ΟΔΗΓΟΣ για να ράψετε Διακοσμητικά Μαξιλάρια


Οι  αλλαγές και προσθήκες στα υφασμάτινα στοιχεία ενός χώρου είναι, γενικά, από τους πιο  γρήγορους και οικονομικούς τρόπους για να ανανεώσετε την εικόνα του και απ΄όλα τα επιμέρους τέτοια στοιχεία μερικά καινούργια μαξιλάρια είναι σίγουρο ότι και θα σας ...απασχολήσουν και θα σας κοστίσουν πολύ λιγότερο από όσο π.χ μια αλλαγή στα καλύμματα των επίπλων ή τις κουρτίνες, ειδικά αν δεν τα αγοράσετε έτοιμα αλλά επιχειρήσετε να τα φτιάξετε. 

Ειδικά για όσους έχουν έστω και στοιχειώδεις  γνώσεις ραπτικής και διαθέτουν ραπτομηχανή το ράψιμο μαξιλαριών είναι από τις πιο εύκολες κατασκευές με ύφασμα.  
Όμως ακόμη και αν οι γνώσεις σας περιορίζονται μέχρι εκεί που με ...το ζόρι καταφέρνετε να ράψετε ένα κουμπί :) ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε και όλο και κάποια ...μαμά ή φίλη θα βρεθεί να βοηθήσει και να σας δανείσει την ραπτομηχανή της, ώστε ποτέ ξανά να μην πληρώσετε για ένα έτοιμο μαξιλάρι αρκετές φορές παραπάνω απ΄όσο κόστισαν τα υλικά για να κατασκευαστεί.


Γιατί είναι αλήθεια ότι πρόχειρα αν και ...μεταξύ μας όχι ιδιαίτερης αισθητικής μαξιλάρια, μπορείτε πλέον να βρείτε πλέον στην αγορά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές,  όμως ένα απλό διακοσμητικό μαξιλάρι για τον καναπέ σας σ΄ ένα καλής ποιότητας  ύφασμα,  θα διαπιστώσετε ότι στοιχίζει κατά πολύ περισσότερο από ένα μέτρο του ίδιου υφάσματος  με το οποίο μπορείτε να φτιάξετε δύο, τρία ή και τέσσερα ίδια μαξιλάρια.


Ο βασικός τρόπος  κατασκευής καλύμματος, είναι ίδιος όποιου μεγέθους ή σχήματος μαξιλάρι κι αν θελήσετε να φτιάξετε. 


α) Κόψτε αρχικά δύο ίδια  κομμάτια υφάσματος σε οποιοδήποτε σχήμα και κατά 3-4 πόντους μεγαλύτερα απ΄όσο θέλετε να είναι το τελικό μέγεθος του μαξιλαριού. 
β-γ) Γαζώστε στους  δύο περίπου πόντους από την άκρη του υφάσματος ενώνοντας τα κομμάτια στις τρεις πλευρές τους και στην τέταρτη γαζώστε μόνο στις άκρες αφήνοντας ανάμεσά τους ένα κενό, αρκετό για να χωρά να μπει το εσωτερικό υλικό του μαξιλαριού. 
δ) Στο σημείο αυτό θα γαζώσετε ένα φερμουάρ ή μια ταινία σκρατς ή θα κλείσετε και αυτό το σημείο γαζώνοντας. 

Για εντελώς αρχάριους
-  το γάζωμα θα γίνει από την ...ανάποδη του υφάσματος :)
- το φερμουάρ ή το σκρατς θα γαζωθεί - προσαρμοστεί επίσης από την ανάποδη του υφάσματος. Δείτε παρακάτω στην ενότητα των videos πως ακριβώς
- αν είναι από τις πρώτες σας απόπειρες με ραπτομηχανή, στα σημεία που θα πρέπει να γαζώσετε, κάντε τον κόπο πριν να τρυπώσετε περιμετρικά το μαξιλάρι ...όπερ σημαίνει να ενώσετε/ ράψετε τα κομμάτια του υφάσματος με πολύ αραιές βελονιές και με κλωστή ευδιάκριτη, που μετά το γάζωμα θα την βγάλετε, ώστε να χρησιμοποιήσετε αυτό το "σημάδι" σαν ...οδηγό για το γαζί.


Μπορείτε να σημαδέψετε  και με καρφίτσες, που όμως θα πρέπει να βγάζετε μία μία και σιγά σιγά ενώ γαζώνετε.

- όλη την δουλειά της ραπτομηχανής μπορείτε φυσικά να την κάνετε και στο χέρι, ράβοντας τα κομμάτια του υφάσματος, όμως όσο προσεκτικά και στέρεα κι αν το κάνετε σε καμιά περίπτωση το μαξιλάρι   δεν θα είναι της αντίστοιχης "αντοχής" όπως αν είχε γαζωθεί.

Είναι πάντως μια λύση για όσους δεν διαθέτουν ή δεν εμπιστεύονται ....τις ικανότητές τους στην ραπτομηχανή, κυρίως όμως για μαξιλάρια που σπάνια χρησιμοποιούνται ...μετακινούνται και ...ταλαιπωρούνται
- για τέτοιου επίσης τύπου μαξιλάρια μπορείτε, αφού τα γεμίσετε, επίσης να γαζώσετε ή να ράψετε το ανοιχτό σημείο τους αντί να βάλετε φερμουάρ ή σκρατς ή και  να ράψετε ένα, περισσότερα ή και μια ολόκληρη σειρά από ταιριαστά κουμπιά.


Δείτε και εδώ πως θα φτιάξετε διακοσμητικά μαξιλάρια χωρίς γάζωμα

Για όχι  διακοσμητικά αλλά μαξιλάρια καθισμάτων,  σε κάθε μέγεθος ή σχήμα όπως και  για οποιοδήποτε μαξιλάρι θέλετε να έχει περισσότερο ύψος, εκτός από τα δύο κομμάτια των βασικών  επιφανειών, θα χρειαστείτε ένα ακόμη κομμάτι υφάσματος που θα τοποθετηθεί περιμετρικά ανάμεσά τους. 
Κόψτε το κομμάτι αυτό στις διαστάσεις που χρειάζεται ώστε το μαξιλάρι να έχει τον όγκο και το ύψος που θέλετε  και ενώστε το γαζώνοντας με τις δύο βασικές πλευρές, του μαξιλαριού.


Σε αυτού του τύπου τα μαξιλάρια, στο μεσαίο αυτό κομμάτι υφάσματος θα πρέπει να προσαρμοστεί και το φερμουάρ ή το σκρατς, που θα κλείνουν το σημείο απ΄όπου θα τα γεμίσετε. 
- υπολογίστε και εδώ το μέγεθος όλων των κομματιών υφάσματος κατά μερικούς πόντους παραπάνω από το τελικό μέγεθος του μαξιλαριού, ώστε να έχετε ένα  "περιθώριο" να το γαζώσετε με άνεση και σε τέτοιου τύπου περισσότερο ...σύνθετες "δημιουργίες" τρυπώστε οπωσδήποτε πριν κάθε σημείο που εν συνεχεία θα γαζωθεί, ώστε να διευκολυνθείτε στην τελική φάση ενοποίησης των κομματιών με την ραπτομηχανή.
Για να φτιάξετε εξωτερικά καλύμματα μαξιλαριών  τύπου "φακέλλου", δηλαδή θήκες χωρίς φερμουάρ, είτε αφορούν διακοσμητικά μαξιλάρια είτε και μαξιλαροθήκες, η διαδικασία είναι ελαφρά πιο περίπλοκη στους υπολογισμούς και τον "σχεδιασμό" αλλά πρακτικά απλούστερη, αφού δεν χρειάζονται κανενός είδος κλείσιμο στο σημείο γεμίσματος.


α) Μετρήστε το ύφασμα που χρειάζεστε υπολογίζοντας 8-10 παραπάνω πόντους απ΄όσο το άθροισμα των δύο  πλευρών του μαξιλαριού και κόψτε σ΄ αυτό το μήκος ένα ενιαίο κομμάτι υφάσματος. 
β) Σημαδέψτε με καρφίτσες ή ένα μολύβι από την ανάποδη όψη του υφάσματος την μία πλευρά του μαξιλαριού και "κλείστε" γύρω της δεξιά κι αριστερά τα άκρα του υφάσματος για να βεβαιωθείτε ότι το μήκος του αρκεί για να σκεπάζει όσο χρειάζεται στο σημείο γεμίσματος-κλείσιματος αλλά και να σας επιτρέπει να το γεμίσετε με άνεση. 
- στην όλη διαδικασία κατασκευής αυτού του είδους μαξιλαριών θα σας βοηθήσει πολύ αν χρησιμοποιήσετε ως "μοντέλο" το εσωτερικό του μαξιλαριού, ώστε πάνω του να τυλίξετε το ύφασμα του καλύμματος για να το μετρήσετε, να το σημαδέψετε και να το κόψετε  εύκολα και με ακρίβεια.
γ)Αφού κόψετε το ύφασμα γαζώστε περιμετρικά στα σημεία που χρειάζεται να ενωθούν, όπως θα κάνατε και στην περίπτωση ενός απλού μαξιλαριού με φερμουάρ, εκτός φυσικά από το εσωτερικό σημείο με το "κρυφό άνοιγμα".  
Το άνοιγμα αυτό, αν δεν πρόκειται για μαξιλαροθήκη ύπνου, δεν είναι απαραίτητο να αποτελεί την  "πίσω" όψη του μαξιλαριού, ούτε φυσικά και να βρίσκεται ακριβώς στη μέση του. Εσείς θα καθορίσετε πριν κόψετε τα κομμάτια του υφάσματος σε ποιό σημείο το θέλετε όπως και αν θα αποτελεί την "καλή" του όψη διακοσμημένο με κάποιο κουμπί, μια τρέσσα, αν στο σημείο αυτό θα "κρύψετε" το φερμουάρ κλπ.  

Aκόμα πιο απλή η διαδικασία για να φτιάξετε ένα μαξιλάρι τύπου ....καραμέλας
Και εδώ θα σας βοηθήσει πολύ να έχετε  προμηθευτεί  το εσωτερικό του πριν φτιάξετε το κάλυμμα, ώστε να τυλίξετε γύρω του το ύφασμα για να υπολογίσετε πόσο θα πρέπει να είναι σε μήκος, αλλά και τις ακριβείς διαστάσεις των δύο πλαϊνών κομματιών. 
Κατά τα άλλα θα δουλέψετε όπως και στην περίπτωση ενός απλού μαξιλαριού, γαζώνοντας  τα δύο πλαϊνά κομμάτια πάνω στο μεγάλο και το φερμουάρ ή το σκρατς στη μοναδική μεγάλη ραφή στην πίσω πλευρά του.
Yπάρχει βεβαίως κι ένας πολύ απλούστερος τρόπος για να φτιάξετε τέτοια κυλινδρικά μαξιλάρια, απλά κόψτε ένα ενιαίο ενιαίο κομμάτι υφάσματος στις διαστάσεις που χρειάζεστε, τυλίξτε το γύρω από το εσωτερικό του μαξιλαριού για να σημαδέψετε το σημείο που θα πρέπει να γαζωθεί και υπολογίζοντας λίγο περισσότερο μήκος στα δύο άκρα που δεν θα τα γαζώσετε απλά θα τα δέσετε με κορδέλα, σκοινάκι ή ό,τι άλλο ταιριάζει στο στυλ του υφάσματος, ακριβώς όπως είναι τυλιγμένη μια κλασσική ..καραμέλα

Ακόμη κι αν είστε εντελώς ερασιτέχνες και στις κατασκευές αλλά και στην ραπτική δεν είναι  καθόλου δύσκολο, αν κατανοήσετε την πολύ πολύ απλή φιλοσοφία, που είναι πανομοιότυπη και επαναλαμβανόμενη για κάθε είδους μαξιλάρι, ανεξάρτητα από το μέγεθός του, το αν θα χρησιμοποιήσετε ίδιο σχέδιο υφάσματος και για τις δύο πλευρές, αν θα προσθέσετε  πρόσθετα "στολίδια" κλπ.


Δείτε εδώ και εδώ οικονομικούς τρόπους για να γεμίσετε διακοσμητικά μαξιλάρια, μαξιλάρες μεγάλου μεγέθους κλπ. 


Kάντε την πρώτη σας "ανεπίσημη" απόπειρα μ΄ένα οποιοδήποτε πρόχειρο ύφασμα για να φτιάξετε ένα μικρό τετράγωνο μαξιλαράκι για να  πειστείτε πόσο  πραγματικά απλό είναι.
Σχεδιάστε  σ΄ένα χαρτί  ένα τετράγωνο σε μικρές διαστάσεις, σαν ένα εντελώς ερασιτεχνικό "πατρόν",  με την βοήθεια ενός χάρακα ή μιας μεζούρας. Κόψτε το,  τοποθετείστε το πάνω στο ύφασμα και κόψτε περιμετρικά. Κάντε το ίδιο ακριβώς ακόμη μια φορά. Έχετε ήδη έτοιμες τις δύο πλευρές ενός μαξιλαριού.
Mε τον ίδιο τρόπο που θα τις ενώνατε με ...συρραπτικό απλά θα τις ράψετε ή θα τις γαζώσετε.
Αν αντί για το τετράγωνο δημιουργήσετε το  "πατρόν"  σας μ΄έναν κύκλο που θα σχεδιάσετε με τη βοήθεια ενός οποιουδήποτε στρογγυλού αντικειμένου, θα φτιάξετε ένα στρογγυλό μαξιλάρι και  προφανές ότι με την ίδια ακριβώς διαδικασία μπορείτε να φτιάξετε μαξιλάρια σε οποιοδήποτε μέγεθος και σχέδιο, ακόμα και το πιο σύνθετο και παράξενο.
...Επιστρέψτε στο τετράγωνο "πατρόν" σας και κόψτε το διαγώνια σε δύο ίδια κομμάτια. Δύο ίσα τρίγωνα.  Στην πραγματικότητα έχετε "χωρίσει" την μιά πλευρά του μαξιλαριού στα δύο. Κόψτε με βάση το νέο αυτό "πατρόν"  δύο κομμάτια διαφορετικού υφάσματος και ενώστε τα ράβοντας ή γαζώνοντας. Έτοιμη η μία όψη του πρώτου σας μαξιλαριού με συνδυασμό δύο διαφορετικών υφασμάτων! Για την άλλη όψη του μπορείτε να επαναλάβετε το ίδιο ή να χρησιμοποιήσετε ένα μόνο τετράγωνο κομμάτι υφάσματος. Αν στη θέση του τριγωνικού πατρόν, χρησιμοποιήσετε ένα πολύ πιο μικρό τετράγωνο κομμάτι που πάνω του θα κόψετε   κομμάτια διαφορετικών υφασμάτων και που στη συνέχεια θα ενώσετε  μεταξύ τους, θα προκύψει ως αποτέλεσμα ένα υπέροχο μαξιλάρι σε στυλ "πάτσγουορκ"!
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και  το αντίστοιχο "πατρόν" για κάθε κομμάτι,  μπορείτε να συνδυάσετε τα υφάσματα με όποιον τρόπο θέλετε, με απλούς ή και πιο πολύπλοκους συνδυασμούς, δημιουργώντας ευφάνταστα και ιδιαίτερα εντυπωσιακά διακοσμητικά μαξιλάρια.

Και όλα επίσης τα απο ύφασμα επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία πάνω σ΄ένα μαξιλάρι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα τα φτιάξετε.
Σχεδιάστε το σχήμα τους σ΄ένα χαρτί, κόψτε το σχέδιο, τοποθετήστε το πάνω στο ύφασμα, κόψτε όσα ίδια κομμάτια χρειάζεστε και ράψτε ή γαζώστε τα πάνω στο μαξιλάρι.

Σε μαξιλάρια καθισμάτων με μεγάλο ύψος, στα πλαϊνά εκείνων τύπου "καραμέλας" αλλά και σε απλά διακοσμητικά, γύρω γύρω στο τελείωμά τους για ακόμη καλύτερο "φινίρισμα" τοποθετείται μια τρέσα-κορδόνι

Πωλούνται έτοιμες στα καταστήματα με είδη ραπτικής σε πάρα πολλά σχέδια και χρώματα για να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει  στα μαξιλάρια σας αν και το πιο συνηθισμένο για απλά διακοσμητικά μαξιλάρια  είναι να είναι φτιαγμένες από μια στενή λουρίδα του ίδιου με το μαξιλάρι υφάσματος που μέσα της έχει γαζωθεί/ενσωματωθεί ένα λεπτό κορδόνι/φυτιλάκι, ειδικό για αυτή τη χρήση. Δείτε παρακάτω στην ενότητα των videos πως θα  φτιάξετε την τρέσα και πως θα την  γαζώσετε πάνω στο μαξιλάρι.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της επιτυχίας ενός χειροποίητου μαξιλαριού, είναι η επιλογή του σωστού υφάσματος σε ότι αφορά και την ποιότητα και τις αποχρώσεις. Μια ατέλεια στο ράψιμο απ΄αυτές που ...πολλοί θα δουν και λίγοι θα την καταλάβουν, ελάχιστη σημασία έχει σε αντίθετη με το αν το σχέδιο και τα χρώματα που υφάσματος είναι τα κατάλληλα για το σημείο που θα τοποθετηθεί το κάθε μαξιλάρι που είναι το καθοριστικότερο. 

Ψάξτε εκτός από τα καταστήματα υφασμάτων, σε on line αγορές για υφάσματα σε  πραγματικά πρωτότυπα μοτίβα.
Αναζητείστε υφάσματα, προτάσεις και ιδέες, "αντιγράψτε" σχέδια και κυρίως αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη στον συνδυασμό των μοτίβων αλλά και των χρωμάτων, για να δημιουργήσετε πραγματικά πρωτότυπα μαξιλάρια για όλους τους χώρους του σπιτιού, έχοντας στο μυαλό σας ότι οποιοδήποτε κομμάτι υφάσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτεί ένα κάλυμμα μαξιλαριού ακόμα και ...ένα παλιό σας τζην, ένα μάλλινο πουλόβερ, κάθε υφασμάτινο ρετάλι σας έχει περισσέψει από οπουδήποτε.

Με την ίδια διαδικασία του "πατρόν"   δημιουργείστε υφασμάτινα σχέδια που θα γαζώσετε πάνω στα μαξιλάρια σας προτιμώντας εμπριμέ τέτοιου είδους "στολίδια" για τα μονόχρωμα  και αντίστοιχα μονόχρωμα για μαξιλάρια με πολύχρωμα υφάσματα.
"Δέστε"  μεταξύ τους τα μοτίβα  φτιάχοντας κομμάτια ταιριαστά και ιδιόρρυθμα, που θα τοποθετήσετε μαζί σε κάποιο σημείο.


Καταγράψτε όλες τις πιθανές παρόμοιες ανάγκες σας και όχι μόνο σε διακοσμητικά μαξιλάρια αλλά και μαξιλαροθήκες και πειστείτε ότι δεν χρειάζεται παρά μια μικρή προσπάθεια και λίγος από τον χρόνο σας για να μην έχετε την ανάγκη να  καταφύγετε σε κανέναν ειδικό ή μια έμπειρη μοδίστρα για να τα καταφέρετε με τον ίδιο απλό τρόπο και σε πολύ πιο ιδιαίτερες κατασκευές, όπως για να "ντύσετε" με μαξιλάρια καναπέδες και πολυθρόνες,  τα έπιπλα εξωτερικού χώρου, για να φτιάξετε παιδικές πάνινες κούκλες κλπ, δουλεύοντας όπως ακριβώς και για ένα μαξιλάρι.  

Γενικά, αποφύγετε τα διάσκορπα, διαφορετικά και μεμονωμένα μαξιλάρια. 
Συγκεντρωμένα σε δυάδες, τριάδες ή και περισσότερα μαζί, θα αναδειχθούν πολύ πιο σωστά και όμορφα κι όσο πιο ταιριασμένα μεταξύ τους αλλά και το καθένα μόνο του με την  διακόσμηση του χώρου που θα τοποθετηθούν, τόσο πιο "δυναμική" η παρέμβασή τους στο συνολικό αποτέλεσμα.

Ανακατέψτε αποχρώσεις, σχέδια και σχήματα και για χώρους όπως τα παιδικά δωμάτια  "τολμήστε"  μεγάλες και ιδιόμορφες κατασκευές με τη χρήση πολλών διαφορετικών υφασμάτων που όμως ο τρόπος δημιουργίας τους σε τίποτα δεν διαφέρει από εκείνον ενός απλού μαξιλαριού από ένα και μόνο ύφασμα.

Τα μόνα που  θα χρειαστούν  παραπάνω,  για κάθε διαφορετικό "στολίδι"  των  μαξιλαριών αυτών: το σωστό "πατρόν" και το κατάλληλο κομμάτι υφάσματος στην σωστή απόχρωση.

Τα μαξιλάρια σε παράξενα σχήματα, οι φιγούρες ζώων και κινούμενων σχεδίων, τα μονογράμματα ή και ολόκληρες λέξεις πάνω στο ύφασμά τους είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσουν τα παιδιά.

Το ίδιο και παραπάνω είναι σίγουρο ότι θα ξετρελλαθούν και μ΄ένα πουφ για το δωμάτιό τους,  ένα διακοσμητικό μαξιλάρι για το κρεββάτι τους με  το μονόγραμμά τους  ή  μερικά  τεράστια μαξιλάρια για το πάτωμα που θα μοιάζουν με βότσαλα και  που επίσης ο τρόπος κατασκευής τους σε τίποτα δεν διαφέρει από ένα μικρό μαξιλαράκι, αντίθετα ουσιαστικά είναι πολύ πιο εύκολος αφού δεν θα σας χρειαστούν διαφορετικά υφάσματα, υπολογισμοί και συνδυασμοί παρά μόνο περισσότερη ώρα στην ...ραπτομηχανή.
Όμως όχι μόνο για εκείνο των παιδιών αλλά και για το δικό σας υπονοδωμάτιο, το καθιστικό, τις καρέκλες της κουζίνας αλλά και του μπαλκονιού είναι πολύ απλό  εντοπίζοντας κατ΄αρχήν το κατάλληλο ύφασμα και αφιερώνοντας λίγο χρόνο να φτιάξετε πραγματικά όμορφα και οικονομικά μαξιλάρια και που κυρίως, όταν κι αυτά τα βαρεθείτε το ίδιο εύκολα θα φτιάξετε ...καινούργια.Και... 
 • Η τυπική διάσταση ενός τετράγωνου διακοσμητικού μαξιλαριού είναι 40 Χ 40.
 • Για το γέμισμα  των μαξιλαριών για καθίσματα,  προτιμήστε ένα κομμάτι από συμπαγές αφρολέξ  στην αντίστοιχη του μαξιλαριού διάσταση που  "πέφτει"  πολύ πιο δύσκολα απ΄όσο το βαμβάκι ή το αφρολέξ σε τρίμμα.  
 • Είτε δοκιμάσετε να φτιάξετε ένα μικρό διακοσμητικό μαξιλάρι είτε να αντικαταστήσετε τα καλύμματα στα μαξιλάρια/καθίσματα ενός καναπέ, η βασική διαδικασία είναι ακριβώς ίδια και προφανές ότι αφού πριν εξασκηθείτε με μερικά μικρά κομμάτια, θα μπορέσετε με πολύ μικρό κόστος πραγματικά να μεταμορφώσετε τους χώρους σας. Παρόμοια και η διαδικασία για να φτιάξετε γενικώς καλύμματα επίπλων. Ειδικά αν έχετε την ευχέρεια να ξηλώσετε τα παλιά και να τα χρησιμοποιήσετε ως πατρόν για να κόψετε πάνω τους τα καινούργια στις ακριβείς σωστές διαστάσεις και σχήμα, είναι πραγματικά πολύ πιο εύκολο απ΄όσο σας φαίνεται στο ...άκουσμα της ιδέας και μόνο.
  • Για να εξοικονομήσετε και ύφασμα αλλά και χρόνο για μαξιλάρια που θα φτιάξετε από ακριβά υφάσματα ή για κάποια με αρκετούς συνδυασμούς υφασμάτων και διακοσμητικών στοιχείων, για την πίσω πλευρά τους επιλέξτε ένα απλό μονόχρωμο ύφασμα σε απόχρωση ταιριαστή με την μπροστινή τους όψη. 
  • Για φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα  που γνωρίζετε την διακόσμηση του σπιτιού αλλά και τα ....γούστα τους, μερικά χειροποίητα διακοσμητικά μαξιλάρια, είναι μια εξαιρετική ιδέα και για δώρο.   
  Να πως...

  τα βασικά....

  αναλυτικότερα...

  λεζάντες...


  η τρέσα...


  το φερμουάρ...