Κατασκευές με Χρωματισμένη Άμμο

Γ υάλες - βάζα - μπουκάλια μπορούν να αποκτήσουν πραγματικά εντυπωσιακή μορφή και να χρησιμοποιηθούν για να τοποθετήσετε φυτά, σαν κηροπήγια ή για απλή διακοσμητική χρήση, αν τα γεμίσετε με χρωματισμένη άμμο διαφορετικών αποχρώσεων, στην οποία θα δώσετε ιδιαίτερους σχηματισμούς. 
kataskeyes-me-xromatismenh-ammo


xromatismenh-ammos
Διακοσμητική χρωματισμένη άμμο θα βρείτε έτοιμη σε κάποιες αποχρώσεις, σε καταστήματα με είδη σπιτιού ή με υλικά κατασκευών, αλλά μπορείτε και να την φτιάξετε σε όποια χρώματα θέλετε χρησιμοποιώντας όχι κανονική άμμο αλλά ...κοινό αλάτι μαγειρικής. Εδώ θα βρείτε οδηγίες πως ακριβώς θα το κάνετε.  
Ο βασικός τρόπος δημιουργίας των κατασκευών αυτού του τύπου είναι η τοποθέτηση της άμμου με χωνί ή κουταλάκι σε διαδοχικές στρώσεις μέσα στο δοχείο που έχετε επιλέξει. Ανά διαστήματα με ένα καλαμάκι ή οποιοδήποτε αντικείμενο που εξυπηρετεί το σχήμα του πιέζετε ελαφρά την άμμο ανά σημεία στο εξωτερικό μέρος, έτσι ώστε είτε να δημιουργηθεί στο περίγραμμα της κάθε στρώσεις ένας ιδιαίτερος σχηματισμός είτε μια ποσότητα να "κυλήσει" και να ανακατευθεί με την προηγούμενη στρώση διαφορετικής απόχρωσης.   
Σχήματα μπορούν να δημιουργηθούν και μόνο με τον τρόπο που θα προσθέσετε την άμμο στο δοχείο πχ σε κάποια σημεία περισσότερη ή μικρότερη ποσότητα, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα δύο διαφορετικές αποχρώσεις κλπ. 

Στις επαγγελματικές - καλλιτεχνικές κατασκευές αυτού του τύπου το δοχείο συνήθως τοποθετείται πάνω σε περιστρεφόμενο δίσκο, ώστε η όλη διαδικασία δημιουργίας σχεδίων να διευκολύνεται κατά πολύ. 
Πρόκειται για μια πραγματική τέχνη, δημοφιλή κυρίως στις χώρες της Ανατολής, αφού εκτός από κατασκευές με απλά σχέδια μπορούν να δημιουργηθούν με τον συγκεκριμένο τρόπο αριστουργήματα και με τελική όψη που το γυαλί μοιάζει πραγματικά να έχει ...ζωγραφιστεί.
Δείτε ενδεικτικά εδώ μια τέτοια κατασκευή και εδώ τον παραδοσιακό τρόπο για κατασκευές με χρωματιστή άμμο σε μπουκάλι. 
Η χρωματισμένη άμμος μπορεί να συνδυαστεί σε γυάλες-βάζα και με διακοσμητικό χαλίκι ή και χώμα, αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τα δοχεία για απευθείας φύτευση παχύφυτων, κακτοειδών κλπ.  
Σε κάθε άλλη περίπτωση αν χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά άμμο ή χαλίκι, τα φυτά θα τα τοποθετήσετε στις γυάλες μέσα στο γλαστράκι τους. 
Αντίστοιχα σε γυάλες-βάζα στα οποία θέλετε να τοποθετήσετε κεριά, μετά από μερικές στρώσεις άμμου τοποθετείτε ένα απλό κηροπήγιο ή μικρότερο γυάλινο βαζάκι στο οποίο θα μπει το κερί και συνεχίζετε με στρώσεις άμμου έως αυτή να το καλύψει. 
gyales-me-xromatismenh-ammo

Το ευκολότερο είδος για τέτοιες γυάλες με φυτά είναι τα Αερόφυτα, αφού θα χρειαστεί απλώς να τα ...ακουμπήσετε πάνω στην άμμο. 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά και τα διακοσμητικά μπουκάλια με χρωματισμένη άμμο που μπορείτε να δημιουργήσετε χρησιμοποιώντας κάθε μεγέθους μπουκάλι - κλειστό βαζάκι. 

Ο απλούστερος τύπος τέτοιων κατασκευών είναι αυτές με στρώσεις χρωματισμένης άμμου διαφορετικού πάχους. Τοποθετείτε στο δοχείο μια στρώση άμμου, πιέζετε με ένα κουταλάκι ώστε η επιφάνεια να είναι εντελώς ίσια και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο τοποθετώντας προσεκτικά την επόμενη στρώση με άμμο διαφορετικής απόχρωσης. 
Εξίσου όμορφες και ακόμη πιο εύκολες στην δημιουργία τους είναι οι κατασκευές με χρήση κανονικής άμμου σε συνδυασμό με λευκό χαλικάκι ή και χώμα. 
Και φυσικά με διακοσμητική χρωματισμένη άμμο μιας απόχρωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για πολλών τύπων διακοσμητικές κατασκευές. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: