Eπένδυση σε δάπεδα εξωτερικών χώρων με Ξύλο

xylina-dapeda-se-khpo
To ξύλο, γενικά, είναι από τα πλέον καλαίσθητα φυσικά υλικά που ομορφαίνει κάθε σημείο που θα τοποθετηθεί και ειδικά  σε μεγάλες επιφάνειες όπως τα δάπεδα μπορεί  να χρησιμοποιηθεί και στην διαμόρφωση-διακόσμηση Εξωτερικών Χώρων και να αλλάξει εντελώς την συνολική εικόνα στο μπαλκόνι ή τμήματα του κήπου σας. 
xylina-dapeda-exoterikou-xoroy
xyleia-gia-exoterikous-xorous
Οι βασικές μορφές - τύποι ξυλείας που χρησιμοποιούνται σε δάπεδα εξωτερικού είναι τρεις.
1. Εμποτισμένο ξύλο σε σανίδες που τοποθετούνται σε οριζόντια ή κάθετη διάταξη

2. Ξύλινα πάνελ συγκεκριμένων διαστάσεων από εμποτισμένο ξύλο που τοποθετούνται είτε με ομοιόμορφη διάταξη είτε δημιουργώντας σχηματισμούς
3. Μικρά ξύλινα "πλακάκια" που διατίθενται σε διάφορες διαστάσεις και με ειδικό σχεδιασμό ώστε να "κουμπώνουν" μεταξύ τους και που επίσης μπορούν να τοποθετηθούν ομοιόμορφα ή δημιουργώντας κάποιο σχέδιο.    


xylino-dapedo-veranta
xylino-dapedo-se-exoteriko-xoro
Ο τρόπος τοποθέτησης για κάθε είδους ξυλεία, εκτός των κουμπωτών πλακιδίων, είναι περίπου ίδιος με τα αντίστοιχα παρκέ εσωτερικού χώρου. 
Αρχικά τοποθετούνται στο δάπεδο και σε ίσες αποστάσεις δοκοί στήριξης - ξύλινα πλαίσια πάνω στα οποία βιδώνονται σανίδες ή ξύλινα πάνελ. 
xylina-plakakia
xylina-koympota-plakakia
Τα κουμπωτά ξύλινα πλακάκια διαθέτουν φυσικά το πλεονέκτημα της εύκολης τοποθέτησης, αφού δεν απαιτούν στήριξη ή κάποια προεργασία και μπορείτε να τα τοποθετήσετε πολύ γρήγορα μόνοι σας χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού. Το βασικό τους μειονέκτημά τους είναι ότι για να στρωθούν σε μπαλκόνια, άστρωτα τσιμέντα σε κήπο κλπ. θα πρέπει οι διαστάσεις του χώρου να ταιριάζουν με τις αντίστοιχες δικές τους αφού φυσικά αυτά δεν μπορούν να κοπούν όπου και όσο χρειάζεται όπως η ξυλεία δαπέδου από σανίδες. 
mpalkoni-me-xylino-patoma
Για επίστρωση δαπέδων εξωτερικού χώρου η ξυλεία που χρησιμοποιείται είναι μασίφ εμποτισμένη ειδική για αντοχή σε εξωτερικές καιρικές συνθήκες, παρ΄όλα αυτά είναι φυσικό ότι σε στεγασμένους χώρους το ξύλο θα διατηρηθεί στην αρχική του μορφή για περισσότερα χρόνια, ενώ ένα σύστημα απορροής του νερού που δεν θα του επιτρέπει να λιμνάζει μόνιμα πάνω στο δάπεδο επίσης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην μακροχρόνια αντοχή σε ξύλινα δάπεδα μπαλκονιών. 
mpalkonia-me-xylino-dapedo
verantes-me-xylino-dapedo
Αντίστοιχης όψης σανίδες, έτοιμα πάνελ και κουμπωτά πλακάκια θα βρείτε στην αγορά και όχι από ξύλο αλλά από συνθετικό υλικό (WPC)
Έχει εμφάνιση-υφή ξύλου, μηδέν απορροφητικότητα υγρασίας και μπορεί να κοπεί όπως ακριβώς και το κανονικό ξύλο. 
dimorfosh-me-xylo-se-khpo
Σε αυλές - κήπους το ξύλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαμόρφωση κάποιων σημείων είτε με την μορφή επίστρωσης είτε για δημιουργία Deck, ελαφρά υπερυψωμένα δηλαδή σημεία.  
diamorfosh-khpou-me-xylino-dapedo
xylina-deck-se-khpo
Ανάλογα με το είδος ξύλου που θα χρησιμοποιηθεί, τις αποχρώσεις κλπ. η όψη ενός ξύλινου δαπέδου σε κήπο - αυλή μπορεί να διαφέρει, αφού βεβαίως για τέτοιες κατασκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σανίδες ακατέργαστου ξύλου περασμένες με βερνίκι εμποτισμού.
Αυτή, μια επιλογή πολύ συχνή σε επαγγελματικούς χώρους, καλοκαιρινά μαγαζιά κλπ, είναι σαφώς μια οικονομικότερη λύση αν βεβαίως δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αντοχή στον χρόνο αφού φυσικά το νερό και η υγρασία θα φθείρουν το ξύλο πολύ νωρίτερα από την ειδική ξυλεία για εξωτερικό χώρο. 
xylina-dapeda-gia-exoterikous-xorous-2
Τα κουμπωτά πλακάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και απευθείας πάνω σε χώμα-χαλίκι σε περιοχές ενός κήπου και καταλληλότερα για ασκέπαστα σημεία είναι τα κατασκευασμένα από συνθετικό υλικό πιστής απομίμησης ξύλου. 
xylinoi-diadromoi-gia-khpo
Μια πολύ συχνή χρήση του ξύλου σε αυλές - κήπους είναι για την δημιουργία διαδρόμων - μονοπατιών και για την οποία στην αγορά διατίθεται έτοιμο ξύλο σε ρολό που μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας πάνω στο χώμα, σε χαλίκι κλπ. 
xylinos-diadromos-se-rolo
xylina-deck-apo-paletes
Όπου υπάρχει "Ξύλο" πολύ δύσκολα δεν θα βρεθεί και μια λύση αντικατάστασής τους από "Παλέτες". :)
Έτσι απλά Deck εξωτερικού χώρου μπορούν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας παλέτες αντί για δοκούς στήριξης και κομμένα παλετόξυλα σε όποιο μέγεθος και τοποθετημένα σε όποιο σχηματισμό για την τελική επίστρωση. 

xylina-dapeda-se-khpo-3
Γενικά η επιλογή ακατέργαστης ξυλείας, όχι ειδικής για εξωτερικό χώρο, οι παλέτες κλπ. είναι λύσεις οικονομικές που μπορούν να αξιοποιηθούν σε μικρά τμήματα κήπων και συνδυαστικά με χαλίκι, γκαζόν, κλπ. και εκεί που απλώς θέλετε να καλύψετε το χώμα ή να δημιουργήσετε ένα σημείο για καθιστικό, χωρίς να σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα οι κατασκευές αυτές να αντέξουν για "πάντα". 
xylino-dapedo-se-mpalkonia
xylina-plakakia-dapedou
mpalkonia-me-xylino-dapedo
Σε κάθε περίπτωση το ξύλο είτε στο μπαλκόνι είτε πολύ περισσότερο σε διαδρόμους ή τμήματος ενός κήπου θα διαφοροποιήσει εντελώς την συνολική εικόνα του χώρου, ενώ σε άστρωτα τσιμέντα μπαλκόνια κλπ. που προτίθεστε να στρώσετε πχ με πλακάκια η διαφορά στο κόστος δεν είναι τόσο μεγάλη.
Ξύλα - ξύλινα ή συνθετικά πλακάκια για επιστρώσεις εξωτερικού χώρου θα βρείτε σε καταστήματα που ειδικεύονται σε αυτού του τύπου προϊόντα αλλά και σε πολυκαταστήματα ειδών σπιτιών και φυσικά οι διαφοροποιήσεις στις τιμές αφορούν και αντίστοιχες διαφορές ...ποιότητας. 

Δείτε τα ενδεικτικά εδώ, εδώ και εδώ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: