Συμβουλές φροντίδας για το ΓΙΑΣΕΜΙ

Jasminum

Tο δημοφιλέστερο αναρριχώμενο, το πρώτο που σκεφτόμαστε για κάθε σημείο που χρειάζεται να "γεμίσουμε" με πράσινο σημεία σε μάντρες, φράχτες, πέργκολες.  

Εκτός από το χαρακτηριστικό του άρωμα, εξαιτίας του οποίου εκτός από καλλωπιστικό, καλλιεργείται και για χρήση στην αρωματοποϊια και τα αστεροειδή λευκά, ροζ ή κίτρινα, μπλε σε πιο σπάνιες ποικιλίες λουλούδια του και το πυκνό γυαλιστερό του φύλωμμα το κάνουν ένα από τα πιο όμορφα φυτά για το μπαλκόνι ή τον κήπο σας, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδανική επιλογή ακόμη και για αν έχετε ελάχιστη εμπειρία στην κηπουρική αφού οι φροντίδες που απαιτεί δεν είναι παρά οι στοιχειώδεις σε ό,τι αφορά πότισμα, λίπανση, κλάδεμα. Jasminum


Χρειάζεται άπλετο φως γι΄αυτό και επιλέξτε να το τοποθετήσετε σε ιδιαίτερα ηλιόλουστα ή ελαφρά σκιερά κάποιες ώρες της ημέρας σημεία και όσο πιο προστατευμένο από τους βοριάδες. Παρ΄όλο που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό η διαρκής ταλαιπωρία από έντονο αέρα όπως και το λιγότερο από αυτό που έχει ανάγκη φως μειώνουν αισθητά την ανθοφορία του. 

Jasminum


Ανθίζει από την αρχή της άνοιξης έως τα πρώτα κρύα του χειμώνα και σαν αναρριχώμενο μπορεί να φτάσει και τα δέκα μέτρα ύψος.  Όμως μικρά φυτά σε γλάστρες ή κρεμαστά δοχεία φύτευσης μπορούν να παραμείνουν και σε μορφή θάμνου, να τα κλαδεύεται τακτικά για να διατηρήσουν το μέγεθος-σχήμα που επιθυμείτε. 

Jasminum


Jasminum
Αν το φυτέψετε με σκοπό να καλύψει σημεία σε μάντρες, κάγκελα  κλπ. επειδή όπως όλα τα φυτά θα αναπτυχθεί με προσανατολισμό και "αναζητώντας" το ηλιακό φως, φροντίστε να είναι τοποθετημένο σε ιδιαίτερα ηλιόλουστο και ακάλυπτο σημείο διαφορετικά αναπτυσσόμενο θα καλύψει την μία μόνο πλευρά της μάντρας αφήνοντας την πιο σκιερή ακάλυπτη και πριν την απευθείας φύτευσή του στο έδαφος βεβαιωθείτε για το σημείο που θέλετε να το τοποθετήσετε αφού οι βλαστοί ξυλοποιούνται στην πάροδο των χρόνων και είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινήσετε-μεταφυτεύσετε ένα ήδη αναπτυγμένο γιασεμί.
Jasminum
Το κλάδεμά του γίνεται αρχές του χειμώνα, μετά το τέλος της ανθοφορίας του, και στην αρχή της άνοιξης, με κύριο στόχο το "καθάρισμα" από ξερά κλαδιά - φύλλα και την διατήρηση του σχήματος, ενώ οι ανάγκες του σε λίπανση είναι οι τυπικές ανάγκες κάθε ανθοφόρου. Κάθε 15-20 ημέρες κατά την περίοδο ανθοφορίας ένα κοινό κοκκώδες ή σε υγρή μορφή λίπασμα γενικής χρήσης θα δυναμώσει το φυτό σας, ενώ στη διάρκεια του χειμώνα χρησιμοποιείστε λίπασμα κάθε 30-40 ημέρες και αυτό μόνο σε μικρά ή ασθενή φυτά.
Jasminum
Στα πρώτα στάδια ανάπτυξής του θα χρειαστεί στήριξη που θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερα μαλακά δεσίματα γιατί οι τρυφεροί βλαστοί είναι ευαίσθητοι στο σπάσιμο ενώ σε ότι αφορά τις ανάγκες του σε νερό το γιασεμί είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και δεν ανήκει στα φυτά που θα "μαραζώσει" σε λίγες μέρες αν στερηθεί το πότισμα. Όμως τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά τα φυτά σε γλάστρα χρειάζονται αρκετό νερό, κάθε 2-3 ημέρες ανάλογα και με τις συνθήκες θερμοκρασίας που επικρατούν, ενώ και το κατάβρεγμα των φύλλων, τις πολύ πρωινές ώρες ή μετά την δύση του ηλίου,  θα αυξήσει την υγρασία που έχουν ανάγκη και θα τα καθαρίσει από την σκόνη για να διατηρείται η  όμορφη γυαλιστερή τους όψη.  
Jasminum
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αναρριχώμενα πυκνής ανάπτυξης αν και γενικά πρόκειται για ιδιαίτερα ανθεκτικό και στις ασθένειες φυτό, ο τετράνυχος βρίσκει συχνά ...καταφύγιο στο φύλλωμα του γιασεμιού. Θα τον αναγνωρίσετε αν παρατηρήσετε τα φρέσκα κλαδιά στις κορυφές τους ή τα λουλούδια να κολλάνε μεταξύ τους από έναν πολύ λεπτό ιστό που μοιάζει με αυτόν της αράχνης. Αν και μπορείτε να ψεκάσετε κάθε 10-15 μέρες με το κλασσικό οικολογικό σκεύασμα γενικής χρήσης για συνήθεις ασθένειες όλων των φυτών, που θα φτιάξετε με 2 μέρη νερό - 1 μέρος οινόπνευμα και 1-2 σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων, σε περιπτώσεις εκτεταμένης προσβολής του φυτού προμηθευτείτε από ένα φυτώριο ή κατάστημα γεωπονικών ειδών ένα ειδικό σκεύασμα


Δείτε και...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto