Οδηγός για να φτιάξετε Καναπέδες από Παλέτες

Τα έπιπλα από παλέτες είναι μια από τις πλέον μοδάτες διακοσμητικές ...ανησυχίες :) όχι μόνο λόγω του μικρού κόστους τους, αλλά και γιατί όταν πρόκειται για πετυχημένες κατασκευές - συνθέσεις, είναι πραγματικά ιδιαίτερα και πολύ λειτουργικά, για χρήση τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους. 


Ιδέες για τραπεζάκια, κρεβάτια, ραφιέρες, μικροέπιπλα και φυσικά καναπέδες από παλέτες, θα βρείτε πλέον πάρα πολλές στο internet, σε περιοδικά διακόσμησης κλπ.

Εκτός όμως το το κόστος και την εμφάνιση
, ειδικά σε ένα έπιπλο καθημερινής και "σκληρής" χρήσης όπως οι καναπέδες, το ζητούμενο είναι να πρόκειται και για ανθεκτικά και λειτουργικά έπιπλα, για καναπέδες που πρακτικά θα σας βολέψουν όσο και ένας συμβατικός καναπές κι αυτό είναι κάτι που θα το πετύχετε τόσο στο στάδιο της απόφασης για το ποια ακριβώς μορφή πρέπει να έχει όσο και σε εκείνο της κατασκευής του, δίνοντας λίγη παραπάνω σημασία σε ορισμένες πολύ βασικές λεπτομέρειες.

eidh paletas

1. Ποιο είδος παλέτας;

Γιατί δεν υπάρχει ένα αλλά πολλά και οι διαφορές τους δεν είναι μόνο αισθητικές, διαστάσεωνποιότητας ξύλου κλπ. αλλά πρωτίστως αντοχής. 

goniakos kanapes apo paletesΓια την βάση λοιπόν ενός καναπέ, θα χρειαστείτε βαρέως τύπου ευρωπαλέτες. Αν θέλετε να φτιάξετε και πλάτη ή μπράτσα, για αυτά θα χρησιμοποιήσετε παλέτες με πτερύγια  ή θα τα συναρμολογήσετε καρφώνοντας μεταξύ τους σανίδες που θα βγάλετε από μια παλέτα οποιουδήποτε τύπου. 

aplos kanapes apo paletes

2. Το ύψος


Μια τυπική παλέτα έχει ύψος 15-17 εκατοστά.
Που σημαίνει ότι, αν δεν σας αρέσουν οι ιδιαίτερα χαμηλοί καναπέδες, θα πρέπει για την βάση του να χρησιμοποιήσετε 2 τουλάχιστον παλέτες την μία πάνω στην άλλη. 


goniakos kanapes me paletesΤο τελικό ύψος του καθίσματος μπορεί να μεγαλώσει ακόμη λίγο αν χρησιμοποιήσετε και ροδάκια όπως και με ψηλά μαξιλάρια-στρώματα. 
Αν όμως οι ρόδες δεν σας αρέσουν, τα μαξιλάρια τα θέλετε σε κανονικές διαστάσεις αλλά τον καναπέ ψηλότερο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και 3 παλέτες την μία καρφωμένη πάνω στην άλλη, εκ των οποίων η τελευταία μπορεί και να είναι μια ελαφρού τύπου κι όχι απαραίτητα του ίδιους πάχους με τις άλλες δύο.
 goniako kathistiko me paletes

3. Το βάψιμο

Είτε για να βελτιώσετε την εμφάνιση σε μεταχειρισμένες παλέτες είτε για να τους δώσετε εντελώς διαφορετική όψη, μπορείτε να τις επεξεργαστείτε και να τις βάψετε, όπως ακριβώς και μια οποιαδήποτε ξύλινη επιφάνεια
Nα τις τρίψετε ώστε να αποκτήσουν εντελώς λεία επιφάνεια, να τις περάσετε με βερνίκι για ξύλο τονίζοντας ή αλλάζοντας ελαφρά την φυσική τους απόχρωση, να τις βάψετε με χρώμα ξύλου ή κιμωλίας σε όποιο χρώμα θέλετε ή και να δώσετε στο ξύλο όψη παλαιωμένηαντικέ κλπ. με όλων των τύπων τις αντίστοιχες τεχνικές. 


kanapes me paletesΓια καναπέδες εσωτερικών χώρων, αν επιλέξετε το βάψιμο, το φυσικό χρώμα του ξύλου και άσπρο είναι επιλογές που δεν θα δεσμεύσουν σε τίποτα και τις επιλογές σας σχετικά με τα χρώματα των μαξιλαριών ή όποιου επίπλου/αντικείμενου θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Ειδικά αν πρόκειται να τοποθετήσετε τον καναπέ σε έναν χώρο που κυριαρχούν έπιπλα και αντικείμενα στις φυσικές αποχρώσεις του ξύλου, τρίψτε τις παλέτες και περάστε ένα βερνίκι ξύλου που απλώς θα τονίσει το φυσικό τους χρώμα. 
maxilaria kanape apo paletes

4. Τα μαξιλάρια

Όσο πετυχημένη κι αν είναι η επιλογή στις παλέτες, το βάψιμο και την γενική σύνθεση, αν τα μαξιλάρια ενός τέτοιου καναπέ δεν είναι άνετα και βολικά, αν φεύγουν από την θέση τους και γλιστράνε με το που κάθεστε, η όλη κατασκευή είναι ...αποτυχημένη

maxilaria gia kanapedes apo paletes
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιου   είδους μαξιλάρια σας αρέσουν, συνεχόμενα κομμάτια αφρολέξ ντυμένα με ύφασμα τόσο για το κάθισμα όσο και για την πλάτη ή μεμονωμένα χοντρά μαξιλάρια και φυσικά να προσθέσετε κάθε τύπο διακοσμητικού μαξιλαριού όπως ακριβώς και σε οποιονδήποτε κανονικό καναπέ.  


saloni apo paletes
Το βασικό είναι τα κεντρικά μαξιλάρια του καθίσματος ή της πλάτης, να είναι στερεωμένα καλά πάνω στο ξύλο και ...ακούνητα
tryk gia maxilaria kanape
O μοναδικός τρόπος για να το πετύχετε μια φορά και τα μαξιλάρια να μείνουν στην θέση τους ...για πάντα, είναι η ταινία velcro (κριτς κρατς)


Ανάλογα με το μέγεθος της κατασκευής, χρησιμοποιείστε 2-3 αρκετά μεγάλα κομμάτια ταινίας που θα κολλήσετε με μια ισχυρή κόλλα πάνω στο ξύλο της παλέτας, στο κάθισμα ή την πλάτη του καναπέ και άλλες τόσες στα αντίστοιχα σημεία της κάτω/πίσω όψης των κεντρικών μαξιλαριών. 


odhgies gia kanapedes apo paletes

5. "δεν θέλω να φαίνονται οι παλέτες"


Στην πραγματικότητα όλες αυτού του τύπου οι κατασκευές, απλώς αντικαθιστούν τα μη υφασμάτινα στοιχεία ενός καναπέ με ξύλα από παλέτες
kanapes apo paletes
Και όπως σε πολλούς τύπους συμβατικών καναπέδων τον κατασκευασμένο από ξύλο, νοβοπάν, κόντρα πλακέ κλπ. σκελετό δεν τον βλέπετε, το ίδιο ακριβώς μπορεί να γίνει και σε οποιονδήποτε καναπέ που για την κατασκευή του σκελετού έχουν χρησιμοποιηθεί παλέτες.
Μπορείτε να καλύψετε ή να ντύσετε την βάση ή και την πλάτη του καναπέ με ύφασμα σε όποια μορφή σας αρέσει. Με ένα ριχτάρι που θα χρησιμοποιήσετε σαν κάλυμμα ή φτιάχνοντας ένα κανονικό κάλυμμα, ενσωματώνοντας μέσα σε αυτό και τα κεντρικά μαξιλάρια καθίσματος/πλάτης είτε όχι κλπ.


sxedio gia kanape me paletes
Ο απλούστερος τρόπος για να καλύψετε τις παλέτες στο κάτω μέρος του καναπέ, είναι να χρησιμοποιήσετε μια λωρίδα χοντρού υφάσματος στο μέγεθος που σας χρειάζεται και που θα την στερεώσετε πάνω στις παλέτες επίσης με διπλή ταινία velcro (κριτς κρατς)
Η μια πλευρά της ταινίας θα κολληθεί με κόλλα περιμετρικά, στο πάνω και κάτω μέρος του ξύλου, η άλλη όψη της θα ραφτεί στα ίδια σημεία του υφάσματος, ώστε πολύ εύκολα να μπορείτε να βγάλετε το κάλυμμα κάθε φορά που θα χρειάζεται πλύσιμο

kanapedes me paletes
Γενικά, μπροστά στην ιδέα "ένας καναπές από παλέτες" μην φέρνετε απαραίτητα μπροστά σας την εικόνα ενός επίπλου κατάλληλο αποκλειστικά για σπίτια διακοσμημένα σε πολύ μοντέρνο στυλ, για εξωτερικούς χώρους ή ...φοιτητικά δωμάτια. Ανάλογα με τον τύπο των μαξιλαριών και τα υφάσματα που θα επιλέξετε να ντύσετε μέρος ή και το σύνολο του καναπέ, η τελική μορφή του μπορεί να είναι ακριβώς ίδια με εκείνη ενός συνηθισμένου καναπέ του εμπορίου που απλώς θα σας κοστίσει πολύ παραπάνω. 
paleta

6."που θα τις βρω, πόσο κοστίζουν;" 


Το ακριβές κόστος των κατασκευών αυτών, εξαρτάται  του από που θα προμηθευτείτε τις παλέτες. 

Όλα τα σούπερ μάρκετς, καταστήματα εμπορίας ογκωδών προϊόντων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, μάντρες με οικοδομικά υλικά, φυτώρια κλπ. παραλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος των προς πώληση ειδών τους συσκευασμένα σε παλέτες
Αν αποτανθείτε λοιπόν σε κάποιο κατάστημα της περιοχής σας, το πιο πιθανό πως θα σας προμηθεύσει με όσες παλέτες σας χρειάζονται ακόμη και δωρεάν.
Σε μάντρες με οικοδομικά υλικά, καταστήματα με εργαλεία και είδη για επισκευές στο σπίτι αλλά κυρίως σε καταστήματα αποκλειστικά εμπορίας παλετών, θα βρείτε μεταχειρισμένες παλέτες για να διαλέξετε τις κατά το δυνατόν σε καλύτερη κατάσταση να πωλούνται περίπου 2-3 ευρώ το κομμάτι.


sxedia gia kanapedes me paletes
Γενικά, οι τιμές φυσικά διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο, το μέγεθος, αν πρόκειται για καινούργιες ή παλιές κλπ. αλλά ακόμη και για μια ολοκαίνουργια ευρωπαλέτα χωρίς την παραμικρή φθορά και που αν θελήσετε να διατηρήσετε το φυσικό της χρώμα δεν θα χρειαστεί ούτε καν πέρασμα με βερνίκι, δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 12-15 ευρώ.
Για μεγάλες πάντως κατασκευές, που χρειάζεστε αρκετές παλέτες και ειδικά για καθίσματα, που σε αντίθεση με τα τραπέζια από παλέτες ή άλλα έπιπλα στα οποία η μεγαλύτερη επιφάνεια του ξύλου δεν καλύπτεται από μαξιλάρια/υφάσματα η πιο συμφέρουσα λύση είναι να αναζητήσετε σε καταστήματα μεταχειρισμένες παλέτες σε καλή κατάσταση. 
Η τυπική τους διάσταση είναι 0.80 Χ 1.20 που σημαίνει ότι για έναν απλό καναπέ χωρίς πλάτη για τον οποίο δεν θα σας χρειαστούν παραπάνω από 4 παλέτες θα πληρώσετε από ...τίποτα έως  περίπου 8-15 ευρω.  

Δείτε εδώ έναν ενδεικτικό κατάλογο με εταιρίες απ΄όπου μπορείτε να προμηθευτείτε παλέτες και ξύλινα κιβώτια, για κάθε τύπου κατασκευή


7."θα τα καταφέρω;" 


Το καθαρά τεχνικό μέρος τέτοιων κατασκευών και ο βαθμός δυσκολίας τους, εξαρτάται από το τι ακριβώς θα θελήσετε να κάνετε. Το συγκεκριμένο δηλαδή σχέδιο του καναπέ που θα επιλέξετε, αν εκτός από βάση θέλετε να έχει και πλάτη ή και μπράτσα από ξύλα παλέτας κλπ. 


Για τους απλούς τύπους τέτοιων καναπέδων που αποτελούνται από ολόκληρες παλέτες, το μόνο που χρειάζεται είναι ...να τοποθετήσετε δυο παλέτες στην σειρά ή να τις καρφώσετε ανά δύο μεταξύ τους και για να το κάνετε δεν απαιτείται να είστε ούτε μαραγκός, ούτε ...αστροφυσικός. :)

Με απλές πρόκες και ένα σφυρί θα τις "ενώσετε" αν και όπου χρειάζεται, αν θέλετε να προσθέσετε και ρόδες προσαρμόζονται πανεύκολα με βίδες που απλώς θα βιδώσετε στο ξύλο και τις πιο πολλές φορές περιλαμβάνονται στην συσκευασία με τα ροδάκια που θα αγοράσετε. Ροδάκια θα βρείτε σε όλα τα μαγαζιά και πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού, έπιπλα, εργαλεία κλπ.Σε περισσότερο περίπλοκες κατασκευές, συνθέσεις, γωνιακούς καναπέδες  κλπ. δεν αλλάζει τίποτα στην γενική φιλοσοφία κατασκευής, απλώς για να κόψετε σωστά παλέτες και να τις προσαρμόσετε στις διαστάσεις που θέλετε χωρίς να καταστραφεί το ξύλο, σας χρειάζεται αλυσσοπρίονο και ...χώρος που π.χ σ΄ένα μικρό διαμέρισμα στην πόλη ίσως δεν τον έχετε.
Αν λοιπόν δεν υπάρχει ένας φίλος ή γνωστός να σας βοηθήσει με τα εργαλεία, απλώς προμηθευτείτε παλέτες, βάψτε τες αν θέλετε κι αφού αποφασίσετε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε, αποτανθείτε σ΄έναν ξυλουργό. Για να σας τις κόψει όπως ακριβώς θέλετε ή ακόμη και να τις συναρμολογήσει στο σχέδιο καναπέ που θα του υποδείξετε, το κόστος δεν είναι μεγάλο.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν επιλέξετε να φτιάξετε έναν καναπέ με καινούργιες αγορασμένες παλέτες ή και να ζητήσετε την βοήθεια ενός μαραγκού για την συναρμολόγηση, το κόστος συγκριτικά με έναν κανονικό καναπέ στις ίδιες διαστάσεις είναι αισθητά μικρότερο και εύκολα αντιληπτό πως περισσότερο από όλα στοιχίζουν τα μαξιλάρια. Αλλά και εκεί μπορείτε να μειώσετε το κόστος, αν αγοράσετε κάποια υφάσματα σε προσφορά και τα ράψετε έστω και με τη βοήθεια κάποιου γνωστού, φίλου/ης, της ...μαμάς, που διαθέτουν ραπτομηχανή και στοιχειώδεις γνώσεις ραπτικής


Αξίζει πραγματικά τον κόπο, με λίγη φαντασία τα καθίσματα - καναπέδες από παλέτες μπορούν να μεταμορφώσουν έναν χώρο και ένα "ευτελές" υλικό σε εξαιρετικής αισθητικής έπιπλα, με το μικρότερο κόστος απ΄όλες τις αντίστοιχου μεγέθους έτοιμες λύσεις της αγοράς.

Θα συνδυαστούν τέλεια με τραπεζάκια, ράφια κλπ. από παλέτες αλλά και με κάθε είδους έπιπλα και θα προσαρμοστούν ανάλογα με τα υφάσματα που θα χρησιμοποιήσετε σε χώρους διακοσμημένους τόσο σε πιο μοντέρνο/ανάλαφρο ύφος όσο και σε περισσότερο κλασικούς
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: