ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Πυράκανθος

Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας
για τον Πυράκανθο

Οι περισσότεροι  γνωρίζουμε τον Πυράκανθο σαν "ο θάμνος ...με τις πορτοκαλί μπιλίτσες" :) που στολίζουν το πράσινο ακανθώδες φύλλωμά του σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. 

Eκτός από τους πορτοκαλί, κοκκινωπούς ή κιτρινωπούς καρπούς, ανάλογα με το είδος, την άνοιξη γεμίζει με μικρά λευκά ανθάκια, το πυκνό φύλλωμά του παραμένει πράσινο σε όλη την διάρκεια του χρόνου και το ύψος  του μπορεί να φτάσει και τα 4-5 μέτρα. 
Τα χαρακτηριστικά αυτά τον κάνουν ιδανικό, εκτός των άλλων, και για την δημιουργία φραχτών που λόγω των αγκαθιών στο φύλλωμά του είναι πραγματικά αδιαπέραστοι. 
Pyracantha

Ο πυράκανθος σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες, έχει ιδιαίτερη αντοχή τόσο σε συνθήκες ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών όσο και στο κρύο και γενικά ελάχιστες απαιτήσεις αφού ευδοκιμεί εύκολα σε κάθε είδους έδαφος.  

Pyracantha

Ανήκει στα πιο κοινά είδη αειθαλών θάμνων, θα τον βρείτε σε φυτώρια σε πολύ οικονομικές τιμές (μικρά φυτά ύψους 1-1,5 μέτρου με περίπου 3-4 ευρώ).

Pyracantha
Pyracantha

Μπορεί να κουρευτεί-κλαδευτεί και να αποκτήσει το μέγεθος-σχηματισμό που επιθυμείτε να έχει σαν φράχτης ή να πάρει την μορφή μικρού δέντρου, αν κλαδεύετε τους τρυφερούς βλαστούς πριν ακόμη ξυλοποιηθούν και με την ανάλογη στήριξη μπορείτε να τον ...οδηγήσετε να αναπτυχεί σαν αναρριχώμενο σε όποια διάταξη-σχηματισμό θέλετε, τα πράσινα κλαδάκια με τους πορτοκαλί καρπούς είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και σε βάζα σε όλη την διάρκεια του χειμώνα και ένα από τα φυτά που μπορούν ιδανικά να χρησιμοποιηθούν σε φθινοπωρινά στεφάνια. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: