ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Ρυγχόσπερμο

Το ανθεκτικό αναρριχώμενο 
με το πολύ ιδιαίτερο άρωμα

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Αειθαλές αναρριχώμενο με καταγωγή από την ΝΑ Ασία και Star Jasmine η επιστημονική ονομασία του (γιασεμί αστέρι), λόγω του σχήματος των λουλουδιών που μοιάζουν με αστεράκια και έχουν έντονο άρωμα.

To ύψος του Ρυγχόσπερμου μπορεί να ξεπεράσει τα 6-7 μέτρα όμως τα πρώτα χρόνια η ανάπτυξή του είναι ιδιαίτερη αργή. Οι βλαστοί αναπτύσσονται οριζόντια και κάθετα και με την κατάλληλη στήριξη μπορούν να αναρριχηθούν και να καλύψουν μάντρες, πέργκολες, φράχτες κλπ. ενώ όσο το φυτό αναπτύσσεται ένα τμήμα των βλαστών ξυλοποιείται, γι΄αυτό και σιγουρευτείτε εξ΄αρχής για την θέση που θα το τοποθετήσετε αφού η μετακίνηση ενήλικων φυτών είναι αδύνατη. Για αρκετά χρόνια μπορεί να τοποθετηθεί και σε δοχεία φύτευσης.
Εκτός των λουλουδιών ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας είναι και το πολύ πυκνό φύλλωμα του Ρυγχόσπερμου με τα μικρά και καταπράσινα στιλπνά φύλλα, που σε συδυασμό με τα λουλούδια δίνει ειδικά σε αναπτυγμένα φυτά πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση. 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ



Είναι από τα πιο ανθεκτικά αναρριχώμενα και σε χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο χρειάζεται προστασία σε περίπτωση παγετού όπως και θέση προστατευμένη από τα ιδιαίτερα έντονα ρεύματα αέρα.
Ανήκει στα φυτά που ευδοκιμούν ακόμη και σε σκιερά σημεία, αν και το ιδανικό είναι να δέχεται τον απογευματινό ήλιο γιατί σε συνθήκες πλήρως σκιάς η ανθοφορία του είναι μειωμένη.
Αναπτύσσεται σε κάθε τύπο εδάφους αρκεί να διαθέτει καλή αποστράγγιση και χρειάζεται συχνό, ακόμη και καθημερινό πότισμα τις ζεστές ημέρες, αλλά μόνο στην διάρκεια του καλοκαιριού.
Λόγω της αργής ανάπτυξής του ειδικά τα πρώτα χρόνια το Ρυγχόσπερμο δεν κλαδεύεται, μπορείτε μόνο να αφαιρέσετε ξερούς βλαστούς για να βοηθήσετε την γενική του ευρωστία, ενώ και ένα κοινό λίπασμα για καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώρου από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο κάθε 3-4 εβδομάδες θα ενισχύσει την ανθοφορία του. 

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ



Το Ρυγχόσπερμο ανθίζει από τον Μάϊο έως τις αρχές Ιουλίου και είναι από τα πιο εντυπωσιακής ανθοφορίας αναρριχώμενα αφού τα αρωματικά λουλουδάκια που εμφανίζονται σε ταξιανθίες είναι τόσα πολλά που καλύπτουν ολόκληρο το φυτό.  

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρους, καταβολάδες αλλά κυρίως με ελαφρά ξυλοποιημένα - τρυφερά μοσχεύματα στην αρχή της άνοιξης.