Συμβουλές φροντίδας για την ΠΟΡΤΟΥΛΑΚΑ

Το φυτό που θα προσφέρει χρώμα στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τον Οκτώβρη και δεν θα καταπονηθεί ακόμη και από τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού, αφού η Πορτουλάκα ευδοκιμεί χωρίς πρόβλημα πλήρως εκτεθειμένη στον έντονο ήλιο και αντέχει τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες όσο και στον αέρα.  
Τόσο τα λογχοειδή σαρκώδη φύλλα όσο και η αντοχή της προσομοιάζουν των παχύφυτων και πρόκειται πραγματικά για ένα φυτό με ιδιαίτερα μειωμένες ανάγκες σε φροντίδα αφού το μοναδικό που χρειάζεται είναι πότισμα όταν πια το  το χώμα της είναι εντελώς στεγνό.

Σε ύψος η Πορτουλάκα δεν ξεπερνά τα 15-20 εκατοστά ενώ η παράπλευρη ανάπτυξή της φτάνει έως τα 50-60 εκατοστά και η έρπουσα ανάπτυξή της την κάνει ιδανική για εδαφοκάλυψη, για χρήση σε χαμηλά παρτέρια δίπλα σε διαδρόμους, βραχόκηπους κλπ. 

Τα λουλούδια της διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία σε χρώμα και μορφή. Υπάρχουν ποικιλίες με μονά, διπλά ακόμη και τριπλά άνθη σε όλες τις αποχρώσεις του λευκού, κόκκινου, κίτρινου, πορτοκαλί, ροζ-μωβ.
Τα άνθη της Πορτουλάκας ανοίγουν το πρωί και με την δύση του ηλίου κλείνουν τα πέταλά τους, η δε όψη των λουλουδιών στις μονές ποικιλίες μοιάζει πολύ με ανεμώνα ενώ στις διπλές-τριπλές ποικιλίες με μικρά γαρύφαλλα.  

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους στην αρχή της άνοιξης αλλά καθ΄όλη την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού θα βρείτε σε όλα τα φυτώρια έτοιμα φυτά.
Τα ώριμα φυτά στο τέλος του φθινοπώρου σκορπίζουν τους σπόρους τους στο χώμα, έτσι την επόμενη άνοιξη στο ίδιο σημείο θα εμφανιστούν νέα. 

Η ιδιαίτερα πλούσια ανθοφορία της διαρκεί ολόκληρο το καλοκαίρι έως και τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, ενώ αν γύρω στον Οκτώβρη την μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο και σε σημείο κοντά σε παράθυρο με έντονη ηλιοφάνεια μπορεί να μείνει ζωντανή και να ανθίζει για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα ειδικά αν μια φορά το μήνα χρησιμοποιήσετε ένα λίπασμα γενικής χρήσης σε υγρή μορφή.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι φυτεμένη και σε κρεμαστά καλάθια αλλά και σε ζαρντινιέρες, μικρές γλάστρες, ιδιαίτερα δοχεία φύτευσης κλπ. που μπορείτε να τοποθετήσετε στην διάρκεια του καλοκαιριού σε οποιοδήποτε σημείο που άλλα  φυτά θα μαραίνονταν από τον έντονο ήλιο και την ζέστη.