Ξύλινα Διακοσμητικά Τοίχου με Ανατολίτικο-Ασιατικό Design


Eξαιρετικής αισθητικής ξύλινα διακοσμητικά τοίχου σε μεγάλο μέγεθος  με Ανατολίτικο -  Ασιατικό ύφος κυρίως λόγω της Mandala, του "ιερού κύκλου" σύμβολο της ολότητας και της αρμονίας, ως κεντρικό τους σχέδιο.
Κατασκευή για την οποία θα χρειαστείτε, γενικά, τα ίδια υλικά που  χρησιμοποιούνται σε τεχνικές παλαίωσης και αποτύπωση Stencil πάνω σε ξύλο ενώ κανένα στάδιο της διαδικασίας δημιουργίας της δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.   Ο γενικός σχεδιασμός αντιγράφει, σε μικρογραφία, παλιές πόρτες διακοσμημένες με ξυλόγλυπτα ή μεταλλικά στοιχεία που συναντώνται πολύ συχνά σε Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες. 1. Γενική επεξεργασία του ξύλου 
Θα χρειαστείτε 2 ακριβώς ίδιων διαστάσεων κομμάτια ξύλου σε παραλληλόγραμο σχήμα πάνω στα οποία θα εφαρμόσετε μια τεχνική παλαίωσης. Ο πιο απλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε σκουρόχρωμο ξύλο το οποίο θα βάψετε σε όποια απόχρωση θέλετε και στην συνέχεια ανά σημεία θα τρίψετε με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο ώστε κατά τόπους να διακρίνεται η φυσική του απόχρωση.  Εδώ θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για τις τεχνικές παλαίωσης σε ξύλινες επιφάνειες - αντικείμενα.
Ακατέργαστα ξύλα με ανομοιομορφίες, κομμάτια κομμένα από παλιές πόρτες κλπ. θα δώσουν ακόμη πιο "φυσική" όψη στο τελικό αποτέλεσμα ενώ σε ό,τι αφορά τα χρώματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρώμα κιμωλίας, που δίνει γενικά στις παλαιώσεις ένα πιο όμορφο φινίρισμα, αλλά και κανονικό ματ χρώμα νερού για ξύλο.

2. Τα πρόσθετα ξύλινα-μεταλλικά στοιχεία 
Θα χρειαστείτε λωρίδες ξύλου Μπάλσα (πολύ λεπτό ξύλο σε φύλλα και σε διάφορα πάχη που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη για κατασκευή μακέτας), διακοσμητικά μεταλλικά καρφιά επίπλων σε μπρονζέ απόχρωση, μπρονζέ πατίνα ή καφέ μεταλλικό χρώμα και ξυλόκολλα.
Κόψτε την Μπάλσα σε 6 ίσες λωρίδες. Βάψτε με χρώμα ή πατίνα, τρίβοντας ελαφρά με στεγνό πινέλο ή ένα πανάκι ώστε και αυτά τα ξύλα να αποκτήσουν ελαφρά παλαιωμένη-φθαρμένη όψη και με την ξυλόκολλα κολλήστε τα ανά 3 πάνω σε κάθε κομμάτι βαμμένου - παλαιωμένου ξύλου, τοποθετώντας μία λωρίδα στο επάνω και τις άλλες δύο παράλληλα στο κάτω μέρος.
Καρφώστε σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις τα μεταλλικά καρφιά.
Αν το προτιμάτε, αντί για πρόσθετες ξύλινες λωρίδες, μπορείτε να δημιουργήσετε τα διαφορετικής απόχρωσης σημεία πάνω στο ξύλο και με απλό βάψιμο. Απλώς με την βοήθεια χάρακα και προστατευτικής ταινίας βαψίματος οριοθετήστε τις οριζόντιες γραμμές, βάψτε με χρώμα ή πατίνα και καρφώστε τα καρφιά. 

3. Η κεντρική διακοσμητική ροζέτα 
Θα χρειαστείτε ένα στρογγυλό Stencil μεγάλου μεγέθους και με όσο πιο "γεμάτο" κεντρικό σχέδιο και πάστα διαμόρφωσης ανάγλυφων επιφανειών.
Τοποθετείστε τα δύο ξύλα της κατασκευής με τρόπο που να εφάπτονται μεταξύ τους και με αυτοκόλλητη ταινία στερεώστε το Stencil ακριβώς στο κέντρο τους.
Γεμίστε με την βοήθεια σπάτουλας τα σχέδια του Stencil με την πάστα διαμόρφωσης, αφήστε λίγη ώρα να στερεοποιηθεί και αφαιρέστε με προσοχή το Stencil.
Βάψτε το ανάγλυφο σχέδιο σε όποιες αποχρώσεις θέλετε "σβήνοντας" κατά τόπους το χρώμα πριν στεγνώσει, ώστε και αυτό να αποκτήσει μια παρεμφερή με το ξύλο "φθαρμένη" όψη και τονίστε κάποια σημεία του με την πατίνα. 
Το σχέδιο και οι αποχρώσεις του κεντρικού σχεδίου της κατασκευής είναι θέμα γούστου και επιλογής, αλλά γενικά αποχρώσεις που θα δημιουργούν έντονη αντίθεση σε σχέση με το χρώμα του ξύλου θα δώσουν πιο όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα.
Αν το προτιμάτε και η ροζέτα στο κέντρο του ξύλου μπορεί να δημιουργηθεί όχι με πάστα διαμόρφωσης αλλά με χρώμα με το οποίο απλώς θα γεμίσετε τα σχέδια του Stenicl, απλά το ανάγλυφο είναι περισσότερο εντυπωσιακό. Πάνω στο χρώμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία πχ μεταλλικά διακοσμητικά, χάντρες κλπ που θα κολλήσετε με μια ισχυρή κόλλα. 
Εδώ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες-οδηγίες για τον γενικό τρόπο χρήσης των Stencils. 
Ένας εναλλακτικός και ακόμη πιο απλός τρόπος, που όμως αυξάνει το συνολικό κόστος της κατασκευής, είναι στο κέντρο των ξύλων να κολλήσετε δύο έτοιμα ξυλόγλυπτα με τρόπο που να σχηματίζουν έναν ολόκληρο κύκλο. Σε καταστήματα με είδη διακόσμησης θα βρείτε τέτοια έτοιμα διακοσμητικά τοίχου παλαιωμένης όψης, δείτε ενδεικτικά εδώ.

Αφού ολοκληρώσετε την κατασκευή περάστε διαδοχικά 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι ή κερί αν έχετε χρησιμοποιήσει χρώματα κιμωλίας και κρεμάστε τα δύο κομμάτια ξύλου στον τοίχο πλήρως εφαπτόμενα μεταξύ τους.  
Όποιο τρόπο και αν επιλέξετε για την δημιουργία των επιμέρους στοιχείων, μόνο χρώμα, ανάγλυφες επιφάνειες κλπ. και όποια γενική απόχρωση και αν δώσετε σε ένα τέτοιο διακοσμητικό τοίχου, το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ ξεχωριστό και θα διακοσμήσει μοναδικά το σημείο που θα το τοποθετήσετε.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορούν να επεξεργαστούν-διακοσμηθούν πόρτες κλειστών επίπλων, ντουλάπες κλπ.