Πως ο Κορονοϊός αλλάζει και τα Σπίτια μας

Οι αλλαγές που έφερε η πανδημία  
στη διαμόρφωση κατοικιών


Ούτε ο χώρος της εσωτερικής διαμόρφωσης ιδιωτικών κατοικιών φαίνεται να μένει ανεπηρέαστος από την COVID-19 αφού η κοινωνική αποστασιοποίηση  και η πιθανότητα υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα αρχίζει να καθορίζει και να προτάσσει κάποια στοιχεία που πλέον, παγκοσμίως, αναζητούμε επιτακτικότερα στους χώρους μας.Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες σε Ευρώπη και Αμερική και από τα στοιχεία τόσο μεσιτικών γραφείων όσο και αρχιτεκτόνων - διακοσμητών, μετά την έλευση της πανδημίας και είτε πρόκειται για απόκτηση είτε για ανακαίνιση κατοικιών, σε πέντε σημεία εστιάζεται το ενδιαφέρον για πρακτικότερη και πιο λειτουργική διαμόρφωση του σπιτιού έτσι που να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες μιας μελλονικής ...καραντίνας, με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσες φορές θα χρειαστεί κάτι ανάλογο τα επόμενα χρόνια.

Χώρος Γραφείου - Εργασίας

Η εργασία από το σπίτι (working remotely) υπήρξε η πρώτη μεγάλη αλλαγή κατά την διάρκεια του lockdown λόγω Κορονοϊου και είναι σίγουρα αυτή που περισσότερο από πολλές άλλες ...ήρθε για να μείνει.
Ταυτόχρονα όλο το φάσμα της εκπαίδευσης (σχολείο - φροντιστήρια  - σεμινάρια - μαθήματα ξένων γλωσσών ακόμη και μαθήματα μουσικής, μέσω ειδικού software) μεταφέρθηκαν από τους φυσικούς χώρους τους στην ...οθόνη.

Και αν τα τμ ενός σπιτιού αναλογικά με τους ενοικούς του είναι αρκετά ώστε ο καθένας να διέθετε και πριν τις έκτακτες αυτές συνθήκες τον προσωπικό του χώρο, κανένα πρόβλημα. Όταν όμως μια οικογένεια με πχ έναν ενήλικα εργαζόμενο από το σπίτι και δύο παιδιά σε τηλεκπαίδευση μοιράζονται ένα διαμέρισμα 70-80 τμ δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι υπάρχει διαμορφωμένος χώρος που ο καθένας να μπορεί, πολύ συχνά και τις ίδιες ακριβώς ώρες, να ανταποκριθεί χωροταξικά.


Έτσι τα σπίτια με περισσότερα έστω και μικρότερα ανεξάρτητα δωμάτια αρχίζουν και υπερτερούν στις προτιμήσεις τόσο στις προς ενοικίαση όσο και στις προς πώληση κατοικίες έναντι αυτών που διαθέτουν μεγάλους ενιαίους χώρους, ενώ ευέλικτες και λειτουργικές λύσεις για γραφεία, που μπορούν να διαμορφωθούν στο χώρο υπνοδωματίων ή σε βοηθητικούς χώρους του σπιτιού γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. 


Χώρος Εισόδου
Ο χώρος που μπορεί κανείς να εναποθέσει παπούτσια, πανωφόρια, τσάντες κλπ με την είσοδό του στο σπίτι σε συνθήκες πανδημίας, από απλώς λειτουργική επιλογή μετατράπηκε σε αναγκαιότητα
Ένας από τους βασικούς τρόπους για να μην μεταφέρουμε εντός του σπιτιού φορτίο ιού που πιθανώς βρίσκεται σε ρούχα - παπούτσια - αντικείμενα που χρησιμοποιήσαμε εκτός είναι να απαλλαγούμε από αυτά αμέσως με το που επιστρέφουμε στο σπίτι. Ιδανικά ακόμη και εκτός της εισόδου. 


Έτσι πολλοί είναι αυτοί που πλέον ...εκτιμούν πολύ παραπάνω απ΄όσο παλαιότερα την ύπαρξη στο σπίτι πχ ένος χωλ - διαδρόμου ή ενός σημείου κοντά στην κεντρική πόρτα που μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με μια ντουλάπα ή κρεμάστρα, παπουτσοθήκη κλπ. ενώ και τα ειδικά έπιπλα εισόδου ανήκουν σε αυτά που η ζήτησή τους αυξήθηκε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. 
Κουζίνα- Αποθηκευτικοί χώροι
Η επίσκεψη στο super market και γενικά η προμήθεια τροφίμων και αναλώσιμων για το σπίτι από μια διαδικασία ρουτίνας μετατράπηκε σε ...εκστρατεία. :) Γάντια, μάσκες και κυρίως όσο λιγότερες φορές, που σημαίνει μαζικότερη τροφοδοσία των βασικών τροφίμων σε ποσότητες μεγαλύτερες απ΄όσο σε φυσιολογικές συνθήκες.
Έτσι σπίτια με περισσότερα και λειτουργικότερα ντουλάπια κουζίνας, πρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους πχ μικρές εσωτερικές αποθήκες - μεγάλες ντουλάπες κλπ. επίσης υπερτερούν στις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων για ενοικίαση ή αγορά κατοικίας ακόμη και αν κοστίζουν περισσότερο, όπως και τα μεγαλύτερου μεγέθους ψυγεία και καταψύκτες που πραγματικά είναι η μόνη λύση ώστε να μπορεί κανείς να μειώσει τις φορές που χρειάζεται ανεφοδιασμό όχι μόνο σε μακράς διαρκείας αλλά και σε φρέσκα - κατεψυγμένα τρόφιμα. Μπάνιο 
Το σημαντικότερο μέσο ατομικής υγιεινής έναντι του Κορονοϊού σε συνδυασμό με την τήρηση απόστασης είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών. Αρκεί βεβαίως στην ...διαδρομή να μην έχει κανείς ακουμπήσει τα πάντα στο πέρασμά του, γιατί τότε και όλες οι επιφάνειες χρειάζονται επίσης σχολαστικό καθάρισμα.
Κι ενώ την πόρτα του μπάνιου αρχίσαμε και εκπαιδευόμαστε βγαίνοντας να μην την κλείνουμε εντελώς ώστε να την ανοίγουμε με το πόδι, δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο και με την βρύση :)
Οι πωλήσεις μπαταριών νιπτήρα με φωτοκύτταρο εκτοξεύτηκαν στο διάστημα της πανδημίας και είναι πραγματικά μια πολύ πρακτική και όχι απαγορευτική οικονομικά επιλογή, ειδικά για σπίτια στα οποία κατοικούν πολλά άτομα, μικρά παιδιά ή ιδιαίτερα ηλικιωμένοι. Με μια τέτοια βρύση και χρήση κανονικού και όχι υγρού σαπουνιού σε μπουκάλι εύκολα μπορεί κανείς να μην ακουμπήσει καμία απολύτως επιφάνεια - αντικείμενο στο μπάνιο πριν πλύνει τα χέρια του.

Επίσης οι εντελώς λείες και μη απορροφητικές επιφάνειες που ταυτόχρονα καθαρίζονται - απολυμαίνονται εύκολα αρχίζουν να προτάσσονται για λόγους υγιεινής από τους αρχιτέκτονες - σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, για τον χώρο του μπάνιου. Έτσι υλικά όπως το γυαλί, το inox, το μάρμαρο αλλά και σύγχρονης τεχνολογίας εντελώς λεία πάνελς για τοίχους-δάπεδα,  θα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή για την διαμόρφωση του μπάνιου σε σχέση πχ με κεραμικά πλακάκια.Εξωτερικοί Χώροι
Μένουμε σπίτι - Μένουμε Ασφαλείς, αλλά πόσο να αντέξει κανείς και την ...κλεισούρα; :)
Ο εγκλεισμός ανέδειξε περίτρανα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ή μειονέκτημα κάθε σπιτιού, ειδικά σε χώρες - περιοχές με εύκρατες κλιματολογικές συνθήκες,  που δεν είναι άλλο από το αν διαθέτει ή όχι έναν έστω και μικρό εξωτερικό χώρο, ικανό να διαμορφωθεί με τρόπο που να προσφέρει μια ...ανάσα και την ψευδαίσθηση ότι είμαστε μέσα αλλά και ...έξω.
Ακόμη κι ένα μικρών διαστάσεων μπαλκόνι ή μια αυλή, ο χώρος που μπορεί κανείς να διαμορφώσει ένα καθιστικό - τραπεζαρία και να τοποθετήσει μερικές γλάστρες είναι σίγουρο ότι μπορεί να καθορίσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής μέσα στο σπίτι σε τέτοιες περιόδους. Ειδικά για οικογένειες με μικρά παιδιά ένας εξωτερικός χώρος με δυνατότητα έστω και στοιχειωδώς να υποκαταστήσει την πλατεία, την παιδική χαρά ή τον παιδότοπο είναι πραγματικά ανεκτίμητος


Γι΄αυτό και σπίτια που διαθέτουν μεγάλο μπαλκόνι ή κήπο, ακόμη και αν το εσωτερικό τους είναι μικρότερο, ακόμη και εάν κοστίζουν παραπάνω ή αν πρόκειται για λίγο παλαιότερες και όχι σύγχρονες κατασκευές, έχουν αρχίσει ήδη να προηγούνται κατά πολύ στις επιλογές όσων αναζητούν κατοικία. 


Γενικά η καραντίνα εντός σπιτιού είναι μια συνθήκη που εκτός από τις σχέσεις με τους συγκατοίκους μας δοκιμάζει σίγουρα και εκείνη με το ...σπίτι μας και βέβαιο ότι οι άνθρωποι που σε ανύποπτους καιρούς ενδιαφέρονταν τόσο για την αισθητική όσο και την λειτουργικότητα των χώρων τους, οι άνθρωποι που γενικά νοιάζονται και αγαπούν το σπίτι τους, βίωσαν την όλη έκτακτη κατάσταση πολύ πιο άνετα από όσους το αντιμετώπιζαν έως χτες περίπου σαν ...ξενοδοχείο, σαν τον χώρο ύπνου ανάμεσα σε μόνιμα εκτός σπιτιού  επαγγελματικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. 


Η εικόνα έρημων δρόμων και ανθρώπων κλεισμένων στα σπίτια τους, είναι σίγουρα μια από τις πιο αποκαρδιωτικές εικόνες του σύγχρονου κόσμου μας. Με δεδομένη και ακόμη σε εξέλιξη την πανδημία αλλά και την κλιματική αλλαγή και γενικά την διαμορφωμένη καταστροφική πραγματικότητα στην σχέση ανθρώπου-φύσης ουδείς γνωρίζει πότε ξανά και πόσο συχνά στο εξής έκτακτες συνθήκες θα μας απομονώνουν από όλα τα έως χτες αυτονόητα, οπότε χρήσιμο είναι ο καθένας να προνοεί και να προβλέπει για όλα αυτά που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά του μέσα στο σπίτι και να κάνουν την διαβίωση σε αυτό ευκολότερη.
Αλλά και χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε πως το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει ένα σπίτι, ακόμη και εάν δεν είναι όσο λειτουργικό θα επιθυμούσαμε, κάνει όσους το διαθέτουμε ...προνομιούχους έναντι πληθυσμών σε ολόκληρο τον κόσμο που και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε πολλές άλλες στο παρελθόν, λόγω της αδιαφορίας των ισχυρών του κόσμου για τις  συνθήκες διαβίωσής τους,  θα γνωρίσουν την μεγαλύτερη θνησιμότητα και λόγω πανδημίας.