ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Γιασεμί καλοκαιρινό - Ιταλικό

Γιασεμί κίτρινο και καλοκαιρινό

Jasminum humile το επιστημονικό του όνομα, με καταγωγή από την Κεντρική Ασία αλλά και την Νότια Κίνα. Ημιαειθαλής θάμνος κατάλληλος για εύκρατες - ζεστές κλιματολογικές συνθήκες. Παρά το ίδιο χρώμα του το Καλοκαιρινό Ιταλικό Γιασεμί -αποκαλείται έτσι γιατί συναντάται πολύ συχνά στην Ιταλία- διαφέρει από το χειμωνιάτικο κίτρινο γιασεμί  και στην μορφολογία του ίδιου του φυτού αλλά και αυτή των λουλουδιών και μοιάζει πολύ περισσότερο με το άσπρο γιασεμί, με την διαφορά ότι τα ανθάκια του είναι ελαφρώς μικρότερα και με πολύ πιο ελαφρύ άρωμα

Εκτός της μειωμένης αντοχής του στο κρύο πρόκειται για εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό με μηδενικές απαιτήσεις φροντίδας, κατάλληλο για φύτευση σε φράχτες, μπορντούρες, βραχόκηπους αλλά και δοχεία φύτευσης.

Το ύψος του φτάνει τα 3-3,50 μέτρα, τα φύλλα του είναι σύνθετα αποτελούμενα από 5-7 φυλλίδια και τα άνθη εμφανίζονται στην βάση των φύλλων σε μπουκετάκια των 6 λουλουδιών.  
Το καλοκαιρινό Γιασεμί ανθίζει από τον Μάϊο έως και τον Ιούλιο και μόνο μετά την εμφάνιση των νέων φύλλων.

Η ανθοφορία του είναι πλουσιότερη μετά τα 2-3 πρώρα χρόνια ανάπτυξης τους φυτού, κατά τα οποία μπορεί να ευδοκιμήσει και σε δοχεία φύτευσης.  Αναπτυγμένα φυτά, εκτός από απευθείας φύτευση στο χώμα, μπορούν να τοποθετηθούν και σε μεγάλα πιθάρια.
Με το κατάλληλο κλάδεμα ενήλικα φυτά μπορούν να σχηματοποιηθούν με τρόπο που να καλύπτουν καλαίσθητα τοίχους, φράχτες, κάθετα σημεία σε πέργκολες κλπ.

Παρά την "ντελικάτη" όψη του, λόγω του μικρού μεγέθους και των φύλλων και των λουλουδιών, το καλοκαιρινό Γιασεμί είναι γενικά ένα εύκολο και σκληρό φυτό, ιδανικό για κάθε σημείο που χρειάζεστε ένα αναρριχώμενο που δεν απαιτεί φροντίδα, αρκεί όπως και σε όλα τα είδη της ίδιας οικογένειας να του εξασφαλίσετε μια ηλιόλουστη θέση.