Τεχνική Παλαίωσης Επίπλων με απλό Κερί


Εκτός από το βάψιμο επίπλων και τεχνικές παλαίωσης ξύλινων επιφανειών με την χρήση αποκλειστικά και μόνο χρώματος, (εδώ θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες) μπορείτε να δώσετε αντικέ όψη σε κάθε είδους ξύλινο έπιπλο - αντικείμενο και με την χρήση κεριού. 
Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του τύπου παλαίωσης δεν έχει την παραμικρή διαφορά στην όψη από τα τεχνητά παλαιωμένα έπιπλα-αντικείμενα σε στυλ Shabby Chic που θα βρείτε στην αγορά κατά βάση σε αρκετά ακριβές τιμές και είναι η ιδανική μέθοδος ειδικά για έπιπλα που θέλετε να δώσετε αυτό το συγκεκριμένο ύφος. 
Η μοναδική διαφορά, σε ό,τι αφορά την διαδικασία, σε σχέση με τις τεχνικές που χρησιμοποιούν μόνο χρώμα, είναι ότι ανάμεσα σε δύο στρώσεις χρώματος, ένα σκούρο ως βάση και το ανοιχτόχρωμο ως τελική απόχρωση της επιφάνειας, μεσολαβεί ένα πέρασμα-τρίψιμο με κερί που μπορεί να είναι είτε το ειδικό κερί παλαίωσης σε μορφή αλοιφής-τζελ που θα βρείτε σε καταστήματα-eshops με είδη για κατασκευές-επεξεργασία ξύλου κλπ. είτε ένα απλό κερί. 

Η διαφοροποίηση σε σχέση με την τελική όψη επιφανειών που έχουν υποστεί αυτόν τον τύπο παλαίωσης είναι ότι η τεχνητή φθορά που επιτυγχάνεται, μετά το τρίψιμο με γυαλόχαρτο είτε συνολικά είτε ανά σημεία, είναι περισσότερο "φυσική", το κερί βοηθά ώστε στα σημεία που θα τρίψετε-ξύσετε το τελικό χρώμα να φεύγει εξ΄ολοκλήρου αποκαλύπτοντας την αρχική απόχρωση της επιφάνειας περίπου όπως το "ξεφλούδισμα" του χρώματος που θα συμβεί π.χ αν αφήσετε για πολύ χρόνο ένα βαμμένο ξύλο σε εξωτερικό χώρο.1. Καταρχήν τρίψτε ελαφρά με γυαλόχαρτο την προς επεξεργασία επιφάνεια ώστε να είναι εντελώς λεία και σκουπίστε πολύ καλά την σκόνη του τριψίματος. 
Βάψτε με το πρώτο χρώμα και με όσα χέρια χρειάζονται ώστε να το αποτέλεσμα να είναι ομοιόμορφο. Σε σκουρόχρωμα έπιπλα-αντικείμενα μπορείτε ασφαλώς και να παραλείψετε το αρχικό βάψιμο της επιφάνειας να εφαρμόσετε δηλαδή το κερί απευθείας πάνω στο ξύλο. 


2.Αφού στεγνώσει το χρώμα, τρίψτε με το κερί ολόκληρη την επιφάνεια, επιμένοντας περισσότερο σε σημεία όπως κόχες, εγκοπές, σκλασίματα κλπ. εκεί δηλαδή που και στο τελικό τρίψιμο θα επιμείνετε παραπάνω για πειστικότερη όψη παλαίωσης. Αφαιρέστε με ένα χοντρό στεγνό πινέλο ή ένα πανάκι την περίσσεια ποσότητα κεριού, η επιφάνεια πριν το πέρασμα με το τελικό χρώμα θα πρέπει να είναι καθαρή από κομματάκια - τρίμματα κεριού.


3. Βάψτε με το δεύτερο χρώμα, με ρολό ή πινέλο, προσπαθώντας οι κινήσεις που θα κάνετε να είναι πάντα προς την ίδια κατεύθυνση και χωρίς να περνάτε από το ίδιο σημείο πολλές φορές. Για να μπορέσετε ευκολότερα να καλύψετε με μια ανοιχτόχρωμη απόχρωση το σκούρο χρώμα απλώς φροντίστε η μπογιά να μην είναι ιδιαίτερα αραιωμένη. 


4. Αφού στεγνώσει το τελικό χρώμα τρίψτε με γυαλόχαρτο ολόκληρη την επιφάνεια του επίπλου αντικειμένου ή και ξύστε με ένα μαχαίρι στα σημεία που επιθυμείτε να είναι εντονότερη η φθαρμένη-παλαιωμένη όψη. 


Σκουπίστε κάθε ίχνος σκόνης από τρίψιμο και περάστε με 2-3 χέρια διαφανές προστατευτικό βερνίκι. 

Ο βαθμός φθοράς είναι θέμα προσωπικής επιλογής, όσο επιμένετε ανά σημεία με το σφουγγάρι ή ένα οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο μπορείτε να δημιουργήσετε φθορές διάφορων  "σχηματισμών" οριζόντιες ή κάθετες γραμμώσεις, σημεία που το χρώμα έχει ξυστεί πολύ παραπάνω κλπ. Παραλλαγή της ίδιας τεχνικής με χρήση βαζελίνης 

Την ίδια "φυσικής" όψης τεχνητή φθορά σε επιλεγμένα σημεία (κόχες, γωνίες, σκαλίσματα κλπ) μπορείτε να πετύχετε πάνω κάθε είδους ξύλινη επιφάνεια, χρησιμοποιώντας  βαζελίνη αντί για κερί.
Απλώνετε με ένα πινέλο μικρή ποσότητα βαζελίνης στα σημεία που θέλετε να δημιουργηθεί έντονη όψη παλαίωσης, σκουπίζετε με ένα πανάκι την περιττή ποσότητα και βάφετε. Όταν στεγνώσει το χρώμα απλώς τρίβετε ελαφρά  ένα  τα σημεία που έχετε περάσει την βαζελίνη έτσι ώστε να αποκαλυφθεί η απόχρωση του ξύλου ή το αρχικό χρώμα στο οποίο το έχετε βάψει. Δείτε στο video την διαδικασία. 


Και...

* Το τρίψιμο με σφουγγάρι γυαλόχαρτο, είναι η πιο "σίγουρη" λύση αφού σας δίνει την δυνατότητα να ελέγχετε την πίεση πάνω στην επιφάνεια πολύ παραπάνω σε σχέση με τα κοινά γυαλόχαρτα σε φύλλα. Έτσι επιμένετε παραπάνω αν με το πρώτο-δεύτερο πέρασμα η φθορά του χρώματος είναι μικρότερη από όσο θέλετε αλλά δεν κινδυνεύετε να συμβεί το αντίθετο, να "ξυστεί" δηλαδή η μπογιά παραπάνω από όσο θέλετε κάτι που δεν διορθώνεται παρά μόνο με νέο βάψιμο και τρίψιμο ολόκληρης της επιφάνειας. Σφουγγάρι γυαλόχαρτο θα βρείτε σε όλα τα χρωματοπωλεία στοιχίζουν περίπου 0,50 ευρώ/τεμ. 
* Σε έπιπλα - αντικείμενα που θέλετε εκτός από τεχνική παλαίωσης να εφαρμόσετε πχ και ντεκουπάζ θα το κάνετε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παλαίωσης και πριν το πέρασμα της επιφάνειας με το προστατευτικό βερνίκι. 
Τα κλασσικά shabby chic έπιπλα - αντικείμενα χαρακτηρίζονται από την λευκή-μπέζ αντικέ απόχρωσή τους. Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να δουλέψετε τεχνικές παλαίωσης σε αυτό το χρώμα είναι να χρησιμοποιήσετε λευκό χρώμα στο οποίο θα προσθέσετε όση ποσότητα ώχρας χρειάζεται από μια σύριγγα χρώματος αντίστοιχης απόχρωσης που επίσης θα βρείτε σε όλα τα χρωματοπωλεία. Με τον τρόπο αυτό έχετε στην πραγματικότητα ...πολλά χρώματα μπογιάς, για βάψιμο κάθε είδους ξύλινης-μεταλλικής επιφάνειας, διαφοροποιώντας απλώς την ποσότητα ώχρας που θα προσθέτετε κάθε φορά σε μια ποσότητα λευκού. 
*Το σκούρο χρώμα σαν αρχικό και το ανοιχτόχρωμο ως τελικό δεν είναι ...κανόνας. Φυσικά και μπορείτε να εφαρμόσετε τεχνική παλαίωσης δημιουργώντας σκούρα έπιπλα, χρησιμοποιώντας όποιες αποχρώσεις εσείς θέλετε δεν υπάρχει καμία απολύτως  διαφορά στην όλη διαδικασία. 
*Στην κατηγορία προϊόντων που αναφέρονται ως "κεριά παλαίωσης" και κυρίως σε e-shops του εξωτερικού θα βρείτε και είδη κεριού που δεν εφαρμόζονται ανάμεσα σε δύο στρώσεις μπογιάς αλλά μετά το τελικό βάψιμο της επιφάνειας και στην συνέχεια αφαιρούνται με ένα πανάκι "παρασύροντας" και μια ποσότητα χρώματος. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν χρησιμοποιήσετε ένα απλό κερί αλλά οτιδήποτε ειδικό για αυτήν την χρήση, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης ή ακόμη καλύτερα κάντε μια δοκιμή σε ένα μικρό κομμάτι ξύλου πριν προχωρήσετε στην εφαρμογή σε ένα ολόκληρο έπιπλο ή ξύλινο αντικείμενο.