DIY Φωτιστικά από παλιά αντικείμενα-αντίκες


Τα DIY φωτιστικά είναι από τις πιο χρηστικές κατασκευές για το σπίτι και κάθε είδος αντικειμένου μπορεί λιγότερο ή περισσότερο εύκολα να μετατραπεί σε επιτραπέζια λάμπα.  


DIY-fotistika-apo-palia-antikeimena-antikes

Οι κατασκευές λαμπατέρ, εκτός των άλλων, είναι ένας τρόπος για να προσδώσετε και χρηστική αξία σε εντελώς διακοσμητικά αντικείμενα, τα οποία εάν είναι παλιά ή έχουν για εσάς μια ιδιαίτερη συναισθηματική σημασία ανεξάρτητα από την αξία τους σαν αντίκες, θα διακοσμήσουν με πραγματικά μοναδικό τρόπο οποιοδήποτε σημείο τα τοποθετήσετε. 

diy-lampater-apo-palies-lampes

diy-lampater-se-vintage-styl
Από τα πιο ταιριαστά για τέτοιου είδους μετατροπές είναι παλιά ή αντικέ αντικείμενα που ανήκουν στην κατηγορία "φωτιστικά" με την ευρεία έννοια όπως πχ λάμπες πετρελαίου, παλιά φανάρια, ναυτικές λάμπες αλλά και μεταλλικά ή ξύλινα κηροπήγια, παλιά καμινέτα κλπ.
Το λαμπατέρ που θα προκύψει από την μετατροπή ενός παλαιού αντικειμένου δεν είναι αναγκαίο να διαθέτει και αυτό αντικέ-κλασσικό στυλ και τέτοιου τύπου DIY φωτιστικά μπορούν να δημιουργηθούν και σε ιδιαίτερα μοντέρνο - βιομηχανικό ύφος, ανάλογα τόσο με το ίδιο το αντικείμενο που θα αποτελεί τη βάση τους και που μπορεί να είναι από παλιές φωτογραφικές μηχανές, αχρηστευμένα μουσικά όργανα, πορσελάνινα κομμάτια, ασημικά έως μια παλιά γραφομηχανή ή ραπτομηχανή, όσο και με το καπέλο που θα χρησιμοποιηθεί. 

diy-lampater-apo-palio-kamineto
Η τεχνική διαδικασία μετατροπής ενός αντικειμένου σε λάμπα, ανεξάρτητα από το είδος-μέγεθός του, εξαρτάται κυρίως από το αν αυτό διαθέτει "κούφιο" ή συμπαγές εσωτερικό μέρος. Για παράδειγμα σε μια λάμπα πετρελαίου, μια παλιά ασημένια τσαγιέρα, ένα πορσελάνινο βάζο κλπ. αρκεί να τρυπηθεί κάποιο σημείο στην κάτω ή πίσω πλευρά τους για να περάσει το καλώδιο, ενώ στο επάνω μέρος με ευκολία θα προσαρμοστεί το ντουί της λάμπας.
Στα καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού αλλά και τα αντίστοιχα eshops θα βρείτε όλα τα εξαρτήματα που θα σας χρειαστούν για τέτοιου τύπου κατασκευές. 

diy-fotistika-apo-antikeimena-antikes

diy-fotistika-apo-palia-mousika-organa
Για αντικείμενα με συμπαγές εσωτερικό που δεν μπορούν να τρυπηθούν εύκολα όπως και για κάποια που τους ταιριάζει περισσότερο το καπέλο να μην είναι ενσωματωμένο πάνω στην επιφάνειά τους, πχ μια παλιά γραφομηχανή, χρησιμοποιείστε μια ξύλινη βάση πάνω στην οποία θα τα κολλήσετε μαζί με ένα έτοιμο απλού σχεδιασμού λαμπατέρ. 
diy-fotistika-apo-palies-grafomhxanes-raptomhxanes
Σε αυτού του τύπου τα φωτιστικά πολύ ταιριαστά είναι και τα vintage ντουϊ με ενσωματωμένη αλυσίδα για το άνοιγμα - κλείσιμο της λάμπας, αντί για διακόπτη πάνω στο καλώδιο. Δείτε τα ενδεικτικά εδώ
idees-gia-diy-fotistika
diy-antike-fotistika
Αντικείμενα ιδιαίτερου σχεδιασμού όπως π.χ παλιά κιάλια, μεταλλικά εξαρτήματα παλιών εργαλείων κλπ. επίσης μπορούν να ενσωματωθούν πάνω σε απλού σχεδιασμού έτοιμα επιτραπέζια φωτιστικά.
Για κάθε είδους παρόμοιες και λίγο πιο σύνθετες κατασκευές, αν δεν έχετε σχετική εμπειρία και για να είναι το αποτέλεσμα πραγματικά πετυχημένο, καταλήξτε στο ακριβές σχέδιο του φωτιστικού που θέλετε και αποτανθείτε σε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο για να κάνει εκείνος τις συνδέσεις των κομματιών και το πέρασμα του καλωδίου.  

diy-fotistika-apo-fotografikes-mhxanes
diy-moderna-fotistika-apo-fotografikes-mhxanes
idees-gia-diy-epitrapezia-fotistika
Η απουσία καπέλου και η χρήση γυμνού λαμπτήρα είναι το βασικότερο στοιχείο που διαφοροποιεί τα κλασσικά DIY φωτιστικά από εκείνα σε πιο μοντέρνο ύφος και ακόμη και με το ίδιο παλιό αντικείμενο μπορεί να δημιουργηθεί από ένα εντελώς κλασσικό έως ένα απόλυτα μοντέρνο φωτιστικό.  
moderna-diy-lampater-apo-palia-antikeimena

diy-fotistika-apo-palies-porselanes
diy-fotistiko-apo-porselanino-vazo
diy-fotistiko-apo-porselanino-flytzani
Τα πορσελάνινα αντικείμενα είναι επίσης μια κατηγορία αντικειμένων από τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν εξαιρετικής αισθητικής λαμπατέρ, σε απόλυτα κλασσικό ή πιο μοντέρνο στυλ. Για να τρυπήσετε  πορσελάνη θα χρειαστείτε ένα ειδικό τρυπανάκι με μεταλλικό άκρο κοπής που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με εργαλεία και προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε ηλεκτρικό τρυπάνι χειρός.  
diy-fotistika-apo-palies-tsagieres

diy-fotistika-apo-palia-idiaitera-antikeimena
diy-fotistika-apo-palia-idiaitera-antikeimena-2
diy-fotistika-apo-palies-sompes-anemisthres
Αν σας αρέσουν γενικά οι αντίκες σε παλαιοπωλεία και καταστήματα με μεταχειρισμένα είδη θα βρείτε πλήθος αντικειμένων που μπορούν να μετατραπούν σε ξεχωριστά φωτιστικά και γενικώς η "μετατροπή" είναι μια έννοια χωρίς τέλος που μπορεί να φτάσει το ίδιο μακριά όσο και ανθρώπινη ...φαντασία :) 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: