Διαμόρφωση παρτεριών κάτω από δέντρα


AROUND TREΕS LANDSCAPING
Ο χώρος κάτω από δέντρα, ειδικά σε μικρές αυλές και κήπους, εκτός για την τοποθέτηση καθαρά χρηστικών στοιχείων όπως τραπέζια, καθίσματα-παγκάκια κλπ. μπορεί να αξιοποιηθεί και για την δημιουργία παρτεριών που θα προσθέσουν χρώμα και θα ομορφύνουν όχι μόνο τα συγκεκριμένα σημεία αλλά το σύνολο του κήπου σας.

AROUND TREΕS LANDSCAPING
AROUND TREΕS LANDSCAPING
AROUND TREΕS LANDSCAPING

Φυσικά δεν προσφέρονται όλα τα είδη δέντρων για κάτι τέτοιο, αφού κάτω από δέντρα που αρκετές εποχές του χρόνου ρίχνουν φύλλα, άνθη, καρπούς κλπ. όπως για παράδειγμα οι ελιές, δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό να δημιουργήσετε ένα παρτέρι που ποτέ δεν θα είναι καθαρό και περιποιημένο, όμως μπορείτε να το κάνετε περιμετρικά από εσπεριδοειδή, κωνοφόρα δέντρα, ψηλούς θάμνους κλπ. 

AROUND TREΕS LANDSCAPING

Τα καταλληλότερα φυτά για παρτέρια κάτω από δέντρα είναι όλα τα παχύφυτα, εποχιακά που προτιμούν ημισκιερά ή σκιερά σημεία όπως πχ Ωραιόφυλλα, Δαφνούλες, ανοιξιάτικοι Βολβοί, αλλά και πολυετή θαμνοειδή που τα ευνοεί η μη απευθείας έκθεση στον ήλιο πχ Γαρδένια, Φλόγα, Λοβέλια, Φτέρη, Αράλια, Ασπιδίστρια, Μιγκέ, Ροδόδεντρο, Αζαλέα

AROUND TREΕS LANDSCAPING

Επίσης πολλά από τα είδη για εσωτερικούς χώρους και φυσικά φυτά εδαφοκάλυψης μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς κανένα πρόβλημα στην σκιά ενός δέντρου, ενώ περιμετρικά είτε μικρών είτε πολύ ψηλών δέντρων που έχουν ανοίξει την "ομπρέλα" τους στο επάνω μέρος ή γύρω από δέντρα με αραιό φύλλωμα, απ΄όπου περνά ήλιος, μπορείτε να φυτέψετε οποιοδήποτε είδος αρκεί οι ανάγκες του σε νερό να είναι σχετικά παρόμοιες με εκείνες του δέντρου ώστε ούτε αυτό ούτε τα γύρω του φυτά να υποφέρουν από ξηρασία ή υπερβολική υγρασία.  

AROUND TREΕS LANDSCAPING

Τέλος, ένας τρόπος για να μην δεσμεύεστε στην επιλογή των φυτών σε ένα τέτοιο παρτέρι είναι να το επεκτείνετε έξω από την σκιά του δέντρου, φυτεύοντας μερικά πιο ευαίσθητα στον ήλιο είδη στο εσωτερικό του μέρος και όποιο είδος εποχιακού ή πολυετούς φυτού θέλετε στην εξωτερική πλευρά. 

Πολύ όμορφη όψη αποκτούν τα παρτέρια αυτού του τύπου την εποχή ανθοφορίας των φυτών και αν επιλέξετε ένα μόνο είδος ή απόχρωση φυτών για να τα γεμίσετε.
  AROUND TREΕS LANDSCAPING
AROUND TREΕS LANDSCAPING

Σε ένα τέτοιο παρτέρι μπορείτε να φυτέψετε απευθείας στο χώμα ή να τοποθετήσετε γλάστρες όπως και να το διαμορφώσετε - οριοθετήσετε χρησιμοποιώντας πέτρες, κυβόλιθους κλπ σε χαμηλό ή μεγαλύτερο ύψος, προσθέτοντας χώμα και δημιουργώντας ένα "χτιστό" παρτέρι γύρω από τον κορμό του δέντρου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κάθισμα-παγκάκι.
 
AROUND TREΕS LANDSCAPING
AROUND TREΕS LANDSCAPING
Ανάλογα με το πλάτος του κορμού διαμορφώστε και τον "όγκο" ενός τέτοιου παρτεριού ώστε να μην είναι οπτικά δυσανάλογη η εικόνα του και σε δέντρα με μεγάλους κορμούς χρησιμοποιείστε μεγαλύτερης ανάπτυξης φυτά, πιο ογκώδεις πέτρες και πρόσθετα στοιχεία για την γενική διαμόρφωση. 

Δείτε και...


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto