Συμβουλές φροντίδας για την ΦΤΕΡΗ


Αν και ανήκει στα καλλωπιστικά που δεν έχουν λουλούδι η Φτέρη είναι "θησαυρός" αφ΄ενός για ...ερασιτέχνες κηπουρούς αφού έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα αφ΄ετέρου είναι φυτό που μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε σημείο του κήπου ή του μπαλκονιού, απευθείας στο χώμα ή σε δοχεία φύτευσης,  ιδανική και για κρεμαστές γλάστρες, ενώ οι περισσότερες ποικιλίες της μπορούν να καλλιεργηθούν και ως φυτά εσωτερικού χώρου. 
Με τροπική καταγωγή, σε φυσικό ελεύθερο περιβάλλον είναι αυτοφυές φυτό που πολλαπλασιάζεται καθώς ο αέρας διασκορπά τα μικροσκοπικά σπόρια που αναπτύσσονται στο πίσω μέρος των φύλλων της. 

Αγαπά ιδιαίτερα την υγρασία αλλά όχι την απευθείας έκθεση στον ήλιο γι΄αυτό και επιλέξτε για τις φτέρες σας σκιερά ή ημισκιερά δροσερά σημεία και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζετε καθημερινά, ενώ περισσότερο και από το πότισμα των ριζών την ευνοεί ο ψεκασμός των φύλλων της με νερό. 
Ανάλογα με την ποικιλία το χρώμα του φυλλώματος διαφέρει και μπορεί να είναι από πρασινοκίτρινο έως βαθύ πράσινο, όμως και το ηλιακό φως επηρεάζει την απόχρωσή της και όσο περισσότερο εκτεθειμένη στον ήλιο είναι η φτέρη τόσο πιο ανοιχτόχρωμα γίνονται τα φύλλα της. 
Η ανάπτυξή της είναι ιδιαίτερα γρήγορη, αν βρίσκεται στο σωστό σημείο και έχει την υγρασία που χρειάζεται μέσα σε ένα χρόνο μπορεί να διπλασιαστεί σε μέγεθος. 
Η "Κατσαρή" φτέρη και η "Φτέρη της Βοστώνης" είναι οι πιο κοινές διακοσμητικές ποικιλίες που θα βρείτε σε όλα τα φυτώρια για να τις φυτέψετε είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλα καλλωπιστικά.
Η κάθετη ανάπτυξη του ελικοειδούς φυλλώματος κάνει την φτέρη κατάλληλη για να τοποθετηθεί είτε στο πίσω μέρος σαν το ψηλότερο φυτό μιας γλάστρας με μερικά ακόμη μικρής ανάπτυξης εποχιακά είδη, είτε φυτεμένη στο εμπρός μέρος με τα φύλλα της να πέφτουν προς τα κάτω. 

Το ίδιο εύκολη και ως φυτό εσωτερικού χώρου με την προϋπόθεση ότι εκτός από τα ποτίσματα συχνά θα ψεκάζετε τα φύλλα της με νερό και θα είναι τοποθετημένη σε σημείο με όσο το δυνατόν αυξημένη υγρασία και μακριά από εστίες θέρμανσης, καλοριφέρ, τζάκι, κλιματιστικά κλπ. 
Ένα κοινό λίπασμα σε κόκκους ή υγρή μορφή, από τις αρχές της άνοιξης έως το τέλος του φθινοπώρου για μια φορά το μήνα, θα βοηθήσει την υγιή ανάπτυξή της, όπως και όλα τα καλλωπιστικά φυτά σας.   
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η όψη της και σε κρεμαστές γλάστρες-καλάθια, φυτεμένη σε πυλωτές που υπάρχει σκιά, σε παρτέρια κάτω από δέντρα και γενικά σε όποιο σκιερό σημείο χρειάζεστε ...πρασινάδα, η φτέρη είναι η λύση.