DIY πολύ ιδιαίτερα Κηροπήγια - Φωτιστικά από Κεραμίδια


Τ
α κεραμικά αντικείμενα είναι, γενικά, από τα πιο καλαίσθητες επιλογές για διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και τα πήλινα κεραμίδια που θα βρείτε σε πολλά μεγέθη-σχέδια σε όλες τις μάντρες οικοδομικών υλικών ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλών τύπων DIY κατασκευές, όπως για να φτιάξετε εξαιρετικής αισθητικής κηροπήγια ή φωτιστικά τοίχου.


Αν και αρκετοί φοβούνται ότι θα σπάσουν αν αποπειραθούν να τα τρυπήσουν, τα πήλινα κεραμίδια δεν είναι τόσο ευαίσθητα, ειδικά αν το πάχος τους δεν είναι ιδιαίτερο μικρό. Με απλό ηλεκτρικό τρυπάνι και αφού τα τοποθετήσετε σε μια σταθερή επιφάνεια, με το κοίλο μέρος τους προς τα κάτω, θα ανοίξετε τρύπες σε όσα σημεία χρειάζεται τόσο για την προσθήκη του κηροπηγίου-λάμπας όσο και για να τα στερεώσετε-βιδώσετε στον τοίχο. Απλά θα το κάνετε σε εξωτερικό χώρο γιατί δεν είναι το καλύτερο που μπορεί να σας τύχει να καθαρίζετε την σκόνη που σκορπά παντού το κοκκινόχωμα, από το οποίο είναι κατασκευασμένα, κατά την διαδικασία του τρυπήματος. :)


Aυτού του τύπου οι κατασκευές είναι ασφαλώς ακόμη πιο εντυπωσιακές αν για την δημιουργία τους χρησιμοποιηθούν αυθεντικά παλιά κεραμίδια. 
Ο ακατέργαστος πηλός, αν για μεγάλο διάστημα εκτεθεί σε εξωτερικό περιβάλλον, αποκτά από την υγρασία φυσικά παλαιωμένη όψη. Αν όμως δεν διαθέτετε κάποια τέτοια κεραμίδια ή δεν μπορείτε να βρείτε από σπίτια-εξοχικά γνωστών-φίλων, επιλέξετε από εκεί που θα τα αγοράσετε τα πιο ...ταλαιπωρημένα, με μικρές φθορές και ανομοιομορφίες στην επιφάνειά τους, αν βεβαίως πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε σε κατασκευές που η φυσική τους όψη θα διατηρηθεί και δεν θέλετε να τα επεξεργαστείτε με χρώματα. Αυθεντικά παλιά κεραμίδια θα βρείτε και σε σε παλαιοπωλεία-μάντρες παλαιών οικοδομικών υλικών, δείτε ενδεικτικά εδώ.
Όμως ακόμη και σε εντελώς καινούργια και άψογης εμφάνισης κεραμίδια μπορείτε να δημιουργείστε ...τεχνητά φθορές. Με προσοχή σπάστε κάποια σημεία στις γωνίες και στο περίγραμμά τους, χρησιμοποιείστε ένα καρφί και σφυράκι για να δημιουργήσετε στην επιφάνειά τους "ραγίσματα" και επιφανειακά σπασίματα και εφαρμόστε μια απλή παλαίωσης με χρώματα-πατίνες.  

Τα επίσης φυσικής ή τεχνητά παλαιωμένης όψης μπρούτζινα-σιδερένια εξαρτήματα είναι απόλυτα ταιριαστά με τέτοιου τύπου κατασκευές. Στη θέση του κηροπηγίου μπορεί να προσαρμοστεί όποιου τύπου βάση για κερί θέλετε γι΄αυτό και αναζητείστε σε παλαιοπωλεία μεταλλικά κηροπήγια που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ή επίσης με λίγη πατίνα δώστε παλαιωμένη όψη σε απλές βάσεις για κεριά.  
Αν δεν προτιμήσετε την φυσική όψη του πηλού μπορείτε να βάψετε τα κεραμίδια σε όποια απόχρωση σας αρέσει και ταιριάζει στο σημείο που θα τα τοποθετήσετε. Μετά το χρώμα, ειδικά αν πρόκειται να τοποθετηθούν σε εξωτερικό χώρο, περάστε 1-2 χέρια προστατευτικό βερνίκι. Εξαιρετικό φινίρισμα όψης σμάλτου τις βαμμένες κατασκευές μπορεί να δώσει, αντί για βερνίκι, το πέρασμα με υγρό γυαλί
Τεχνικές όπως το Decoupage ή το Κρακελέ επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επιφάνεια του κεραμιδιού, απλά ειδικά για το Decoupage αναζητείστε πραγματικά ταιριαστά και ιδιαίτερα χαρτιά-χαρτοπετσέτες και αποφύγετε "χιλιοφορεμένα" vintage μοτίβα. 
Η ζωγραφική είναι ασφαλώς ένας ακόμη τρόπος για να αποκτήσουν τα κεραμίδια-κηροπήγια εξαιρετική εμφάνιση. Ζωγραφίζοντας απλά γεωμετρικά σχέδια-σχήματα θα δημιουργήσετε εξαιρετικά όμορφα Ethnic κομμάτια. 
Aν επιλέξετε αντί για κηροπήγιο να μετατρέψετε πήλινα κεραμίδια σε φωτιστικά τοίχου, αυτά μπορούν να πλαισιωθούν τόσο με αντικέ όσο και μοντέρνου ύφους λάμπες-εξαρτήματα ή και πρόσθετα διακοσμητικά μεταλλικά στοιχεία, ανάλογα με το γενικό στυλ που θέλετε να τους δώσετε. 
Αντίστοιχες κατασκευές με κεραμίδια που στέκονται σταθερά μπορούν ασφαλώς να χρησιμοποιηθούν και σαν επιτραπέζια κηροπήγια - φωτιστικά, ενώ επιτοίχιες κατασκευές μπορούν να αποτελούνται από 2-3 κεραμίδια τοποθετημένα μαζί εκ των οποίων σε κάποιο αντί για κερί-λάμπα τοποθετείστε ένα ...γλαστράκι.
Πρόσθετα στοιχεία μικρού βάρους μπορούν και να κολληθούν στην επιφάνεια των κεραμιδιών, αν δεν θέλετε για όλα να δημιουργήσετε τρύπες με τρυπάνι, με μια ισχυρή εποξική κόλλα ειδική για κεραμικά αντικείμενα. 
Για χρήση σε εξωτερικούς χώρους στην θέση του κηροπηγίου μπορεί να τοποθετηθεί μια βάση - υποδοχή που να χωρά γυαλί λάμπας παραφίνης.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: