5 Τρόποι διάταξης επίπλων για Σαλόνι - Τραπεζαρία

Διαμορφώσεις για Σαλόνι - Τραπεζαρία 
ειδικά όταν ο συνολικός χώρος είναι μικρός 
Η διάταξη των επίπλων σε κάθε χώρο συμβάλλει καθοριστικά όχι μόνο στην αισθητική αλλά κυρίως την λειτουργικότητά του, πολύ περισσότερο σε χώρους όπως το Σαλόνι που συνήθως βρίσκεται και η Τραπεζαρία και όπου ακόμη και σε δωμάτια όχι μεγάλων διαστάσεων θα πρέπει να χωρέσουμε αρκετά έπιπλα μεγάλου όγκου όπως καναπέδες, τραπέζι φαγητού, έπιπλα αποθήκευσης. 

Ο στοιχειώδης διαχωρισμός των περιοχών ανάλογα με την χρήση τους και κάποιος ελεύθερος χώρος μεταξύ των επίπλων, έτσι ώστε να υπάρχουν άνετοι "διάδρομοι" δεν είναι πάντα εύκολος, αν ο χώρος δεν βοηθά είτε λόγω της συνολικής του διάστασης είτε και λόγω ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών του χαρακτηριστικών πχ πολύ στενά ή παράγωνα σαλόνια. 


Ένας γενικός τρόπος για μια όσο πιο καλαίσθητη και λειτουργική διαμόρφωση είναι να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό φως, οργανώνοντας τον χώρο καθημερινής χρήσης του σαλονιού γύρω από τα σημεία που βρίσκονται παράθυρα - μπαλκονόπορτες.

Γωνιακή διάταξη καναπέδων μπροστά στην μπαλκονόπορτα

Διάταξη που αισθητικά και λειτουργικά είναι το ίδιο πετυχημένη τόσο σε μικρούς όσο και μεγαλύτερους χώρους, όπως και στενόμακρα σαλόνια που διαθέτουν μεγάλη μπαλκονόπορτα, για να εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο τρόπο το φυσικό φως και την "προοπτική" προς τον εξωτερικό χώρο. 
Οι καναπέδες σε γωνιακή διάταξη μπροστά στην μπαλκονόπορτα, ο ένας να ακουμπά στον τοίχο και ο άλλος  με θέα προς το μπαλκόνι. Η τραπεζαρία τοποθετημένη στην πλάτη του ελεύθερου στον χώρο καναπέ, ενώ ένα έπιπλο-σύνθεση αποθήκευσης, τηλεόραση κλπ. τοποθετούνται στον απέναντι του καθιστικού τοίχο. 

Ο καναπές σαν διαχωριστικό

Ιδανική διάταξη για ενιαίους χώρους Κουζίνα-Σαλόνι-Τραπεζαρία.
Ένας καναπές σε μέγεθος ανάλογο με το συνολικό πλάτος του δωματίου θα διαχωρίσει τον χώρο του σαλονιού από εκείνον της κουζίνας - τραπεζαρίας με ιδιαίτερα καλαίσθητο τρόπο. Όσο ψηλότερη η πλάτη του καναπέ τόσο περισσότερο έντονος ο οπτικός διαχωρισμός των περιοχών. 

Ένα μεγάλο έπιπλο αποθήκευσης σαν "οπτικό" διαχωριστικό

Διάταξη που λειτουργεί το ίδιο πετυχημένα τόσο σε σαλόνια με μεγάλο μήκος και μικρό πλάτος όσο και σε τετράγωνους χώρους, αρκεί η διάταξη των επίπλων να συνδυαστεί με τις αποχρώσεις. 
Το μεγάλο έπιπλο αποθήκευσης που φυσικά αντί για εντοιχισμένο μπορεί να είναι μια συμβατική ραφιέρα - βιβλιοθήκη ισορροπεί οπτικά το σύνολο και λειτουργεί τόσο διαχωριστικά όσο και συνδετικά μεταξύ καθιστικού - τραπεζαρίας δημιουργώντας έναν πολύ όμορφο χώρο που όμως δεν θα είχε την ίδια αισθητική αν πχ μόνο η βιβλιοθήκη και όχι και η τραπεζαρία είχαν απόχρωση φυσικού ξύλου.
Γενικά τα ίδια και κυρίως τα ανοιχτά χρώματα -όπως στο συγκεκριμένο σαλόνι το λευκό σε καναπέ, χαλί, τραπεζάκια, τραπεζαρία, βιβλιοθήκη- στα μεγάλα μεγέθους έπιπλα-στοιχεία είναι ο πιο απλός τρόπος για πετυχημένες διακοσμήσεις όταν σε μικρό χώρο  τοποθετούνται πολλά έπιπλα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. 

Παράλληλη διάταξη καθιστικού-τραπεζαρίας μπροστά στην μπαλκονόπορτα

Επίσης πολύ λειτουργική και όμορφη διαμόρφωση ειδικά για σαλόνια που στην συνέχεια της μπαλκονόπορτας βρίσκεται παράθυρο ή ολόκληρος ο ένας τοίχος καλύπτεται από μπαλκονόπορτα - τζαμαρία.
Η τοποθέτηση του ενός καναπέ στην μια γωνία, κάτω από το παράθυρο ή μπροστά από την μπαλκονόπορτα και του δεύτερου έτσι ώστε να σχηματίζουν γωνία προσφέρει στο καθιστικό άπλετο φως, ένας μικρός διάδρομος χωρίζει το καθιστικό από τον χώρο της τραπεζαρίας που επίσης είναι ιδιαίτερα φωτεινή από το υπόλοιο τμήμα της μπαλκονόπορτας, ενώ η τοποθέτηση του τζακιού και της σύνθεσης αποθηκευτικών χώρων στον ίδιο τοίχο εκμεταλλεύεται πλήρως τον χώρο χωρίς να τον "φορτώνει" οπτικά με έπιπλα-αντικείμενα σε πολλά διαφορετικά σημεία. 

Σαλόνι - Τραπεζαρία στην ίδια ευθεία

Για στενόμακρα αλλά και όχι μόνο σαλόνια όπως και για ενιαίους χώρους κουζίνα - σαλόνι.
Ο καναπές τοποθετημένος στο πιο φωτεινό σημείο και η τραπεζαρία στην ίδια ακριβώς ευθεία, ενώ το χαλί και τα δύο πουφ οριοθετούν οπτικά τις περιοχές με πολύ απλό αλλά ιδιαίτερα καλαίσθητο τρόπο. 
Σαν διαχωριστικό στον συγκεκριμένο τρόπο διάταξης καθιστικού-τραπεζαρίας μπορεί να τοποθετηθεί και ένα χαμηλό έπιπλο αποθήκευσης πχ μπουφές. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
www.elmueble.com/