DIY Φαναράκια - Κηροπήγια από Γυάλινα Βάζα


Οι κάθε μεγέθους άδειες γυάλινες συσκευασίες τροφίμων ή τα γυάλινα βαζάκια αποθήκευσης για την κουζίνα, μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για πάρα πολλές χειροτεχνίες - κατασκευές. Tα μικρά φωτιστικά - φαναράκια για κεριά, ρεσώ ή και μικρά λαμπάκια led, είναι από τις εντυπωσιακότερες και τις πιο εύκολες.

Ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξετε για να ...στολίσετε την εξωτερική επιφάνεια των βάζων, παίρνουν διαφορετικό ύφος από ιδιαίτερα ρομαντικό έως απόλυτα μοντέρνο και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο πρωτότυπα και όμορφα από πολλά έτοιμα τέτοια κηροπήγια που απλώς και παραπάνω ίσως θα σας κοστίσουν και κυρίως θα σας στερήσουν την χαρά να περηφανεύεστε "εγώ το έφτιαξα".

1. με ύφασμα

Κάθε τύπου διαφανές, ημιδιαφανές ή διάτρητο ύφασμα που επιτρέπει στο φως να διαχέεται είναι κατάλληλο.


Η δαντέλα είναι το ιδανικότερο είδος υφάσματος και το ίδιο καλαίσθητο αποτέλεσμα θα κατορθώσετε αν χρησιμοποιήσετε και κομμάτια από κοφτά σεμεδάκια  που δεν χρησιμοποιείτε, κομμάτια πλεχτών, δίχτυ κλπ..


Τυλίξτε το ύφασμα γύρω από το βάζο για να μετρήσετε πόσο σας χρειάζεται, κόψτε το, και κολλήστε το στην επιφάνεια του βάζου με μια απλή διαφανή κόλλα χειροτεχνίας (ατλακόλ) που θα απλώσετε με πινέλο.

Μπορείτε και απλώς να κολλήσετε κομμάτια - λωρίδες υφάσματος, χωρίς να ντύσετε ολόκληρη την επιφάνειά του όπως και να προσθέσετε επιμέρους διακοσμητικές λεπτομέρειες με κομμάτια από λινάτσα, διακοσμητικό χόρτο, σκοινί, κλπ. Στο σκοτάδι  φωτισμένα από το φως των κεριών η όψη του είναι πραγματικά εντυπωσιακή. 2. με αλάτι ή ζάχαρη

Απλώστε με πινέλο κόλλα σε ολόκληρη την επιφάνεια των βάζων, φροντίζοντας να μην αφήσετε κενά σημεία και στην συνέχεια κυλήστε τα πάνω σε αλάτι ή ζάχαρη. Φυσήξτε ή αφαιρέστε μ΄ένα καθαρό πινελάκι την περισσή ποσότητα αλατιού/ζάχαρης και αφήστε τα να στεγνώσουν.


Ανάλογα με το πόσο ψιλό ή πιο χοντρό θα είναι το αλάτι ή η ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε, αλλάζει και η τελική υφή της επιφάνειας των βάζων. Με πολύ ψιλό αλάτι (μπορείτε να το περάσετε και από το μπλέντερ για να γίνει σκόνη) και χωρίς να πιέσετε ιδιαίτερα  το βάζο πάνω του, θα δώσετε μια frost υφή, σαν πάχνη ή λεπτό χιόνι, ιδανική για χριστουγεννιάτικες κατασκευές αν συνδυάσετε αυτή την τεχνική και με κάποιο στένσιλ ή ζωγραφική σε ανάλογα σχέδια.

Μπορείτε και να ανακατέψετε το αλάτι ή την ζάχαρη με πολύ ψιλές χάντρες για κατασκευές ή και να τα χρωματίσετε ελαφρά με μια σταγόνα χρώμα ζαχαροπλαστικής ή νερομπογιά, απλώς αφήστε να στεγνώσουν εντελώς και ανακατέψτε καλά ώστε να είναι ομοιόμορφη η απόχρωσή τους πριν κυλήσετε πάνω τους τα βάζα.
3. με χρώμα

Είτε με ζωγραφική, αντιγραφή (ξεπατικωτούρα) ενός γεωμετρικού σχεδίου, με στένσιλ, με αυτοκόλλητα που θα κολλήσετε πριν βάψετε την επιφάνεια και θα αφαιρέσετε αφού στεγνώσει το χρώμα, με λωρίδες χαρτιού που θα χρησιμοποιήσετε με τον ίδιο τρόπο (κολλάτε με σέλοτειπ και αφαιρείτε όταν στεγνώσει το χρώμα), δημιουργώντας χρωματιστές ρίγες πάνω στα βάζα, με χρώμα μαυροπίνακα  κλπ.
Δείτε εδώ μια ακόμη ιδέα για τέτοια φωτιστικά-φαναράκια με χρώμα που φωσφορίζει στο σκοτάδι.


Το βασικό είναι να υπάρχουν αρκετά κενά σημεία πάνω στο γυαλί ώστε να διαχέεται το φως του κεριού. 

Για να δώσετε ανάγλυφη όψη (σε γεωμετρικά κυρίως σχέδια) θα δουλέψετε με χρώμα για γυαλί- περιγράμματος, ο πιο εύκολος όμως τρόπος, γενικά, για να βάψετε γυάλινα βάζα είναι το απλό ακρυλικό χρώμα, τα χρώματα κιμωλίας ή χρώμα σε σπρέϋ. Τα αντικείμενα αυτά δεν ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από πλυσίματα, νερό κλπ. έτσι όλοι οι τύποι χρώματος θα αντέξουν στο καθάρισμα μ΄ένα βρεγμένο πανί.

4. με αλουμινόχαρτο

Από τις πιο εύκολες προτάσεις, με ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.


Κόψτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο σε μέγεθος που να επαρκεί για να τυλίξετε περιμετρικά το βάζο.

Απλώστε το πάνω σε ένα χοντρό περιοδικό, ακουμπήστε πάνω του ένα λεπτό χαρτί και σχεδιάστε "χαράξτε" αρχικά με στυλό ένα οποιοδήποτε σχέδιο ή αντιγράψτε ένα γεωμετρικό σχήμα από οπουδήποτε.
Με ένα λεπτό καρφί "ακολουθήστε" το σχέδιο πάνω στο χαρτί κάνοντας μικρές μικρές κουκίδες-τρύπες ώστε στο τέλος ολόκληρο το σχέδιο να έχει αποτυπωθεί στο αλουμινόχαρτο με την ίδια αυτή διάτρητη μορφή.

Εφαρμόστε το αλουμινόχαρτο, με την καλή του όψη προς έξω, στο εξωτερικό του βάζου και πιέστε με τα χέρια σας ώστε να εφάπτεται σφιχτά  στο γυαλί σε όλα τα σημεία.

Η εικόνα του στο σκοτάδι με ένα κεράκι είναι πολύ όμορφη και τόσο πιο εντυπωσιακή όσο πιο διάτρητο το σχέδιο που θα διαλέξετε, αντίστοιχη με αυτά εδώ τα φαναράκια από κονσερβοκούτια.
5. με χαρτί 

Μπορείτε να δουλέψετε στην επιφάνεια των βάζων με ριζόχαρτο, χαρτοπετσέτα ή κάθε είδους λεπτό, ημιδιαφανές ή διάτρητο χαρτί χρησιμοποιώντας  ατλακόλ ή κόλλα Decoupage.Αλλά και κομμάτια από εφημερίδες αν χρησιμοποιήσετε, παραστάσεις με χάρτες ή φωτοτυπήσετε αγαπημένα αποσπάσματα από βιβλία, ένα χειρόγραφο ποιήμα κλπ. και απλώς κολλήσετε το χαρτί στο γυαλί, εξίσου όμορφο θα είναι το αποτέλεσμα όπως κι αν συνδυάσετε διαφορετικά είδη χαρτιού πάνω στο ίδιο βάζο.
Για να είναι περισσότερο φωτεινά τα βάζα που θα επεξεργαστείτε με χαρτί, μπορείτε σε κάποια σημεία να το ψαλιδίσετε δημιουργώντας κενά σχήματα-περιοχές απ΄όπου το φως θα διαχέεται πιο έντονα.Και...

* Αν χρησιμοποιήσετε βάζα από άδειες συσκευασίες τροφίμων, το κόστος των κατασκευών αυτών είναι σχεδόν μηδενικό. Ακόμη και με χρώμα αν θελήσετε να τα επεξεργαστείτε δεν χρειάζεται κάτι ειδικό, μπορείτε να το κάνετε ακόμη και με χρώματα που σας έχουν περισσέψει από το βάψιμο του σπιτιού, ακόμη και με νερομπογιές.


* Όλες αυτού του τύπου οι μικρού μεγέθους κατασκευές για το σπίτι, αναδεικνύονται πολύ καλύτερα και αξιοποιούνται διακοσμητικά αν συγκεντρώσετε πολλά τέτοια παρόμοια κομμάτια στο ίδιο σημείο. πχ για να διακοσμήσετε το τζάκι με μια σειρά  και όχι κατ΄ανάγκη πανομοιότυπα φωτιστικά-φαναράκια, για το τραπέζι της τραπεζαρίας πάνω σε έναν μεγάλο δίσκο κλπ.


* Το "στόλισμα" πέραν του βασικού υλικού που θα χρησιμοποιήσετε πάνω στο γυαλί, είναι θέμα γούστου και φαντασίας. Κορδέλες, σκοινί, λινάτσα, διακοσμητικό χόρτο ξύλινα ή μεταλλικά διακοσμητικά και μικροαντικείμενα όπως κουμπιά, κλειδιά, νομίσματα, κουκουνάρια κλπ. μπορούν να πλαισιώσουν, ανάλογα με το ύφος που θέλετε να δώσετε, όλες αυτού του τις κατασκευές-συνθέσεις.


* Ζάχαρη ή αλάτι, μπορείτε να τοποθετήσετε και στο εσωτερικό των βάζων, ειδικά σε εκείνα με μεγάλο ύψος, ώστε και καλύτερα να διαχέεται το φως και να διευκολύνεστε όταν θέλετε να αντικαταστήσετε τα κεράκια.


* Εκτός από ρεσώ ή κεράκια πολύ όμορφα δείχνουν μέσα σε τέτοια βάζα και τα φωτάκια led. 

* Με λεπτό σύρμα ή μια μεταλλική κρεμάστρα που θα κόψετε και θα λυγίσετε ανάλογα, μπορείτε να φτιάξετε κρεμάσματα που θα τα εφαρμόσετε, πολύ προσεκτικά και σφιχτά στο χείλος των βάζων, για να μπορείτε να τα κρεμάσετε σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού ή στο μπαλκόνι.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 
pinterest.com/soulouposeto