Παλαίωση - Βάψιμο Συρταριέρας με 3 χρώματα


Απλός τρόπος για να δώσετε σε μια παλιά - φθαρμένη συρταριέρα πολύ ιδιαίτερη και μοντέρνα όψη, με το βάψιμό της σε τρία διαφορετικά χρώματα και την εφαρμογή ελαφριάς και απλής τεχνικής παλαίωσης.  
Θα χρειαστείτε χρώμα κιμωλίας ή ακρυλικό νερού για ξύλο, σε λευκό και τρεις ακόμη διαφορετικές αποχρώσεις και προστατευτικό βερνίκι ξύλου ή κερί παλαίωσης αν χρησιμοποιήσετε χρώμα κιμωλίας.  Αρχικά αφαιρέστε όλα τα μεταλλικά εξαρτήματα του επίπλου και επιδιορθώστε με έτοιμο ξυλόστοκο τυχόν έντονες ρωγμές-φθορές στην επιφάνεια του ξύλου.
Αφού ο στόκος στεγνώσει τρίψτε με γυαλόχαρτο τα συγκεκριμένα σημεία και σκουπίστε κάθε ίχνος σκόνης.
Για να δουλέψετε με ακρυλικό χρώμα ξύλου και όχι χρώματα κιμωλίας για απευθείας εφαρμογή πάνω σε ξύλινες επιφάνειες, θα χρειαστεί να τρίψετε ελαφρά με ψιλό γυαλόχαρτο ολόκληρη την επιφάνεια του επίπλου ώστε να αποκτήσει ελαφρά 'άγρια' και εντελώς ματ υφή. 

Ξεκινείστε το βάψιμο με το λευκό χρώμα με το οποίο αρχικά θα βάψετε ολόκληρο το έπιπλο.
Χρησιμοποιείστε στρογγυλό πινέλο - βούρτσα που δημιουργεί μια υφή παλαίωσης και χωρίς να επιμένετε με μεγάλη ποσότητα χρώματος για να σκεπαστεί πλήρως το φυσικό χρώμα του ξύλου, αυτό θα γίνει στην συνέχεια.  
Αφού στεγνώσει το λευκό με τον ίδιο τρόπο και στρογγυλό πινέλο βάψτε κάθε συρτάρι σε διαφορετική απόχρωση. Αφήστε το χρώμα να στεγνώσει και επαναλάβετε την διαδικασία έως το αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί, διαφορετικά περάστε ακόμη ένα χέρι χωρίς να χρησιμοποιείτε σε κάθε στρώση υπερβολική ποσότητα χρώματος.
Για πολύ σκούρα έπιπλα που θέλετε να βάψετε σε λευκό ή ανοιχτόχρωμες παλ αποχρώσεις συνήθως χρειάζονται συνολικά τρία χέρια-στρώσεις χρώματος.
Αφού στεγνώσουν πλήρως τα χρώματα περάστε το κερί παλαίωσης, αν έχετε χρησιμοποιήσει χρώματα κιμωλίας, ή ένα διαφανές προστατευτικό βερνίκι ξύλου. 
Στα σημεία - πλευρές που η συρταριέρα θα έχει λευκό χρώμα τα οποία και αυτά θα βάψετε με 2-3 χέρια μπογιάς για ένα όμορφο αποτέλεσμα,  πριν περάσετε κερί ή βερνίκι, τρίψτε ελαφρά με ένα ψιλό γυαλόχαρτο ώστε κατά τόπους να φανεί η φυσική απόχρωση του ξύλου.