Κάκτος των Χριστουγέννων - "Υπομονή"


πομονή" είναι το Ελληνικό όνομα του συγκεκριμένου πολύ εντυπωσιακής όψης κακτοειδούς, λόγω του μεγάλου διαστήματος 3-4 μηνών που μεσολαβεί από την εμφάνιση των μπουμπουκιών έως αυτά να ανθίσουν. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα, γι΄αυτό και είναι ευρέως γνωστό ως Κάκτος των Χριστουγέννων. 

Τα ιδιόμορφα κλαδάκια του αποτελούνται από επιμέρους τμήματα-διακλαδώσεις στην άκρη των οποίων αρχές του φθινοπώρου εμφανίζονται τα μπουμπούκια που ανάλογα με την ποικιλία έχουν κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί, κιτρινωπό ή λευκό χρώμα. Οι ροζ και οι κόκκινες είναι οι πιο συνήθεις ποικιλίες. 


Όπως οι περισσότεροι μικρής - μεσαίας ανάπτυξης κάκτοι είναι φυτό εσωτερικού χώρου και δεν θα πρέπει να εκτίθεται ούτε σε εξωτερικό κρύο περιβάλλον ούτε και απευθείας στο ηλιακό φως ειδικά το καλοκαίρι
Το καλύτερο σημείο για τοποθετήσετε τον Κάκτο των Χριστουγέννων είναι κοντά σε ένα φωτεινό παράθυρο, αλλά χωρίς άμεση έκθεση του φυτού στον ήλιο, σε χώρο με αυξημένη υγρασία και πάντα μακριά από θερμαντικά σώματα και ρεύματα αέρα.

Όταν περίπου Σεπτέμβρη-Οκτώβρη σχηματιστούν τα μπουμπούκια της η Υπομονή για να ανθίσει έχει ανάγκη από απόλυτο σκοτάδι για αρκετές ώρες της ημέρας, γι΄αυτό και επιλέξτε ένα σημείο που όταν σκοτεινιάσει δεν υπάρχει ούτε τεχνητό φως ή μόλις βραδιάσει μετακινείστε την σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή καλύψτε την με ένα πανί και ξεσκεπάστε την πάλι το πρωί.
Η συγκεκριμένη τεχνική της εναλλαγής του φυτού ανάμεσα σε φως-σκοτάδι έχει τελειοποιηθεί από τα φυτώρια ώστε τα φυτά ανθίζουν ακριβώς την περίοδο των χριστουγέννων. 


Από την στιγμή που θα σχηματιστούν τα πρώτα λουλούδια έως και το τέλος της ανθοφορίας μην την μετακινήσετε. Τα λουλούδια προσανατολίζονται από την εμφάνισή τους προς το φως, έτσι αν της αλλάξετε θέση στην προσπάθειά τους να ξαναβρούν το φως καταπονούνται και συχνά πέφτουν.
Έχει ανάγκη από έντονη υγρασία αλλά χωρίς να παραμένει ίχνος νερού στο πιατάκι, ποτίζετε με μικρές ποσότητες νερού και μόνο όταν το χώμα της έχει στεγνώσει.
Ανήκει στα φυτά με μικρό ριζικό σύστημα γι΄αυτό και για την σωστή ανάπτυξη της Υπομονής θα πρέπει οι ρίζες της να είναι "στριμωγμένες" στην γλάστρα, που είναι προτιμότερο να είναι αρκετά μικρότερου μεγέθους σε σχέση με άλλα φυτά ίδιας ανάπτυξης.  
Όσο το φυτό αναπτύσσεται η κάθετη ανάπτυξή του, λόγω του βάρους των βλαστών, του δίνει πραγματικά πολύ εντυπωσιακή όψη, ενώ μετά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξής της με την κατάλληλη υποστήριξη και κλάδεμα μπορεί να αποκτήσει όψη μικρού δέντρου.   
Ο πολλαπλασιασμός του είναι εύκολος και γίνεται με μοσχεύματα.
Απλά βυθίστε σε φυτόχωμα αναμεμειγμένο με λίγη άμμο κομμένους βλαστούς, αποτελούμενους από 2-3 διακλαδώσεις, σε τόσο βάθος ώστε να στέκονται όρθιοι. Σε περίπου 4-5 εβδομάδες θα έχουν ριζώσει και αρχίζουν να αναπτύσσονται κανονικά σαν νέα φυτά χωρίς να χρειάζονται μεταφύτευση.