Τρόποι διάταξης των κάδρων στον τοίχο του καναπέ

Πως να τοποθετήσετε σωστά τα κάδρα
πάνω από τον καναπέ

Ο σωστός τρόπος διάταξης - τοποθέτησης των κάδρων - διακοσμητικών τοίχων αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την συνολική εικόνα ενός χώρου, πολύ περισσότερο για τα κάδρα κεντρικών διακοσμητικών σημείων που βρίσκονται ογκώδη έπιπλα - αντικείμενα όπως είναι ο τοίχος του καναπέ. 

Ανεξάρτητα αν στον τοίχο πάνω από τον καναπέ θέλετε να τοποθετήσετε ένα μεγάλο ή περισσότερα και μικρότερα κάδρα - πίνακες, ο συνολικός χώρος που θα καταλαμβάνουν στον τοίχο θα πρέπει να είναι ο κατάλληλος αναλογικά με τις διαστάσεις του καναπέ σε ό,τι αφορά το πλάτος της σύνθεσης, ενώ το σημαντικότερο στοιχείο που διαφοροποιεί κατά πολύ την πετυχημένη ή όχι τελική εικόνα του τοίχου είναι το ύψος που θα πρέπει να τοποθετηθούν τα κάδρα. 


Αν παρατηρήσετε τον τρόπο διάταξης - παρουσίασης των έργων τέχνης σε μουσεία, γκαλερί κλπ θα διαπιστώσετε εύκολα ότι, εκτός των έργων με πολύ μεγάλο ύψος, αυτά είναι τοποθετημένα ώστε το κέντρο τους να βρίσκεται στο ύψος των ματιών ενός ενήλικα μέσου ύψους.
Αυτό είναι το ιδανικό
ύψος τοποθέτησης κάθε είδους διακοσμητικού τοίχου και στο σπίτι και ένα από τα πιο συνήθη λάθη που κάνουμε αποφασίζοντας για το που θα μπουν τα κάδρα είναι πως τα τοποθετούμε ψηλότερα απ΄όσο χρειάζεται.Ειδικά όταν τα κάδρα βρίσκονται σε σημεία πάνω από  έπιπλο όπως για παραδειγμα ο καναπές η κάτω πλευρά τους δεν θα πρέπει να απέχει παραπάνω από 10-20cm από την πλάτη του επίπλου ενώ το ιδανικό σε ό,τι αφορά το μήκος είναι τα κάδρα να καλύπτουν τουλάχιστον τα 2/3 του μήκους του καναπέ, τοποθετημένα είτε σε οριζόντια είτε σε κάθετη διάταξη. 


Η επιλογή οριζόντιας ή κάθετης διάταξης ειδικά όταν πρόκειται για ένα μεγάλο κάδρο τοποθετημένο στον τοίχο του καναπέ καθορίζεται κυρίως από το μήκος του επίπλου. Έτσι σε τριθέσιους και γενικά καναπέδες μεγάλου μήκους αισθητικά είναι προτιμότερη η οριζόντια τοποθέτηση, ενώ σε μικρότερους  ένα μεγάλο κάδρο με μεγάλο ύψος και μικρό μήκος τοποθετημένο στο κέντρο δημιουργεί μια πιο ισορροπημένη οπτικά εικόνα.  

Ακριβώς τα ίδια σε ό,τι αφορά τις αποστάσεις και κυρίως το ύψος ισχύουν και για κάθε περίπτωση που στον τοίχο του καναπέ θέλετε να τοποθετήσετε 2, 3 ή και περισσότερα κάδρα ευθυγραμισμένα μεταξύ τους σε μία ή περισσότερες σειρές, ανάλογα με το μέγεθός τους. Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει ιδιαίτερα καλαίσθητες και οικονομικές επιλογές σε κάδρα - πίνακες εκτυπωμένους σε καμβά, που ειδικά στο σημείο του καναπέ αναδεικνύονται πολύ όμορφα, με πιο χαρακτηριστικά τους πίνακες αποτελούμενους από 2-3 "συμπληρωματικά" κομμάτια του ίδιου θέματος ή παρόμοιας αισθητικής και αποχρώσεων


Η πιο
κλασσική και πετυχημένη διακοσμητικά διάταξη για να τοποθετήσετε στον τοίχο του καναπέ τρία κάδρα είναι η παράλληλη διάταξη με το μεγαλύτερο αριστερά ή δξιά και τα δύο μικρότερα δίπλα του τοποθετημένα το ένα κάτω από το άλλο.  


Οι δύο ευθυγραμισμένες σειρές αποτελούμενες η κάθε μία από τρία μακρόστενα κάδρα είναι μια ακόμη ιδιαίτερα καλαίσθητη διατάξη για τον τοίχο του καναπέ, ιδανική για ομοειδή θέματα, γκραβούρες, φωτογραφίες κλπ. όπως και για την περίπτωση που ανάμεσα στον τοίχο και έναν μεγάλου μήκους καναπέ μεσολαβεί κενός χώρος ή ένα άλλο έπιπλο.Για να δημιουργήσετε μια γκαλερί κάδρων διαφόρων μεγεθών ή και σχημάτων, απλά οριοθετήστε αρχικά το συνολικό τμήμα του τοίχου που θα πρέπει να καταλαμβάνουν ανάλογα με το ύψος και το μήκος του καναπέ -μπορείτε να το κάνετε με απλή χαρτοταινία βαψίματος- και στην συνέχεια μέσα σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείστε ορισμένα από τα κάδρα μεμονωμένα και κάποια άλλα σε δυάδες ή τριάδες. Το  καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα θα το πετύχετε αν περιμετρικά και σε όλες τις πλευρές τα κάδρα είναι ευθυγραμμισμένα αν και μπορούν στο κάτω και πάνω μέρος κάποια να "ξεφεύγουν" από την ίσια διάταξη.  


Όταν διαφορετικά μικροέπιπλα, φωτιστικά, μεγάλα διακοσμητικά αντικείμενα κπλ βρίσκονται στην μία ή και στις δύο πλευρές του καναπέ και ειδικά σε χώρους μοντέρνας διακόσμησης μια γκαλερί κάδρων μπορεί και να "ξεφύγει" από το κέντρο του επίπλου δημιουργώντας ένα γωνιακό σύνολο με το στοιχείο που βρίσκεται στο πλάϊ του καναπέ.  

Η τοποθέτηση πολλών και διαφορετικού μεγέθους κάδρων πάνω από τον καναπέ είναι ένας ιδιαίτερα ξεχωριστός τρόπος και για όλες τις περιπτώσεις που θέλετε να προσθέσετε στο σαλόνι έντονο χρώμα, χρησιμοποιώντας κάδρα με ζωηρά χρώματα που να δημιουργούν ζωηρές αντιθέσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με το χρώμα του τοίχου ή το ύφασμα του καναπέ. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto/wall-inspiration/