η πολύ καλή απορρόφηση αρώματος.
Η λιμνούλα λιωμένου κεριού στο πάνω μέρος γύρω από το φυτίλι, ζεσταίνει το άρωμα στο σώμα του κεριού και αναδύει την μυρωδιά που έχετε επιλέξει και η οποία θα είναι τόσο πιο έντονη όσο περισσότερη η ποσότητα αρώματος που θα χρησιμοποιήσετε και που πάντως δεν είναι ποτέ παραπάνω από μερικές σταγόνες για κάθε κερί.

Όπως ακριβώς και με τις βαφές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γενικής χρήσης αιθέρια έλαια, μπαχαρικά, αρωματικά βότανα κλπ. όμως στα καταστήματα με είδη κατασκευών ή κηροπλαστικής, θα βρείτε τα ειδικά αρώματα για κεριά. Διατίθενται σε υγρή μορφή (μπουκαλάκια) και σε πολύ μεγάλη ποικιλία για να επιλέξετε. 



Εξοπλισμός - (εργαλεία) 

Εκτός λοιπόν από μείγμα παραφίνης - στεατίνης, φυτίλι και καλούπι, για να κατασκευάσετε χειροποίητα κεριά θα χρειαστείτε και: 

1. Μια διπλή κατσαρόλα ή μια κατσαρόλα και ένα μεταλλικό μπωλ - κανάτα που θα τοποθετείτε  πάνω από μια κατσαρόλα με νερό (μπεν μαρί) για το λιώσιμο της παραφίνης.

Η παραφίνη θα πρέπει πάντα να λιώνει - υγροποιείται με αυτόν τον "αργό" τρόπο, δεν την τοποθετούμε ποτέ απευθείας στην φωτιά γιατί έτσι πολύ γρήγορα ξεπερνά τους 180-190 βαθμούς που είναι η θερμοκρασία ανάφλεξης της, η θερμοκρασία δηλαδή που η υγρή παραφίνη παίρνει φωτιά. Το κάθε είδος παραφίνης και ανάλογα με τον τύπο του κεριού ή το καλούπι που θα χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να φτάσει σε διαφορετική θερμοκρασία, στις περισσότερες παραφίνες οι ενδεδειγμένες θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους  80-120 βαθμούς, ενώ δουλεύοντας με έτοιμα γυάλινα καλούπια για κεριά (όχι δοχεία) καλό είναι να μην αφήνετε την θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 6ο βαθμούς.

Χρησιμοποιείστε απλές και φθηνές κατσαρόλες ή μεγάλα μπρίκια, τα πρακτικότερα σκεύη για την συγκεκριμένη χρήση είναι εκείνα με ένα μακρύ χερουλάκι ενώ βεβαίως, για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν πιο επαγγελματικά με την κηροπλαστική, στα καταστήματα με τέτοια είδη θα βρείτε ειδικά σκεύη, κανάτες και ολοκληρωμένα σετ για το ζέσταμα της παραφίνης.   



2. Δοχείο - κανάτα μεταφοράς 
Για να μεταφέρετε το μείγμα παραφίνης από την κατσαρόλα στα καλούπια και να τα γεμίσετε σωστά θα χρειαστείτε μια μεταλλική κανάτα με στόμιο, εκτός βεβαίως αν 2η  κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσετε για το λιώσιμο της παραφίνης σε μπεν μαρί είναι κατσαρολάκι - κανάτα με χερουλάκι και στόμιο, οπότε μπορείτε να το κάνετε και απευθείας. 


3. Θερμόμετρο 
Ακριβώς επειδή και για λόγους ασφαλείας και επειδή το κάθε είδος παραφίνης έχει διαφορετική θερμοκρασία τήξης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχετε και να γνωρίζετε την θερμοκρασία που βρίσκεται η λιωμένη παραφίνη, το θερμόμετρο είναι από τα βασικότερα του απαιτούμενου εξοπλισμού για παρασκευή χειροποίητων κεριών. 
Στα καταστήματα με είδη κηροπλαστικής θα βρείτε ειδικά θερμόμετρα για αυτήν την χρήση, αλλά ακριβώς το ίδιο αποτελεσματικά είναι και τα θερμόμετρα ζαχαροπλαστικής



4. Ζυγαριά κουζίνας 
Για να ζυγίζετε την ποσότητα παραφίνης που απαιτείται για την κάθε κατασκευή, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε παραφίνη σε πλάκες και όχι σε σκόνη ή κόκκους. 

5. Στηρίγματα φυτιλιού 
Για να σταθεροποιήσετε όρθιο το φυτίλι στο κέντρο του δοχείου που θα ρίξετε την υγρή παραφίνη. 
Ιδανικά για αυτήν την χρήση είναι τα καλαμάκια για σουβλάκια, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα μολύβι, ένα μανταλάκι, ένα διπλωμένο κομμάτι αλουμινόχαρτου κλπ 



6. Υλικά στεγανοποίησης του καλουπιού 

Όταν χρησιμοποιείται αυτοσχέδια καλούπια όπως πχ χάρτινες συσκευασίες τροφίμων και αφού περάσετε στο κέντρο τους το φυτίλι με μια χοντρή βελόνα θα χρειαστεί να κλείσετε και την έστω πολύ μικρή τρύπα στην βάση του καλουπιού, ώστε να μην τρέξει από εκεί η υγρή παραφίνη. Ανάλογα με το μέγεθος του ανοίγματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  σελoτέιπ,  κολλητική ταινία ενώ πολύ πρακτική και αποτελεσματική γι΄αυτήν την χρήση είναι και η πλαστελίνη.  


Επιπρόσθετα, προαιρετικά και βοηθητικά, θα χρειαστείτε: 

- 1 παλιό μεγάλο ταψί
Είναι ο πιο πρακτικός τρόπος για να τοποθετείτε τα καλούπια και γενικά να δουλεύετε εντός των ...ορίων του, ώστε να μην σας απασχολεί αν χυθεί ή στάξει κερί ή γενικά αν λερωθεί το σημείο που εργάζεστε, διαφορετικά θα πρέπει να στρώσετε ολόκληρη την επιφάνεια που θα δουλέψετε με λαδόκολλα ή εφημερίδες.

- γάντια
Ειδικά όσο είστε αρχάριοι ένα ζευγάρι γάντια κουζίνας θα σας δώσει την απαραίτητη σιγουριά ότι σε κανένα στάδιο της διαδικασίας δεν κινδυνεύετε να καείτε, ώστε ελεύθερα να την απολαύσετε ως αυτό που ακριβώς είναι, μια ιδιαίτερα ευχάριστη και δημιουργική κατασκευή.

ΕΙΔΗ κεριών

Τρία είναι τα είδη χειροποίητων κεριών, ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιείται για να στερεοποιηθεί η λιωμένη παραφίνη:


1. Κεριά φτιαγμένα με την διαδικασία εμβάπτισης-βούτηγμα του φυτιλιού μέσα στην ζεστή παραφίνη.
Τέτοιου τύπου κεριά είναι πχ οι λαμπάδες ή τα λεπτά και  ψηλά κεριά, που κατασκευάζονται βουτώντας το κερωμένο φυτίλι μέσα στην παραφίνη, τόσες φορές έως να αποκτήσει το κερί το πάχος που επιθυμούμε.  



2. Κεριά χυτά σε καλούπι 

Ο πιο διαδεδομένος τύπος χειροποίητων κεριών κατά τον οποίο η ζεστή παραφίνη τοποθετείται σε ένα σκεύος απ΄όπου και ξεκαλουπώνεται εφ΄όσον στερεοποιηθεί πλήρως. 



3. Κεριά μέσα σε οποιοδήποτε δοχείο - αντικείμενο 

Φυτίλι
και ζεστή παραφίνη τοποθετούνται μέσα σε ένα οποιοδήποτε μικρό ή μεγαλύτερο σκεύος/αντικείμενο όπως πχ ποτήρια, βαζάκια, γλαστράκια αλλά και κοχύλια, σκληρά περιβλήματα φρούτων κλπ όπου και παραμένουν και αφού στερεοποιηθεί το κερί.   


Mε κάποιον από αυτούς τους τρεις τρόπους ή για ιδιαίτερα καλλιτεχνικά κεριά και συνδυάζοντας την τεχνική εμβάπτισης και χυτών κεριών στην ίδια κατασκευή, μπορείτε να κατασκευάσετε κάθε μα κάθε τύπου κερί, από ένα κανονικό κερί σε καλούπι οποιουδήποτε μεγέθους, έως ρεσώ, κεράκια γενεθλίων, επιπλέοντα κεριά, λαμπάδες  κλπ. 



Η βασική διαδικασία κατασκευής 
ενός απλού κεριού σε δοχείο

1. Τοποθετείστε νερό στην πρώτη κατσαρόλα κι όταν αρχίσει να ζεσταίνεται τοποθετείστε μέσα την δεύτερη κατσαρόλα ή απευθείας την κανάτα-σκεύος μεταφοράς. 

2. Βάλτε μέσα στο δεύτερο σκεύος μια ποσότητα παραφίνης και το θερμόμετρο και αφήστε να φτάσει η θερμοκρασία της παραφίνης στους 80-90 βαθμούς Κελσίου. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε αντί για μείγμα παραφίνης υπολείμματα από παλιά καμένα κεριά, τότε θα πρέπει, αφού λιώσουν, να βγάλετε από την κατσαρόλα/κανάτα τα φυτίλια ή όποια άλλα σκουπίδια.

3. Προσθέστε το χρώμα και το άρωμα, αν φυσικά χρησιμοποιήσετε Ανακατέψτε ελαφρά με μια κουτάλα, ώστε το χρώμα να διαλυθεί εντελώς και να δώσει στην παραφίνη ομοιόμορφο χρώμα και γεμίστε με το μείγμα το δοχείο που έχετε επιλέξει ως και 1-2 δάχτυλα πριν από το χείλος του. 

Στο στάδιο αυτό, μπορείτε να προσθέσετε κάθε είδους πρόσθετα διακοσμητικά πχ αποξηραμένα λουλούδια, κοχυλάκια κλπ που θέλετε να είναι ενσωματωμένα στο κερί. Με μια κουτάλα ή ένα καλαμάκι τα κουνάτε-μετακινείτε μέσα στην υγρή παραφίνη για να "καθίσουν" στο σημείο που θέλετε, προς την εξωτερική πλευρά του κεριού, έτσι ώστε να διακρίνονται καθαρά όταν η παραφίνη στερεοποιηθεί

4. Βυθίστε ένα κερωμένο φυτίλι μέσα στο δοχείο, προσέχοντας να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο και βοηθήστε το να σταθεί όρθιο σε ευθεία θέση με ένα καλαμάκι από σουβλάκι, ένα μανταλάκι, ένα κομμάτι διπλωμένο αλουμινόχαρτο κλπ. 

Αφήστε έως ότου στερεοποιηθεί η παραφίνη, κόψτε με ψαλίδι το μέρος του φυτιλιού που περισσεύει αφήνοντας να εξέχει κατά περίπου 1 εκατοστό και όσο περνά η ώρα ...παρατηρείστε κάτι παράξενο που όμως δεν είναι δικό σας λάθος. :)

Ο όγκος του ρευστού κεριού μειώνεται όταν στερεοποιείται.
Το αποτέλεσμα είναι, σε όλα τα κεριά που θα φτιάξετε με καλούπια ή σε δοχεία, όταν η παραφίνη παγώσει να συρρικνώνεται δημιουργώντας ένα κενό σημείο στην κορυφή γύρω από το φυτίλι, που θα πρέπει να το γεμίσετε εκ νέου με ρευστό κερί. Αυτή είναι μια διαδικασία που σε κεριά μεγάλου μεγέθους, πιθανόν να χρειαστεί να την κάνετε πάνω από μια φορά έως ότου η πάνω επιφάνεια του κεριού γύρω από το φυτίλι να είναι ίσια, προσέχοντας κάθε φορά που προσθέτετε υγρό κερί να μην υπερβείτε την περιμετρική στάθμη του. 

Όταν στερεοποιηθεί εντελώς η παραφίνη, το πρώτο σας κερί είναι ...έτοιμο για να το ανάψετε.

Για τα απλά κεριά σε καλούπια η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια, αρκεί να αλείψετε πριν το σκεύος με μια μικρή ποσότητα σπορέλαιο, ώστε όταν παγώσει εντελώς η παραφίνη να μπορείτε να το βγάλετε από το καλούπι



Πόσο ΚΟΣΤΙΖΕΙ


Τα χειροποίητα κεριά δεν είναι ούτε από τις οικονομικότερες, ούτε όμως και από τις ακριβότερες σε ό,τι αφορά το κόστος υλικών, κατασκευές.
Το σημαντικότερο κόστος είναι αυτό της πρώτης ύλης, δηλαδή της παραφίνης-στεατίνης, αφού χρώματα, αρώματα και φυτίλια, δεν κοστίζουν πολύ ενώ καλούπια μπορείτε να φτιάξετε από κάθε είδους σκεύη/αντικείμενα με μηδενικό κόστος. 


Αν βεβαίως θελήσετε να αγοράσετε πολλαπλών χρήσεων ειδικά καλούπια για κεριά θα υπολογίσετε ένα κόστος από 5-10 ευρώ για ένα μέτριο προς μεγάλο κερί για τα πλαστικά καλούπια που μπορεί να φτάσει έως και τα 20 για ένα μεταλλικό ή γυάλινο, για τα συνήθη σχήματα, ενώ για ολοστρόγγυλα ή σε πολύ ιδιαίτερα σχήματα κεριά είναι ακόμη ακριβότερα.

Αντίθετα τα καλούπια για μικρά κεράκια τύπου ρεσώ, επιπλέοντα κλπ. σε πολύ ιδιαίτερα σχήματα (λουλουδιών, ζώων κλπ) που δεν είναι εύκολο να τα φτιάξετε μόνοι σας θα τα βρείτε σε σχετικά συμφέρουσες τιμές από 4-5 ευρώ.

Στεατίνη θα βρείτε στα καταστήματα και eshops με είδη κηροπλαστικής με περίπου 8-10 ευρώ/κιλό που σημαίνει, συνυπολογίζοντας την απαιτούμενη αναλογία της 1/10 σε σχέση με την παραφίνη, ότι με 1 κιλό θα κατασκευάσετε κεριά που αντιστοιχούν σε 10 κιλά παραφίνης, δηλαδή 10 περίπου αρκετά μεγάλα σε ύψος και πάχος κεριά. 


Η παραφίνη σε σκόνη ή κόκκους είναι ακριβότερη από εκείνη σε πλάκες, ένα μέσο κόστος περίπου 4-6 ευρώ/κιλό, ενώ σε πλάκες θα την βρείτε ανάλογα με την ποιότητα από 2-4 ευρώ/κιλό, σε πολλά καταστήματα θα βρείτε και οικονομικότερες  συσκευασίες των 5,10 ή και περισσότερων κιλών, που σαφέστατα σας συμφέρει να αγοράσετε.


Έτσι ενώ με μια πρώτη εκτίμηση η κατασκευή χειροποίητων κεριών φαίνεται να είναι μια ενασχόληση που στοιχίζει περισσότερο από π.χ κατασκευές που θα φτιάξετε από χαρτί, σκοινί, ύφασμα κλπ. υπάρχει ένας παράγοντας που διαφοροποιεί αυτήν την εντύπωση και κάνει τελικώς την κηροπλαστική ένα οικονομικό χόμπυ και αυτός δεν είναι παρά το γεγονός ότι καμιά ποσότητα πρώτης ύλης δεν πηγαίνει χαμένη. Ακόμη και η παραφίνη που θα τρέξει ενώ δουλεύετε, μπορεί να ξαναμαζευτεί και να ξαναζεσταθεί, όπως φυσικά και όλα μα όλα τα υπολείμματα από καμένα κεριά, ενώ η φτηνότερη πρώτη ύλη είναι ...τα πολύ φτηνά έτοιμα κεριά που θα βρείτε στο εμπόριο και που επίσης αφού τα λιώσετε, όπως θα κάνατε με παραφίνη σε πλάκες ή σκόνη, μπορούν να αποτελέσουν το βασικό υλικό για να κατασκευάσετε ένα εντελώς καινούργιο κερί σε όποιο σχήμα και απόχρωση θέλετε, προσθέτοντας χρώμα, άρωμα ή και κάθε είδους πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία.


Για παράδειγμα, το να κατασκευάσετε τα δικά σας αρωματικά ρεσώ, χρησιμοποιώντας τις βάσεις-θήκες από ρεσώ που έχετε ήδη κάψει και ως πρώτη ύλη παραφίνης υπολείμματα κάθε είδους κεριού ή ένα μεγάλο απλό λευκό κερί που θα βρείτε στα καταστήματα με είδη σπιτιού ακόμη και με 1-2 ευρώ και θα το λιώσετε εκ νέρου, προσθέτοντας όποιο άρωμα σας αρέσει, θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο από το να αγοράσετε έτοιμα αρωματικά ρεσώ.  


Ακόμη όμως κι αν θελήσετε να μην ...ανακυκλώνετε και την ελάχιστη ποσότητα κεριού, αν για τον οποιονδήποτε λόγο θελήσετε να πετάξετε λιωμένη παραφίνη, δεν θα το κάνετε ποτέ χύνοντας σε νεροχύτες και αποχετεύσεις, όταν στερεοποιηθεί θα βουλώσει τις σωληνώσεις με τρόπο που κανένα από τα αποφρακτικά που μπορείτε εσείς να χρησιμοποιήσετε δεν θα έχει αποτέλεσμα, θα χρειαστείτε την συμβολή υδραυλικού.
Για τον όποιο λόγο λοιπόν κι αν σας είναι άχρηστη μια ποσότητα υγρής παραφίνης, απλώς αφήστε να στερεοποιηθεί και πετάξτε στα σκουπίδια. 



Και φυσικά όσο ανεβαίνει και η διακοσμητική ...αξία των κεριών που θα κατασκευάσετε, χρησιμοποιώντας χρώμα, καλούπια με ιδιαίτερα σχήματα, τεχνικές και τρυκ ή ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία πχ αποξηραμένα λουλούδια, φρούτα, κοχύλια, κλπ. που είτε θα ανακατέψετε στο μείγμα υγρής παραφίνης είτε θα τα προσθέσετε εκ των υστέρων στην εξωτερική επιφάνεια του κεριού, δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης κόστους κατασκευής με το να αγοράσετε έτοιμα τέτοια κεριά, τόσο για το σπίτι σας όσο και για δώρα,  σαφώς είναι πολύ οικονομικότερο να τα φτιάξετε μόνοι σας.   


Χρησιμοποιώντας παλιότερα καμένα κεριά

Τοποθετείτε τα κομμάτια από παλιά μεταχειρισμένα-καμμένα κεριά στο μπεν μαρί. 

Με το που θα λιώσουν - ρευστοποιηθούν, απλώς "ψαρεύετε" με ένα κουτάλι και απομακρύνετε όλα τα "σκουπίδια" όπως φυτίλια, μαύρα καμμένα υπολείμματα, διακοσμητικά κλπ. έτσι ώστε να προκύψει ένα καθαρό  μείγμα και με το οποίο μπορείτε να δουλέψετε όπως ακριβώς κι αν είχατε χρησιμοποιήσει καινούργια καθαρή  παραφίνη


Αυτός ο τρόπος, της κατασκευής κεριών με πρώτη ύλη υπολείμματα από παλιά κεριά, είναι ο πιο ενδεδειγμένος και για να ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας με το αντικείμενο της κηροπλαστικής, αφού με ελάχιστο κόστος θα μπορέσετε να πειραματείστε και να εξοικειωθείτε αρχικά με την όλη διαδικασία και μην ξεχνάτε ότι όλα τα ...λάθη διορθώνονται, αφού όποιο κερί και για όποιον λόγο κι αν αποτύχει, απλώς το ...ξαναλιώνετε και ξαναδοκιμάζετε, εξάλλου τα χειροποίητα κεριά είναι από τις κατ΄εξοχήν κατασκευές που είναι βέβαιον πως το πρώτο αποτέλεσμα που θα πετύχετε ως εντελώς αρχάριοι δεν θα είναι τέλειο, αλλά αυτή ακριβώς είναι και η ομορφιά της όλης διαδικασίας. Το να βλέπετε σταδιακά τόσο την πρακτική σας ικανότητα όσο και την φαντασία σας σε ό,τι αφορά σχήμα, χρώματα και τεχνικές να βελτιώνονται βήμα - βήμα. 


Kαι...

* H οικονομικότερη παραφίνη είναι αυτή σε πλάκες, όσο μεγαλύτερη η συσκευασία τόσο πιο συμφέρουσες οι τιμές και ο πιο απλός τρόπος για να σπάσετε μια πλάκα παραφίνης σε κομμάτια, είναι να την κλείσετε σε μια νάϋλον σακούλα και να την πετάξετε 1-2 φορές στο πάτωμα. 


* Τα φυτίλια θα πρέπει να είναι κερωμένα. 


Εκτός λοιπόν από τα έτοιμα κερωμένα φυτίλια που θα βρείτε στην αγορά, θα πρέπει να τα βουτήξετε μέσα στην ζεστή παραφίνη και στην συνέχεια να τα χρησιμοποιήσετε
* Τα ιδανικά φυτίλια για κατασκευές μέσα σε δοχεία, κοχύλια κλπ. είναι τα ήδη κερωμένα φυτίλια στερεωμένα στην ειδική μεταλλική βάση. Ακουμπήστε τα στο κέντρο του δοχείου είτε πριν είτε αφ΄ότου ρίξετε την λιωμένη παραφίνη και αν χρειάζεται, ανάλογα με το ύψος του δοχείου, στερεώστε/δέστε την κορυφή με ένα καλαμάκι ή μανταλάκι για να παραμείνουν όρθια και σε ευθεία θέση έως ότου σκληρύνει το κερί.


* Για την σωστή καύση κεριών ιδιαίτερα μεγάλης διαμέτρου, συνήθως άνω των 15-18 εκατοστών, όποιο κι αν είναι το σχήμα τους, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε παραπάνω από ένα φυτίλι. Ένα μεγάλο κερί μπορεί να έχει 2 ή και 3 φυτίλια, τα τοποθετείτε όλα με τον ίδιο κλασσικό τρόπο, φροντίζοντας απλώς ανάμεσά τους να υπάρχει μια σχετική και ίση απόσταση αν τα φυτίλια είναι πάνω από 2. 

* Ειδικά στην αρχή, πριν αποκτήσετε μια σχετική εμπειρίαχρησιμοποιείστε αρκετά μεγαλύτερα φυτίλια από το μέγεθος των καλουπιώνέτσι κι αλλιώς είναι το φτηνότερο από όλα τα υλικά κηροπλαστικής, ώστε και ευκολότερα να το στερεώσετε/δέσετε στην πάνω μεριά και σίγουρα να περισσεύει στο κάτω μέρος τόσο που αφού ξεκαλουπώσετε και αναποδογυρίσετε το κερί να το κόψετε με άνεση στους 1-2 πόντους που θα πρέπει να είναι το μήκος φυτιλιού ενός έτοιμου κεριού, ανάλογα και με το μέγεθός του.


*Ιδιαίτερα όμορφη και ενδιαφέρουσα κατασκευή για αρχάριους, είναι τα κεράκια ρεσώ μεγάλου μεγέθους που θα φτιάξετε χρησιμοποιώντας ως καλούπι μια φόρμα με χωρίσματα για ...μάφινς.

Λιώστε παραφίνη, προσθέστε αν θέλετε χρώμα και άρωμα, αλείψτε τα φορμάκια με σπορέλαιο και γεμίστε κάθε θήκη αφού πριν τοποθετήσετε ένα κερωμένο φυτίλι με μεταλλική βάση. Συμπληρώστε στο κέντρο παραφίνη, στο σημείο που το κάθε κεράκι θα συρρικνωθεί όταν στερεοποιηθεί, αφήστε να σκληρύνει εντελώς το κερί και ξεφορμάρετε σαν να ήταν ...κεκάκια. 

* Οι κατασκευές χειροποίητων κεριών με την μέθοδο του γεμίσματος, βάζοντας δηλαδή την παραφίνη μέσα σε κάθε είδους σκεύος, δοχείο ή αντικείμενο όπου και θα ανάψετε το κερί, είναι ιδανικές για αρχάριους αφού  τελικά ορατή είναι μόνο η επάνω και όχι η γύρω γύρω επιφάνεια του κεριού, που πιθανόν να είχε ατέλειες και το μοναδικό που θα απομένει να εστιάσετε είναι το σωστό μέγεθος φυτιλιούΑν ανάψετε το κερί και διαπιστώσετε ότι καπνίζει, δεν καίγεται κανονικά παρά μόνο γύρω γύρω από το φυτίλι κλπ. το κερί σας χρειάζεται ή μικρότερς ή μεγαλύτερς διαμέτρου φυτίλι. 
Απλώς ξαναλιώστε το κερί και δοκιμάστε πάλι με άλλο φυτίλι έως να βρείτε και εμπειρικά το σωστό μέγεθος ανάλογα με την διάμετρο του κεριού, κάτι που θα ισχύει για κάθε τύπου κεριού, ακόμη δηλαδή και για ένα κερί ίδιου μεγέθους αλλά σε καλούπι



* Η διαδικασία κατασκευής κεριών με διαφορετικές αποχρώσεις ανά επίπεδα, είναι ίδια με την αντίστοιχη παρασκευή ....ζελέΑπλώς χρησιμοποιείται παραφίνη που έχετε προσθέσει διαφορετικό χρώμα ή και λιγότερο ή περισσότερο χρώμα της ίδιας απόχρωσης, και αφήνετε να στερεοποιηθεί αλλά όχι εντελώς το κερί της στην κάθε στρώση πριν προσθέσετε την επόμενη απόχρωση. Μην ξεχνάτε ότι για κάθε στρώση, θα χρειαστεί να τρυπήσετε ελαφρά την επιφάνεια και να συμπληρώσετε παραφίνη με το που θα αρχίσει να σκληραίνει το κερί, μόνον έτσι δεν θα υπάρχουν κενά στο εσωτερικό. 
*Για κάθε είδους κατασκευές που χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μείγματα παραφίνης διαφορετικής απόχρωσης, ο πρακτικότερος τρόπος είναι αφού ζεστάνετε την άσπρη κοινή παραφίνη σε μπεν μαρί, να χωρίσετε την ποσότητα σε μερικά κονσερβοκούτια όπου και θα προσθέσετε και θα ανακατέψετε το χρώμα.

*Για να δοκιμάσετε την τελική απόχρωση σε χρωματιστά κεριά, απλώστε μια μικρή ποσότητα χρωματισμένης παραφίνης σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και να θυμάστε ότι όλοι οι τύποι χρώματος, ζαχαροπλαστικής, τρίμμα κηρομπογιάς κλπ. δίνουν γενικά μια αχνή-παλ τελική απόχρωση στο κερί, για να έχετε πραγματικά "ζωντανό" και έντονο αποτέλεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ειδικό χρώμα για κεριά. 

*Tα πάσης φύσεως σκεύη κουζίνας πχ κυπελάκια, φορμάκια, παγοθήκες κλπ. μεταλλικά ή από καουτσούκ, που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη σπιτιού σε πολύ χαμηλές τιμές, είναι από τα οικονομικότερα ...καλούπια για κεριά. 



*Η γενική απάντηση στο ερώτημα "πόσο χρώμα, πόσο άρωμα πρέπει να βάλω;" είναι ανάλογη με τον τύπο χρωμάτων και αρωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε, τα ειδικά χρώματα για κερί συνήθως αναγράφουν στην συσκευασία τις σχετικές αναλογίες, ενώ 3-4 σταγόνες άρωμα είναι συνήθως αρκετές για ένα κερί μετρίου μεγέθους.  * Την τελειότερη εμφάνιση την δίνουν τα μεταλλικά - ανοξείδωτα καλούπια. Τέτοιο είδος καλουπιού μπορείτε να κατασκευάσετε από κάθε μορφής κονσερβοκούτι, αν το εσωτερικό τους μέρος είναι εντελώς λείο το ίδιο θα συμβεί και στην επιφάνεια του κεριού, αν έχει σχέδια π.χ γραμμώσεις, αυλακιές κλπ. και αυτά θα αποτυπωθούν πάνω το κερί.  
* Εκτός από τα ρεσώ, κανένα άλλο κερί δεν καίγεται εξ΄ολοκλήρου όλα αφού καούν αφήνουν μικρά ή μεγαλύτερα υπολείμματαΜαζεύετε όλα τα καμμένα μεταχειρισμένα κεριά σε μια σακούλα για να τα ξαναλιώσετε, αυτή είναι η ...οικονομικότερη πρώτη ύλη για να φτιάξετε από την αρχή καινούργια κεριά. * Όπως ακριβώς συμβαίνει πχ σε κατασκευές που χρησιμοποιούν μεγάλη ποσότητα κόλλα χειροτεχνίας, έτσι και στα κεριά η πιο συχνή οδηγία που θα συναντήσετε για τον χρόνο που απαιτείται ώστε να σκληρύνουν εντελώς είναι ..."μια ολόκληρη νύχτα". Σε πολλές βεβαίως περιπτώσεις, ανάλογα με το μέγεθος του κεριού, το καλούπι, το είδος παραφίνης, τις συνθήκες θερμοκρασίας του χώρου κλπ. μερικές ώρες είναι αρκετές για να στερεοποιηθεί το κερί, απλώς ειδικά στα κεριά σε καλούπι πριν αποπειραθείτε να το βγάλετε, βεβαιωθείτε ότι η επιφάνειά του έχει πραγματικά σκληρύνει (δεν πατιέται καθόλου με τα δαχτυλά σας).  
* Η θερμοκρασία της παραφίνης, ανάλογα με το είδος της,  είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας για την κατασκευή κεριών σε καλούπια, τόσο για την εύκολη εξαγωγή του κεριού από αυτά όσο και για την γενική εμφάνιση του. Αν στην συσκευασία της παραφίνης δεν αναγράφεται η θερμοκρασία τήξης ή δουλεύοντας με υπολείμματα μεταχειρισμένων κεριών, ζεστάνετε έως τους 80-90 βαθμούςείναι μια μέση θερμοκρασία κατά την οποία οι περισσότερες παραφίνες συμπεριφέρονται ικανοποιητικά.

* Η επάλειψη του καλουπιού με ελάχιστο σπορέλαιο θα σας διευκολύνει στην εξαγωγή του κεριού από το καλούπι όπως και η τοποθέτησή του, αφού έχει πλήρως στερεοποιηθεί το κερί, για μερικά λεπτά στο ψυγείο. Η παραφίνη όσο παγώνει συρρικνώνεται κι έτσι δημιουργείται ανάμεσα στο κερί και το καλούπι το ελάχιστο απαιτούμενο κενό ώστε να αποκολληθεί εύκολα. 


* Χρησιμοποιώντας είτε έτοιμα καλούπια για κεριά είτε αυτοσχέδια πχ μια συσκευασία από γάλα ή χυμό, κονσερβοκούτια κλπ. και αν φυσικά δεν χρησιμοποιήσετε την ειδική μεταλλική βάση για την στήριξη του φυτιλιού αλλά το περάσετε από μια μικρή τρύπα από το κάτω μέρος του καλουπιού, αφού βγάλετε το κερί από το καλούπι ως επάνω επιφάνεια του θα είναι η πλευρά που βρισκόταν στην βάση του καλουπιού, αφού αυτή θα είναι σίγουρα η πιο ίσια και ομοιόμορφη.
* Για να γεμίστε το κενό που δημιουργείται στο κέντρο γύρω από το φυτίλι, σε κάθε κερί όταν  παραφίνη στερεοποιηθεί, τρυπήστε ελαφρά με ένα αιχμηρό αντικείμενο την επιφάνεια στο κέντρο του κεριού και προσθέστε επιπλέον λιωμένη παραφίνη. Αφήστε ξανά να στερεοποιηθεί κι αν χρειαστεί επαναλάβετε έως ότου σε όλα τα σημεία το κερί να έχει το ίδιο ύψος
* Η εξωτερική επιφάνεια των κεριών μπορεί να διακοσμηθεί με χρώμα, τεχνικές κλπ. όπως ακριβώς και οποιοδήποτε άλλο υλικό κι αυτός είναι ένας τρόπος και για να "κρυφτούν" πιθανές ατέλειες. Αφού τρίψετε το κερί ελαφρά με ένα πολύ πολύ ψιλό γυαλόχαρτο, μπορείτε να το ζωγραφίσετε με ειδικά χρώματα για κερί, να εφαρμόσετε τεχνική ντεκουπάζ, να προσθέσετε διακοσμητικά στοιχεία όπως ύφασμα, αποξηραμένα λουλούδια φρούτα κλπ. που είτε θα κολλήσετε με κόλλα είτε θα καρφώσετε με μικρές καρφίτσες πάνω στην επιφάνεια του κεριού.


* Ο τύπος παραφίνης, σκληρή πιο μαλακή κλπ, εκτός από τον ρόλο στην τελική όψη κεριού, είναι καθοριστικός και σε περιπτώσεις που θέλετε, με τον όποιο τρόπο, να επεξεργαστείτε την επιφάνεια του κεριού πριν σκληρύνει εντελώς, να σκαλίσετε σχέδια κλπ.

Δείτε για παράδειγμα στο video μια εκπληκτική πραγματικά, επαγγελματική βεβαίως κατασκευή διακοσμητικού κεριού, με την μέθοδο της απανωτής βύθισης σε μείγμα μαλακής παραφίνης διαφορετικών αποχρώσεων, μια διαδικασία που σε "μικρογραφία" έστω μπορείτε να δοκιμάσετε χρησιμοποιώντας ένα λευκό και λεπτό έτοιμο κερί του εμπορίου που θα βουτήξετε εναλλάξ σε κονσερβοκούτια με μείγμα μαλακής παραφίνης και θα σκαλίσετε πάνω του λιγότερα και πιο απλά σχέδια, αποκαλύπτοντας κατά τόπους όλες τις εσωτερικές αποχρώσεις του κεριού. Σημαντική λεπτομέρεια σε αυτού του τύπου τις κατασκευές, μετά από την βύθιση σε ένα μείγμα παραφίνης και πριν την επόμενη σε διαφορετικό χρώμα, θα πρέπει να το βουτήξετε σε κρύο νερό. 



Όνομα

10 must,8,3D ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ,2,3D DECOUPAGE,1,αγορές on line,4,αερόστατα από κολοκύθες,1,ΑΕΡΟΦΥΤΑ,1,ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΑ,2,αλλαγή ταπετσαρίας,3,αλλαγή υφάσματος πολυθρόνας,1,αλλαγή χρήσης αντικειμένων,1,αλόη,1,αλουμινόχαρτο,3,άμμος,4,ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ,4,ανακύκλωση,4,ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ,19,ανακυκλώσιμα υλικά,13,αναρριχώμενα φυτά,1,ανθοδέσμες με σφουγγάρι,1,ΑΝΘΡΩΠΟΙ,1,ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ,1,ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,5,αντικέ γραφεία,1,αντικέ έπιπλα,1,αντικέ πίνακες,1,αντικείμενα σχέδια Decoupage,1,ΑΝΥΔΡΟΙ ΚΗΠΟΙ,2,αποθήκη,1,αποκριάτικα μακιγιάζ,1,αποκριάτικες κατασκευές,5,αποκριάτικες μάσκες,3,αποκριάτικες στολές,6,αποκριάτικη διακόσμηση,2,ΑΠΟΚΡΙΕΣ,15,αποξηραμένα λουλούδια,1,αποξηραμένες κολοκύθες,2,ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ,25,ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ,1,ασπρόμαυρες διακοσμήσεις,1,αυλές μπαλκόνια σε παραδοσιακό στυλ,1,αφρολέξ,1,βάζα,1,Βασιλικός,1,ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ,1,βάψιμο,1,βάψιμο γενικά,20,βάψιμο γυαλί,3,βάψιμο γυαλιού,1,ΒΑΨΙΜΟ ΕΠΙΠΛΩΝ,73,ΒΑΨΙΜΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,30,βάψιμο με βερνίκια νυχιών,1,βάψιμο με τεχνοτροπίες,3,βάψιμο μέταλλο,1,βάψιμο μέταλλο σίδερο,1,βάψιμο ξύλου,1,βάψιμο πασχαλινών αυγών,1,βάψιμο πλακάκια,1,βάψιμο τοίχου με σχέδια,2,ΒΑΨΙΜΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ,1,βάψιμο υφασμάτων,1,ΒΑΨΙΜΟ-ΧΡΩΜΑΤΑ,13,ΒΕΛΟΥΔΟ,1,βιβλία,1,βιβλία ευχών,1,ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ,2,βιβλιοθήκες,9,Βιεννέζικη Ψάθα,2,ΒΙΤΡΩ,2,βιτρώ,1,ΒΟΤΣΑΛΑ,4,βότσαλα,10,ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ,1,ΒΡΑΧΟΚΗΠΟΙ,1,βρεφικά αναμνηστικά,1,γάμος βάφτιση,6,ΓΑΜΟΣ-ΒΑΦΤΙΣΗ,12,ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,5,ΓΛΑΣΤΡΕΣ,39,γλάστρες με πλακάκια,1,ΓΛΥΠΤΙΚΗ,1,γλυπτική ζωγραφική,1,ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ,2,γραφεία για μικρούς χώρους,1,ΓΡΑΦΕΙΟ,15,γραφείο στο σπίτι,2,γυαλί,16,γυάλινες χριστουγεννιάτικες μπάλες,1,γυαλότουβλα,1,ΓΥΨΟΣ,1,γύψος,3,γυψοσανίδες,1,γωνιακά έπιπλα,1,ΔΑΠΕΔΑ ΒΙΝΥΛΙΟΥ,1,ΔΕΝΤΡΟΣΠΙΤΑ,1,δέρμα,1,διάδρομοι κήπου από παλέτες,1,διακοσμήσεις για την είσοδο του σπιτιού,1,διακοσμήσεις με καναπέδες από παλέτες,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΕΡΙΑ,2,διακοσμήσεις σε γκρι χρώμα,1,διακοσμήσεις σε κόκκινο χρώμα,1,διακοσμήσεις σε μπλε πορτοκαλί,1,διακοσμήσεις σε μωβ χρώμα,1,διακοσμήσεις σε παστέλ αποχρώσεις,2,διακοσμήσεις σε πράσινο και ροζ-μωβ,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΩΝ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ,4,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,141,διακόσμηση,1,διακόσμηση βιτρίνας,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,368,διακόσμηση καθιστικού σε εθνικ στυλ,1,διακόσμηση κόκκινο,1,διακόσμηση κονσόλες,1,διακόσμηση κουζίνας,17,διακόσμηση κρεβατοκάμαρας,8,διακόσμηση με γωνιακά έπιπλα,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ,5,διακόσμηση με πουά,1,διακόσμηση με ταπετσαρία,1,διακόσμηση μικρών χώρων,1,διακόσμηση παιδικού δωματίου,2,διακόσμηση πιάτου,1,διακόσμηση σε άσπρο μαύρο γκρι,1,διακόσμηση σε τραπέζια μπουφέδες,1,διακόσμηση σπιτιού,80,ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΙΧΩΝ,18,διακόσμηση τοίχων,8,διακόσμηση τούρτας,1,διακόσμηση χαλιά,1,διακοσμητικά από πηλό,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ,13,διακοσμητικά μαξιλάρια,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,1,διακοσμητικά στεφάνια,4,διακοσμητικά στεφάνια από αλουμίνιο,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΥΛ,37,διακοσμητικά φωτάκια,1,διακοσμητικά φωτάκια από ξερά κολοκύθια,1,διακοσμητικά mobiles,1,ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ,1,διακοσμητικός κανόνας 60-30-10,1,διαμόρφωση γραφείου,2,ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΗΠΟΥ,31,διαμόρφωση κήπου,2,διαμόρφωση μικρού μπαλκονιού,2,διαμόρφωση μικρών σπιτιών,1,διαμόρφωση μικρών χώρων,1,διαμόρφωση παραθαλάσσιων σπιτιών,1,διαμόρφωση χώρου για νηπιαγωγεία παιδικούς σταθμούς,1,ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,182,διάτρητοι πίνακες,1,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,1,ΔΙΑΦΟΡΑ Εποχιακά,5,ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΩΝ,1,διαχωριστικά χώρου,1,ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑ,1,ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ,2,ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗ,1,εδαφοκάλυψη κήπων,1,έθνικ διακοσμήσεις,7,ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ,1,είδος χρώματος ανά υλικό,1,ΕΙΣΟΔΟΣ,9,ΕΛΑΤΟ,1,ΕΛΛΑΔΑ,1,εξοχικό,3,έξυπνες λύσεις για μικρούς χώρους,1,ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ,116,ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,1,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ,4,επαγγελματικοί χώροι,1,ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ,1,ΕΠΙΠΛΑ,55,έπιπλα από βαρέλια,1,ΕΠΙΠΛΑ ΑΠΟ ΠΑΛΕΤΕΣ,10,έπιπλα από παλέτες,7,έπιπλα από παλιά παράθυρα-πόρτες,1,ΕΠΙΠΛΑ ΚΗΠΟΥ,1,έπιπλα κουζίνας,2,έπιπλα μπάνιου,1,ΕΠΙΠΛΑ RATTAN,1,επισμάλτωση μπανιέρας,1,ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ,1,ΕΠΟΧΙΑΚΑ,4,ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ,1,έτοιμα καλύμματα επίπλων,1,έτοιμος πηλός,8,εύκαπτη πέτρα-πλακάκι,1,ΕΥΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,43,εύκολες κατασκευές για στεφάνια,1,ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ,9,ζωγραφική σε τοίχους,1,ζωγραφική σε έπιπλα,1,ζωγραφική σε πέτρες,2,ΗΛΙΑΚΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ,1,ηλιακά φωτιστικά,7,ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ,12,ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ,5,θαλασσόξυλα,13,ΘΕΡΜΑΝΣΗ,1,ιδέες βάψιμο,7,ιδέες για βάψιμο επίπλων,2,ιδέες για διαδρόμους μονοπάτια κήπου,1,ιδέες για διαμόρφωση κήπου,1,ιδέες για δώρα σε μετρητά,1,ιδέες για έθνικ διακοσμήσεις,1,ιδέες για έπιπλα ως διαχωριστικά,1,ιδέες για καλύμματα επίπλων,1,ιδέες για κήπο μπαλκόνι,1,ιδέες για κιόσκια σε κήπους αυλές,1,ιδέες για κρεμαστές γλάστρες,1,ιδέες για μικρά μπάνια,1,ιδέες για μικρούς κήπους αυλές,1,ιδέες για μπαλκόνια,2,ιδέες για να φτιάξετε κεφαλάρια,3,ιδέες για παιχνιδοκατασκευές,1,ιδέες για παρτέρια,2,ιδέες για πολύχρωμες κουζίνες,1,ιδέες για ραφιέρες,1,ιδέες για στολισμό καλοκαιρινής βιτρίνας,1,ιδέες για τεχνοτροπίες τοίχου,1,ιδέες για την είσοδο χωλ,2,ιδέες για τούρτες γενεθλίων,1,ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα,1,ιδέες για ψηφιδωτά σε κήπο,1,ιδέες για decoupage,1,ιδέες για Diaper Cakes,1,ιδέες διακόσμησης πιάτου,1,ιδέες διαμόρφωσης κήπου,2,ιδέες έπιπλα,21,ιδέες επίπλωσης AirBNB,2,ιδέες λύσεις για μικρά καθιστικά,2,ιδέες με πουά υφάσματα,1,ΙΚΕΑ,52,ΙΣΤΟΡΙΑ,1,ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ,1,ΚΑΔΡΑ,2,κάδρα,23,κάδρα από αλουμινόχαρτο,1,ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ,9,καθρέφτες,12,καθρέφτες με θαλασσόξυλα,1,ΚΑΚΤΟΙ,2,καλάθια από κουρελάκια,1,καλάθια με σκοινί,1,καλάμι,3,καλαμωτές,1,καλέντουλα,1,ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΝΕΡΟ,1,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,81,καλοκαιρινά τραπέζια,1,καλοκαιρινά χαλάκια εισόδου,1,καλοκαιρινές ιδέες για κάδρα,1,καλοκαιρινές κατασκευές,41,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,45,καλοκαιρινή διακόσμηση,19,ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΕΠΙΠΛΩΝ,2,καλύμματα επίπλων,3,ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ,1,κάμπινγ,2,ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ,4,καναπέδες,9,καναπέδες από παλέτες,2,καπέλα μινιατούρες,1,καρούλια καλωδίων,1,ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΙΚΕΑ,1,κατασκευέ από σκοινί,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,170,κατασκευές από ανακλυκλώσιμα υλικά,1,κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά,1,κατασκευές από βαρέλια,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΙ - ΛΥΓΑΡΙΑ,1,κατασκευές από καφάσια,1,κατασκευές από κολοκύθες,5,κατασκευές από κονσερβοκούτια,3,κατασκευές από κουτάκια αναψυκτικών,1,κατασκευές από λάστιχα αυτοκινήτων,1,κατασκευές από μεταχειρισμένα παλιά αντικείμενα,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΕΤΕΣ,18,κατασκευές από παλέτες για καταστήματα,1,κατασκευές από παλιά παράθυρα-πόρτες,1,κατασκευές από ρολό χαρτιού,1,κατασκευές από συρτάρια,1,κατασκευές για κατοικίδια,2,κατασκευές για κατοικίδια από παλέτες,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ,38,κατασκευές για παιδικές κουζίνες,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ,52,καΤασκευές επίπλων,1,κατασκευές εφαρμογές πατητής τσιμεντοκονίας,1,κατασκευές κεριά,12,κατασκευές κήπος,23,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΗΠΟΥ,1,κατασκευές με βότσαλα,4,κατασκευές με βότσαλα πέτρες,2,κατασκευές με γλάστρες,1,κατασκευές με γυαλότουβλα,1,κατασκευές με γύψο,3,κατασκευές με γυψοσανίδα,1,κατασκευές με δαντέλες σεμέν,1,κατασκευές με διάτρητα πάνελ,1,κατασκευές με έτοιμο πηλό,5,κατασκευές με θαλασσόξυλα,2,κατασκευές με καλάμια,1,κατασκευές με καλούπι,1,κατασκευές με κεραμίδια,3,κατασκευές με κορμούς,1,κατασκευές με κουκουνάρια,3,κατασκευές με κουμπιά,1,κατασκευές με κοχύλια,1,κατασκευές με λινάτσα,1,κατασκευές με μπουκάλια,3,κατασκευές με ξυλάκια χειροτεχνίας,1,κατασκευές με πλακάκια,1,κατασκευές με σεμέν δαντέλες,4,κατασκευές με σκοινί,3,κατασκευές με σπιρτόκουτα,1,κατασκευές με σύρμα,4,κατασκευές με ταπετσαρία,1,κατασκευές με τσιμέντο,7,κατασκευές με τσιμεντόλιθους,1,κατασκευές με υγρό γυαλί,4,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΥΦΑΣΜΑ,41,κατασκευές με φελιζόλ,2,κατασκευές με φελλό,1,κατασκευές με φύλλα,1,κατασκευές με χαρτί,36,κατασκευές με χαρτί εφημερίδας,1,κατασκευές με χάρτινες αυγοθήκες,1,κατασκευές ρολόγια τοίχου,1,κατασκευές τύπου βιτρώ,1,κατασκευές ψηφιδωτά,1,κατασκευές mobiles,2,κατασκευή αντικέ κάδρα,1,κατασκευή βάσης για κρεμαστής γλάστρας,1,κατασκευή μπωλ από φύλλα,1,κατασκευή παζλ με φωτογραφίες,1,κατασκευή παιδικά κουκλόσπιτα,1,κατασκευή ραφιών από κορνίζες,1,κατασκευή σίτας,1,κατασκευή υφασμάτινων καλαθιών,1,κατασκευή φωτιζόμενο τραπεζάκι,1,κατασκευή φωτιστικών,1,κατασκευή χιονονιφάδες,1,κατασκευή diaper cake,1,κατασκευή diy μελωδών,1,κατασκευή fairy gardens,1,ΚΑΦΕ,1,ΚΕΑ,1,κεραμίδια,1,κερί,11,ΚΕΡΙΑ,14,κεριά,11,κεριά σιτρονέλας,1,κεφαλάρια,7,ΚΗΠΟΣ,79,ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ,274,κηπουρική για παιδιά,1,κηρομπογιές,1,κηροπήγια,6,κηροπήγια από κερί,1,κίτρινοι καναπέδες,1,κλασσικό στυλ,1,κολοκύθες,10,ΚΟΜΟΔΙΝΑ,2,κομοδίνα,5,ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ,20,ΚΟΥΖΙΝΑ,61,κουζίνα,1,ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ,1,κούκλες από ξερές κολοκύθες,1,κουκλόσπιτα,2,κουκουνάρια,4,κουμπιά,1,κουνουπιέρες,1,ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ,5,κουρτίνες,13,κουρτίνες ρόμαν,2,κουρτίνες χωρίς ράψιμο,1,κουρτινόξυλα,1,κοχύλια,6,κρακελέ,2,κρεβάτια,3,κρεβατοκάμαρες έθνικ,1,κρέμασμα κάδρων,1,ΚΡΕΜΑΣΤΡΕΣ ΤΟΙΧΟΥ,1,κρεμάστρες τοίχου,3,ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ,1,ΚΩΝΟΦΟΡΑ,1,ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ,3,ΛΕΥΚΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ,2,λινάτσα,4,μαγνητικοί πίνακες,1,ΜΑΚΡΑΜΕ,3,μαξιλάρια,8,μαξιλάρια πατώματος,1,μαύρο,1,μαυροπίνακες,5,μελωδοί,1,ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ,1,Μεσογειακό Στυλ,1,ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ,2,μετακόμιση,1,μεταλλικά έπιπλα,1,μεταφορά εικόνας,1,ΜΙΚΡΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ,6,ΜΙΚΡΟΙ,1,ΜΙΚΡΟΙ ΧΩΡΟΙ,148,μινιατούρες για νεραϊδόκηπους,1,μοντέρνα έπιπλα από παλέτες,1,μοντέρνο στυλ,8,ΜΠΑΛΚΟΝΙ,25,μπαμπού,1,ΜΠΑΝΙΟ,31,μπάνιο,1,μπατίκ υφάσματα,1,μπλε,2,Μποέμ,1,ΜΠΟΥΦΕΔΕΣ,1,μπωλ από ρολό χαρτιού,1,μωβ,1,ΝΕΑΝΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ,3,νεραγκούλες,1,νεραϊδόσπιτα,1,ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ,1,νοικοκυριό,2,Ντίνα Νικολάου,1,ντουλάπες,1,ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ,3,ξερές κολοκύθες,1,ξύλινα βαρέλια,1,ξύλινα κιβώτια,1,ΞΥΛΙΝΑ ΠΑΝΤΖΟΥΡΙΑ,1,ξύλο,40,Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ,97,οδηγίες κατασκευής κεριών,1,ΟΔΗΓΟΙ ΑΓΟΡΑΣ,44,ΟΔΗΓΟΣ για παλαίωση επίπλων,1,ΟΔΗΓΟΣ για camping στην Ελλάδα,2,ΟΔΗΓΟΣ κατασκευής για ΠΟΥΦ,1,οδηγός κατασκευής patchwork,1,ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ,3,οικολογικές πλαστελίνες,1,ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ,1,οργάνωση,24,οργάνωση χώρων εργασίας,1,ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ,31,ΟΡΧΙΔΕΑ,1,πάγκοι εργασίας,1,παζλ,1,ΠΑΙΔΙ,1,παιδικά αναμνηστικά,1,παιδικά αποτυπώματα,1,παιδικά γραφεία,2,ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,30,παιδικές κατασκευές,13,παιδικές κατασκευές από αυγοθήκες,1,παιδικές κατασκευές με χαρτί,1,παιδικές κουζίνες από χαρτόκουτα,1,ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ,1,παιδική πισίνα παιχνίδι,1,ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ,34,παιχνιδοκατασκευές,5,παλαίωση επίπλων,2,ΠΑΛΕΤΕΣ,32,παλιά συρτάρια,1,παλιές ραπτομηχανές,1,ΠΑΝΣΕΔΕΣ,1,παπουτσοθήκες,1,παραβάν,1,ΠΑΡΤΕΡΙΑ,9,παρτέρια,14,παστέλ,1,ΠΑΣΧΑ,46,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ,4,πασχαλινά αυγά,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΑΛΑΘΙΑ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,2,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ BAZAAR,2,ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,29,ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ,2,ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,12,ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΒΙΤΡΙΝΑΣ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΜΠΑΛΑΖ,1,ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,3,πατητή τσιμεντοκονία,1,ΠΑΤΙΝΑ,1,πατίνα,1,πάτσγουορκ,1,ΠΑΧΥΦΥΤΑ,25,πέργκολες,2,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,4,πέτρα,5,πέτρινα κιόσκια,1,πηλός,17,πιάτα με decoupage,1,πίνακες ανακοινώσεων,1,πίνακες κάδρα από βότσαλα,1,ΠΛΑΚΑΚΙΑ,1,πλακάκια,10,ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΙΣ,1,πλεχτά από χαρτί εφημερίδας,1,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,2,πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα,1,ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ,1,πολυθρόνες,3,ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ-ΚΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ,1,πορομπετόν,3,πόρτες,2,ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΚΑΙ ΠΟΣΟ,21,ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΚΑΙ ΠΟΣΟ...,6,πουφ,1,πράσινο της ελιάς,1,προβλήματα υγρασίας,1,προζύμι,1,προστασία επίπλων,1,ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ,1,προστατευτικές μάσκες DIY,1,πρωτομαγιάτικα στεφάνια,4,πως θα αποξηράνετε λουλούδια,1,πως θα προσθέσετε χρώμα στο σπίτι,1,πως θα φτιάξετε αντικουνουπικά κεριά,1,πως θα φτιάξετε κάλυμμα καλοριφέρ καλοριφέρ,1,πως θα φτιάξετε κεριά,1,πως θα φτιάξετε κουρτίνες,1,πως θα φτιάξετε μαξιλάρια χωρίς γάζωμα,1,πως θα φτιάξετε πλαστελίνες,1,πως θα φτιάξετε τραπέζια από παλέτες,1,πως θα φτιάξετε Diaper Cakes,1,πως θα φτιάξω,9,ΡΑΠΤΙΚΗ,18,ραπτική,5,ράφια,11,ραφιέρες βιβλιοθήκες από παλέτες,1,ράψιμο μαξιλαριών,1,ριγέ,1,ρολόγια τοίχου,3,ΣΑΛΟΝΙ,47,ΣΑΛΟΝΙ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ,3,ΣΑΛΟΝΙ-ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ,108,σαπούνι,1,ΣΕΜΕΝ,2,σεμέν-δαντέλες,9,σιδερώστρες,1,σιδερώστρες για μικρούς χώρους,1,σκάλες,1,Σκανδιναβικό στυλ,13,σκελετοί για στεφάνια,1,ΣΚΙΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩ ΧΩΡΩΝ,1,σκοινί,15,σπιρτόκουτα,2,σπιτάκια μινιατούρες,1,ΣΠΙΤΙ-ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ,27,ΣΠΙΤΙΑ COB,1,σπιτικά αναψυκτικά,1,σπιτικές μαρμελάδες,1,σπιτικό ψωμί,1,ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ,1,ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ,15,στολές κλόουν,1,στολίδια με ζύμη σόδας,1,στολισμός για μπαλκόνια,1,ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ,1,συμβουλές για αλλαγή γλάστρας,1,συμβουλές για Λεβάντα,1,συμβουλές κηπουρικής για Βασιλικό,1,συμβουλές κηπουρικής φτέρη,1,συνθέσεις λουλουδιών,1,συνθέσεις με επιπλέοντα κεριά,1,συνθέσεις με καρπούς φρούτα,1,ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΓΚΑΖΟΝ,1,σύρμα,5,συρμάτινες κατασκευές,1,ΣΥΡΤΑΡΙΕΡΕΣ,1,σφουγγάρια ανθοδετικής,1,σχέδια για ψηφιδωτά,1,σωστό πότισμα,1,ταινίες Led,2,ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ,2,ταπετσαρίες,1,τάρτες,1,ΤΕΧΝΗ,11,ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΛΑΙΩΣΗΣ,71,τεχνικές παλαίωσης,8,τεχνική μεταφοράς εικόνας,1,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,3,ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ,1,τεχνοτροπίες,3,ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ,16,ΤΖΑΚΙ,11,ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΟΥ ΜΗΝΑ,12,ΤΟ ESHOP ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ,7,ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ ΣΑΛΟΝΙΟΥ,11,ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ,21,τραπεζαρίες για κήπο μπαλκόνι,1,τραπέζια,2,τραπέζια από παλέτες,1,ΤΡΑΠΕΖΙΑ-ΚΟΝΣΟΛΕΣ,1,ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ,1,ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΑ,1,τσιμέντο,13,τσιμεντόλιθοι,4,τσόχα,5,υγρό γυαλί,5,ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ,47,ύφασμα,37,υφάσματα επίπλωσης,1,φελιζόλ,4,φελλός,2,ΦΕΤΕΣ ΞΥΛΟΥ,1,ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,1,φθινοπωρινή διακόσμηση,6,ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ,8,φλοράλ,1,ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ,1,ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ,4,φροντίδα κατοικίδιων,1,ΦΤΙΑΞΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ...ΚΟΥΖΙΝΑ,47,φύλλα,5,φυσικά υλικά,1,φυτά,29,ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ,30,ΦΥΤΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ,1,φωτισμός εξωτερικών χώρων,2,φωτισμός εσωτερικών χώρων,2,φωτισμός με ταινίες Led,1,ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ,2,φωτιστικά,31,φωτιστικά από θαλασσόξυλα,1,φωτιστικά από κληματόβεργες,1,φωτιστικά από μπουκάλια,1,φωτιστικά με σκοινί,1,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,5,φωτογραφίες,4,ΧΑΛΙΑ,8,χαλιά,12,ΧΑΛΙΑ ΣΙΣΑΛ,1,ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ,1,ΧΑΡΤΕΣ,1,χαρτί,44,ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,1,ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΕΡΙΑ,15,χειροποίητα σαπούνια,2,χειροποίητα στολίδια,1,ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΑ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ,176,χριστουγεννιάτικα γούρια,1,χριστουγεννιάτικα δέντρα,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ,7,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ BAZAAR,2,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΓΙΡΛΑΝΤΕΣ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΚΙ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,103,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΙΤΡΙΝΑ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ,58,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΡΤΕΣ,1,χριστουγεννιάτικη συνταγή για ψωμί,1,χριστουγεννιάτικο αμπαλάζ για μπουκάλια,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,7,χριστουγεννιάτικο τραπέζι,2,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚH ΔΙΑΚΟΣΜΗΣH,1,ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΚΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ,1,ΧΡΙΣΤΟΥΕΝΝΑ,1,χρώμα,2,χρώμα μαυροπίνακα,2,χρώμα σπρέϊ,1,χρώματα για κατασκευές,1,χρώματα κιμωλίας,21,χρώματα σπρέϊ,1,χρώματα σπρέϋ,1,ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ,99,χτιστές κατασκευές για το μπάνιο,1,ΧΤΙΣΤΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ,2,χωριάτικο στυλ,2,Χώροι για άτομα με κινητικά προβλήματα,1,χώροι για παιδικές δραστηριότητες,1,ψάθα,6,ΨΑΘΙΝΑ ΧΑΛΙΑ,1,ψηφιδωτά,15,ψηφιδωτά νούμερα για διεύθυνση σπιτιού,1,AirBNB,4,Aithrio.com,1,Annie Sloan,10,anysticker,1,ART,10,avramis,1,bar,1,Bohemian,5,boho style,11,camping,4,camping στην Ελλάδα,2,Chalk of the Town,1,chalk paint,1,collage,1,COTTAGE,1,country στυλ,3,Covid19,10,Deco Tip,1,DECOUPAGE,27,decoupage γενικά,4,decoupage με ύφασμα,1,decoupage σε έπιπλα,2,decoupage σε τσάντες παπούτσια,2,DESIGN,8,DESIGN IS THIS,1,diaper cakes,1,DIY,170,DIY ΕΠΙΠΛΑ,128,DIY έπιπλα,26,DIY ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ,4,DIY ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ,29,DIY XALIA,5,DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,629,DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΥΦΑΣΜΑ,1,Driftwood Art,2,DRIVE&LISTEN,1,E-SHOPS,1,Easy DIY,51,ektorp,1,ESHOPS,4,ethnic στυλ,13,fairy gardens,3,fairy lights,1,faiy gardens,1,Fallingwater,1,floral,2,FOOD ARTIST,1,food plating,1,GAMES,1,Garden Answer,1,graffiti,2,GREEN LIVING,15,HOME TOURS,211,HOTELS TOURS,33,HOTELSTOURS,1,Hundertwasser,1,ikea,9,illustradays,1,inart,1,instagram,1,INSTAGRAM HOMES,49,INTERNET,2,JAPANDI,1,Kintsugi,1,KOYZINA,1,laminate,1,led,3,ledokosmos,1,LEGO,3,leroy merlin,5,loft,1,marble ideas,1,minimal στυλ,1,natural christmas,1,nautical στυλ,2,oikianet.gr,1,pakketo.com,1,Paper Wicker,1,patchwork,3,pets,3,pour painting,1,powertex,2,praktiker,4,proofing hyperstone,1,PUZZLE,1,quilting,2,recycle,8,resin,3,retro,3,RETRO ΕΠΙΠΛΑ,1,reuse,37,Royal Design Studio,4,RUSTIC,1,sgraffito,1,shabby chic στυλ,2,Soulouposeto,1,stencils,11,STREET ART,1,SUPER MARKETS ΑΓΟΡΕΣ ONLINE,1,terrarium,2,TikTok,1,upcycling,1,Valentine's Day,1,VELVET,1,video,2,videos,65,vintage,32,vintage κουζίνες,3,WALL ART,1,wall decoration,1,WALL MURALS,2,wall&design.gr,1,WEB,5,windowswap,1,XEIROTEXNIKA,1,xinara house,1,
ltr
item
SOULOUPOSETO: ΟΔΗΓΟΣ Κατασκευής για Χειροποίητα Κεριά
ΟΔΗΓΟΣ Κατασκευής για Χειροποίητα Κεριά
Οδηγός με αναλυτικές πληροφορίες και βήμα-βήμα οδηγίες κατασκευής για χειροποίητα κεριά
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEHfiXtm6RQvrJwCswHmmuligIQX9TpRRRiBffbfAOkHgdVFXwO4NQYqiVlJJoXYNjCmfqOurWxRnqvsEYMBQIVCCi5DQ73ETHA0cFkuJobMjB13klycj_Y7lGCV8TbCABlX_NxSlmgiM/s320/DIY+CANDLES.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEHfiXtm6RQvrJwCswHmmuligIQX9TpRRRiBffbfAOkHgdVFXwO4NQYqiVlJJoXYNjCmfqOurWxRnqvsEYMBQIVCCi5DQ73ETHA0cFkuJobMjB13klycj_Y7lGCV8TbCABlX_NxSlmgiM/s72-c/DIY+CANDLES.jpg
SOULOUPOSETO
https://www.soulouposeto.gr/2014/07/b.html
https://www.soulouposeto.gr/
https://www.soulouposeto.gr/
https://www.soulouposeto.gr/2014/07/b.html
true
4011188418940387580
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Δείτε τα όλα Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES Άρθρα Δείτε τα όλα ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ... ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ARCHIVE ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Ιαν Φεβ Μαρ Απρ May Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content