Ανάγλυφα διακοσμητικά τοίχου με Γύψο & Φυσικά Λουλούδια

Πραγματικά πολύ ιδιαίτερη ιδέα, τόσο στην όλη διαδικασία όσο και σαν τελικό αποτέλεσμα -από το seasons-project-  για να δημιουργήσετε πολύ καλαίσθητα ανάγλυφα διακοσμητικά τοίχου μεγάλου σχετικά μεγέθους για εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. 

Τα βασικά υλικά που θα χρειαστείτε είναι έτοιμο πηλό (2,5 κιλά),  γύψο γλυπτικής σε σκόνη (500 γραμμάρια), φυσικά κλαδιά  με μακριά-σκληρά φύλλα και αρκετά μεγάλου "όγκου" λουλούδια πχ ζουμπούλια, μια κουμπωτή φόρμα ζαχαροπλαστικής (23 εκατ) και πλάστη.
Πηλό και γύψο θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη για κατασκευές-χειροτεχνίες, δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώΕνώστε τα κομμάτια πηλού -αν χρησιμοποιήσετε συσκευασίες των 500 γραμμαρίων που είναι οι πιο συνήθεις στην αγορά- και ανοίξτε τον με τον πλάστη σε χοντρό "φύλλο" με πλάτος λίγο μεγαλύτερο από την διάμετρο της φόρμας που θα χρησιμοποιήσετε.
Κινείστε τον πλάστη πάνω στον πηλό προς όλες τις κατευθύνσεις, έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί πλήρως και η επιφάνειά τους να είναι εντελώς λεία. 

Τοποθετείστε τα λουλούδια στην σειρά σε όποιο σχηματισμό προτιμάτε, αφήνοντας ένα μικρό τμήμα στο κάτω μέρος να περισσεύει έξω από τον πηλό για να μπορέσετε στην συνέχεια να τα αφαιρέσετε εύκολα και συνυπολογίζοντας ότι η δεξιά πλευρά της σύνθεσης όσο την φτιάχνετε θα είναι τελικώς στο αριστερό μέρος της κατασκευής όταν αυτή ολοκληρωθεί. 
Κρατήστε τους βλαστούς με το χέρι σας στο κάτω μέρος ώστε να ακουμπούν σταθερά πάνω στον πηλό και πιέστε με τον πλάστη τα λουλούδια σε ολόκληρο το μήκος τους, αρκετές φορές, για να αφήσουν όσο πιο έντονο-βαθύ αποτύπωμα. Το βάθος του αποτυπώματος των λουλουδιών, θα είναι ο όγκος ανάγλυφου στο τελικό στάδιο της κατασκευής. 
Αφαιρέστε βλαστούς και μεγάλα τμήματα των λουλουδιών με το χέρι και για όσα μικρότερα υπολείμματα έχουν παραμείνει πάνω στον πηλό χρησιμοποιείστε μια μικρή λαβίδα ή τσιμπιδάκι φρυδιών. 
Τοποθετείστε το τσέρκι της φόρμας -με κλειστό το κούμπωμά του- πάνω στον πηλό ώστε να περικλείει το σχέδιο που έχετε δημιουργήσει με τα λουλούδια και πιέστε το ελαφρά (βυθίστε το) μέσα στον πηλό. Πιέστε γύρω του από την εξωτερική πλευρά όσο πηλό περισσεύει, έτσι ώστε όταν ρίξετε το μείγμα γύψου αυτό να μην τρέξει έξω από το τσέρκι. 
Αναμείξτε σε ένα πλαστικό δοχείο την σκόνη γύψου με νερό σύμφωνα με τις αναλογίες - οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία (συνήθως είναι 1/1, 500 γραμ γύψος - 500 γραμ νερό) και ανακατέψτε καλά μέχρι το μείγμα να είναι ομοιογενές χωρίς κόκκους.  
Ρίξτε το μείγμα του γύψου πάνω στον πηλό γεμίζοντας αρχικά τις εσοχές με τα αποτυπώματα των λουλουδιών και στην συνέχεια καλύπτοντας ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια.  
Μετά 10 περίπου λεπτά όταν ο γύψος θα αρχίσει να στερεοποιείται ελαφρά βυθίστε - στερεώστε στο επάνω μέρος ή στην μέση της κατασκευής ένα σύρμα διπλωμένο σε καμπύλο σχήμα, από το οποίο θα μπορείτε να την κρεμάσετε. 
Μετά 30-40 λεπτά, όταν πλέον ο γύψος θα έχει στερεοποιηθεί αρκετά ανοίξτε το κούμπωμα της φόρμας και τραβήξτε με προσοχή το τσέρκι. Απομακρύνετε με βρεγμένο σφουγγάρι πηλό που ίσως περισσεύει περιμετρικά και με τη βοήθεια μιας μεγάλης φαρδιάς σπάτουλας μετακινείστε την κατασκευή σε ένα σημείο που μπορεί να παραμείνει έως ο γύψος να στεγνώσει εντελώς.
Με πολύ λεπτό γυαλόχαρτο ή άγριο σφουγγάρι τρίψτε ελαφρά το στρογγυλό σχήμα του γύψου περιμετρικά ώστε να αποκτήσει εντελώς ίσια και λεία όψη. 

Μετά περίπου 7 ημέρες ο γύψος θα έχει στερεοποιηθεί εντελώς, οπότε και μπορείτε να κρεμάσετε την κατασκευή ή να την χρησιμοποιήσετε με όποιον άλλο τρόπο θέλετε. Μετά το διάστημα αυτό το χρώμα του γύψου γίνεται κατάλευκο και το βάρος του πολύ μικρότερο απ΄ότι αρχικά. 
Ασφαλώς μπορείτε, αφού η κατασκευή στεγνώσει εντελώς,  να βάψετε τον γύψο, να εφαρμόσετε απαλές τεχνικές με πατίνες ή αν το προτιμάτε να τον αφήσετε στην εντελώς φυσική κατάλευκη μορφή του, να προσθέσετε στοιχεία από πηλό, μεταλλικά-συρμάτινα διακοσμητικά κλπ 
Η τελική όψης μιας τέτοιας κατασκευής δεν διαφέρει οπτικά από μια αντίστοιχη πήλινη-κεραμική και η συγκεκριμένη τεχνική είναι ένας εύκολος και ιδιαίτερα οικονομικός τρόπος για να δημιουργήσετε διακοσμητικά τοίχου - πλάκες για εξωτερικούς χώρους.
Αν θέλετε το σχήμα της όλης κατασκευής να μην είναι στρογγυλό απλά θα χρησιμοποιήσετε τσέρκι ζαχαροπλαστικής σε διαφορετικό σχήμα ή μπορείτε να δημιουργήσετε ένα "καλούπι" που θα δώσει το βασικό σχήμα της κατασκευής και θα συγκρατήσει τον ρευστό γύψο μέσα σε αυτό π.χ από αλουμινόχαρτο ή χοντρό χαρτόνι.  
Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας βασίζεται στο είδος των λουλουδιών που θα χρησιμοποιηθούν, ώστε αυτά να αφήσουν στο αρχικό στάδιο της κατασκευής όσο πιο βαθύ αποτύπωμα πάνω στον πηλό για να είναι έντονα ανάγλυφη η τελική της όψη.