Διακοσμητικός Κανόνας 60-30-10Ανεξάρτητα από το διακοσμητικό στυλ και το είδος επίπλων-αντικειμένων που θα χρησιμοποιήσετε στην διαμόρφωση-διακόσμηση ενός χώρου, ο συνδυασμός των χρωμάτων είναι από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για ένα πραγματικά όμορφο σύνολο και είναι ακριβώς αυτός και η συνολική αισθητική και όχι τα επιμέρους αντικείμενα που μας εντυπωσιάζουν, ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιούμε, σε εικόνες περιοδικών, στο internet, βιτρίνες καταστημάτων κλπ. 

Κάποια λοιπόν από τα "μυστικά"  που γνωρίζουν οι επαγγελματίες της διακόσμησης δεν είναι καθόλου δύσκολο να τα ακολουθήσετε και εσείς, όπως τον διακοσμητικό κανόνα "60-30-10".


Πρόκειται πολύ απλά  για έναν ποσοτικό επιμερισμό των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται στο σύνολο των στοιχείων ενός χώρου, επιλέγοντας:

1. Mια βασική απόχρωση  για το 60% του συνόλου, στις μεγάλες επιφάνειες, (τοίχους, δάπεδα-χαλιά, κουρτίνες, ογκώδη έπιπλα, υφάσματα επίπλωσης κλπ) 
2.Mια δεύτερη συμπληρωματική  για 
το 30% (μικρότερα έπιπλα, κάδρα, υφάσματα, χαλιά, κάποια μόνο σημεία των τοίχων κλπ) και 
3.Ένα ακόμη χρώμα για το υπόλοιπο 10% σε μικρότερα διακοσμητικά στοιχεία-αντικείμενα-επιφάνειες.Ασφαλώς δεν θα πάρετε μέτρο και ...κομπιουτεράκι για να μετρήσετε επιφάνειες και να τηρήσετε επακριβώς τα ποσοστά και φυσικά  την ...αυστηρότητα της συγκεκριμένης αναλογίας μπορείτε να την "σπάσετε" με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως ακριβώς κάνουν και οι επαγγελματίες διακοσμητές σε πολλές περιπτώσεις.

Πχ επιμερίζοντας κάποιο απ΄όλα τα ποσοστά σε διαφορετικούς τόνους του ίδιου χρώματος, 

χρησιμοποιώντας για το 10% σε μικρά διακοσμητικά αντικείμενα, όχι ένα αλλά περισσότερα χρώματα, 

χρησιμοποιώντας δύο παρεμφερείς βασικές αποχρώσεις για το 60% αντί για μία που όμως στο σύνολο του χώρου δεν θα "εξαφανίζουν" το 30% του συμπληρωματικού χρώματος  κλπ.  Είναι μια πραγματικά ...αλάνθαστη πρακτική για ένα καλαίσθητο και απόλυτα ταιριαστό χρωματικά σύνολο, ανεξάρτητα από τις αποχρώσεις που θα χρησιμοποιήσετε, αφού με την ίδια ακριβώς λογική μπορείτε να διακοσμήσετε τους χώρους σας με ουδέτερες, απαλές, έντονες ή σκούρες αποχρώσεις. 
Ξεκινώντας να ακολουθήσετε τον κανόνα 60-30-10 σε κάποιο χώρο του σπιτιού το πιο πιθανό ότι αρχικά θα ...σκοντάψετε στις αποχρώσεις επιφανειών που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Για παράδειγμα το χρώμα του δαπέδου, μεγάλα έπιπλα,  υφασμάτινες επιφάνειες με υψηλό κόστος αλλαγής π.χ χαλιά, καλύμματα κλπ. Είναι μια ευκαιρία να διαπιστώσετε πόσο πραγματικά "βολικά" είναι τα ουδέτερα χρώματα για τις επιφάνειες αυτές (άσπρο, κρεμ, μπεζ, παλ αποχρώσεις) που δεν δεσμεύουν κανένα συνδυασμό που θα θελήσετε να κάνετε στα επιμέρους στοιχεία, ώστε σε μελλοντικές αλλαγές-ανακαινίσεις να τα επιλέξετε. 


Οι μπεζ-καφέ αποχρώσεις του ξύλου σε έπιπλα-πατώματα μαζί με κάποια ακόμη διακοσμητικά στοιχεία τους ίδιους τόνους, μπορούν εύκολα να αποτελέσουν το  30% στο σύνολο του χώρου. Αυτή είναι από τις πιο συνήθεις-κλασσικές επιλογές, αρκεί βεβαίως σε τοίχους και μεγάλες υφασμάτινες επιφάνειες να κυριαρχεί μια ανοιχτόχρωμη απόχρωση. 
Γενικά, όταν το 60 είναι εφικτό να το καλύψετε με λευκό-μπεζ και το 30 με τόνους μπεζ-καφέ, έχετε την ευχέρεια να χρησιμοποιήσετε για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες όποια και όσα χρώματα θέλετε και όχι μόνο ένα. 

Αν σας αρέσουν οι τριχρωμίες, επίσης, οι απαλοί τόνοι λευκού-κρεμ και οι αποχρώσεις του ξύλου μπορούν πολύ εύκολα να συνδυαστούν με έναν ακόμη χρωματισμό που θα χρησιμοποιήσετε σε μικρές ή μεγαλύτερες επιφάνειες.
Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά 3 χρώματα, έχετε την ευχέρεια να τα "μοιράσετε" ευκολότερα σε επιφάνειες-αντικείμενα, επιλέγοντας και κάποιους διαφορετικούς τόνους της ίδιας απόχρωσης.  


Εφαρμόζοντας τον κανόνα 60-30-10 μην ξεχνάτε ότι τα πάντα σε έναν χώρο διαθέτουν το δικό τους χρώμα, ακόμη και η πιο ασήμαντη λεπτομέρεια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβετε υπόψη σας, ειδικά σε χώρους που είναι διαμορφωμένοι με πολλά έπιπλα-αντικείμενα.  Εκεί, ακολουθείστε πιστά την τριχρωμία για όλα τα βασικά στοιχεία της διακόσμησής σας (τοίχοι, έπιπλα, υφάσματα, δάπεδο, μεγάλου μεγέθους αντικείμενα) και εάν θέλετε λίγη παραπάνω αντίθεση κάντε το με λιγοστά μικρά διακοσμητικά αντικείμενα, φυτά-λουλούδια, κάποια διακοσμητικά μαξιλάρια κλπ σε ένα 4ο χρώμα. 

Ο τρόπος που θα χρησιμοποιήσετε, "μοιράσετε", τις αποχρώσεις για το 60 και το 30, είναι αυτός που θα σας δώσει ή όχι την ευχέρεια να "σπάσετε" το 10 σε πολλά επιμέρους χρώματα δημιουργώντας, αν αυτό είναι που θέλετε, ένα έντονα πολύχρωμο σύνολο. 
Σε χώρους που πιθανόν θέλετε να κυριαρχεί μια ήπια χρωματική αρμονία, χωρίς ιδιαίτερα έντονα στοιχεία, όπως π.χ στην κρεβατοκάμαρα, κινηθείτε με το 60-30-10 σε μια απόλυτη τριχρωμία με δύο απαλούς τόνους και μια πιο ζωηρή απόχρωση που μπορεί να είναι ακόμη και τα λευκά είδη που θα χρησιμοποιήσετε για το στρώσιμο του κρεββατιού, ένα μικρό έπιπλο, ένας μόνο τοίχος βαμμένος σε πιο ζωηρή απόχρωση κλπ. 
Το 60-30-10 θα αποδειχθεί αλάνθαστο ακόμη και για να διακοσμήσετε ένα συγκεκριμένο σημείο-γωνιά ενός δωματίου που πιθανόν θέλετε να διαφέρει σε ύφος-χρώματα από το σύνολο του χώρου. 
Αφήστε την απόχρωση του τοίχου και του  κεντρικού επίπλου στο σημείο αυτό (γραφείο, τραπέζι, συρταριέρα, πολυθρόνα κλπ) να σας καθοδηγήσουν για το πως θα "στολίσετε" τον χώρο σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες λεπτομέρειες.  
Ο κανόνας 60-30-10 μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε χώρο του σπιτιού από το καθιστικό έως το μπάνιο σας και ανεξάρτητα από το στυλ διακόσμησης κάθε χώρου, κλασσικό ή μοντέρνο


Και σε διακοσμήσεις που θέλετε να χρησιμοποιήσετε μεγάλο αριθμό μοτίβων, εμπριμέ υφασμάτινα στοιχεία, ethnic διακοσμήσεις που βασίζονται στην πολυχρωμία κλπ. η πρακτική 60-30-10 είναι ο πιο σίγουρος τρόπος ώστε πραγματικά να συνδυάσετε και όχι να ...ανακατέψετε τα χρώματα στον χώρο.
Επιλέξτε την βασική και την συμπληρωματική σας απόχρωση και φροντίστε αυτές να υπάρχουν και μέσα στα πολύχρωμα στοιχεία με μοτίβα που θα χρησιμοποιήσετε π.χ κουρτίνες, χαλιά, μαξιλάρια, κάδρα κλπ. μαζί με 2-3 ακόμη χρώματα. 

Για χώρους υπό κατασκευή ή σε διαδικασία ανακαίνισης, για ένα απόλυτα πετυχημένο αποτέλεσμα, ξεκινήστε επιλέγοντας μια παλέτα με αγαπημένες σας αποχρώσεις. Μελετήστε λίγο πως θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τα χρώματα στις επιφάνειες του χώρου ανάλογα με το πόσο έντονο ή πιο απαλό προτιμάτε το σύνολο και απλώς ...μοιράστε τα με τον κανόνα 60-30-10. 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto