Πως θα προσθέσετε Ταπετσαρία σε απλές ξύλινες καρέκλες

Η διαδικασία για να "ντύσετε" απλές ξύλινες καρέκλες κάθε τύπου με ταπετσαρισμένο κάλυμμα δεν είναι δύσκολη, τα υλικά που θα σας χρειαστούν εξαιρουμένου φυσικά του υφάσματος, που εσείς θα καθορίσετε την ποιότητά του, είναι ιδιαίτερα οικονομικά και έτσι χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία μπορείτε να δημιουργήσετε καρέκλες τραπεζαρίας ή για όποια άλλη χρήση είτε από παλιές ξύλινες καρέκλες σας, είτε από πολύ οικονομικές ή και μεταχειρισμένες καρέκλες που θα βρείτε στην αγορά.
Αν το θέλετε πριν την επεξεργασία με το ύφασμα μπορείτε και να τις βάψετε ή να εφαρμόσετε μια τεχνική παλαίωσης και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής ...να ρίξετε μια ματιά στις βιτρίνες για να δείτε πόσο κοστίζει έτοιμο αυτό που μπορείτε μόνοι σας να φτιάξετε πολύ οικονομικά :) 
Για την δημιουργία του ταπετσαρισμένου καλύμματος εκτός φυσικά από ύφασμα θα χρειαστείτε αφρολέξ για καρέκλες (συνήθως χρησιμοποιείται 5αρι) και βάτα ταπετσαρίας (τοποθετείται ανάμεσα στο αφρολέξ και το ύφασμα). 
Αφρολέξ και βάτα θα προμηθευτείτε από μεγάλα καταστήματα με είδη μοδιστρικής αλλά και ειδικά καταστήματα με είδη ταπετσαρίας. Δείτε ενδεικτικά εδώ.
Επιπρόσθετα για την όλη κατασκευή χρειάζεστε ινοσανίδα (εύκαμπτα φύλλα πολύ λεπτού ξύλου που μοιάζει με κόντρα πλακέ και θα το βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη ξυλείας - ξυλουργεία), καρφωτικό ταπετσαρίας, βίδες και αντίστοιχου μεγέθους ροδέλες, κόλλα σε σπρέϋ και πλαστικούς κάλυκες για κουμπιά που επίσης θα βρείτε σε καταστήματα μοδιστρικής ή υλικών ταπετσαρίας. 


Ξεκινείστε κόβοντας την ινοσανίδα σε σχήμα που να καλύπτει την πλάτη της καρέκλας. Αν σας εξυπηρετεί δημιουργείστε αρχικά ένα πατρόν από χαρτόνι στο ακριβές σχήμα της πλάτης με βάση το οποίο θα κόψετε την ινοσανίδα και στην συνέχεια και το αφρολέξ.
Βιδώστε την ινοσανίδα στην πλάτη της καρέκλας με απλά βιδάκια ή καρφώστε την με το καρφωτικό αν οι συνδετήρες του διαπερνούν το πάχος της.  

Κόψτε και το αφρολέξ στο κατάλληλο σχήμα και με την βοήθεια της κόλλας σε σπρέι κολλήστε το πάνω στην ινοσανίδα.
Αμέσως επόμενο στάδιο η τοποθέτηση του υφάσματος αλλά με τρόπο που να δημιουργεί το καπιτονέ σχέδιο. 
Σημαδέψτε πάνω στο αφρολέξ με μαρκαδόρο τα σημεία που θα πρέπει να τοποθετηθούν τα κουμπιά, για να έχετε μια εικόνα πως θα πρέπει να τοποθετηθούν οι βίδες που αρχικά θα δημιουργήσουν το σχέδιο και αφού ακουμπήσετε το ύφασμα πάνω στο αφρολέξ βιδώστε στα σημεία αυτά χρησιμοποιώντας βίδες με ροδέλες.  Πριν κάθε βίδωμα τεντώνετε το ύφασμα όπου χρειάζεται ώστε να έχει ομοιόμορφη εμφάνιση. 
Στο τελικό στάδιο της κατασκευής με μια ισχυρή κόλλα θα κολλήσετε πάνω στις ροδέλες του κάλυκες για κουμπιά ή αν το προτιμάτε κάθε είδους ντυμένο ή έτοιμο κουμπί. 
Τεντώνοντας το ύφασμα περιμετρικά της πλάτης όσο πιο καλά το καρφώνετε με το καρφωτικό πάνω στην ξύλο, στην πίσω όψη της καρέκλας.
Στο σημείο αυτό το μπροστινό μέρος της πλάτης έχει ολοκληρωθεί.
Για να δημιουργήσετε και την πίσω πλευρά, τοποθετείστε βάτα ταπετσαρίας και αυτή την καρφώνετε πάνω στο ξύλο και στην συνέχεια το ύφασμα που στις δύο πλαϊνές και την επάνω πλευρά θα πρέπει να γυριστεί προς τα μέσα και να κολληθεί με κόλλα αντί για να καρφωθεί, ώστε στο τελικό αποτέλεσμα να μην είναι εμφανείς οι συνδετήρες.
(Ανάλογα με το σχήμα και την καμπυλότητα της καρέκλας για το πίσω μέρος της πλάτης χρησιμοποιείστε αν χρειάζεται διπλή βάτα ή κολλήστε 2-3 τάκους -μικρά κομμάτια ξύλου- πάνω στην ινοσανίδα πριν την τοποθέτηση της βάτας, έτσι ώστε αφού τοποθετήσετε και το ύφασμα η πλάτη να είναι ίσια χωρίς να κάνει "βαθούλωμα" ή αν το προτιμάτε καλύψτε και την πίσω όψη της πλάτης με ινοσανίδα, είναι θέμα επιλογής και τι νομίζετε ότι θα δώσει καλύτερο αποτέλεσμα ανάλογα με τον σχεδιασμό της δικής σας καρέκλας). 
Για την κατασκευή του "μαξιλαριού" του καθίσματος η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή. Τοποθετείτε το αφρολέξ κομμένο στο κατάλληλο σχήμα, από πάνω την βάτα και στην συνέχεια το ύφασμα και αφού το τεντώσετε πολύ καλά το καρφώνετε περιμετρικά στο κάτω-πίσω μέρος του καθίσματος με το καρφωτικό. Η διαδικασία αυτή είναι ακριβώς ίδια με την αλλαγή υφάσματος σε ταπετσαρισμένες καρέκλες - πολυθρόνες, μπορείτε να την δείτε με λεπτομέρειες εδώ
Αν οι καρέκλες που θα χρησιμοποιήσετε έχουν ολόκληρη πλάτη, η όλη διαδικασία είναι ακόμη ευκολότερη αφού δεν χρειάζεστε ινοσανίδα και θα δουλέψετε και για την πλάτη ακριβώς όπως και για το κάθισμα απευθείας με αφρολέξ-βάτα-ύφασμα.
Φυσικά με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να δουλέψετε απλώς και μόνο για να ντύσετε με ταπετσαρία καρέκλες με απλό-ίσιο και όχι καπιτονέ σχέδιο, είναι ακόμη πιο εύκολο αφού δεν θα χρειαστεί να υπολογίσετε, βιδώσετε κλπ. τα σημεία που πρέπει να μπουν κουμπιά. 

Επίσης, στο τελικό στάδιο ταπετσαρίσματος επίπλων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιμετρικά του καθίσματος ή και της πλάτης διακοσμητικά καρφιά - καμπαράδες και για να κρύψετε τους συνδετήρες στα σημεία καρφώματος αλλά και να δώσετε στο έπιπλο πραγματικά πολύ όμορφη - επιμελημένη όψη.
Τέτοια καρφάκια θα βρείτε και μεμονωμένα σε διάφορα σχέδια-αποχρώσεις και με το μέτρο (αλυσίδα) σε καταστήματα ειδών ταπετσαρίας, δείτε ενδεικτικά εδώ. Στους καμπαράδες με το μέτρο ανά 4-5 καρφάκια υπάρχει ένα κενό που μόνο εκεί καρφώνετε έναν μεμονωμένο ίδιου σχεδίου και είναι ο πρακτικότερος τρόπος για γρήγορη τοποθέτηση σε καρέκλες-πολυθρόνες αντί να καρφώσετε ένα ένα τα μεμονωμένα καρφιά.