Η παλιά εκκλησία στο Sopuerta

Η μετατροπή μιας εκκλησίας του 16ου αιώνα
σε κατοικία

Το  αρχικό κτίσμα χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, ενώ τον 18ο αναδιαμορφώθηκε με την προσθήκη ύψους, ενός καμπαναριού και δεξαμενής νερού.
Από την δεκαετία του 1970 έως και το 2016, οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής και μετατροπής σε κατοικία, η εκκλησία είχε εγκαταλειφθεί με συνέπεια πολλά τμήματά της να παρουσιάζουν ανεπανόρθωτες φθορές, η στέγη είχε καταρρεύσει, ενώ και μεγάλο μέρος της τοιχοποιίας βρισκόταν σε εμφανώς κακή κατάσταση απειλώντας τα θεμέλια και την στατικότητα του κτιρίου. 
Το κτίσμα που καλύπτει επιφάνεια 190 και για την πλήρη ανακατασκευή του χρειάστηκαν 3 χρόνια βρίσκεται στo Sopuerta της Ισπανίας, δυτικά του Μπιλμπάο, μια περιοχή που περιβάλλεται από καταπράσινα βουνά. 

Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα κτίριο ιστορικής αξίας ο Ισπανός αρχιτέκτονας Carlos Carmendia επέλεξε όχι την ριζική αναμόρφωση, αλλά ουσιαστικά την επισκευή του χώρου ώστε να είναι λειτουργικά κατοικίσιμος αλλά χωρίς να εκλείψει η επιβλητική και "ερειπωμένη" αρχική όψη του κτίσματος, που ασφαλώς αποτελεί και την μοναδικοτητά του.  Παρά τις δυσκολίες μιας τέτοιας αλλαγής χρήσης, από χώρο λατρείας σε κατοικία, λόγω ύψους και γενικά διαφορετικής κλίμακας, τον ειδικό φωτισμό που απαιτείται  κλπ. το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και κυρίως, παρά τις ξύλινες προσθήκες, στέγη κλπ και το μοντέρνο - industrial ύφος που έχει επιλεγεί διακοσμητικά, σε όλα τα σημεία έχει κανείς την εντύπωση ότι το παλιό ερειπωμένο κτίσμα είναι ...παρόν και ανέπαφο. 
Αίσθηση που οφείλεται αφ΄ενός στο γεγονός ότι η αναστήλωση - επισκευή βασίστηκε στα αρχικά υλικά δόμησης, ξύλο και πέτρα,  αφ΄ετέρου στα εκτενή τμήματα της εσωτερικής πέτρινης τοιχοποιίας που μετά την συντήρησή τους παρέμειναν στην αρχική τους όψη, θυμίζοντας ότι παρά τις όποιες αλλαγές πρόκειται για ένα κτίσμα αιώνων που ο Carlos Carmendia διέσωσε από την ολική κατέρρευση και του προσέφερε νέα ζωή