Πασχαλινές Κατασκευές με Χαρτόνι μακέτας


Η μεγαλύτερη δυσκολία στην επεξεργασία ξύλου, για τους χομπίστες-ερασιτέχνες στις κατασκευές, είναι το κόψιμό του σε ιδιαίτερα σχέδια, καμπύλα σχήματα κλπ για το οποίο απαιτούνται ειδικά εργαλεία και αυτός συχνά είναι και ο μοναδικός λόγος που λειτουργεί αποτρεπτικά στο να επιχειρήσουμε ξύλινες κατασκευές, που κατά την υπόλοιπη διαδικασία δημιουργίας τους είναι ιδιαίτερα απλές.  


Αν λοιπόν σας αρέσουν τα ξύλινα πασχαλινά διακοσμητικά και το πρόβλημά σας είναι ακριβώς αυτό, πως δηλαδή θα τα κόψετε π.χ σε σχήμα λαγού, αυγού κλπ, απλώς αντί ξύλου χρησιμοποιείστε κάτι ...σαν ξύλο. 
www.arttime.gr
www.plaisio.gr
Ένα εξαιρετικά πρακτικό και εύκολο υλικό για αυτού του τύπου τις κατασκευές είναι τα ειδικά χαρτόνια για μακέτες.


Θα τα βρείτε στην αγορά σε πολλά διαφορετικά πάχη, δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ, θα τα κόψετε εύκολα με ένα κοπίδι σε όποιο σχηματισμό θέλετε, η επιφάνειά τους δέχεται χωρίς κανένα πρόβλημα τρίψιμο με γυαλόχαρτο, επεξεργασία με κάθε είδους υλικό, κόλλες, χρώματα, βερνίκια κλπ. και η τελική όψη των αντικειμένων που θα φτιάξετε με αυτού του είδους τα χαρτόνια δεν έχει καμία διαφορά από ότι αν ήταν κατασκευασμένα από ξύλο


Αρχικά θα χρειαστεί να κόψετε το χαρτόνι στο σχήμα αλλά και μέγεθος που σας χρειάζεται. Θα το κάνετε είτε σχεδιάζοντας πάνω του το αντίστοιχο σχέδιο είτε χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό ένα έτοιμο "πατρόν" από τα πολλά που θα βρείτε στο internet για αυτή την χρήση, δείτε ενδεικτικά εδώ, σχέδια για εκτύπωση τα οποία μπορείτε φυσικά και να μεγενθύνετε σε ένα φωτοτυπικό κατάστημα σε όποιο μέγεθος σας χρειάζεται. 


Αν πρόκειται για ενιαίο σχέδιο, αμέσως μετά το κόψιμο, περάστε αν χρειάζεται περιμετρικά με ένα λεπτό γυαλόχαρτο ώστε η επιφάνεια του χαρτονιού στα σημεία κοπής να είναι εντελώς λεία και η κατασκευή σας είναι έτοιμη για την τελική επεξεργασία-διακόσμησή του. Αν αποτελείται από περισσότερα κομμάτια θα χρειαστεί να τα ενώσετε μεταξύ τους και θα το κάνετε με πιστόλι σιλικόνης ή για μικρού μεγέθους-πάχους κομμάτια με μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης. 


Η τελική διακόσμηση των πασχαλινών αυτών κατασκευών είναι θέμα επιλογής και φαντασίας
Mπορείτε να τους προσθέσετε πραγματικά ξύλινα στοιχεία-λεπτομέρειες, να τα βάψετε με ακρυλικά χρώματα, να χρησιμοποιήσετε decoupage, τεχνικές παλαίωσης, να τα επενδύσετε με ύφασμα ή να προσθέσετε στην επιφάνειά τους υφασμάτινα στοιχεία κλπ ανάλογα και με τον τρόπο που πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε, αφού τέτοιου είδους κατασκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε αυτούσιες  σαν διακοσμητικά τοίχου ή κρεμαστά διακοσμητικά εσωτερικών-εξωτερικών χώρων, καταστημάτων κλπ. ή σαν μέρος μιας κατασκευής-σύνθεσης που θα αποτελείται και από άλλα διακοσμητικά στοιχεία.


Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι συνθέσεις στις οποίες θα συνδυάσετε τέτοιες φιγούρες σε πασχαλινά σχέδια με πραγματικά ξύλινα στοιχεία-επιφάνειες, δημιουργώντας κάθε τύπου επτραπέζιες ή κρεμαστές πασχαλινές διακοσμήσεις ενώ μικρού μεγέθους τέτοιες κατασκευές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σαν διακοσμητικά στοιχεία σε πασχαλινά στεφάνια, επιτραπέζιες συνθέσεις, πασχαλινές λαμπάδες κλπ. ενώ και η επένδυση με ύφασμα δίνει πολύ ιδιαίτερο και καλαίσθητο αποτέλεσμα.Μερικές ενδεικτικές  ιδέες-σχέδια για να δημιουργήσετε πασχαλινά διακοσμητικά από χαρτόνι που πραγματικά θα έχουν την όψη ξύλινου αντικειμένου: Δείτε εδώ περισσότερες Πασχαλινές Κατασκευές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: