ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Τούγια

Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 
για την Τούγια

Στο κωνοφόρο γένος δέντρων και θάμνων Thuja ανήκουν περίπου 140 είδη που ταξινομούνται σε έξι βασικές ποικιλίες με καταγωγή από την Κίνα και την Β.Αμερική. Στο μεσογειακό κλίμα ευδοκιμούν δύο κυρίως είδη Τούγιας, η Thuja occidetalis ή pyramidalis που αναπτύσσεται σε πυραμοειδές σχήμα και η Thuja orientalis με πιο πλατιά-σφαιρική ανάπτυξη. 


Γενικά Χαρακτηριστικά

Αειθαλές κωνοφόρο με μορφή δέντρου που μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα δέκα μέτρα ή θάμνου, ανάλογα με το είδος. Καλλιεργείται για το ιδιαίτερο πυκνό κιτρινοπράσινο φύλλωμα που κάνει την Τούγια, εκτός των άλλων, ιδανική για χρήση σε χαμηλούς ή ψηλούς φράχτες. 

Ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας είναι και οι νάνες ποικιλίες που δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 1-2 μέτρα, μπορούν να κλαδευτούν σε διάφορα σχήματα όπως και να καλλιεργηθούν σε γλάστρα μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλα καλλωπιστικά, ενώ είναι ιδιαίτερα κατάλληλες και για φύτευση σε βραχόκηπους, για την δημιουργία χαμηλής μπορντούρας σε παρτέρια, διαδρόμους κλπ. 

Λόγω του σχήματος του φυτού και της μορφολογίας του φυλώμματος τόσο μικρά όσο και μεγαλύτερα φυτά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και στολισμένα σαν ...χριστουγεννιάτικα δέντρα την περίοδο των γιορτών. 

Ψηλές ποικιλίες με ιδιαίτερα πυκνό φύλωμμα όπως η Thuja emerald είναι κατάλληλες για την δημιουργία συμπαγούς φράχτη, αφού με φύτευση σε πολύ κοντινές αποστάσεις και το κατάλληλο κλάδεμα των φυτών αυτά δεν ξεχωρίζουν και δημιουργούν έναν ενιαίο ψηλό φράχτη, χωρίς να παρεμβάλλεται κανένα κενό ανάμεσα στα δέντρα. ν και πρόκειται για φυτό εξωτερικού χώρου, που σε περιοχές με πολύ ήπιους χειμώνες αναπτύσσεται σε μορφή δέντρου στην διάρκεια του χειμώνα μπορεί να διατηρηθεί και μέσα στο σπίτι. 

Τα πιο συνηθισμένα είδη διαθέτουν κόμη σε πρασινοκίτρινες αποχρώσεις, ενώ σε κάποιες πιο σπάνιες ποικιλίες τα φύλλα έχουν σκούρο μελανοπράσινο χρώμα. 

Η τούγια σχηματίζει κώνους ("κουκουναράκια") σε ωοειδές σχήμα ενώ οι άκρες των λεπτών φύλλων φέρουν αδένες με αιθέρια έλαια που περιλαμβάνονται στην σύσταση πολλών καλλυντικών, απορυπαντικών και αρωματικών χώρου.  Φροντίδα

Χώμα: Ανήκει στα είδη που ευδοκιμούν ακόμη και στα πιο άγονα και σκληρά εδάφη. Χρησιμοποιείστε ένα κοινό χώμα κήπου για φύτευση απευθείας στο έδαφος ή ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα για Τούγιες σε δοχεία φύτευσης.   

Θέση: Χρειάζεται ήλιο ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στον αέρα και μπορεί να φυτετεί σε οποιοδήποτε ηλιόλουστο σημείο σε κήπο ή και μπαλκόνι ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό του. 


Πότισμα: Η Τούγια χρειάζεται αρκετό νερό, την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να ποτίζετε απαραίτητα κάθε 2 ημέρες, ειδικά όσο το φυτό βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ανάπτυξή τους.
Τις υπόλοιπες εποχές, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, το ποσοστό βροχόπτωσης κλπ. ποτίζετε δύο φορές την εβδμάδα. 


Κλάδεμα: Το κλάδεμα είναι η σημαντικότερη φροντίδα που απαιτεί η Τούγια ώστε να διατηρεί το πυκνό φύλωμμα και το σχήμα της.
Κλαδεύεται δύο φορές τον χρόνο, τέλος του καλοκαιριού και αρχές της άνοιξης, έτσι ώστε να κονταίνουν όλα τα ιδιαίτερα μεγάλα κλαδιά. Σε αντίθετη περίπτωση το φύλωμμα αναπτύσσεται άναρχα και αποδυναμώνεται - αραιώνει στο κεντρικό μέρος του φυτού.

Οι νάνες ποικιλίες κλαδεύονται επίσης με τον ίδιο τρόπο και με στόχο να διατηρούν το πυραμοειδές ή σφαιρικό τους  σχήμα. 

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: 5 Δέντρα για καλλιέργεια και σε Εσωτερικό Χώρο

Λίπανση: Αν και δεν είναι απαραίτητο μια λίπανση με ένα πλήρες κοκκώδες σκεύασμα την άνοιξη και ακόμη μία στην διάρκεια του φθινοπώρου συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ευρρωστία της Τούγιας. 
Φυτά σε γλάστρες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη θρεπτικών στοιχείων και τα ευνοεί ιδιαίτερα η προσθήκη  υδατοδιαλυτού λιπάσματος κάθε 1-2 μήνες. 

Πολλαπλασιασμός: Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους ή μοσχεύματα, όπως είναι μια αργή και όχι πάντα επιτυχής διαδικασία γι΄αυτό και για ερασιτεχνική καλλιέργεια είναι προτιμότερη η προμήθεια έτοιμων φυτών που είναι διαθέσιμα σε όλα τα φυτώρια.  
Η μεταφύτευση νεαρών φυτών μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, με καταλληλότερες τις αρχές της άνοιξης ή του φθινοπώρου και χωρίς οι ρίζες να αποκοπούν από την μπάλα χώματος που τις περιβάλλει.