15 Πέργκολες με Καλάμι

Η τοποθέτηση πέργκολας αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο σκίασης ενός εξωτερικού χώρου, είτε πρόκειται για μπαλκόνια, μεγάλων διαστάσεων βεράντες/ταράτσες ή σημεία σε κήπους αυλές και σίγουρα το καλάμι είναι αισθητικά η καλύτερη επιλογή για την επένδυση κάθε πέργκολας, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το υλικό κατασκευής της και ταυτόχρονα πολύ πιο αντιανεμικό από άλλα υλικά σκίασης πχ τέντες, αρκεί βεβαίως να έχει τοποθετηθεί σωστά. 
skiash-me-kalamwtes
Σε καταστήματα εμπορίας σχετικών υλικών εκτός του κλασσικού καλαμιού διατίθενται πολύ τύποι τύποι καλαμωτών σκίασης - περίφραξης σε ρολά διαφόρων διαστάσεων-αποχρώσεων, όπως το σχιστό (μισό καλάμι), καλαμωτές μπαμπού, πλεχτές καλαμωτές ή από λυγαριά κλπ. 

Η όψη μιας καλαμωτής διαφέρει ανάλογα κυρίως με το είδος του καλαμιού από το οποίο είναι κατασκευασμένη πχ λιμνοκάλαμο, ποταμίσιο καλάμι, βούρλο, στενά ή πιο φαρδιά καλάμια.
Όλες είναι κατάλληλες για επενδύσεις πέργκολας και η επιλογή εκτός από διακοσμητικά κριτήρια που αφορούν την απόχρωση ή το πάχος του καλαμιού εξαρτάται κυρίως από τον βαθμό σκίασης που επιθυμείτε να δημιουργήσετε στον χώρο.  

Μια ποιοτική καλαμωτή που έχει τοποθετηθεί με τον σωστό τρόπο θα αντέξει για πολλά χρόνια στο σημείο που θα την τοποθετήσετε, η πλειοψηφία των προϊόντων που θα βρείτε στην αφορά έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να είναι ανθεκτικά στην υγρασία και το νερό της βροχής, όπως κάποια χρόνια μετά την τοποθέτησή της μπορείτε να ενισχύσετε την αντοχή της και να καθυστερήσετε την διάβρωση του καλαμιού με ένα προστατευτικό βερνίκι ξύλου. 

Κάθε τύπου καλάμι μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε βαρέως τύπου ή πιο ελαφριές κατασκευές πέργκολας, ξύλινες ή μεταλλικές καθώς η ευλυγισία και το μικρό βάρος του καλαμιού κάνει εύκολο τον τρόπο στήριξής του πάνω σε κάθε είδους υλικό. 


Ένας εξαιρετικός τρόπος για να αξιοποιήσετε πλήρως το καλάμι σαν μέσο σκίασης είναι η τοποθέτησή του με τρόπο που εκτός της οροφής να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκίαση και σε κάποιες από τις άλλες πλευρές μιας πέργκολας, με την μορφή κάθετα τοποθετημένων κομματιών καλαμωτής. 
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βάψετε πετυχημένα μια καλαμωτή είναι η χρήση πιστολιού βαφής, για να μετατρέψετε πχ σε λευκή, αν αυτό ταιριάζει περισσότερο στον χώρο σας, οποιοδήποτε είδος καλαμωτής σε φυσική απόχρωση.


Η στερέωση της καλαμωτής πάνω στον σκελετό της πέργκολας, όσο και των καλαμιών μεταξύ τους όπου και εάν χρειάζεται γίνεται με σύρμα
Το καλάμι ανήκει στα πιο κατάλληλα υλικά και για πέργκολες χαμηλού ύψους, αφού δεν δημιουργεί στον χώρο την "ασφυκτική" οπτική άλλων μέσων σκίασης και δεν είναι θορυβώδες στον αέρα. 
Σε εξωτερικούς χώρους μεγάλων διαστάσεων μπορείτε και να συνδυάσετε είδη καλαμωτής, ανάλογα με τον βαθμό σκίασης που επιθυμείτε σε κάθε σημείο. 
Η ευλυγισία του δίνει στο καλάμι εξαιρετική όψη αισθητικά, τοποθετημένο σε πέργκολες με καμπύλο - κοίλο σχήμα. 
Μια επιπρόσθετο πλεονέκτημα που σας παρέχει η καλαμωτή σε σχέση με άλλα συμπαγή υλικά σκίασης, είναι ότι ανάμεσα στα καλάμια εύκολα θα προσαρμόσετε φωτιστικά και κάθε είδους διακοσμητικά στοιχεία, ενώ και οι "σκιές" που δημιουργούν τα καλάμια κάποιες ώρες της ημέρας, δημιουργούν στον χώρο μια απόλυτα ...Καλοκαιρινή ατμόσφαιρα :)
pergola-mpalkoniou-me-kalamwth


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto