ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Νυχτολούλουδο



Το πιο ευωδιαστό από τα συνήθη καλλωπιστικά για καλλιέργεια σε κήπους - μπαλκόνια, με ιδιαίτερα έντονο άρωμα τις βραδινές και  νυχτερινές ώρες.  


ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Κέστρο (Cestrum nocturnum) η επιστημονική του ονομασία και πρόκειται για τροπικό ημιαειθαλή θάμνο με καταγωγή από την Κεντρική Αμερική και τις Δυτικές Ινδίες. "
Το ύψος του Νυχτολούλουδου σε κατακόρυφη ανάπτυξη μπορεί να φτάσει έως τα 2-2,50 μέτρα και είναι κατάλληλο για φύτευση  τόσο απευθείας σε παρτέρια, μάντρες κλπ. όσο και γλάστρες, στις οποίες όπως δεν αναπτύσσεται το ίδιο πολύ και με δυσκολία θα ξεπεράσει το 1 μέτρο,  ενώ με την κατάλληλη υποστήριξη ως αναρριχώμενο διακοσμεί πολύ όμορφα τόσο κάθετες όσο και τοξοτές πέργκολες.
Τα φύλλα του είναι μεγάλα, μυτερά και γυαλιστερά ενώ τα υπόλευκα μικρά άνθη  αναπτύσσονται σε συστοιχίες στο τέλος των βλαστών.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ


Είναι από τα σχετικά εύκολα φυτά αρκεί να του εξασφαλίσετε μια θέση ιδιαίτερα ηλιόλουστη στην οποία όμως θα είναι εντελώς εκτεθειμένο μόνο στον πρωινό και απογευματινό και όχι στον μεσημεριανό έντονο ήλιο και να το ποτίζετε από τις αρχές Ιουνίου και μετά καθημερινά.
Το Νυχτολούλουδο έχει ανάγκη από πολύ νερό αλλά και εξίσου καλή αποστράγγιση. Χρησιμοποιείστε ένα αφράτο φυτόχωμα καλής ποιότητας αναμεμειγμένο με άμμο και χαλίκι και αποφύγετε την χρήση πιάτου αν το τοποθετήσετε σε γλάστρα, όπως και τα σημεία-παρτέρια που λιμνάζει νερό της βροχής, για να αποφύγετε το σάπισμα των ριζών. 
Η έλλειψη νερού γίνεται προφανής όταν φύλλα και άνθη αποκτήσουν μια γενικά "μαραζωμένη" όψη που όμως αποκαθιστάται και το φυτό επανέρχεται αμέσως μετά το πότισμα. 
Το άσπρισμα των φύλλων που ξεκινά από τις άκρες και σιγά σιγά επεκτείνεται, είναι το πιο χαρακτηριστικό σημάδι "καψίματος" από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο και τότε θα πρέπει να το μετακινήσετε σε άλλο σημείο. 
Ανήκει στα φυτά που η λίπανση κάθε 15-20  ημέρες σε όλη την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού τους είναι απαραίτητη, αυξάνει την ανθοφορία τους και συμβάλλει στην γενική ευρωστία τους. Χρησιμοποιείστε ένα υγρό ή κοκκώδες λίπασμα γενικής χρήσης και τις αμέσως επόμενες της λίπανσης ημέρες, ειδικά αν ο καιρός είναι ζεστός αυξήστε ακόμη περισσότερο την ποσότητα νερού κατά το πότισμα του.
Το Νυχτολούλουδο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ενώ αντίθετα δεν αντέχει το κρύο γι΄αυτό και στην διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει να το προστατέψετε από έντονο παγετό, ενώ δεν είναι από τα κατάλληλα φυτά για φύτευση σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες.
Ενήλικα φυτά (2-3 ετών) κλαδεύονται αρχές της άνοιξης λίγο πριν την νέα ανθοφορία ή στο τέλος αυτής στα μέσα του φθινοπώρου. Το ανοιξιάτικο κλάδεμα θα πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να αφαιρεθούν μόνο παλιά ξερά κλαδιά και όχι οι νέοι βλαστοί που είναι αυτοί που θα ανθίσουν. 

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ


Ανθίζει περιοδικά αρκετές φορές από το τέλος της άνοιξης έως τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου και ο πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού του είναι με μοσχεύματα. Κόψτε κλαδάκια μήκους 15-20cm, αφαιρέστε τα φύλλα του κάτω μέρους και τοποθετήστε τα σε αφράτο φυτόχωμα. Θα χρειαστούν περίπου 4-5 εβδομάδες έως να ...μεταμορφωθούν σε μικροσκοπικά νέα φυτά. Το Νυχτολούλουδο ριζώνει γενικά πολύ εύκολα, ακόμη και μέσα σε νερό να αφήσετε κλαδάκια του σε λίγες εβδομάδες θα έχουν εμφανιστεί ρίζες.