Μπωλ-Καλαθάκια από Σεμέν-ΔαντέλεςΕξαιρετικά όμορφα, πολύ ιδιαίτερα και απλούστατα στον τρόπο κατασκευής.

Θα χρειαστείτε:


1. Δαντελένια ή κοφτά σεμεδάκια  ή οποιοδήποτε παρόμοιο διάτρητο-πλεχτό  είδος υφάσματος. 

2.  Κόλλα/σκληρυντικό υφάσματος
(Θα βρείτε παρόμοια προϊόντα σε καταστήματα με είδη για κατασκευές και χόμπυ, δείτε ενδεικτικά εδώ
Μπορείτε να δουλέψετε και με ατλακόλ, απλώς η σταθερότητα του αποτέλεσματος διαφέρει ανάλογα με το είδος του υφάσματος. 
3. Ένα οποιοδήποτε μπωλ/σκεύος για καλούπι και άλλο ένα για να βουτήξετε το ύφασμα στην κόλλα και  
4.  Μεμβράνη τροφίμων.
1.  Αραιώστε ελαφρά μια ποσότητα κόλλας με λίγο νερό και βουτήξτε μέσα το ύφασμα, έτσι ώστε να ποτίσει και να απορροφήσει όσο περισσότερη κόλλα.

2. Τοποθετήστε ανάποδα το μπωλ  που θα χρησιμοποιήσετε για καλούπι, καλύψτε με την διαφανή μεμβράνη και απλώστε πάνω του το ποτισμένο στην κόλλα ύφασμα, ισιώνοντας ή τσαλακώνοντας όπου χρειάζεται και δίνοντας του ακριβώς το σχήμα που θέλετε. 
3. Απλώστε με πινέλο μια ακόμη ποσότητα κόλλας πάνω στο ύφασμα και αφήστε το να στεγνώσει για τουλάχιστον 24 ώρες. 

4. Όταν βεβαιωθείτε ότι έχει στεγνώσει εντελώς γυρίστε το καλούπι και τραβήξτε από πάνω του το ...καινούργιο σας δαντελωτό μπωλ.Ανάλογα με τον τύπο του καλουπιού που θα χρησιμοποιήσετε θα δώσετε στις κατασκευές αυτές όποιο σχήμα και μέγεθος θέλετε, δημιουργώντας μπωλ, καλαθάκια, μικρές ή μεγαλύτερες πιατέλες κλπ.

Αφού στεγνώσει εντελώς το ύφασμα μπορείτε και να το βάψετε με χρώμα σε σπρεϋ σε όποια απόχρωση θέλετε ή να προσθέσετε χρώμα σε σκόνη, χρώμα ζαχαροπλαστικής ή και χρώμα για ύφασμα στο μείγμα της κόλλας πριν το χρησιμοποιήσετε. 


Διακοσμητικά θα τα χρησιμοποιήσετε σαν οποιοδήποτε μπωλ-πιατέλα που θα γεμίσετε με κάθε τι αρκεί να μην έχει μεγάλο βάρος ή σαν κηροπήγια, σαν ψωμιέρες στο τραπέζι, για τοποθέτηση κοσμημάτων, καλλυντικών κλπ. και πολύ όμορφα θα ταιριάξουν σε όποιο σημείο κι αν τα τοποθετήσετε μαζί με μερικά επίσης διακοσμημένα με δαντέλα  διακοσμητικά φαναράκια από άδεια βάζα.

Ένας εναλλακτικός τρόπος τέτοιων κατασκευών και αν δεν θέλετε να είναι μόνιμες και να μπορείτε εύκολα να επαναφέρετε το ύφασμα στην αρχική του μορφή, είναι αντί για κόλλα να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη.
Ανακατεύετε 1/4 μέρος νερό με 3/4 μέρη ζάχαρης, το ζεσταίνετε ελαφρά έως να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και αφού κρυώσει ελαφρά βουτάτε το ύφασμα μέσα φροντίζοντας να ποτίσει πολύ καλά σε όλα τα σημεία. 


Όλη η  υπόλοιπη διαδικασία, σχηματισμού ενός μπωλ, καλαθιού κλπ. είναι ακριβώς ίδια όπως και με την χρήση κόλλας-σκληρυντικού. Όποτε θελήσετε να επαναφέρετε τα καλάθια ή τα μπώλ αυτής της μορφής δημιουργημένα με ζάχαρη στην αρχική μορφή τους ως σεμέν, δαντέλες κλπ. απλά αφήστε τα για αρκετή ώρα μέσα σε νερό.  Μπορείτε να δουλέψετε και με μείγμα κορν φλάουρ ή αλευριού και νερού, το αποτέλεσμα σε σταθερότητα και σκλήρυνση θα είναι κάτι μεταξύ κόλλας και ζάχαρης, ενώ αντίθετα αν αυτό που θέλετε είναι μια τέτοια κατασκευή να γίνει ...ακούνητη, μόνιμη, κατάλληλη ακόμη και για εξωτερικούς χώρους και χωρίς να σας απασχολεί το μέγεθος ή το βάρος του υφάσματος, χρησιμοποιείστε το σκληρυντικό υφάσματος powertex εκτός όλων των άλλων εφαρμογών του είναι ιδανικό και για κατασκευές αυτού του τύπου. 


Και φυσικά σε όλες τις κατασκευές αυτού του είδους και ανάλογα με την χρήση τους, μπορείτε να προσθέτετε επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία όπως από κορδέλες, σκοινί, χερουλάκια επίσης από ύφασμα ή π.χ ένα κομμάτι λυγαριά ή κληματόβεργα που θα στερεώσετε στα δύο πλαϊνά με πολύ λεπτό σύρμα, πρόσθετα υφασμάτινα μοτίβα  κλπ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: