ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ:ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ


Σίγουρα δεν είναι ο κήπος σας αλλά οι γιορτές, ο πρωταγωνιστής του μήνα,  όμως έτσι κι αλλιώς πολύ λίγες είναι οι φροντίδες που τα φυτά εξωτερικού χώρου έχουν ανάγκη αυτήν την εποχή. Δώστε λοιπόν το βάρος σε όσα βρίσκονται μέσα στο σπίτι και στα ευαίσθητα στις παγωνιές  φυτά αλλά και στις εργασίες ...σχεδιασμού και προγραμματισμού για την άνοιξη, που δεν είναι και τόσο μακριά όσο νομίζετε.  • Ποτίζετε συχνά και ελέγχετε την υγρασία στις γλάστρες που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Οι εστίες θέρμανσης και κυρίως τα κλιματιστικά ξεραίνουν την ατμόσφαιρα κι επειδή και τα κλειστά πια παράθυρα, τις περισσότερες ώρες της ημέρας, λιγοστεύουν και τον καθαρό αέρα που έχουν τα φυτά σας στην διαθεσή τους, βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται στην σωστή θέση, όσο πιο κοντά σε φυσικό φως και μακριά από  ρεύματα και ότι δεν έχουν έλλειψη σε νερό.   
  • Μετακινήστε σε εσωτερικό χώρο ή σε προστατευμένα σημεία στο μπαλκόνι σας όσα φυτά δεν αντέχουν το κρύο και τον δυνατό αέρα, που από εδώ και πέρα θα γίνονται όλο και πιο έντονα. 
Το φυτό του μήνα: ΠΟΪΝΣΕΤΙΑ
  • Όταν πέσουν και τα τελευταία λουλούδια από τις χριστουγεννιάτικες ποϊνσέτιες, κλαδέψτε τα φυτά στο μισό τους ύψος και βάλτε τις γλάστρες σ΄ένα προστατευμένο από την έντονη βροχή σημείο, ποτίζοντας μόνο όταν το χώμα τους ξεραθεί και μέχρι το καλοκαίρι που θα πρέπει να τις τοποθετήσετε σ΄ένα απολύτως σκοτεινό σημείο για να ανθίσουν ξανά τον επόμενο Νοέμβριο. 
  • Έχετε πρόχειρο χοντρό πλαστικό και σπάγγο για να καλύψετε ευαίσθητα φυτά του κήπου σας σε πιθανή χιονόπτωση όπως και μερικά χοντρά μάλλινα πανιά για να σκεπάσετε το χώμα στις γλάστρες τους. Σε συνθήκες ακραίες με πολύ χιόνι και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες η προστασία του χώματος γύρω από τις ρίζες θα κρατήσει τα φυτά σας ζωντανά, ακόμα κι αν μεγάλο μέρος του φυλώμματος  "καεί" από την παγωνιά.   
  • Ελέγχετε τα πιάτα από τις γλάστρες και αδειάζετε το νερό της βροχής, είναι αυτό που θα κάνει τις ρίζες τους να σαπίσουν και όσες γλάστρες είναι δυνατόν τοποθετήστε τες, για την διάρκεια του χειμώνα, σε σκεπασμένο προστατευμένο από την βροχή σημείο. 
  • Οι βολβοί που φυτέψατε το φθινόπωρο, ειδικά αν οι θερμοκρασίες δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα χαμηλές, έχουν ήδη αρχίσει να βγάζουν βλαστούς. Σκαλίζετε συχνά το χώμα  γύρω από τις ρίζες τους, καλύψτε το  με βότσαλα ή τύρφη για να προστατέψετε τα φυτά από την παγωνιά και βοηθήστε με υποστηλώματα (μικρά ξυλαράκια ή καλαμάκια) τα φυτά που το χρειάζονται για να διατηρήσουν όρθια τα κλαδάκια και τα φύλλα τους όπως οι ίριδες,  και οι φρέζες. 
  • Τώρα που τα περισσότερα φυλλοβόλα και αναρριχώμενα έχουν ρίξει τα φύλλα τους και ελάχιστα από τα φυτά στον κήπο σας είναι ανθισμένα, έχετε μια πιο "ξεκάθαρη" εικόνα για το που βρίσκεται και πως αναπτύσσεται το κάθε τι, όπως και για το τι πιθανώς δεν σας ικανοποιεί από την γενική διάταξη στον κήπο δέντρων και λουλουδιών. Καταγράψτε τις ανάγκες σας, ώστε να ξέρετε τι θέλετε να αλλάξετε και τι και σε ποιο σημείο να φυτέψετε την άνοιξη. Ο χειμώνας είναι έτσι κι αλλιώς το κατ΄εξοχήν κατάλληλο διάστημα για να ξεφυλίσετε καταλόγους εταιριών που εμπορεύονται σπόρους και φυτά, περιοδικά και βιβλία κηπουρικής ή να αναζητήσετε στο internet ιδέες για τον κήπο σας, που θα βάλετε σε εφαρμογή αμέσως μόλις μαλακώσει ο καιρός. 
  • Μέχρι το τέλος του μήνα όλα τα φυλλοβόλα δέντρα θα πρέπει να έχουν κλαδευτεί κι αν έχετε σκοπό να φυτέψετε εσπεριδοειδή ή οπωροφόρα, έχετε κιόλας αργήσει. Μην παραλείψετε σε περίπτωση χιονιού ή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών να προστατέψετε τα μικρά δεντράκια με χοντρό πλαστικό και το χώμα τους με τύρφη.