DIY ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ


Ένας πίνακας ..."ανακοινώσεων", σημειώσεων και μηνυμάτων σε κάποιο σημείο του σπιτιού πέραν της χρηστικής του αξίας μπορεί να συμβάλλει και διακοσμητικά, πολύ περισσότερο από ένα απλό κάδρο, αρκεί να διαλέξετε τον κατάλληλο για τον χώρο και το σημείο που θα τον τοποθετήσετε. 

Είτε λοιπόν αποφασίσετε να τον τοποθετήσετε στην κουζίνα προς  ανακοίνωση του ...ημερήσιου μενού ή για να κρατάτε την λίστα του super market με ό,τι κάθε φορά τελειώνει στο ψυγείο και τα ντουλάπια,  είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σπιτιού για πάσης φύσεως σημειώσεις, υπενθυμίσεις και μηνύματα αλλά και για να καρφιτσώνετε κάρτες, φωτογραφίες κλπ κάντε το με  ...φαντασία.
1. Φελλός με ή χωρίς πλαίσιο

Μια οποιαδήποτε παλιά ή πολύ φθηνή κορνίζα μπορεί να παίξει τον ρόλο του πλαισίου για τον φελλό.Αν πάλι προτιμάτε τον πίνακα εντελώς απλό, χωρίς πλαίσιο, μπορείτε να κόψετε τον φελλό σε κάποιο ιδιαίτερο  σχήμα ή να τον βάψετε με μπογιά σε σπρεϋ ή να φτιάξετε περισσότερους από έναν τέτοιους πίνακες σε διαφορετικά σχήματα που θα τοποθετήσετε μαζί στο ίδιο σημείο, στερεώνοντας τον φελλό απευθείας στον τοίχο με καρφάκια ή κολλώντας τον με μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης. 


2. Ο κλασσικός ...μαυροπίνακας 

Mε την ειδική Chalk Board ή αυτοκόλλητα φύλλα μαυροπίνακα, μετατρέψτε  οποιαδήποτε ξύλινη επιφάνεια ή αντικείμενο σε έναν τέτοιο πίνακα.  


Ξύλινοι δίσκοι ή απλά κομμάτια κόντρα πλακέ που θα κρεμάσετε στον τοίχο, μια παλιά κορνίζα, η εξωτερική επιφάνεια ενός παλιού φθαρμένου ντουλαπιού ή μια πόρτα, ιδανικά για μια τέτοια κατασκευή. 3. Με φελιζόλ 

Ντύστε ένα ή και περισσότερα κομμάτια φελιζόλ κομμένο σε οποιοδηποτε σχήμα με ύφασμα, ταπετσαρία ή διακοσμητικό χαρτί και κρεμάστε στον τοίχο.

Τις μεγάλου μεγέθους τέτοιες κατασκευές για να μένουν σταθερές, λόγω του ελάχιστου βάρους του φελιζόλ, θα τις στερεώσετε στον τοίχο σε περισσότερα από ένα σημεία και ανάλογα με το σχήμα τους με απλά καρφάκια και φυσικά με φελιζόλ μπορείτε να επενδύσετε κάθε τύπου ξύλινο ή μεταλλικό πλαίσιο για να δημιουργήσετε έναν πίνακα ανακοινώσεων. 

4. Σαν ...κάδρο

Δώστε σε έναν τέτοιο πίνακα την μορφή και τη θέση ενός αληθινού κάδρου.


Χρησιμοποιήστε το πλαίσιο μιας κορνίζας χωρίς τζάμι και χρησιμοποιείστε  ως κεντρική επιφάνεια ένα κομμάτι φελιζόλ ή και φελλό που θα τα επενεδύσετε με ύφασμα, ταπετσαρία ή χαρτί ή θα τα βάψετε  με μπογιά σε σπρέϋ. 5. Σιδερένιος

Αν από οποιοδήποτε παλιό αντικείμενο πεταμένο στην αποθήκη δεν σας βρίσκεται κάποιο μεταλλικό ή σιδερένιο κομμάτι, παραγγείλτε το σ΄ένα κατάστημα που ασχολείται με σιδηροκατασκευές/λαμαρίνες στις διαστάσεις που θέλετε, προσθέτοντας σκοινί, κορδέλα ή οποιοδήποτε υλικό μπορεί, αν θέλετε, να δημιουργήσει χωρίσματα πάνω στην επιφάνειά του.


Βάψτε το  και χρησιμοποιήστε μαγνητάκια για ότι θέλετε να "καρφιτσώσετε" πάνω του.6. Φελλός αλλά ...αλλιώς 

Σε μια πιο πρωτότυπη και μοντέρνα εκδοχή.


Αντί για ένα ενιαίο κομμάτι, κολλήστε πάνω σε μια οποιαδήποτε επιφάνεια με πλαίσιο φελλούς από μπουκάλια.

Θα τους βρείτε σε πολύ φτηνή τιμή σε καταστήματα με είδη συσκευασίας και ποτοποιίας7. ...Ο καθένας τον δικό του 

Αν στο σπίτι είστε πολλοί και ....τσακώνεστε για το ποιος τρώει τον χώρο του άλλου σ΄έναν τέτοιο πίνακα αλλά και για να διακοσμήσετε ένα σημείο του τοίχου του δωματίου που μοιράζονται τα παιδιά, σε κάποιο χωλ, στην είσοδο του σπιτιού κλπ. χωρίστε τον πίνακα από όποιο υλικό κι αν είναι κατασκευασμένος σε ανάλογα μέρη με αυτοκόλλητη χρωματιστή ταινία ή κορδέλα. 
Οριοθετήστε το μέρος του καθενός με το αρχικό γράμμα του ονόματός του χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητα γράμματα ή αυτά που θα φτιάξετε από απλό χαρτόνι και κολλήστε στο κάτω μέρος κάθε χωρίσματος ένα χάρτινο κουτί με τα χαρτιά, τις καρφίτσες ή τις κιμωλίες του καθενός.

8. ...Κρυφός

Αν ο πίνακάς σας θα χρησιμοποιείται μόνο για ...κρυφά και αυστηρώς ...προσωπικά μηνύματα, κρύψτε τον στο εσωτερικό μέρος ενός ντουλαπιού που θα βάψετε με μπογιά μαυροπίνακα ή θα κολλήσετε ένα φύλλο φελλού.

Η ιδέα αυτή προσφέρεται ιδανικά και για παιδικά δωμάτια, οι μαυροπίνακες αρέσουν ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά που μπορούν πάνω τους ελεύθερα να ζωγραφίζουν, να γράφουν να ...μουτζουρώνουν. Αν λοιπόν δεν θέλετε να μετατρέψετε σε έναν τέτοιο πίνακα κάποιο τοίχο του δωματίου, φτιάξτε τον στο εσωτερικό της ντουλάπας ή σε οποιοδήποτε κατάλληλα ντουλάπια υπάρχουν στον χώρο. 

9. Αντί να το γράψετε ...κελαηδήστε το 

Θα σας χρειαστεί το μισό κομμάτι από ένα παλιό καμπούλο κλουβί για πουλιά.

Αν το φυσικό του χρώμα δεν σας αρέσει ή δεν ταιριάζει με τον χώρο σας, βάψτε το σε όποια απόχρωση θέλετε, στερεώστε το στον τοίχο ή κρεμάστε το σε κάποιο σημείο και συγκρατήστε πάνω του τις σημειώσεις με ξύλινα μανταλάκια.

10. Απευθείας στον τοίχο

Βάψτε ένα σημείο του τοίχου σε διαφορετική απόχρωση από τον υπόλοιπο ή χρησιμοποιείστε ένα κομμάτι ταπετσαρίας
Χωρίστε την συνολική επιφάνεια του "πλαισίου" με κομμάτια από απλό λάστιχο ραπτικής ή κορδέλα, που αφού τεντώσετε θα καρφώσετε στα σημεία που χρειάζεται με πινέζες ή καρφάκια
Το λάστιχο θα κρατήσει στη θέση του εύκολα οτιδήποτε ...αναρτήσετε σ΄αυτόν τον πίνακα. 


11. Με έναν μεταλλικό δίσκο

Απλώς επενδύστε έναν μεταλλικό - ανοξείδωτο δίσκο με αυτοκόλλητη ταπετσαρία, διακοσμητικό χαρτί ή λεπτό ύφασμα και χρησιμοποιείστε απλά μαγνητάκια για να συγκρατείτε πάνω του οτιδήποτε χάρτινο και κάθε τύπου διακοσμητικούς μαγνήτες για να τον ...στολίσετε περιμετρικά.Απλώς, πριν ξεκινήσετε την επένδυση, δοκιμάστε ότι πράγματι οι μαγνήτες μένουν σταθεροί πάνω στην επιφάνειά του, σε ορισμένες περιπτώσεις όταν δεν πρόκειται για σίδερο, το είδος του μετάλλου είναι τέτοιο  που ειδικά  μικρά μαγνητάκια δεν στέκονται. 

Αν πρόκειται για έναν αντικέ ή παλιό τέτοιο δίσκο, μπορείτε και απλώς να τον βάψετε με μια τεχνική παλαίωσης σε όποιες αποχρώσεις θέλετε, να εφαρμόσετε τεχνική ντεκουπάζ κλπ. 12. Με ένα ...παντζούρι

Κολλήστε το μήνυμά σας στο ..παράθυρο


Χρησιμοποιείστε ένα παλιό παντζούρι που μπορείτε και να βάψετε σε οποιαδήποτε απόχρωση ταιριάζει στο σημείο που θα το τοποθετήσετε και χρησιμοποιείστε τις εσοχές του για να στερεώνετε χαρτιά, φακέλους, φωτογραφίες κλπ. ή να τα καρφιτσώνετε πάνω στο ξύλο με πινέζες.   
13. Το ...απλούστερο

Για το τέλος η ευκολότερη και πλέον κλασσική ιδέα. 


Η επιφάνεια του ψυγείου, είναι το ιδανικό σημείο για να το γεμίσετε μαγνήτες που θα συγκρατούν ότι μπορεί να βάλει ανθρώπου νους. Συνταγές, υπενθυμίσεις, αριθμούς τηλεφώνων, τα διαφημιστικά των deliveri της περιοχής, φωτογραφίες, άλλους μικρότερους πίνακες ανακοινώσεων με μαγνήτη αλλά και χαρτάκια με ...καλημέρες ...καληνύχτες ...ερωτικές εξομολογήσεις όταν όλα ...βαίνουν καλώς όπως και τις εντελώς αναγκαίες ..."μονολεκτικές" συνεννοήσεις σε περιόδους ...έντασης. :)


Kαι...
* Αν αναζητήσετε τέτοιου είδους μπογιά σε e-shops του εξωτερικού να θυμάστε απλώς ότι σε πολλά ως "chalk board" χρώμα αναφέρεται και η απλή ακρυλική μπογιά για ξύλο (ρεπουλίνη νερού), οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν θα παραγγείλετε κάτι τέτοιο αλλά κανονική μπογιά μαυροπίνακα.  

* Μπογιά μαυροπίνακα μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας και μάλιστα σε όποια απόχρωση θέλετε, δείτε εδώ πως. 

* Tα απλά μαγνητάκια που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη κατασκευών, σχεδίου, βιβλιοχαρτοπωλεία κλπ. μπορούν πανεύκολα να μεταμορφωθούν σε διακοσμητικά απλώς και μόνον αν τα κολλήσετε πάνω σε ζωγραφισμένες πετρούλες ή βοτσαλάκια, διακοσμητικούς συνδετήρες, καπάκια από μπουκάλια και κάθε είδους μικροαντικείμενο με μια ισχυρή κόλλα, ενώ σε λίγο μεγαλύτερους μαγνήτες μπορείτε να επεξεργαστείτε με χαρτί ύφασμα, χρώμα κλπ. την μπροστινή τους πλευρά αλλάζοντας εντελώς την όψη τους. 


*Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κολλώντας δηλαδή ύφασμα, χαρτί ή βάφοντας/ζωγραφίζοντας την επιφάνειά τους θα δώσετε εντελώς διαφορετική όψη σε απλά ξύλινα μανταλάκια για χρήση σε τέτοιους πίνακες ανακοινώσεων. 

*Κάθε τύπου επιφάνεια (ξύλο, τσιμέντο, γυαλί, ύφασμα κλπ) μπορεί να μετατραπεί σε μαγνητική, να επιτρέπει δηλαδή σε μαγνήτες να σταθεροποιούνται πάνω της, αν βαφτεί με 2-3 στρώσεις της ειδικής μαγνητικής μπογιάς. Η τιμή της δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλή αλλά ούτε και απαγορευτική και είναι μια ιδιαίτερα πρακτική λύση για τις περιπτώσεις που θέλετε να δημιουργήσετε έναν μεγάλων διαστάσεων μαγνητικό πίνακα πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες χρήσης της εδώ