ΦΤΙΑΞΤΕ ΧΡΩΜΑ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑTo βάψιμο οποιασδήποτε επιφάνειας με μπογιά μαυροπίνακα είναι από τις ευκολότερες και "διασκεδαστικότερες" διακοσμητικές παρεμβάσεις που μπορείτε να κάνετε αλλάζοντας εντελώς όψη σε τοίχους, έπιπλα, αντικείμενα, που εν συνεχεία μπορείτε να γράφετε ή να σχεδιάζετε πάνω στην επιφάνειά τους με κιμωλία ή τους ειδικούς μαρκαδόρους  ό,τι θέλετε. Δείτε εδώ πολλές τέτοιες ιδέες. Στην ελληνική αγορά, σε μεγάλα χρωματοπωλεία ή eshops με χρώματα, θα βρείτε έτοιμη μπογιά μαυροπίνακα σε μαύρο ή και πράσινο χρώμα, εκτός αν θελήσετε να την ...φτιάξετε σε όποια απόχρωση θέλετε εσείς και για την ακρίβεια σε όποια από τις ...χιλιάδες αποχρώσεις υπάρχουν σε όλα τα άλλα είδη μπογιάς.
1. Θα χρειαστείτε 1 φλυτζάνι ματ ακρυλική μπογιά (για τοίχους ή ξύλο, ανάλογα με το είδος της επιφάνειας που θέλετε να την χρησιμοποιήσετε) και 2 κουταλιές της σούπας λευκό αρμόστοκο για πλακάκια. 
2. Αναμείξτε σε ένα δοχείο την μπογιά με τον στόκο πολύ καλά ώστε το μείγμα να είναι εντελώς λείο, να μην υπάρχουν αδιάλυτοι κόκκοι αρμόστοκου. Ο καλύτερος τρόπος είναι ένα μιξεράκι χειρός.

3. Περάστε με ρολό ή πινέλο την επιφάνεια και με όσα χέρια χρειάζονται για να καλυφθεί.  Αφήστε να στεγνώσει εντελώς και την επόμενη μέρα τρίψτε πολύ ελαφρά με ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο, σκουπείστε την σκόνη και έτοιμος ο ...μαυροπίνακας. Αντί για γυαλόχαρτο κάποιες ...συνταγές προτείνουν, την επόμενη του βαψίματος ημέρα, το πέρασμα-τρίψιμο ολόκληρης της βαμμένης επιφάνειας με κανονική κιμωλία και μετά "σβήσιμο" με ένα ελαφρά υγρό πανάκι. Αφήστε να στεγνώσει και στην συνέχεια ο μαυροπίνακας είναι έτοιμος για όσα ...γράψε-σβήσε θέλετε. Γενικά και επειδή όλου αυτού του τύπου οι συνταγές "φτιάχνω μόνος μου" βασίζουν πολύ την αποτελεσματικότητά τους στις λεπτομέρειες και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή αλλά και την ποιότητα των υλικών, απαιτούν ακρίβεια στις ποσότητες κλπ.  αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε την μπογιά αυτή είτε σε μεγάλες επιφάνειες τοίχων, επίπλων, είτε για καθημερινή χρήση από παιδιά κλπ. φτιάξτε αρχικά μια μικρή ποσότητα, δοκιμάστε την σε μια επιφάνεια για μερικές μέρες κι αφού βεβαιωθείτε πως πραγματικά το αποτέλεσμα σας ικανοποιεί προχωρήστε στην εφαρμογή της όπου και όπως θέλετε. Κάνοντας τα πειράματα και τις δοκιμές σας, προσθέστε αν το κρίνετε αναγκαίο χρώμα ή αρμόστοκο, έως το σημείο που το τελικό αποτέλεσμα θα σας ικανοποιεί. 

Αρμόστοκο θα βρείτε σε χρωματοπωλεία και μάντρες οικοδομικών υλικών σε πολλές αποχρώσεις εκτός από λευκό που μπορείτε να τον αναμείξετε με λευκή μπογιά και να δημιουργήσετε εύκολα μαυροπίνακες σε παλ αποχρώσεις, χωρίς να επωμιστείτε το επιπλέον κόστος μιας απόχρωσης ακρυλικού χρώματος που δεν υπάρχει έτοιμη αλλά θα χρειαστεί να σας την φτιάξουν σε κάποιο χρωματοπωλείο το λιγότερο στην ποσότητα του ενός κιλού. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

marthastewart.com