5 Δέντρα που μπορούν να αναπτυχθούν και σε Εσωτερικό Χώρο


Αν έχετε τον απαιτούμενο χώρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως ...φυτά εσωτερικού χώρου και δέντρα που κανονικές ή διακοσμητικές-νάνες ποικιλίες τους αναπτύσσονται ικανοποιητικά και σε εσωτερικούς χώρους, αρκεί στο σημείο που θα τοποθετηθούν να επικρατούν συνθήκες που κατά το δυνατόν θα προσομοιάζουν σε φως αλλά και υγρασία με εκείνες που κάθε είδος προτιμά στο φυσικό του εξωτερικό περιβάλλον. 
dentra-gia-eswteriko-perivallon
Η βασικότερη φροντίδα κάθε είδους δέντρου - φυτού μεγάλης ανάπτυξης που θα τοποθετήσετε σε εσωτερικό χώρο, εκτός βεβαίως του ποτίσματος, είναι η λίπανση. Θα πρέπει να είναι συστηματική κυρίως από την εποχή της άνοιξης έως τις αρχές του χειμώνα, ανάλογα βεβαίως και με τις ιδιαιτερότητες κάθε είδους, ώστε στα φυτά να παρέχονται όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν ανάγκη και να αναπληρώνεται το μειονέκτημα της μικρής ποσότητας χώματος το οποίο έχουν στην διάθεσή τους οι ρίζες για να τραφούν, όσο μεγάλη γλάστρα και αν χρησιμοποιήσετε, σε σχέση με το να βρίσκονταν φυτεμένα απευθείας στο έδαφος.   Στρελίτσια
Το εντυπωσιακό "Πουλί του Παραδείσου" μπορεί θαυμάσια να ...γιγαντωθεί και να ανθίσει και σε εσωτερικό χώρο. Ανήκει στα είδη που σε ό,τι αφορά τον χώρο που θα του διαθέσετε θα πρέπει να συνυπολογίσετε και την κατά πλάτος ανάπτυξή του που είναι αρκετά μεγάλη. 
Ιδανικό σημείο για να τοποθετήσετε την Στρελίτζια στο εσωτερικό του σπιτιού είναι κοντά σε παράθυρο στο οποίο όμως δεν χτυπά απευθείας ο μεσημεριανός έντονος ήλιος, που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το κάψιμο στις άκρες των φύλλων της. Το περιστασιακό ψέκασμα των φύλλων με νερό, η πολύ καλή αποστράγγιση του χώματος και μια μέτρια μέση θερμοκρασία είναι επίσης βασικά στοιχεία για να ευδοκιμήσει το συγκεκριμένο τροπικό δέντρο σε εσωτερικό περιβάλλον. 

Αροκάρια
Πολλές νάνες και αλλά και κανονικού μεγέθους ποικιλίες Αροκάριας μπορούν να μετατραπούν σε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου και βεβαίως να χρησιμοποιηθούν και για να τις ...στολίσετε την περίοδο των Χριστουγέννων. 
Η Αροκάρια δεν αγαπά ιδιαίτερα την ζέστη ούτε έχει ανάγκη από έντονο φως, έτσι μπορεί θαυμάσια να ευδοκιμήσει και σε ημισκιερό σημείο, σε χώρους με μέτρια επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας. Το ιδανικό είναι τις υγρές μέρες του φθινοπώρου όπως και της άνοιξης να βρίσκεται όσο πιο κοντά σε ανοιχτές μπαλκονόπορτες σκιασμένων όμως μπαλκονιών.
Οι ποικιλίες με αραιά μεταξύ τους οριζόντια κλαδιά μπορούν να αποκτήσουν ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη και αν με την κατάλληλη στήριξη - υποστήλωση τις κατευθύνετε προς το σημείο που θέλετε να αναπτυχθούν.

Φοίνικας Ρομπελίνι
Νάνα ποικιλία φοίνικα που μορφολογικά μοιάζει αρκετά με το Τσίκας και ευδοκιμεί και σε εσωτερικούς χώρους, στους οποίους δεν ξεπερνά σε ύψος τα δύο μέτρα. 
Όπως όλα τα τροπικά έχει ανάγκη από έντονο φως αλλά και υγρασία και μπορεί να αναπτυχθεί είτε αφήνοντας όλους τους κορμούς του κάτω μέρους να βλαστήσουν, είτε κόβοντας τους έτσι που το φύλλωμα να αναπτυχθεί μόνο στην κορυφή.  

Κίτρο Calamondin
Χαμηλότερης ανάπτυξης ποικιλία Κίτρου, ένα υβρίδιο μεταξύ μανταρινιού και κουμ κουάτ, που μπορεί να ευδοκιμήσει και σε εσωτερικό χώρο και ειδικά την εποχής καρποφορίας του να αποκτήσει ιδιαίτερα όμορφη όψη  και πραγματικά να στολίσει το σημείο που θα το τοποθετήσετε. 
Έχει ανάγκη από φως αλλά όχι άμεση έκθεση ειδικά στον μεσημεριανό ήλιο και κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.
Την άνοιξη είναι γεμάτο με ανθάκια ενώ οι καρποί διατηρούνται και στην διάρκεια του χειμώνα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μαρμελάδας. 

Ελιά
Όταν οι νοικοκυρές στην ελληνική ύπαιθρο, τις εποχές που δεν υπήρχαν ανθισμένα καλλωπιστικά στους κήπους τους, στόλιζαν τα βάζα τους με τα πάντα διαθέσιμα κλαδιά Ελιάς κάποιοι από τους σύγχρονους designers που τελευταία την ανακάλυψαν και την προτείνουν ως μια πολύ μοδάτη επιλογή για φυτό εσωτερικού χώρου ίσως δεν ήξεραν καν πως παράγεται το λάδι :) 
Η Ελιά είναι, γενικά, από τα ομορφότερα δέντρα και τόσο οι κανονικές ευρωπαϊκές ποικιλίες όσο και οι νάνες διακοσμητικές μπορούν να κοσμήσουν και το εσωτερικό του σπιτιού και για αρκετά χρόνια να ευδοκιμήσουν χωρίς πρόβλημα σε δοχεία φύτευσης.
Ανεξάρτητα από την ποικιλία είναι προτιμότερο να κλαδέψετε τα κάτω κλαδάκια  ώστε η Ελιά να αναπτυχθεί σε "μπάλα" στο επάνω μέρος του κορμού. Με τον τρόπο αυτό και αν της εξασφαλίσετε την υγρασία και το φως που χρειάζεται σταδιακά θα αναπτυχθεί σε ένα κανονικό εύρωστο ελαιόδεντρο, που μετά κάποια χρόνια θα είναι έτοιμο για μεταφύτευση στο φυσικό του εξωτερικό περιβάλλον.