Τεχνική Παλαίωσης Επίπλων χωρίς τρίψιμο-γυαλόχαρτο

palaiosh-epiplou-xoris-tripsimo

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος της ανά σημεία πιο έντονης τεχνητής φθοράς του χρώματος στην παλαίωση επίπλων είναι το τρίψιμο με γυαλόχαρτο, όμως η ίδια ακριβώς όψη μπορεί να δημιουργηθεί και μόνο με τον έλεγχο ποσότητας χρώματος που κάθε φορά τοποθετείται στο πινέλο, σε όλα τα στρώματα - χέρια που θα χρειαστεί να βαφτεί το έπιπλο, σε συνδυασμό με το "σβήσιμο" - αφαίρεση του με νωπό πανί στο τελικό στάδιο.
Είναι ένας τρόπος παλαίωσης που φαινομενικά φαίνεται πιο σύνθετος, όμως στην πραγματικότητα είναι πιο απλός και με αποτέλεσμα απόλυτα ελεγχόμενο σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας μέχρι να επιτευχθεί ο επιθυμητός βαθμός παλαιωμένης όψης. 

texnikh-palaioshs-mono-me-xroma

Η συγκεκριμένη τεχνική βασίζεται στο βάψιμο του επίπλου με περισσότερα χέρια-στρώσεις χρώματος και την χρήση κάθε φορά μικρής ποσότητας μπογιάς.
Μπορεί να εφαρμοστεί με ακρυλικά νερού ή χρώματα κιμωλίας, ανάλογα με το είδος ξύλου του επίπλου και για χρήση σκούρων αποχρώσεων απαιτούνται τουλάχιστον 3 περάσματα με χρώμα, για πιο ανοιχτά χρώματα πάνω σε σκουρόχρωμα έπιπλα ίσως χρειαστεί ακόμη ένα.
Το χρώμα κάθε στρώσης χρώματος θα πρέπει να έχει στεγνώσει πριν προχωρήσετε στην εφαρμογή της επόμενης. 

vapsimo-texnikh-palaioshs-epiplou
Ξεκινείστε βάφοντας το έπιπλο χωρίς να επιμένετε ιδιαίτερα ώστε να καλύπτονται πλήρως όλα τα σημεία με το χρώμα και με μέτρια ποσότητα χρώματος πάνω στο πινέλο. Δουλεύοντας με χρώματα κιμωλίας που διαθέτουν ιδιαίτερα μεγάλη καλυπτικότητα στο πρώτο αυτό στάδιο μπορείτε και να αραιώσετε το χρώμα με με ελάχιστη ποσότητα νερού, ώστε το ξύλο του επίπλου να διακρίνεται, μετά την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης φάση, αρκετά έντονα σε αρκετά σημεία.  
aplh-texnikh-palaioshs
Στο δεύτερο πέρασμα και βουτώντας το πινέλο περίπου έως τα 2/3 του μέσα στο χρώμα επιμείνετε περισσότερο στα σημεία που δεν έχουν πλήρως καλυφθεί με την πρώτη στρώση μπογιάς, αλλά και πάλι χωρίς να καλύπτεται πλήρως το ξύλο και αυτό να εξακολουθεί να διακρίνεται αχνά κατά τόπους, κυρίως στις κόχες σε περιοχές που υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο, σκάλισμα κλπ. Θα το πετύχετε περνώντας το πινέλο περισσότερες φορές και προς διαφορετικές κατευθύνσεις από κάθε σημείο έτσι ώστε το χρώμα να "αφαιρείται" και να μην δημιουργεί έντονη-παχιά στρώση. 
texnikh-palaioshs-xoris-tripsimo-tou-ksylou
Στο τρίτο πέρασμα συνδυάστε την χρήση του πινέλου με την αφαίρεση κατά τόπους του χρώματος με ένα ελαφρά νωπό μαλακό πανάκι.
Βάφετε το έπιπλο κανονικά, χωρίς και πάλι η ποσότητα του χρώματος στο πινέλο κάθε φορά να είναι μεγάλη και πριν το χρώμα στεγνώσει το αφαιρείται κατά τόπους με το πανί ιδιαίτερα στα σημεία που θέλετε να αποκτήσουν έντονα φθαρμένη όψη. 


Το τελικό αποτέλεσμα είναι τελικά πανομοιότυπο με εκείνο αν είχατε ανά σημεία τρίψει με γυαλόχαρτο κάποια σημεία ώστε να διακρίνεται το αρχικό χρώμα του επίπλου και πιο φυσικό σε σχέση με το εντονότερο αποτέλεσμα που δημιουργεί η χρήση του γυαλόχαρτου. 
komodino-mikrh-syrtariera-palaiomenhs-opshs