Συμβουλές φροντίδας για την ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ

GARYFALLIA
Aπό τα πιο παλιά καλλωπιστικά φυτά η γαρυφαλλιά, καλλιεργείται από τα αρχαία ακόμη χρόνια, το δε "Δίανθος" (άνθος του Διός) που είναι το επίσημο όνομά της ο μύθος θέλει να προέκυψε όταν ο Δίας από τη ζήλια του για την Ήρα που είχε ως λουλούδι της τον κρίνο θέλησε και αυτός ένα αντάξιό του. Έριξε έναν κεραυνό στη γη και ανάμεσα από την αστραπή και τους καπνούς φύτρωσε το μυρωδάτο λουλούδι που πήρε το όνομά του...

Εκτός από την όμορφη εμφάνιση και η μυρωδιά ειδικά σε κάποιες ποικιλίες γαρυφαλλιάς είναι εξαιρετική και πρόκειται για ένα από τα πιο "παραδοσιακά"  πολυετή φυτά στη χώρα μας που παλαιότερα δεν έλειπε από καμιά αυλή ή μπαλκόνι.
GARYFALLIA
Το ύψος της γαρυφαλλιάς μπορεί να ξεπεράσει τα 70 εκατ. το "παράξενο" λογχοειδές και λεπτό φύλλωμα είναι πυκνό αλλά και ιδιαίτερα εύθραυστο, γι΄αυτό και ειδικά στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής της θα πρέπει να στηρίξετε τους βλαστούς με καλάμια-ξυλαράκια και προσεκτικό δέσιμο.  
GARYFALLIA
Εκτός από τις κλασσικές μονόχρωμες ποικιλίες σε άσπρο, κόκκινο, ροζ και κίτρινο χρώμα, πλέον υπάρχουν και δίχρωμα υβρίδια σε πολύ εντυπωσιακούς συνδυασμούς αποχρώσεων, ενώ και το μέγεθος των λουλουδιών διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία. 
GARYFALLIA
Δεν είναι καθόλου δύσκολο φυτό στην φροντίδα του, δεν αγαπά την υγρασία και το πολύ νερό έτσι της αρκεί ένα κανονικό πότισμα κάθε 2-3 ημέρες, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες ζέστης που επικρατούν, ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο κρύο.
Η περιόδος ανθοφορίας της διαρκεί ολόκληρο το καλοκαίρι και έως το τέλος του φθινοπώρου και το κόψιμο των ξερών λουλουδιών, όπως και το συχνό καθάρισμα από ξερά φύλλα ή αδύναμους βλαστούς, την ευνοεί ιδιαίτερα.
Kλαδεύεται αρχές της άνοιξης, όμως το κόψιμο ξερών αδύναμων βλαστών-φύλλων θα την ευνοήσει όποια εποχή και όσο συχνά και αν το κάνετε. 


GARYFALLIA
Οι ανάγκες της σε λίπανση δεν είναι ιδιαίτερες, ένα κοινό λίπασμα από το τέλος τη άνοιξης έως τα πρώτα κρύα του χειμώνα, θα την δυναμώσει όπως και όλα τα καλλωπιστικά καλοκαιρινής ανθοφορίας.
Τα γαρύφαλλα ανήκουν στα ιδιαίτερα εντυπωσιακά λουλούδια και για βάζα στα οποία, αν κάθε 3-4 ημέρες κόβετε συχνά τα κοτσάνια και αλλάζετε το νερό τους, μπορούν να αντέξουν έως 2-3 εβδομάδες. 
GARYFALLIA
Το "Κινέζικο" γαρύφαλλο είναι μια ποικιλία μικρότερη σε μέγεθος φυτού και λουλουδιού, αλλά με τα ίδια γενικά χαρακτηριστικά, ανάγκες σε φροντίδα και αντοχή και επίσης πολύ εντυπωσιακή για βάζα. 
GARYFALLIA
Φυτό ιδιαίτερα κατάλληλο και για φύτευση σε κρεμαστά καλάθια ή για να τοποθετήσετε την γλάστρα της σε ψηλό σημείο με τους βλαστούς να κρέμονται προς τα κάτω. 
GARYFALLIA
Από τα καλλωπιστικά που πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με σπόρους αλλά κυρίως με μοσχεύματα. 
Κόψτε υγιείς βλαστούς, αφαιρέστε τα φύλλα στο κάτω μέρος και απλώς βυθίστε τους σε ένα γλαστράκι με αφράτο φυτόχωμα. Ποτίζετε μόνο όταν το χώμα είναι εντελώς στεγνό και σε λίγες εβδομάδες θα έχετε ριζωμένη μια ...νέα γαρυφαλλιά που όταν ξεπεράσει τα 10-15 εκατ. σε ύψος μπορείτε να μεταφυτεύσετε σε πιο μεγάλη γλάστρα. 
GARYFALLIA