Ο πιο εύκολος τρόπος για να δώσετε παλαιωμένη όψη Πατίνας σε αντικείμενα-επιφάνειες


H  faux όψη πατίνας στο χρώμα της σκουριάς και του μπλε-πράσινου της φυσικής οξείδωσης που δημιουργεί ο χρόνος πάνω σε μεταλλικά - σιδερένια αντικείμενα είναι από τις πιο εντυπωσιακές τεχνικές παλαίωσης και ο πιο απλός τρόπος για να την πετύχετε  είναι με την χρήση αποκλειστικά χρωμάτων κιμωλίας. 

Μπορεί να εφαρμοστεί πάνω σε κάθε είδους υλικό όπως μέταλλο, ξύλο, τσιμέντο, γυαλί, κεραμικό και να δώσει πραγματικά πολύ ξεχωριστή όψη τόσο σε μικρά αντικείμενα όσο και σε έπιπλα ή κάθε τύπου μεγαλύτερες επιφάνειες. Για την δημιουργία αυτής της όψης τόσο σε παλιά όσο και εντελώς καινούργια αντικείμενα θα χρειαστείτε:
- Μεταλλικό χρώμα κιμωλίας σε μπρονζέ απόχρωση
- Χρώμα κιμωλίας σε μπλε ή τυρκουάζ χρώμα
- Ένα μπουκαλάκι βαποριζατέρ (σπρέί)
- Πινέλο, σφουγγαράκι ή ένα μαλακό πανάκι

Σε όλα τα καταστήματα με είδη - υλικά για DIY - Χειροτεχνίες θα βρείτε χρώματα κιμωλίας σε μικρές συσκευασίας, αφού η ποσότητα που θα χρειαστείτε για να εφαρμόσετε την συγκεκριμένη τεχνική σε μικρά και μετρίου μεγέθους αντικείμενα είναι πολύ λίγη. Δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ.

Ξεκινείστε βάφοντας το αντικείμενο με το μεταλλικό μπρονζέ χρώμα.

Τοποθεστείστε μια μικρή ποσότητα από το μπλε-πράσινο χρώμα στο μπουκαλάκι, προσθέστε μερικές σταγόνες νερό και ανακινείστε.
Ψεκάστε το αντικείμενο κατά τόπους αφήνοντας το χρώμα να τρέξει προς την ίδια ή διαφορετική κατεύθυνση και με στεγνό πινέλο, ένα πανάκι ή σφουγγαράκι σκουπίστε-απλώστε-σβήστε το χρώμα κατά τόπους, ανάλογα με το χρωματικό αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε. 
Για ένα πιο αχνό - διακριτικό αποτέλεσμα του μπλε χρώματος, ψεκάστε πάνω στο χρώμα μια μικρή ποσότητα νερού και στην συνέχεια σκουπίστε το - απλώστε το κάτα τόπους με το σφουγγάρι.
Γενικά τόσο η ποσότητα του χρώματος όσο και το πόσο θα παρέμβετε με το σφουγγάρι ή το πανί, εξαρτάται αποκλειστικά από το σχήμα του αντικειμένου και το πως ακριβώς επιθυμείτε την τελική όψη της παλαίωσης. Ο γενικός αυτός τρόπος μπορεί να εφαρμοστεί και με επιμέρους παραλλαγές, αν για παράδειγμα θέλετε εντονότερη την χάλκινη  απόχρωση μπορεί τε επιπρόσθετα πάνω στο μπλε να ψεκάσετε μια ακόμη ποσότητα αραιωμένου μεταλλικού μπρονζέ χρώματος κλπ. και πρόκειται για μια τεχνική κατα την οποία το αραιωμένο χρώμα που εφαρμόζεται σαν σπρέϊ δημιουργεί ένα πιο φυσικό εφέ παλαίωσης σε σχέση με το βάψιμο με πινέλο. 

Για εφαρμογή σε γυάλινες επιφάνειες - αντικείμενα πριν το μεταλλικό χρώμα περάστε ένα κοινό αστάρι που θα επιτρέψει την εν συνεχεία καλύτερη και ευκολότερη πρόσφυση του χρώματος, ενώ σε κάθε κατασκευή, ειδικά αν πρόκειται για όχι διακοσμητικό αντικείμενο, όταν τα χρώματα πάνω στο αντικείμενο - επιφάνεια που επεξεργαστήκατε στεγνώσουν πλήρως μπορεί να περαστεί προστατευτικό διαφανές βερνίκι που αδιαβροχοποιεί πλήρως το αποτέλεσμα και το προστατεύει από φθορές