Διαμόρφωση Μπαλκονιού


Και για την ακρίβεια μπαλκόνι ...Ελληνικό. Ξέρετε... Από αυτά που ένα στα δύο, ειδικά στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, είναι διαμορφωμένα στις τέλειες ...αποθήκες. :)
Διότι ανάμεσα σ΄όλα τα έθιμά μας σχετικά με την "καλαισθησία" και το "ενδιαφέρον" για το περιβάλλον μας, γενικώς, συγκαταλέγεται και η συνήθεια κάθε είδους σαβούρα πριν πάρει τον δρόμο της για το πεζοδρόμιο μπροστά στην πόρτα μας, να αποτελέσει για μερικά ...χρόνια, το ιδανικό ...decor για τα μπαλκόνια μας :)
Αν λοιπόν δεν θέλετε και το δικό σας, μικρό ή μεγαλύτερο μπαλκόνι, να συγκαταλέγεται σ΄αυτήν την κατηγορία, αποφασίστε μια γενναία ανακαίνιση αυτού του εξωτερικού χώρου που αποτελεί προέκταση του σπιτιού και όχι του ....παταριού και που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια μικρογραφία κήπου και χώρο αληθινής χαλάρωσης, ειδικά αν ζείτε σε διαμέρισμα κι αυτό  είναι το μοναδικό σημείο του σπιτιού που μπορεί να σας προσφέρει την πολύτιμη αίσθηση του "έξω".

Το μέγεθος αλλά κυρίως η θέση του μπαλκονιού, το πρώτο που θα καθορίσει ποιός είναι ο ιδανικότερος τρόπος να το αξιοποιήσετε.


* Αν η θέα ανήκει σ΄εκείνες που θα θέλατε να ...εξαφανίσετε ή  αν τα βλέμματα από τα γειτονικά μπαλκόνια είναι το βασικό σας πρόβλημα, αρχικά θα χρειαστεί να απομονώσετε τον χώρο σας τοποθετώντας περιμετρικά του μπαλκονιού ένα είδος περίφραξης
Καλάμι, ψάθα αλλά και τα ειδικά ξύλινα καφασωτά, οι πιο εύκολες και οικονομικές επιλογές. Θα τα βρείτε στα πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού όπως και σ΄αυτά με είδη κήπου σε πολύ συμφέρουσες τιμές και  θα αποτελέσουν όλα το ιδανικό σημείο αναρρίχησης για μερικά λουλούδια που με τον καιρό θα τα καλύψουν εντελώς, δημιουργώντας γύρω από το μπαλκόνι σας έναν ονειρεμένο καταπράσινο φράχτη. 
Γι΄αυτή τη χρήση, επιλέξτε σκληρά και ανθεκτικά φυτά όπως γιασεμί, αγιόκλημα, κισσό, αναρριχώμενες τριανταφυλλιές κλπ. ώστε ο φράχτης σας να παραμένει  πράσινος και ζωντανός σε όλες τις κλιματικές συνθήκες και εποχές, φυτεμένα σε μεγάλες γλάστρες ή ζαρντινιέρες.
Αν ο χώρος σας είναι τόσο περιορισμένος που δεν έχετε την πολυτέλεια για τέτοια μεγάλα δοχεία φύτευσης, προσαρμόστε πάνω στα κάγκελα ή τον τοίχο του μπαλκονιού και όσο πιο ψηλά γίνεται, κρεμαστές ζαρντινιέρες με φυτά κάθετης ανάπτυξης όπως π.χ τα κρεμαστά γεράνια και στη συνέχεια προσαρμόστε το υλικό της περίφραξης, αν πρόκειται για καλάμι,  ή ψάθα τμηματικά στα υπόλοιπα σημεία ή κρεμάστε τις ζαρντινιέρες πάνω στα καφασωτά.
* Η σωστή  σκίαση  του μπαλκονιού, επίσης από τα κύρια στοιχεία για το αν ο χώρος σας θα είναι αληθινά λειτουργικός και θα σας επιτρέπει να τον χρησιμοποιείτε με άνεση όλες τις ώρες της ημέρας. 

Η τέντα  από τις πιο εύχρηστες λύσεις, κυρίως επειδή όποτε χρειάζεται μπορεί να  "εξαφανιστεί" εντελώς και ειδικά για τις περιπτώσεις που οποιασδήποτε μορφής πέργκολα σκεπασμένη με κεραμίδι, καλάμι κλπ. θα  "σκοτεινιάσει" περισσότερο απ΄όσο θέλετε το εσωτερικό του σπιτιού. Επίσης, αν οι γείτονες δεν φημίζονται για την πίστη τους στις σχέσεις αληθινά "καλής γειτονίας", καλό είναι να γνωρίζετε ότι για οποιαδήποτε άλλη κατασκευή εκτός της τέντας, στο μπαλκόνι ή την βεράντα σας, τυπικά χρειάζεστε άδεια από την πολεοδομία
Στην σύγχρονη αγορά και ανάλογα με το μέγεθος του χώρου και τις οικονομικές σας δυνατότητες θα βρείτε τέντες σε πολλές μορφές, πέραν της κλασσικής και φυσικά μπορείτε εκτός από σκίαση να την χρησιμοποιήσετε και για την απομόνωση του χώρου, "κλείνοντας" περιμετρικά το μπαλκόνι σας μ΄αυτή. Απλά προσέξτε μήπως στην προσπάθειά σας να μείνουν μακριά ο ήλιος και τα ενοχλητικά βλέμματα κατορθώσετε το ίδιο και με τον αέρα,  δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα ειδικά τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες που θα τον χρειάζεστε περισσότερο.

Τόσο η περίφραξη, αν είναι αναγκαία, όσο και η προστασία από το ενοχλητικό φως του ήλιου κάποιες ώρες τις ημέρας, είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν αν θα μπορέσετε να "ζείτε" στο μπαλκόνι σας και να το αντιμετωπίζετε αληθινά σαν  ένα ακόμα πολύτιμο δωμάτιο του σπιτιού, γι΄αυτό αφιερώστε  χρόνο στην μελέτη και την υλοποίηση του ιδανικού για τον χώρο και τις ανάγκες σας σχεδιασμό και θυμηθείτε ότι αυτό είναι και το μοναδικό σημαντικό κόστος  σε ότι αφορά την οργάνωση και την διακόσμηση ενός λειτουργικού, για κάθε χρήση,  μπαλκονιού. 

* Στην πραγματικότητα όλες οι δραστηριότητες που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένας κήπος, μπορούν να μεταφερθούν και στο μπαλκόνι σας αρκεί να υπάρχουν οι στοιχειώδεις λειτουργικές προϋποθέσεις. 

Ανάμεσα σ΄αυτές και η ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτός από έναν φωτισμό επαρκή για να διαβάσετε ή να φάτε,  όλες τις ώρες της ημέρας,  φροντίστε να υπάρχει και μία τουλάχιστον μπρίζα. Τους καλοκαιρινούς μήνες εκεί θα παρακολουθήσετε τηλεόραση, θα περάσετε ώρες και ώρες μπροστά στο laptop και γιατί όχι θα σιδερώσετε, πολύ πιο ευχάριστα απ΄ότι στο εσωτερικό του σπιτιού, ειδικά αν έχετε δημιουργήσει στον χώρο του μπαλκονιού κι έναν μικρό πράσινο παράδεισο. 

* Οποιοδήποτε φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει σε δοχεία φύτευσης, είναι κατάλληλο για να στολίσει και το μπαλκόνι σας, αρκεί να προστατεύεται από τον υπερβολικό ήλιο και τον αέρα.  Ακόμα και μικρά δέντρα ή λαχανικά θα αναπτυχθούν τέλεια σε γλάστρες και ζαρντινιέρες κι αν ο χώρος είναι ιδιαίτερα μικρός, εκτός από κάποιο αναρριχώμενο ή κρεμαστές στα κάγκελα ζαρντινιέρες, κάπου θα βρείτε να χωρέσετε λίγο ακόμα ....χρώμα. 

Τα κρεμαστά καλάθια και οι ειδικές μισές γλάστρες που προσαρμόζονται στον τοίχο, ιδανικά για μικρά μπαλκόνια και βασικός κανόνας ότι ο χώρος θα δείχνει ακόμα πιο στενόχωρος αν σκορπίσετε παντού, στο δάπεδο του μπαλκονιού, μικρά και μεγαλύτερα διαφορετικού χρώματος και υλικού γλαστράκια. Συγκεντρώνοντας ομοιόμορφες  γλάστρες σ΄ένα σημείο η συνολική εικόνα  θα είναι αρμονικότερη, η φροντίδα τους ευκολότερη και δημιουργηθεί περισσότερος ελεύθερος χώρος για να οργανώσετε ένα μικρό ή μεγαλύτερο καθιστικό

* Στα πολύ μικρά μπαλκόνια ένα τραπεζάκι και δυό καρέκλες, είναι αρκετά και τα πτυσσόμενα έπιπλα, πολύ πιο λειτουργικά για τέτοιους μικρούς χώρους και όχι μόνο, ειδικά αν δεν έχετε και τον απαιτούμενο χώρο για την αποθήκευση τους  κατά  τους χειμερινούς μήνες. 

Αν χωρά στο μπαλκόνι σας ένα μεγάλο τραπέζι με τις καρέκλες του, είστε από τους τυχερούς κι έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε εκεί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και όλα τα καθημερινά σας γεύματα, εκτός από εκείνα που θα χαρείτε με φίλους. Τα ξύλινα και μεταλλικά έπιπλα, πλαισιωμένα από εντυπωσιακά μαξιλάρια,  η πιο κομψή πρόταση,  αν όμως για λόγους ευκολίας στη μεταφορά, το καθάρισμα και την συντήρηση αλλά και  λόγω κόστους, προτιμήσετε τα πλαστικά, ειναι πανεύκολο να τα "κρύψετε" κάτω από κομψά καλύμματα και τραπεζομάντηλα. 

Παίξτε με τα χρώματα και το φυσικό περιβάλλον γύρω από το μπαλκόνι σας, ανάλογα με το αν βρίσκετε στο κέντρο της πόλης, στο βουνό, ή κοντά στην θάλασσα, με ταιριαστά διακοσμητικά στοιχεία δημιουργώντας μια αληθινά οικεία και με έκδηλο το προσωπικό σας στίγμα ατμόσφαιρα.

Είτε σ΄ένα μπαλκόνι που αφήνει το μάτι να ξεκουραστεί στη μαγική του θέα, είτε σ΄ένα κρυμμένο από τον άσχημο γειτονικό του περίγυρο, μυστικό καταφύγιο, διαμορφώστε τις ιδανικές προϋποθέσεις για ήσυχες μοναχικές ώρες παρέα μ΄ένα βιβλίο ή ένα ποτό και τις σκέψεις σας ή για να απολαύσετε την συντροφιά αγαπημένων ανθρώπων.  


Σε μεγάλων διαστάσεων μπαλκόνια, οι δυνατότητες ανεξάντλητες για να αξιοποιήσετε λειτουργικά αλλά και διακοσμητικά τον χώρο τους, ζώντας αληθινα "έξω" όσο ο καιρός το επιτρέπει και δημιουργώντας εκεί ένα πλήρες οργανωμένο καθιστικό και μια πράσινη όαση, σαν να επρόκειτο για έναν μικρό κήπο.
Χτιστοί καναπέδες, μια ψησταριά, μια αιώρα, μια κούνια και άνετα έπιπλα, ελάχιστα μόνο απ΄όσα  μπορούν να δημιουργήσουν ένα πραγματικά φιλόξενο και όμορφο περιβάλλον.

Για τις περιπτώσεις αντίθετα των πολύ μικρών μπαλκονιών, απαγορευτικά για να κάθεστε και με ρόλο καθαρά και αποκλειστικά αρχιτεκτονικής αισθητικής, αυτό που θα τα αναδείξει είναι να τα πνίξετε στο πράσινο δημιουργώντας μια εντυπωσιακή "θέα" από το εσωτερικό ή το εξωτερικό του σπιτιού.


Και...

* Για κάθε είδους γλάστρα και ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, εξασφαλίστε με την κατάλληλη θέση τους και τα σωστά πιάτα, ότι τα νερά από το πότισμά τους δεν θα τρέχουν στο ...από κάτω μπαλκόνι.

* Και  αυτό το ταλαίπωρο "μπαλκόνι της κουζίνας" δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρουσιάζει εικόνα ...χωματερής. Συγκεντρώστε τα πάντα σε μια ντουλάπα εξωτερικού χώρου και τοποθετείστε κι εκεί μερικά φυτά.

Τα πλακάκια, το πιο λειτουργικό και βολικό υλικό για το δάπεδο του μπαλκονιού, αν όμως διαλέξετε κάτι περισσότερο εξεζητημένο όπως μάρμαρο ή και ξύλο, βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Τίποτα πιο αντιαισθητικό σ΄ένα μπαλκόνι από τα κιτρινισμένα και γεμάτα σκουριές από το νερό ποτίσματος  μάρμαρα ή το φθαρμένο και απεριποίητο ξύλινο δάπεδο. 

* Μια σειρά από κωνοφόρα δέντρα, φυτεμένα σε μεγάλες γλάστρες, θα δημιουργήσουν τον ιδανικό φράχτη που θα απομονώσει το μπαλκόνι σας από τα περίεργα βλέμματα των γειτόνων και γεμάτα λαμπιόνια,  θα γίνουν τα τέλεια χριστουγεννιάτικα δέντρα. 

* Οι σίτες στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες που επικοινωνούν με τα μπαλκόνια,  θα κρατήσουν μακριά σας ...απρόσκλητους επισκέπτες, χωρίς ταυτόχρονα να το απομονώνουν οπτικά από το υπόλοιπο σπίτι. 

* Τα θέματα ασφάλειας, αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά,  το πρώτο που θα πρέπει να σας απασχολήσει. Επεκτείνετε σε ύψος τα κάγκελα ή τους τοίχους, όσο χρειάζεται ανάλογα με την ηλικία τους και κλείστε τα κενά ανάμεσά τους με κάποια συμπαγή και στέρεη περίφραξη, ώστε ούτε εκείνα να κινδυνεύουν, αλλά  ούτε και οι περαστικοί από ...ιπτάμενα παιχνίδια κι αντικείμενα.  

* Επειδή πλέον η εποχή που οι γάμοι  με αφορμή ένα ...πεταμένο από το μπαλκόνι κανάτι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί κι αν συμβεί κάτι παρόμοιο μάλλον στο αστυνομικό τμήμα κι όχι στην εκκλησία όπως σ΄εκείνη την ελληνική ταινία θα οδηγηθείτε, ελέγχετε συχνά ότι βρίσκονται καλά στερεωμένες στη θέση τους γλάστρες και ζαρντινιέρες που δεν πατούν  σταθερά στο δάπεδο

* Αν μένετε σε μονοκατοικία με ταράτσα, αυτή είναι ο ιδανικός χώρος για να μεταφέρετε την δραστηριότητά σας τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργώντας εκεί ένα υπαίθριο καθιστικό κι έναν ονειρεμένο κήπο, που όμως αν θελήσετε να το κάνετε με κατασκευές πολυπλοκότερες και πιο βαριές από μερικές γλάστρες και ζαρντινιέρες, θα πρέπει απαραίτητα να συμβουλευθείτε έναν μηχανικό για το πόσο πρόσθετο βάρος και υγρασία αντέχει το κτίριο.