10 Στυλ για την διαμόρφωση της Τραπεζαρίας


Ώρα για φαγητό.... Στην κουζίνα ή στον χώρο που έχετε οργανώσει την τραπεζαρία σας, μικρό ή μεγαλύτερο, μοντέρνο ή κλασσικό, ένα τραπέζι είναι έτοιμο για τα καθημερινά αλλά και τα επίσημα γεύματα....
Η επιλογή του είδους, του στυλ, του υλικού ή του χρώματός του, ό,τι κι αν ισχυρίζεται η κατά καιρούς μόδα στα έπιπλα και οι "in" διακοσμητικές τάσεις, είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα προσωπικού σας γούστου.  Ύφος, χρώμα και ...άρωμα κλασσικό 
Θυμίζει λίγο την τραπεζαρία της μαμάς  σας κι όμως επιμένει να είναι μια πρόταση διαχρονική και διακοσμητικά ακίνδυνη. Οι καρέκλες είναι οι κλασσικές ψάθινες του "καφενείου", στολισμένες με ταιριασμένα μαξιλάρια. Μπορούν θαυμάσια να αντικατασταθούν από τις τυπικές καρέκλες τραπεζαρίας, επενδυμένες με ασορτί, ανάλογα με τα υπόλοιπα έπιπλα και τα χρώματα του δωματίου ταπετσαρία. Δεν είναι καθόλου κακό να είστε "πατροπαράδοτοι" και"κλασσικοί", αρκεί να μην ξεχνάτε ότι αυτό το ύφος θα πρέπει να είναι ενιαίο στους χώρους σας και ότι μια τέτοια τραπεζαρία, δίπλα σ΄ένα εντελώς μοντέρνο καθιστικό, θα "καταστρέψει" και τα δύο...   

Κάτι ανάμεσα στο κλασσικό και το οπτικά πιο "ανάλαφρο"αποτέλεσμα των υλικών του γυαλιού και της ψάθας, που έχουν πλήρως υποκαταστήσει το ξύλο. Ένα μεγάλο πήλινο κιούπι, αποτελεί τη βάση του τραπεζιού, που περιστοιζίχεται από ψάθινες καρέκλες/πολυθρόνες. Πρακτική πρόταση για όσους δεν είναι οπαδοί του "υφάσματος" πάνω στο τραπέζι, τις ώρες που δεν χρησιμοποιείται για φαγητό, ενώ μην το συζητήσετε καν, αν είστε απ΄ αυτούς που αρνούνται να τοποθετήσουν τραπεζομάντηλο και τρώνε "χύμα" στο τραπέζι, χτυπώντας με δύναμη πιάτα και ποτήρια. Πρόταση, επίσης, που ατόφια μπορεί θαυμάσια να μεταφερθεί στη βεράντα τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Και αυτή η πρόταση, με κύριο υλικό το σίδερο, ανήκει στην κατηγορία "δύο σε ένα". Και για εσωτερικούς αλλά και  εξωτερικούς χώρους. Πλαισιωμένη από μερικά ακόμη  σιδερένια διακοσμητικά στοιχεία, όπως το φωτιστικό, κυριαρχεί στο χώρο με τις ξεκάθαρες και λιτές γραμμές. Η  χαρά όσων δεν αντέχουν για πολύ το ίδιο ντεκόρ, αφού με τη διαδικασία αλλαγής μαξιλαριών στις άνετες καρέκλες  μπορείτε εύκολα να ανανεώσετε το χώρο της τραπεζαρίας.
Γενικά η παγίδα που θα πρέπει να αποφύγετε σε τέτοιου είδους συνθέσεις, οτιδήποτε πλαστικό τόσο  στο τραπέζι όσο και στις καρέκλες. Σίγουρα είναι τα πιο φθηνά έπιπλα περισσότερο ίσως φθηνά και από το πόσο πολύ ....αντιαισθητικά, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους Κι αν είναι και τα μοναδικά που αντέχει η τσέπη σας, φυσικά και θα τα χρησιμοποιήσετε, απλά καλύψτε τα με όμορφα υφασμάτινα καλύμματα. 

Διάθεση εξοχής και άνεσης...  
Τραπέζι και παγκάκι σε απομίμηση παλιού ξύλου, μαζί με λευκές καρέκλες.  
Σας ...προκαλεί να καθίσετε και κλέβει τις εντυπώσεις μέσα στο χώρο, αρκεί φυσικά και τα υπόλοιπα στοιχεία του, να είναι του ίδιου ύφους. Μην το βάλετε σε καμιά περίπτωση δίπλα στο βελούδινο αυστηρό σαλόνι σας, ενώ μπορείτε άφοβα, προσαρμόζοντας το μέγεθος και την ποιότητα και εμφάνιση του ξύλου στις ανάγκες σας,   να εμπιστευτείτε άφοβα το στυλ του για το εξοχικό σας, την κουζίνα και φυσικά οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο του σπιτιού.Minimal διάθεση τόσο στην επιλογή των επίπλων όσο και στο γενικότερο "στόλισμα". Πιο απλό δεν γίνεται κι όμως  απαράμιλλα κομψό. 
Πρακτική πρόταση, γενικότερης διακόσμησης, με την απουσία κάθε "στολίσματος", για τις περιπτώσεις που το τραπέζι φαγητού είναι το μοναδικό σας τραπέζι και εκ των πραγμάτων χρησιμοποιείται  και για ένα σωρό άλλες δουλειές, άρα δεν μπορεί να είναι φορτωμένο με βάζα, βαζάκια, κηροπήγια κλπ.
Το ίδιο σύνολο επίπλων, μπορεί φυσικά θαυμάσια να ενταχθεί, σαν στυλ και ύφος και σ΄ένα χώρο με λίγο περισσότερο χρώμα.


Στυλ εξοχής και περίπου παραλλαγή της εντελώς κλασσικής τραπεζαρίας, που "σπάει" το αυστηρό της ύφος  με το είδος που έχει επιλεγεί για τις καρέκλες. 
Γενικά η ιδέα των καθισμάτων που δεν είναι κατ΄ ανάγκη απόλυτα ίδια με το τραπέζι, βοηθά  κλασσικά κομμάτια να ξεφύγουν από το αυστηρό ύφος τους και να ενταχθούν πιο εύκολα στη καθημερινότητα ενός σύγχρονου καθιστικού - τραπεζαρίας, που δεν χρησιμοποιείται πλέον 5-10 φορές το χρόνο σε "γιορτές" και "αργίες"....


Ένα τραπέζι αντίκα...  
Από τα κομμάτια που αν για κάποιο λόγο βρέθηκε στα χέρια σας, είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί διαφορετικά, μέσα σ΄ ένα σύγχρονο σπίτι με  περιορισμένους χώρους. 
Πολύ μεγάλο για να τοποθετηθεί σε κάποια άκρη σαν κονσόλα, πολύ ψηλό για να κάνει χρέη βοηθητικού τραπεζιού, ως τραπεζαρία βρήκε την τέλεια θέση του. Οι πολυθρόνες μπορούν θαυμάσια ανά πάσα στιγμή, να προσθέσουν καθίσματα στο κυρίως καθιστικό σας, χωρίς να   "φωνάζουν" πως είναι καρέκλες φαγητού. 
Κλασσικό country!! 
Πατιναρισμένο ξύλο, σε διαφορετικές αποχρώσεις για τραπέζι και καρέκλες και άνετα floral  μαξιλάρια... 
Δύσκολα θα ταιριάξει και θα αναδειχθεί σωστά σ΄ έναν χώρο που υπάρχουν έντονα  στοιχεία οποιουδήποτε άλλου υλικού εκτός του  ξύλου,  σαν την ντουλάπα που το συνοδεύει εδώ, το πάτωμα και τα επίσης ξύλινα κουφώματα.
Γενικά, τέτοιου στυλ έπιπλα  θα αδικηθούν σε οποιονδήποτε χώρο τοποθετηθούν μεμονωμένα, αν όλος ο χώρος δεν είναι δημουργημένος σ΄ένα παρόμοιο ύφος.


Όλα διαφορετικά...
Εδώ τα καθίσματα όχι μόνο δεν είναι σετ  με το τραπέζι αλλά ούτε καν ίδια μεταξύ τους... Ξύλο και ψάθα για τις καρέκλες, ψάθα και ύφασμα για τις πολυθρόνες. Πάνω στο επίσης σκουρόχρωμο  πάτωμα δημιουργούν μια "εστία" σε πλήρη αντίθεση με το λευκό του χώρου, που τονίζεται ιδανικά μ΄έναν πίνακα ζωγραφικής που ακροβατεί κι εκείνος, όπως και τα έπιπλα, ανάμεσα στο... "ολίγον κλασσικό" και "ολίγον μοντέρνο", δημιουργώντας ένα σύνολο κομψό, άνετο και διαχρονικό.Το πάτωμα που είχατε μισήσει στο μπάνιο εκείνου του ....ενοικιάζομενου δωματίου, εδώ βρίσκει τον τρόπο να γίνει πρωταγωνιστής.
Ασπρόμαυρες αντιθέσεις σε όλα τα διακοσμητικά στοιχεία του χώρου, διαταράσσονται μόνο από το ανοιχτόχρωμο ξύλο των επίπλων. Ενώ κανένα στοιχείο δεν είναι ιδιαίτερα μοντέρνο ή εξεζητημένο, το σύνολο μοιάζει "πρωτοποριακό", μ΄ ένα καθαρά προσωπικό στυλ.... 
Γενικά, σε κάθε τέτοιου είδους σύνθεση που από τις καρέκλες απουσιάζει το ύφασμα, το σύνολο χάνει ένα κομμάτι της αρμονίας του, αν το τραπέζι καλυφθεί εξ΄ολοκλήρου  από κάποιο τραπεζομάντηλο. 
Ένα καρέ ή ράνερ που θα αφήνει αρκετή από την επιφάνεια του τραπεζιού ακάλυπτη, η πιο ενδεδειγμένη λύση. 


Η αποθέωση του χρώματος και του υφάσματος... 
και η κλασσική απόδειξη του τι μπορείτε να δημιουργήσετε με βασικά σας υλικά ένα πάμφθηνο  πλαστικό τραπέζι, εξίσου οικονομικές καρέκλες και μερικά μέτρα ύφασμα.  Πρόταση  ιδανική για μικρές κουζίνες που φιλοξενούν καθημερινά μόνο δύο, αλλά και για φοιτητικά, νεανικά  και ...εργένικα σπίτια. 
Μην αφήνετε την εικόνα να δεσμεύσει τη φαντασία σας. Τα χρώματα μπορούν να είναι αυτά που εσείς θέλετε,  τόσο στους τοίχους, όσο και στα υφάσματα... 

  
Και αυτή η πρόταση αφιερωμένη στους οπαδούς του... χρώματος. Επίσης οικονομική, όπως και η προηγούμενη, ιδανική για τραπεζαρίες που φιλοξενούνται στο χώρο της κουζίνας.  Αν η ερώτηση είναι πως μπορούν να γίνουν οι παλιές απλές, ξύλινες καρέκλες σας  χρωματιστές, η απάντηση είναι:πολύ εύκολα!! Δεν απαιτείται  ιδιαίτερη ικανότητα για να το κάνετε μόνοι, χωρίς τη βοήθεια κανενός ειδικού. Θα χρειαστεί απλά να τρίψετε ολόκληρη την επιφάνεια τους (ώστε να αποκτήσουν εντελώς ματ υφή) και να τις περάσετε με ειδικό χρώμα για ξύλο, που διατίθεται σε εκατοντάδες αποχρώσεις. Ένα βερνίκι προστατευτικό ή γυαλιστικό του ξύλου, θα ολοκληρώσει την "δημιουργία" σας... Δείτε πως ακριβώς θα το κάνετε  ΕΔΩ 
  

Δείτε και εδώ περισσότερες προτάσεις για τραπεζαρίες

Μάλλον θα έχετε πλέον να  πειστεί ότι περισσότερο από τις "τάσεις", "μόδες" και "προτάσεις", εκείνο που μετρά στη διακόσμηση και την επιλογή των σωστών επίπλων, είναι πόσο χρήσιμη και πρακτική μπορεί να αποδειχθεί κάθε επιλογή για την καθημερινότητά σας.
Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για το τραπέζι του σπιτιού σας, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για ένα ελληνικό σπίτι, που περνά τη μισή ζωή του γύρω απ΄ αυτό.