Χριστουγεννιάτικα StencilsΔημιουργείστε ...χιονισμένα παράθυρα αλλά και χριστουγεννιάτικα σχέδια σε τοίχους, κουτιά για δώρα ή σε όποια μικρότερη ή μεγαλύτερη επιφάνεια θέλετε με stencils. 


Σε μεγάλα  καταστήματα με είδη χρωμάτων, πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού αλλά κυρίως σε καταστήματα και eshops με είδη για κατασκευές-χόμπυ θα βρείτε έτοιμα stencils σε γιορτινά σχέδια, όμως αν δεν χρειάζεστε κάτι εξεζητημένο  το internet είναι γεμάτο από σχέδια σαν αυτά: και η διαδικασία για να τα χρησιμοποιήσετε πολύ εύκολη.


1. Αρχικά τυπώστε το σχέδιο σε ένα κοινό χαρτί. Αν δεν διαθέτετε δικό σας εκτυπωτή τυπώστε, σε ένα κατάστημα για φωτοτυπίες, 3-4 αντίγραφα από όποιο σχέδιο σας αρέσει ώστε να μην σας καθυστερήσει μια πιθανή ...ατυχία στο κόψιμο του σχεδίου.

2.. Μ΄ένα μυτερό κοπίδι κόψτε προσεκτικά το περίγραμμα του  του σχεδίου. 

Σε απλά σχέδια που αποτελούνται από ένα μόνο ενιαίο σχήμα, όπως αυτό το έλατο, είναι πάρα πολύ εύκολο. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα δουλέψετε και σε πιο περίπλοκα σχέδια  που αποτελούνται από πολλά επιμέρους σχήματα, το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε να μην ξεφεύγει το κοπίδι από το περίγραμμα του καθενός. 
Τελειώνοντας το κόψιμο, το σχέδιο του stencil θα έχει αποτυπωθεί πάνω στο φόντο του χαρτιού με την μορφή ....κενού. 


3.. Κολλήστε μ΄ένα σελοτέιπ το χαρτί πάνω στο τζάμι ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια θέλετε να διακοσμήσετε και γεμίστε το stencil με σπρέϋ χιονιού ή χρώμα σε σπρέϋ ή χρησιμοποιώντας ατλακόλ και συνθετικό χιόνι ή  γκλίτερ.
Αφήστε μερικά λεπτά να στερεοποιηθεί το υλικό που θα γεμίσετε το σχέδιο και ξεκολλήστε  το χαρτί.  

Δεν είναι καθόλου δύσκολο, απλά θέλει μια προσοχή στις λεπτομέρειες και κυρίως στο κόψιμο ώστε το σχέδιο να αποτυπωθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια ειδικά στα σημεία που υπάρχουν γωνίες ή στρογγυλά σχήματα.

Αν δουλέψετε σε οποιαδήποτε επιφάνεια με χρώμα και όχι χριστουγεννιάτικο σπρέϋ χιονιού για τζάμια, φυσικά και μπορείτε να χρωματίσετε κάθε κομμάτι του σχεδίου με διαφορετική απόχρωση και σ΄αυτήν την περίπτωση θα σας εξυπηρετήσει πολύ αν το έχετε κάνει πριν κόψετε το σχέδιο με  μαρκαδόρο πάνω στο χαρτί ή  σ΄ένα αντίγραφο του σχεδίου  ώστε απλά να  ...αντιγράψετε τα χρώματα των επιμέρους σχημάτων στην επιφάνεια που θέλετε να διακοσμήσετε αποφεύγοντας  λάθη.  


Τέτοιου είδους ...αυτοσχέδια stencils που θα τυπώσετε και θα κόψετε πάνω σε απλό χαρτί, είναι προφανές ότι είναι μικρότερης ...αντοχής από τα του εμπορίου, αποτυπωμένα πάνω σε οποιοδήποτε πιο χοντρό χαρτόνι ή πλαστικό. 
Γι΄αυτό κι αν πρόκειται για κάποιο μικρό σχέδιο που θα χρειαστεί να το κολλήσετε και να το ξεκολλήσετε αρκετές φορές από οποιαδήποτε επιφάνεια ή για ένα stencil που θέλετε να το κρατήσετε για να το χρησιμοποιείτε κάθε χρόνο, τοποθετήστε το απλό χαρτί που  τυπώσατε πάνω σ΄ένα πιο χοντρό χαρτόνι ή ακόμα καλύτερα σ΄ένα κομμάτι λεπτού πλαστικού και κόψτε εκεί μ΄ένα κατάλληλο, πιο κοφτερό κοπίδι. Φύλλα πλαστικού γι΄αυτή την χρήση θα βρείτε σε καταστήματα με είδη χρωμάτων και υλικά κατασκευών αλλά και σε βιβλιοχαρτοπωλεία και ιδανικά γι΄αυτήν την χρήση είναι τα πλαστικά εξώφυλλα των λεπτών ντοσιέ που χρησιμοποιούμε για αρχειοθέτηση χαρτιών.

Μια πολύ απλή και εύκολη επίσης ιδέα για να διακοσμήσετε τζάμια, τοίχους, κουτιά ή όποιου είδους επιφάνεια με χριστουγεννιάτικα σχέδια είναι να χρησιμοποιήσετε τα πλαστικά stencils για κεικ και γλυκίσματα που θα βρείτε στην αγορά σε πολύ οικονομικές τιμές. 

Κι αν ακόμα έχετε απορίες ή είστε διστακτικοί στο αν θα τα καταφέρετε να φτιάξετε τα δικά σας σχέδια, δείτε ότι πραγματικά δεν είναι καθόλου δύσκολο και σίγουρα έχετε ....καταφέρει στη ζωή σας πολύ δυσκολότερα :)