Παλαίωση Επίπλων σε συνδυασμό με Decoupage


decoupage-kai-palaiwsh-epiplwn


Παλαίωση επίπλων σε συνδυασμό με Decoupage, ένας εξαιρετικός τρόπος για να δώσετε αντικέ όψη σε έπιπλα αποτελούμενα από πολλές μικρές επιφάνειες πχ βοηθητικά τραπεζάκια δύο επιπέδων, παλιές ξύλινες καρέκλες κλπ. με την χρήση χαρτιού ή χαρτοπετσέτας σε γεωμετρικά και κλασσικού ύφους επαναλαμβανόμενα σχέδια.  1. Τρίψιμο - Αστάρωμα

Αν υπάρχουν στο έπιπλο μεταλλικά εξαρτήματα αφαιρέστε τα και στοκάρετε τυχόν τρύπες που δεν χρειάζονται αν πχ θέλετε να χρησιμοποιήσετε νέα και διαφορετικού σχήματος εξαρτήματα.
Τρίψτε με γυαλόχαρτο την επιφάνεια του επίπλου μέχρι να γίνει εντελώς λεία σε όλα τα σημεία.
Σκουπίστε πολύ καλά την σκόνη του τριψίματος και περάστε 1-2 χέρια απλό αστάρι ξύλου.
Ακόμη και αν στην συνέχεια χρησιμοποιήσετε χρώμα κιμωλίας και ειδικά αν πρόκειται για λουστραρισμένο έπιπλο η διαδικασία τριψίματος-ασταρώματος θα προσφέρει στο τελικό αποτέλεσμα πιο τέλειο φινίρισμα. Σε έπιπλα ματ υφής, από ακατέργαστο ξύλο κλπ μπορείτε και να παραλείψετε το αστάρι και απλώς να περάσετε ελαφρά την επιφάνεια τους με γυαλόχαρτο για να βοηθήσετε την πρόσφυση του χρώματος. 

 2. Βάψιμο με αρχικό χρώμα
Βάψτε όλο το έπιπλο με μια ανοιχτόχρωμη απόχρωση χρώματος κιμωλίας ή ακρυλικό χρώμα νερού. 
Το αντικέ λευκό ή ένας παλ τόνος του τελικού-βασικού χρώματος που θέλετε να έχει το έπιπλο είναι οι πιο κατάλληλες αποχρώσεις. 

 3. Εφαρμογή Decoupage
Για να προσθέσετε το χαρτί, διαδοχικά σε μία-μία από τις επιμέρους επιφάνειες του επίπλου που έχετε επιλέξει να εφαρμόσετε Decoupage:
- Απλώστε μια ποιοτική κόλλα για Decoupage και τοποθετείστε προσεκτικά το χαρτί.
- Καλύψτε το χαρτί με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και με το χέρι σας ή την βοήθεια μια πλαστικής κάρτας (πχ πιστωτικής) ή πλαστικής σπάτουλας πιέστε και ισιώστε το χαρτί, έτσι ώστε να κολλήσει σε όλα τα σημεία πάνω στο έπιπλο χωρίς πτυχές. 
- Αφαιρέστε την μεμβράνη και περάστε το χαρτί με μια λεπτή στρώση κόλλας Decoupage.
Όταν η κόλλα στεγνώσει εντελώς, κόψτε με το χέρι σας τις άκρες του χαρτιού που τυχόν περισσεύουν από το ξύλο και τρίψτε με γυαλόχαρτο το χαρτί, ώστε ανά σημεία το σχέδιό του να ξεθωριάσει, επιμένοντας λίγο παραπάνω στις άκρες περιμετρικά του ξύλου.
Η κόλλα, ειδικά τον χειμώνα, αργεί αρκετά να στερεοποιηθεί και το ιδανικό για ένα πλήρως πετυχημένο αποτέλεσμα είναι να αφήσετε το χαρτί να στεγνώσει για μια ολόκληρη νύχτα και στην συνέχεια να προχωρήσετε στο τρίψιμό του με γυαλόχαρτο.  

 4. Βάψιμο με το τελικό χρώμα
Βάψτε το έπιπλο με το τελικό χρώμα που έχετε επιλέξει, αρχικά σε όλα τα χωρίς Decoupage σημεία, δημιουργώντας με το πινέλο κατά τόπους ελαφρές ανομοιομορφίες ή σκουπίζοντας κατά τόπους την μεγαλύτερη ποσότητα νωπού χρώματος με ένα μαλακό πανάκι, για να δημιουργηθεί αντικέ όψη.
Στα σημεία με το Deoupage περάστε το χρώμα αραιωμένο με νερό, σκουπίστε ολόκληρη την επιφάνεια του χαρτιού με πανί και επαναλάβετε εάν χρειάζεται την διαδικασία έως η απόχρωση του χαρτιού σε σχέση με τις υπόλοιπες επιφάνειες του επίπλου να σας ικανοποιεί
Όταν το χρώμα στεγνώσει εντελώς μπορείτε να τρίψετε κατά τόπους με γυαλόχαρτο, για να δώσετε εντονότερη αντικέ όψη  ή να προσθέσετε σε κάποια σημεία του επίπλου χρώμα με το πινέλο που επίσης θα σκουπίσετε με πανί, επιμένοντας στις κόχες του επίπλου, σε σημεία με τυχόν σκαλίσματα κλπ. 


5. Πέρασμα με Κερί - Βερνίκι 
Ακόμη και αν χρησιμοποιήσετε ακρυλικά και όχι χρώματα κιμωλίας ολοκληρώστε την διαδικασία με διαφανές ή σκούρο κερί παλαίωσης που θα δώσει "βάθος" στο τελικό φινίρισμα. 
Σε όποια σημεία θέλετε να δοθεί εντονότερη αντικέ όψη τρίψτε και πάλι ελαφρά με γυαλόχαρτο και περάστε και πάλι κερί.
Αν επιλέξετε ακρυλικά χρώματα και παραλείψετε το κερί, περάστε το έπιπλο με 2-3 χέρια διαφανές προστατευτικό βερνίκι, για την γενική προστασία και πλήρη αδιαβροχοποίηση του ξύλου. 

Η επιλογή σχεδίου του χαρτιού και οι επιφάνειες του επίπλου που θα επιλέξετε να το τοποθετήσετε, οι αποχρώσεις του σε σχέση με το βασικό χρώμα του επίπλου και η δημιουργία όσο πιο πειστικής παλαιωμένης-φθαρμένης όψης και στα σημεία που θα εφαρμοστεί το Decoupage είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την πετυχημένη όψη επίπλων επεξεργασμένων με την συγκεκριμένη τεχνική που κατά τα λοιπά δεν διαφέρει από την γενική διαδικασία παλαίωσης επίπλων.