Η τεχνική Pour Painting

Pour Painting
pouring-painting


Η τεχνική της ...ρέουσας ζωγραφικής, ένας τρόπος δημιουργίας έργων τέχνης ή και διακόσμησης αντικειμένων με ακρυλικά χρώματα χωρίς χρήση πινέλου,  που βασίζεται στο ...τρέξιμο και την ανάμειξη των χρωμάτων πάνω σε μια επιφάνεια καθώς αυτό κυλά προς όλες τις κατευθύνσεις και που μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς επιμέρους τρόπους.  


texnikh-pour-painting
Το βασικό "εργαλείο" του Pouring Painting είναι το medium (χημικό) υλικό με το οποίο το ακρυλικό  χρώμα αναμειγνύεται πριν την χρήση του, ώστε να αποκτήσει την ελαστικότητα που του επιτρέπει να ρέει και να απλώνεται πάνω στην επιφάνεια που θα τοποθετηθεί χωρίς ταυτόχρονα κάθε απόχρωση να αναμειγνύεται με την άλλη.  
pinakas-pour-painting
Σε όλα τα  καταστήματα - eshops με είδη για Κατασκευές - DIY διατίθεται το ειδικό medium ανάμειξης των χρωμάτων για Pour Painting μεμονωμένα ή και σε σετ μαζί με λάδι σιλικόνης που και αυτό συμβάλλει στην μεγαλύτερη ελαστικότητα των χρωμάτων για ακόμη πιο πετυχημένες και εντυπωσιακές κατασκευές. 
pouring-painting-me-akrylika-xromata
Σαν τεχνική προσομοιάζει πολύ με την αντίστοιχη διαδικασία δημιουργίας αντικειμένων και διακόσμησης επιφανειών με χρωματιστή ρητίνη - Υγρό Γυαλί όμως η βασική διαφορά είναι ότι το Pour Painting εφαρμόζεται αποκλειστικά για εφαρμογή σε έργα τέχνης και διακοσμητικά αντικείμενων και όχι πχ σε έπιπλα ή χρηστικές επιφάνειες, αφού το χρώμα δεν προστατεύεται από κάποια πρόσθετη επεξεργασία και είναι ευαίσθητο σε φθορές.   


pouring-painting
Το μόνο που επιπρόσθετα θα χρειαστείτε για το Pouring Painting, εκτός από χρώματα και medium, είναι μόνο ένα χοντρό ναϋλον πάνω στο οποίο θα δουλέψετε για να προστατέψετε την επιφάνεια εργασία σας ή το ...πάτωμα :) από το χρώμα.  
Για να βάψετε με Pour Painting επίπεδες και χαμηλές επιφάνειες - αντικείμενα  όπως πχ καμβάδες, φέτες ξύλου κλπ θα χρειαστεί να τα στηρίξετε σταθερά, με όποιου είδους αντικείμενα σας εξυπηρετούν σε ένα μεγαλύτερο ύψος από αυτό του πάγκου εργασίας σας, ώστε το χρώμα που περισσεύει στις άκρες να κυλά εκτός. To πιο πρακτικό, ειδικά για καμβάδες, είναι μια απλή μεταλλική σχάρα

antikeimena-diakosmhmena-me-texnikh-pour-painting
idees-gia-pour-painting
Όπως με όλες τις τεχνικές - τεχνοτροπίες που βασίζονται αποκλειστικά στην χρήση χρώματος και με το Pour Painting μπορούν να δημιουργηθούν από απλές  - ερασιτεχνικές κατασκευές, πίνακες αφηρημένου θέματος ή να διακοσμηθούν επιφάνειες-αντικείμενα με απλό τρόπο έως πραγματικά έργα τέχνης ακόμη και με συγκεκριμένο θέμα, τα οποία δύσκολα κάποιος μη γνώστης της συγκεκριμένης τεχνικής μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν έχουν δημιουργηθεί με συμβατική ζωγραφική. 
kamvas-me-pour-painting
pinakas-zografikhs-me-pour-painting
Το βασικότερο στοιχείο για πετυχημένες Pour Painting δημιουργίες είναι η ποσότητα του χρώματος που θα χρησιμοποιηθεί. Θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να του επιτρέπει να "κυλήσει" και να απλώσει, υποβοηθούμενο και από την κίνηση της επιφάνειας προς όλες τις κατευθύνσεις,  αλλά ταυτόχρονα να μην δημιουργεί ένα τόσο παχύ στρώμα που θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην στεγνώνει εύκολα ή και καθόλου. 
texnikes-pour-paintingtexnikh-pour-painting-me-sourothri
Η χρήση μέσων όπως σεσουάρ μαλλιών ώστε με την θερμότητα το χρώμα να δημιουργεί εντυπωσιακούς αφηρημένους σχηματισμούς όπως ακριβώς και στις αντίστοιχες κατασκευές με ρητίνη, το ρίξιμο του χρώματος όχι με απλό τρόπο αλλά πχ αναποδογυρίζοντας ένα κύπελλο στο οποίο έχουν αναμειχθεί όλες οι αποχρώσεις με τυχαία ή συγκεκριμένη σειρά, με  μπουκαλάκια απλικατέρ, ειδικά για Pour Painting ...σουρωτήρια κλπ είναι κάποιες από τις επιμέρους τεχνικές με τις οποίες δημιουργούνται πολύ εντυπωσιακοί σχηματισμοί ασύμμετρα ή και εντελώς συμμετρικά πολύχρωμα σχέδια κλπ και δίνουν σε ένα Pour Painting έργο πραγματικά πολύ ιδιαίτερη όψη. Στην ίδια εφαρμογή μπορούν φυσικά και να συνδυαστούν πολλές επιμέρους τεχνικές και τρόποι έκχυσης του χρώματος. 
Είναι μια τεχνική που, ειδικά για την δημιουργία σύνθετων και "περίπλοκων" χρωματικά και σχηματικά έργων απαιτεί ασφαλώς εξάσκηση και εκμάθηση, ενώ από τα σημαντικά "μειονεκτήματα" του Pour Painting είναι ότι πρόκειται για μια όχι ιδιαίτερα οικονομική και ...οικολογική τεχνική, δεδομένου ότι αρκετή ποσότητα χρώματος αντικειμενικά "πηγαίνει χαμένη", καθώς ρέει εκτός του καμβά-επιφάνειας-αντικειμένου που κάθε φορά χρωματίζεται με τον συγκεκριμένο τρόπο. 

H πιο συνήθης εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής είναι πάνω σε απλούς καμβάδες ζωγραφικής, όμως με τους ίδιους τρόπους μπορεί να εφαρμοστεί πάνω σε ξύλινες επιφάνειες - αντικείμενα ή πχ για να βάψετε με Pour Painting γλάστρες - κασπώ που είναι μια από τις απλές εφαρμογές. Θα χρειαστεί απλώς να αναποδογυρίσετε την γλάστρα και να αφήσετε το χρώμα να ...κυλήσει στην επιφάνειά της. 

Γενικά στο internet αλλά κυρίως στο You Tube θα βρείτε πολύ μεγάλη συλλογή με εφαρμογές Pour Painting που όμως, όπως συμβαίνει με πολλών ειδών DIY Κατασκευές - Τεχνικές, τα πράγματα παρουσιάζονται γενικώς λίγο πιο απλουστευμένα από όσο είναι στην πραγματικότητα. Γι΄αυτό και ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσετε εντυπωσιακά έργα - αντικείμενα και με την συγκεκριμένη τεχνική δεν είναι παρά ή η εκμάθησή της από επαγγελματίες του είδους ή τα ...πειράματα και η εξάσκηση μέχρι να ανακαλύψετε μόνοι σας όλα τα πρακτικά μυστικά για πραγματικά πετυχημένο αποτέλεσμα. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto