Πως θα φτιάξετε εύκολα Μαξιλάρια Καπιτονέ


Mε εύκολο και εντελώς ανέξοδο τρόπο μπορείτε να δώσετε σε κάθε τύπου μαξιλάρι, ανεξάρτητα από το μέγεθός του, καπιτονέ όψη. 

Δώστε λοιπόν όψη ...στρώματος τόσο σε πολύ οικονομικά απλά μαξιλάρια που θα βρείτε στην αγορά όσο και σε μαξιλάρια επίπλων που ήδη διαθέτετε και θέλετε να ανανεώσετε την εμφάνισή τους.
Θα σας χρειαστεί μόνο μια μεγάλου μήκους χοντρή βελόνα (σακοράφα) και χοντρή κλωστή ή πολύ λεπτός σπάγγος, αν ταιριάζει με το ύφασμα και το σχέδιο του μαξιλαριού. 

Ξεκινώντας από μια γωνία του μαξιλαριού πιέστε με το χέρι σας έτσι που να δημιουργηθεί μια στενή "πιέτα" και ξεκινείστε να ράβετε με αραιές και ίδιας απόστασης βελονιές πιάνοντας κάθε φορά μόνο αυτό το κομμάτι του υφάσματος αλλά μαζί με το γέμισμά του. Το ύψος αυτής της "φάσας" που τελικά θα δημιουργηθεί και θα ΄χει σαν αποτέλεσμα το "ζάρωμα" του μαξιλαριού σε ολόκληρο το μήκος της κάθε πλευράς μπορεί να είναι όσο θέλετε, ανάλογα πόσο έντονη ή πιο διακριτική επιθυμείτε την καπιτονέ του όψη στις άκρες.  
Αφού ολοκληρώσετε την μία πλευρά και γύρω γύρω σε ολόκληρο το μαξιλάρι, κάνετε ακριβώς το ίδιο για την άλλη.

Μετρήστε και σημαδέψτε, πριν ξεκινήσετε το ράψιμο, ώστε η "φάσα" στο πάνω και κάτω μέρος του μαξιλαριού να έχει το ίδιο ύψος
Αφού ολοκληρώσετε το ράψιμο περιμετρικά του μαξιλαριού, μετρήστε και σημαδέψτε με καρφίτσες τα σημεία που θα πρέπει να ραφτούν και στην κεντρική του επιφάνεια. Αν δεν θέλετε το καπιτονέ να έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, απλά μετρήστε και "χωρίστε" εικονικά το φάρδος του μαξιλαριού σε τρία ίσα μέρη, τοποθετώντας τις καρφίτσες στις άκρες του μεσαίου μέρους και σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις. 
Για κάθε βελονιά περνάτε την βελόνα από την μία πλευρά του μαξιλαριού έως την άλλη, τεντώνοντας καλά την κλωστή. Επαναλαμβάνετε 2-3 φορές για κάθε σημείο, δένετε την κλωστή σε γερό κόμπο επίσης 2-3 φορές, την κόβετε και συνεχίζετε με καινούργια κλωστή στο επόμενο σημάδι-καρφίτσα. 
Ο βαθμός που το μαξιλάρι θα "φουσκώνει" στα σημεία ανάμεσα στις βελονιές, εξαρτάται και από το υλικό γεμίσματος, το αφρολέξ είναι πιο "δύσκαμπτο" και γενικά καταλληλότερο για μαξιλάρια που δεν θέλετε ιδιαίτερα έντονο το καπιτονέ σχέδιο όπως θα συμβεί αν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο τύπου γεμίσματος  από μη συμπαγές υλικό. 
Με τον τρόπο αυτό, που δεν έχει καμιά δυσκολία, απαιτεί απλώς στοιχειώδη υπομονή μέχρι να ολοκληρώσετε την επαναλαμβανόμενη αυτή διαδικασία ραψίματος, μπορείτε πολύ εύκολα και οικονομικά να δημιουργήσετε μόνοι σας μεγάλου μεγέθους μαξιλάρια-μαξιλάρες για καναπέδες, έπιπλα εξωτερικού χώρου, έπιπλα από παλέτες κλπ. Εδώ θα βρείτε τον πλήρη αναλυτικό Οδηγό του SoulouposeΤo για το πως θα φτιάξετε κάθε τύπου μαξιλάρι. 
Με ακόμη ευκολότερο τρόπο, αφού δεν θα χρειαστεί να ράψετε περιμετρικά παρά μόνο λιγοστές βελονιές στην κεντρική τους επιφάνεια, μπορείτε να δώσετε περίπου καπιτονέ όψη -με πολύ αραιό σχέδιο- και να προσθέσετε κουμπιά, σε μαξιλάρια πλάτης-καθίσματος σε καναπέδες ή πολυθρόνες.
Απλώς με την σακοράφα ράβετε τα κουμπιά, περνώντας την βελόνα από την μία όψη του μαξιλαριού στην άλλη σε όσα σημεία θέλετε ανάλογα με το συνολικό μέγεθος του μαξιλαριού. Είναι ο πιο απλός τρόπος και για να "σηκώσετε" ξανά στην σωστή τους θέση μαξιλάρια πλάτης σε καναπέδες-πολυθρόνες που με τον χρόνο έχουν "καθήσει". 


Μία ακόμη πολύ πρακτική χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής είναι για να δημιουργήσετε ένα πολύ όμορφο ...κεφαλάρι κρεβατιού από μεγάλα ή μικρότερα μαξιλάρια. Απλά ράψτε με τον ίδιο τρόπο και χοντρή κλωστή μερικά κουμπιά ώστε να αποκτήσουν καπιτονέ όψη και κρεμάστε τα με όποιο τρόπο σας εξυπηρετεί καλύτερα ακριβώς πάνω από το κρεβάτι.  
Για βελόνες, κλωστές αλλά και αφρολέξ όπως και για υφάσματα, αν θελήσετε να δημιουργήσετε εξ΄αρχής τέτοιου τύπου καπιτονέ μαξιλάρια, δείτε ενδεικτικά εδώ σε ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα - eshops με σχετικά είδη και ιδιαίτερα καλές τιμές. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: